• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Jak dobrze przyrządzić grzyby?

    6 października 2017

    Zdjęcie z koktajlem z jarmużu, sojową latte lub zupą pho już się nie liczy. Tej jesieni na ściankach musi się pojawić relacja z grzybobrania. Gąski, kanie i inne maślaki rządzą w tym sezonie. Udanym dla nich niesamowicie. Grzyb w nieprzypadkowym oczywiście ujęciu zbiera oklaski i skłania do pytań o jego przyszłość. W jakiej stylizacji pojawi się następnym razem? Czy trafi mu się tradycyjne suszenie, może zostanie ukiszony albo starty w pył? Ciąg dalszy historii pojawia się rzadziej,  więc może ten grzany październikowym słońcem  grzyb skończył w niemrawej marynacie i nie wypada się  taką prozą życia chwalić?

     

    Grzyby  niewątpliwie mają osobliwy potencjał. Polska kuchnia pachnie nimi od wieków i docenia zawarte w nich białko, fosfor czy żelazo. Grzyby wzmacniają naczynia krwionośne, wspierają odporność i obniżają poziom cholesterolu. Podgrzybkami, prawdziwkami, kurkami  można malować talerze w dowolnych mariażach, bo grzyby przyzwoicie radzą sobie w wielu wariantach. Nie trzeba się obawiać surowej, pociętej prawie przezroczyście wersji borowików, skropionej dobrą smakową oliwą i grubo mielonym pieprzem. Do finału przyda się garść niedbale rozrzuconej rukoli, grzanka razowego chleba i duży apetyt. Z prawdziwków, wpisując się w obowiązujące trendy, koniecznie trzeba zrobić puder, by nim we właściwej chwili dekorować sałatki, zupy czy kremowe risotto. Podsmażone na szalotce kurki można wymieszać z gorącą kaszą jaglaną albo ugotować z nich wyrazistą zupę. Rydzom pasuje klarowane masło i odrobina chilli, choć tegoroczny urodzaj bez wyrzutów pozwolił mi też zapiec je w dość ciężkiej serowej tarcie. Nadmiar grzybów warto zmienić w esencjonalną domową kostkę rosołową, którą przyda się do świątecznych sosów albo barszczu.

    Jak zbierać grzyby?

    Zapraszam więc na spacer do lasu i zebranie własnej kolekcji. Wcale nie trzeba zrywać się o świcie, grzybów jest tyle, że ich kapelusze widać wciąż po południu. Szczególnie, gdy pada i rosną, jak szalone.  Grzyby lepiej wykręcać niż ścinać, dzięki temu zabiegowi szybciej i pewniej odrosną. Jeśli dopiero zaczynamy przygodę ze zbieraniem, zrywamy tylko te, które pod kapeluszem mają gąbkę, a nie blaszki. Ten wybór początkującym grzybiarzom daje pewność, że nie wrzucą do koszyka muchomora.  Gorycz, którą poczujemy na języku, gdy delikatnie poliżemy grzyba też jest sygnałem ostrzegawczym i sugeruje, by takiego gatunku nie wkładać do koszyka, bo jest trujący. Takich grzybów nie należy jednak niszczyć, bo choć nie są odpowiednie dla człowieka, mogą zaspokoić apetyt niektórych zwierząt. W Polsce występuje prawie tysiąc rodzajów grzybów i  myślę, że wszystkie rozpoznać potrafią tylko Ci, którzy zrobili z nich doktorat. Albo habilitację. Wstydem więc nie jest paradowanie pod pachą z atlasem, w którym rzetelnie opisanych i sfotografowanych jest  kilkaset grzybów. Każdą wątpliwość rozwiać można też w sanepidzie. Tam fachowcy oceniają zebrane egzemplarze i eliminują zagrożenie. Tylko po takiej wizycie, potwierdzonej stosownym zaświadczeniem, grzyby można sprzedawać. Także lepiej poprosić przypadkowego handlowca o dokument z pieczątką gwarantującą pożądaną jakość grzybów. Grzyby nie lubią wilgoci, więc nie powinno się ich pakować do foliowych woreczków, a raczej pudełek lub koszyków. Łatwo się gniotą i puszczają soki. Zebrane grzyby dobrze jest omieść z piasku małą szczoteczką lub pędzelkiem i przebrać, by wyrzucić wszystkie nadgniłe albo robaczywe kapelusze.

    Żółty grzyb z gąbką - borowik

     

    Gdzie kryją się grzyby?

    Grzyby mają swoje ulubione miejsce, w których wyrastają. Jeśli szukamy konkretnych gatunków, warto wiedzieć, gdzie mogą się chować.

    • prawdziwki kryją się w bukowych lasach i zaroślach. Mają brązowy, solidny kapelusz, ale łatwo je pomylić z trującymi szatanami
    • podgrzybki najwięcej ich jest w sosnowych i świerkowych lasach. Gdy dotkniemy spód ich kapelusza, gąbka zacznie sinieć
    • kozaki chętnie rosną pod brzozami i topolami. Niektóre podobne są do muchomorów czerwonych
    • rydze są wszędzie tam, gdzie jest wilgotno. Szczególnie upodobały sobie zarośla. Przypominają niejadalne wełnianki
    • maślaki znajdziemy wśród mchu, sosen i świerków
    • kanie pojawiają się na wilgotnych łąkach i mają duży kapelusz z chudą nóżką
    • opieńki rosną w górach i w parkach. Pojawiają się aż do listopada. To jedne z jadalnych grzybów, które mają blaszki pod kapeluszem
    • gąski zbierać trzeba w lasach liściastych i iglastych. Najpopularniejsze z nich to gąska wierzbowa z blado-szarym kapeluszem i gąska niekształtna, która pod białym kapeluszem ma żółtą skórkę

     

    Jak przyrządzić grzyby?

    Większość grzybów można marynować. Do tradycyjnej zalewy potrzeba:

    • 2 kg ulubionych grzybów
    • 1 szklankę octu
    • 3 szklanki wody
    • niepełną szklankę cukru białego
    • 10 ziaren ziela angielskiego
    • 5 liści laurowych
    • 5 goździków –jeśli grzyby mają mieć korzenny aromat
    • łyżeczka soli do gotowania

    Grzyby oczyścić z nadmiaru piasku i opłukać.  W garnku zagotować wodę z solą, wrzucić grzyby i gotować przez 3-4 minuty. Wodę do marynaty zagotować i wymieszać z octem oraz pozostałymi składnikami. Grzyby wyjąć, odsączyć z nadmiaru wody, gorące przełożyć do słoika i zalać wrzącą marynatą, tak by całkowicie przykryła grzyby. Zakręcić szczelnie słoik, postawić do góry dnem, przykryć i zostawić do ostygnięcia.

    Suszenie grzybów

    Grzyby trzeba oczyścić, osuszyć i suszyć rozłożone na pergaminie, rozwieszone na nitce w miejscu pozbawionym wilgoci lub na suszarce do warzyw i owoców. Suszone grzyby najlepiej przechowywać w materiałowych lub papierowych torebkach.

    Puder grzybowy

    • 200 g suszonych prawdziwków
    • szczypta soli

    Grzyby przełożyć do blendera o dużej mocy i zmiksować, tak by zrobił się pył. Puder wymieszać z solą i przełożyć do słoika lub metalowej puszki. Zamknąć szczelnie. Puder można wykorzystać jako esencję do zup czy sosów.

    Carpaccio z borowików

    • 200 g świeżych borowików z dużymi kapeluszami
    • 4 łyżki oliwy truflowej
    • sok z połowy cytryny
    • świeżo zmielony pieprz
    • garść świeżej rukoli

    Grzyby oczyścić, opłukać i osuszyć. Każdy z nich pokroić w cienkie plastry. Wszystkie ułożyć na talerzu. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny. Polać grzyby, oprószyć pieprzem i posypać rukolą.

    Żółty grzyb z gąbką - tarta z grzybami

    Tarta z rydzami

    ciasto:

    • 250 g mąki
    • 125 g masła
    • jajko
    • szczypta soli

    farsz:

    • 100 g rydzów
    • 100 g sera pleśniowego
    • 4 jajka
    • 200 ml śmietany 18%
    • biała cebula
    • 3 łyżki masła do smażenia
    • Sól/pieprz
    • garść świeżego rozmarynu

     

    Mąkę zagnieść z zimnym masłem. Dodać sól i jajko. Wyrobić ciasto, a gotowe, elastyczne owinąć folią i schować na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Grzyby umyć i drobno pokroić. Cebulę posiekać, a patelnię rozgrzać z wyłożonym na niej masłem. Na gorącym maśle podsmażyć najpierw cebulę, a potem dodać do niej posiekane grzyby. Dusić 2 minuty. Zdjąć z ognia i przestudzić.  Do miski zetrzeć ser pleśniowy, dodać śmietanę i jajka. Całość dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Masę połączyć z przestudzonymi grzybami.

    Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim formę do tarty. Wyłożone w formie ciasto ponakłuwać widelcem, by się nie wybrzuszało w czasie pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić ciasto i piec przez 15 minut.  Po tym czasie wyjąć, wlać na podpieczony spód farsz i ponownie formę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Wyjąć, kroić po delikatnym przestudzeniu.

     

    Rydze na maśle z chili

    • 100 g rydzów
    • papryczka chili
    • 3 łyżki klarowanego masła
    • sól gruboziarnista
    • łyżeczka świeżej zielonej pietruszki

    Rydze umyć i osuszyć. Masło rozgrzać, wrzucić na gorące kapelusze grzybów, dodać posiekane chili i smażyć przez 5 minut. Przed podaniem posypać solą i drobno pokrojoną zieloną pietruszką.

    Share Button
    gdzie rosną grzybygrzybobraniegrzybygrzyby marynowanejak marynować grzybyjak przyrządzić grzybyjak zbierać grzybyMama gotujeprzepisyrydze na maślesezon na grzybytarta z grzybamitarta z rydzami
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT