• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Inspiracje na przekąski w czasie wycieczki rowerowej i nie tylko

    15 marca 2017

    Jeździsz tak, jak jesz – powiedziała mi kiedyś utalentowana kolarka, a ponieważ ona wyjeździła sporo mistrzowskich tytułów, poprosiłam o szczegóły diety. Nie, żeby od razu stanąć na starcie Tour de France, bo ani nie ta waga, ani rower ani przede wszystkim umiejętności. Talent do pokonywania kolejnych kilometrów może jeszcze by się obronił, ale to zdecydowanie za mało, jak na poważne wyzwanie. Samo rowerowe menu wydawało mi się inspirujące i do bezproblemowego przełożenia na nieco krótsze dystanse w postaci nieśpiesznych rodzinnych wycieczek. Kluczowe było uzupełnianie energii i to nie drogą na skróty, gdzie czerpać można z gotowych odżywek. Chodziło o naturalne i smaczne wzmocnienie. Do skomponowania w domu, tuż przed wyjazdem na trasę. Rowerowy koszyk musi być wypełniony tak, by konkurował odważnie z pokusami wokół. Żadne tam pieczone skrzydełka, lody z podwójnym karmelem albo baton czekoladowy nie podbiją serc tak mocno, jak wiezione na bagażniku lub kierownicy smakołyki skrojone pod indywidualne potrzeby amatorskiego sportowca.W czasie intensywnego wysiłku, a takim jest jazda na rowerze, gdzie zaangażowane są wszystkie partie ciała, mięśnie mogą wyprodukować nawet 200 razy więcej ciepła niż takie, które nie pracują wcale. Razem z potem tracimy nie tylko wodę, ale i sole mineralne, witaminy, białka i aminokwasy. Im więcej ich znika, tym szybciej spada forma i każdy kolejny kilometr wymaga większego wysiłku. W ekstremalnej sytuacji może skończyć się zasłabnięciem i utratą przytomności. Strata każdego procenta wody powoduje zmniejszenie o 10 procent wydolności organizmu. Przed takimi konsekwencjami chroni solidne nawadnianie, ale sama woda nie wystarczy. Na dłuższą wycieczkę lepiej zabrać oprócz niej butelkę naturalnej lemoniady lub soku.Zawodowcy wzmacniają się izotonikiem, spokojnie taki napój można zrobić samemu, bo bazuje on głównie na potrzebnej organizmowi soli. Zamiast słodkich batonów, w których lista składników potrafi zaskakiwać, lepiej upiec swoje ciastka owsiane, jaglane lub bananowe. Dorzucenie do nich kawałków czekolady sprawi, że gdy ciało zacznie domagać się energii, podarujemy mu niezłą dawkę cukru i magnezu, dzięki której błyskawicznie się zregeneruje. Jedzenie na rower nie może być przekombinowane, ociekające sosami i zbędnymi dodatkami. To nie ma być obiad u babci, która zawsze wierzy, że żołądek zmieści jeszcze więcej. Jeśli podróżują z nami dzieci, dbamy o różnorodność, bo one nie lubią nudy. Pakujemy więc do rowerowego koszyka ich ulubione przekąski i jakąś niespodziankę, która będzie atrakcją wynagradzającą trudy pedałowania.W co spakować jedzenie na rower?

    • plastikowe pudełka, szczelnie zamknięte i stabilne sprawdzą się idealnie.
    • torby/ plecaki termiczne– bez względu na pogodę dobrze jest w nie spakować pudełka.Przygotowane jedzenie dłużej będzie świeże.
    • bidony/butelki – najlepiej plastikowe, wygodne w użyciu w czasie jazdy są butelki z dziubkiem
    • koszyk – do zawieszenia na kierownicy lub bagażniku – stabilny i wygodny w użyciu w czasie krótszych dystansów
    • sakwy – sprawdzają się na długich i wysiłkowych trasach.

    Przepisy: Naturalny izotonik – idealny na długie, wymagające trasy

    • 2 szklanki wody
    • płaska łyżeczka soli morskiej
    • duża łyżka miodu
    • sok z pomarańczy

    Miód rozpuścić w wodzie, dodać sól, wymieszać tak, by również całkowicie się rozpuściła. Dodać sok z cytrusów. Wstrząsnąć i przelać do butelki.Lemoniada

    • litr wody mineralnej
    • sok i skórka z cytryny
    • liście świeżej mięty
    • łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu

    W moździerzu utrzeć liście mięty, skórkę z cytryny i cukier. Gdy składniki się połączą, przelać je do butelki, zalać wodą i wymieszać z sokiem cytryny. Wstrząsnąć.Wzmacniająca kanapka z awokado

    • ciemne pieczywo
    • 2-3 plastry dojrzałego awokado
    • szczypta chilli
    • kilka listków świeżej mięty
    • pół łyżeczki soku z cytryny
    • rzodkiewka
    • odrobina soli himalajskiej
    • plaster wędzonego łososia

    Kawałek awokado rozsmarować na pieczywie. Skropić odrobiną soku z cytryny. Następnie ułożyć plaster łososia, posiekaną rzodkiewkę, miętę. Posypać chilli i skropić pozostałym sokiem. Doprawić solą.Baton owsiany z żurawiną

    • szklanka płatków owsianych
    • pół szklanki suszonej żurawiny
    • łyżka pestek słonecznika
    • łyżka posiekanych orzechów włoskich
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 3 łyżki mleka
    • 2 łyżki oleju

    Płatki owsiane i bakalie wymieszać razem. Miód rozpuścić w mleku i wymieszać z olejem. Potem połączyć z płatkami i wymieszać. Masa powinna być klejąca i zwarta. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim wyłożyć masę. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do całkowitego ostygnięcia i wtedy pokroić na kawałki.

    Lekka tarta z owocami

    • 250 g mąki
    • 120 g masła
    • żółtko
    • łyżka cukru pudru

    nadzienie

    • 4 jabłka lub inne owoce
    • pół szklanki orzechów włoskich
    • pół łyżki masła
    • łyżka mąki
    • łyżka masła
    • 2 łyżki mąki
    • łyżka cukru

    Mąkę zagnieść z zimnym masłem, dodać cukier i żółtko. Wyrobić ciasto, zwinąć w kulkę, schować w lodówce i chłodzić przez pół godziny. Zimne wyjąć, rozwałkować. Ciastem wyłożyć formę do tarty – można zrobić w kilku małych foremkach. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 minut. Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z masłem, mąką oraz orzechami. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Posypać kruszonką – zagniecionym masłem z mąką i cukrem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 20 minut.Mini omlety

    • 1 duża papryka czerwona
    • 100 g sera pleśniowego
    • 6 plastrów szynki parmeńskiej
    • 3 jajka
    • łyżka masła
    • sól/pieprz
    • natka pietruszki

    Paprykę szynkę drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce. Jajka rozbełtać, wymieszać z solą i pieprzem. Foremki do muffinek wysmarować masłem. Na dnie ułożyć wymieszaną szynkę z papryką. Posypać serem i pietruszką. Zalać jajkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 20 minut, aż jajka się zetną. Przestudzić i zimne zapakować do pudełka.

    Share Button
    Wakacje z dziećmi
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Co spakować na wakacje za granicę? Lista najpotrzebniejszych rzeczy 
    30 lipca 2021
    Wypoczynek z dziećmi – to łatwiejsze niż myślisz!
    29 sierpnia 2020
    Jak łagodnie wrócić do pracy po urlopie?
    20 sierpnia 2020

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT