• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Zaskakujące lody

    31 sierpnia 2017

    Lody marchewkowe. To był szał absolutny. Unikat wśród waniliowego albo czekoladowego banału. Podążałam po kolejne z uczciwością nakładane gałki autobusem 126 w celu poprawy humoru, nadania nowego sensu mojemu pragnieniu, czy zwyczajnie bez pretekstu. Marchewka w słodkim wafelku to był mój osobisty fikuśny akcent przełamujący cukierniczą monotonię. Zmiany w jej sprawie dopiero miały się zdarzyć, choć skali ich ekstrawagancji nikt nie przewidział. I tak po latach mojego zachwytu i docenienia pojedynczego zwycięstwa fantazji nad pospolitością, niesztampowo wypełnione wafelki zdominowały słodki rynek. Przyglądam się tej burzliwej metamorfozie i wreszcie znajduję rozsądne uzasadnienie dla swoich nieoczywistych kulinarnych wyborów.

    Największym sukcesem dokonanej zmiany jest świadomość, że teraz  bez niepotrzebnych wyrzutów można jeść lody na obiad. Na śniadanie w sumie też. Bo przecież nie bez pretekstu rano do wyboru dostaję owsiankowe. Kilka godzin później trafiam na szpinakowe i kalkuluję, że jak dołożę do nich te z buraka i bazylii zmieszczę się w kalorycznej tabeli dedykowanej obiadowi. Po lekkiej kolacji z lodami o smaku mizerii, przed imprezą uzasadniona będzie prośba o nałożenie gałki w stylu prosecco. Na przekąskę sprawdzą się te z czarnego sezamu, energii dodadzą intensywnie zielone matcha, a zwieńczeniem walki z prozaicznością będą lody musztardowe. Połączenia zarezerwowane dotąd dla wytrawnych dań wkręcone zostały w mrożone desery. I całkiem dobrze się z nimi zgrały. Kto nie zaryzykował bliższego poznania, ten niech się w żalu pogrąży, bo stratę na koncie ma sporą.

    Świat w tej sprawie miksowania składników mrożonych deserów zaskakuje. W Meksyku jadałam lody o smaku tequili i chili z pomarańczą. Raczej nie do powtórzenia. Odważnym w Kolumbii polecam połączenie czekolady i cykad – to takie owady wyglądem przypominające pluskwy. Tam też można zjeść lody z solonego dorsza. W sąsiedniej Ameryce, w mieście  San Francisco są do kupienia o smaku foie gras – gęsiej  i kaczej wątróbki. Na nowojorskim Manhattanie można zjeść żółte twarde lody cheddar, a kilka stacji metra dalej na Queens mrożony deser z czosnkiem, oregano, pomidorami i mozzarellą występujący w karcie jako pizza lody. W polskiej Białowieży szef kuchni próbował mnie przekonać do połączenia mrożonego niebieskiego pleśniowego sera, miodu i malin, ale ta brawura nie zrobiła na mnie wrażenia. Inspiracja była z Rosji, gdzie ta kreatywność jest bardziej doceniana.

    Niebanalne lody pewnie nie wyprą naturalnych sorbetów i nieśmiertelnej malagi, bo jednak wciąż najbardziej lubimy te piosenki, które znamy.  Znajdą sobie jednak miejsce i zamieszają w klasycznym repertuarze. Skok w bok urozmaica przecież każdą smaczną relację, więc warto latem eksperymentować. Poza sztampowe mrożone ramy można wyjść też we własnej kuchni, bo nawet nieszablonowe lody można ukręcić w domu.

    W tym artykule znajdziesz:

    • Lody z czarnego sezamu
    • Sorbet ogórkowy z miętą
    • Lody szpinakowe z bazylią cytrynową
    • Lody z buraka i chrzanu – dość pracochłonne

    Lody z czarnego sezamu

    • Szklanka czarnego sezamu
    • 2 banany
    • Pół szklanki mleka kokosowego
    • łyżka miodu
    • pół łyżeczki cynamonu

    Sezam uprażyć na suchej patelni. Gorący przełożyć do blendera i zmiksować do rozdrobienia. Do sezamu dodać pokrojone banany, mleko, cynamon i miód. Ponownie zmiksować. Lody przełożyć do pudełka i schować w zamrażalniku na co najmniej 4 godziny. W tym czasie trzeba je co najmniej dwa razy wyjąć i przemieszać, tak  dobrze i bez grudek się zmroziły.

    Sorbet ogórkowy z miętą

    • 400 g zielonych gruntowych dojrzałych ogórków
    • Pół szklanki liści mięty
    • 2-3 łyżki syropu z agawy lub innego ulubionego cukru
    • sok z połówki cytryny

    Ogórki umyć – nie obierać, pokroić w mniejsze kawałki. Tak przygotowaną porcję przełożyć do woreczka i schować w zamrażarce na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Ogórki powinny być porządnie zmrożone. W takiej postaci warzywa przełożyć do blendera, dodać liście mięty, syrop z agawy i sok z cytryny. Zmiksować na gładki krem. Sorbet podawać od razu po zrobieniu udekorowany listkami mięty.

    Lody szpinakowe z bazylią cytrynową

    • 200 g świeżego szpinaku
    • sok i skórka z jednej limonki
    • 2 łyżki miodu
    • garść liści bazylii – najlepiej cytrynowej
    • awokado
    • 200 g sera mascarpone

    Szpinak i liście bazylii umyć, osuszyć, przełożyć do blendera i zmiksować liście tak, by powstało gładkie puree. Do niego dodać pokrojone awokado, sok i skórkę z limonki oraz miód. Ponownie zmiksować. Na końcu do masy wmieszać ser mascarpone. Gdy powstanie kremowa masa, przełożyć ją do pudełka, a je do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. W tym czasie trzeba je co najmniej dwa razy wyjąć i przemieszać, tak  dobrze i bez grudek się zmroziły.

    Lody z buraka i chrzanu – dość pracochłonne

    • 2 buraki
    • łyżeczka chrzanu
    • 6 żółtek
    • 500 ml mleka
    • 500 ml śmietany 30%
    • 150 g cukru trzcinowego
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • łyżeczka soku z cytryny

    Buraki umyć i ugotować, tak by były miękkie. Ciepłe obrać i rozdrobnić blenderem na gładkie puree. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową  puszystą masę – to powinno zająć kilka minut. Mleko i śmietankę przelać do garnka, dodać ekstrakt z wanilii. Podgrzać na małym ogniu do czasu aż zaczną lekko bulgotać i podnosić się do góry. Zdjąć z ognia. Gorące mleko powoli wlewać do masy z ubitych żółtek,  cały czas ją ubijając, by się nie zwarzyła.  Do kremu dodać puree z buraków i łyżeczkę chrzanu oraz sok z cytryny. Wymieszać. Całość przełożyć do pudełka, wyrównać i schować w zamrażarce. Lody wymagają mieszania – pierwszy raz mniej więcej po godzinie, gdy na zaczną lekko zamrażać. Jeśli chcemy mieć aksamitny deser trzeba w czasie mrożenia mieszać go regularnie co dwie godziny. Proces mrożenia trwa od 6 do 8 godzin.

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT