Nie ma znaczenia, jaki to rok się rozpoczyna. W każdym kolejnym ranking postanowień i planów wygląda łudząco podobnie. Na podium niestrudzenie walczą o miano zwycięzcy obietnice uprawiania sportu, deklaracje oszczędzania i zobowiązanie do porzucenia kilogramów. W 2017 roku waga spadać ma zdrowo i w rytm dietetycznych trendów. Białka i unikanie glutenu nie są już na topie, by zmieścić się w spodnie z matury całkowicie modyfikujemy jadłospis. Teraz najczęściej wyszukiwanych hasłem w sieci jest dieta ketogeniczna. Wymaga ona całkowitego pożegnania z węglowodanami złożonymi i cukrem, ale w zamian pozwala jeść to, co tłuste. Na liście dostępnych produktów lądują awokado, orzechy, nasiona, ryby. Grzanka z jajkiem na śniadanie to całkiem kusząca perspektywa i obietnica, że po takim posiłku organizm wchodzi w stan ketozy, czyli zaczyna czerpać z własnych zapasów tłuszczu . Dzięki temu nie brakuje nam energii, przy jednoczesnej gwarancji spadku masy.
Kto woli tracić tłuszcz bez tłuszczu powinien przejść na dietę makrobiotyczną. Wraz z powrotem kasz odżywianie, w którym główną rolę grają nieprzetworzone ziarna zbóż, wspięło się na dietetyczny szczyt. W najbliższym roku dieta oparta na ciastach jaglanych, kotletach z gryki i sezamowych batonach nie zamierza być wyeliminowana z czołówki. To ona gwarantuje poprawę przemiany materii, zmniejsza apetyt na słodycze i gubi kilogramy bez efekty jojo. Warunkiem jest, by ziaren zbóż na talerzu było więcej niż połowa codziennego jedzenia, a uzupełnienie stanowiły ryby i warzywa. Nie można jeść jajek, nabiału, cukru i mięsa. Autor diety makrobiotycznej Georg Oshawa czerpiąc inspiracje z filozofii wschodu uznał, że można zachować równowagę między Yin i Yang odpowiednio komponując posiłki. Zboża powinny być jedzone z warzywami, a ryby z sałatami.
Ameryka rozkochała się w diecie Mind, której autorka wraz z menu daje gwarancję odmłodzenia mózgu o co najmniej 8 lat. Taki efekt uzyskuje się po 5 latach jedzenia według zasad mind, a chudnie przy okazji. Dieta poprawia też rysy twarzy, wypełnia zmarszczki, chroni przed nowotworami i zmniejsza cholesterol. Skonstruowana według najnowszej piramidy zdrowego żywienia zaleca, by jeść 5 posiłków, w każdym zielone, najlepiej nieprzetworzone warzywa, raz dziennie wybierać strączki, co drugi dzień białe chude mięso i ryby, nie przesadzać z owocami, pożegnać się z fastfoodami, 3 razy w tygodniu sięgać po niewielki kawałek pleśniowego lub żółtego sera. Na słodycze można też można sobie pozwolić, ale z umiarem, nie częściej niż 3 razy na tydzień. raz dziennie trzeba jeść surowe zielone warzywa, w jednym z posiłków powinny być kasze, w kolejnym strączki, a w trzech innych węglowodany złożone, czyli kasze i ciemne pieczywo. W tej diecie przydadzą się matematyczne zdolności, bo trzeba umiejętnie odmierzać wielkość porcji i pamiętać, co z dopuszczalnej listy produktów kiedy i jak często jeść. W zamian za tę skrupulatność czeka przypływ sił witalnych, lepsza koncentracja i oczywiście widok zmniejszających się kilogramów na wadze.
Wielka Brytania odchudza się razem z Jamiem Olivierem i odpowiada na jego apel bezmięsnych poniedziałków. Bardziej wytrwali z mięsem żegnają się na dłużej, z apetytem wsuwają jedynie warzywa i owoce. Fleksitarianizm, bo to nazwa diety, do której namawia brytyjski szef kuchni, tłumaczona jest jako elastyczny wegetarianizm i dopuszcza jednak mięsne grzeszki. Byle nie częściej niż raz w tygodniu. Menu na pozostałe dni opiera się na roślinach. Nagrodą za wyrzeczenia jest mniejsze ryzyko zawału i cukrzycy. Lekarze zalecają fleksitarnizm tym, którzy chcą uregulować zbyt wysokie ciśnienie, poziom glukozy i stracić nieco kilogramów.
W Polsce za sprawą kilku celebrytów, którzy znacząco zmienili rozmiar na kulinarną tapetę weszła dieta roślinna, zwana postem zdrowotnym. Do tej pory znana wtajemniczonym, co jeżdżą na odchudzające wczasy, teraz dostępna na zamówienie w ofercie popularnych pudełek dostarczanych każdego dnia we wskazane miejsce. Post, który wymyśliła i ograniczyła do 800 kalorii dziennie profesor Ewa Dąbrowska ma przede wszystkim leczyć, spadek wagi to tylko jeden z efektów. Kilogramy przy tak ograniczonym menu lecą dość szybko, głód po kilku dniach mija, bo zgodnie z filozofią diety włącza się odżywianie wewnętrzne, które niczym odkurzacz czyści organizm ze złogów i toksyn. Pełny post ma trwać 40 dni, a posiłki na nim mogą być komponowane z kilkunastu zaledwie warzyw. Odpadają wszystkie strączki i ziemniaki. Nie wolno do dań dodawać nawet kropli tłuszczu i nabiału. Okazuje się, że z kalafiora da się upiec chleb i zrobić z nim kruszonkę do crubmle, kruche ciasto w szarlotce zastępuje dynia, a zamiast makaronu je się nitki cukinii. W mediach społecznościowych wykluwają się grupy wsparcia, gdzie mocną stroną są świadectwa tych, co wytrwali, przeżyli wszystkie ozdrowieńcze kryzysy i teraz jedzą bardziej świadomie. Na plotkarskich plotkarach analizowana jest coraz skromniejsza sylwetka gwiazdy, która wprawdzie nie kontroluje wagi, ale jakiś 20 kilogramów już się pozbyła i teraz może śmiało pozować do zdjęć w bikini, co czyni z ochotą.Dla tych, którzy mają apetyt na posmakowanie najpopularniejszych diet w 2017 garść pysznych przepisów.Dieta ketogeniczna
Ryba z sałatą i sosem orzechowym
- 2 garści dowolnej sałaty – można pomieszać kilka
- 100 g surowego łososia
- łyżka masła orzechowego
- łyżka soku z grejpfruta
- odrobina pieprzu i soli
- pół łyżeczki płatków chilli
- łyżka oleju lnianego
- liście świeżej mięty
Przygotować sos: olej, sok z grejpfruta, masło orzechowe oraz przyprawy wymieszać. Rybę pokroić na kawałki, obsmażyć lekko z obu stron na suchej patelni, zdjąć, ułożyć na sałacie. Polać sosem, posypać listkami mięty.Dieta makrobiotycznaKomosa ryżowa z owocami
- pół szklanki komosy ryżowej
- jabłko
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki ziaren granata
- łyżeczka cynamonu
Komosę ugotować w wodzie, ciepłą wymieszać ze startym jabłkiem, sokiem z cytryny i cynamonem. Posypać ziarnami granata.Dieta MindZupa z czerwonej soczewicy
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 500 g czerwonej soczewicy
- 2 pomidory
- łyżeczka wędzonej papryki
- ząbek czosnku
- cebula
- 100 g świeżych liści szpinaku
- sól, pieprz
- łyżeczka oliwy
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pomidory i opłukaną soczewicę, wymieszać z wędzoną papryką. Chwilę dusić. Zalać bulionem i gotować około 20 minut do czasu aż soczewica zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Dodać umyte liście szpinaku i podawać.FleksitarianizmKotlety z dyni i kaszy jaglanej
- 400 g dyni
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2 cm kawałek imbiru
- łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 2-3 łyżki zmielonych orzechów lub bułki tartej obtoczenia
- 2 łyżki bułki tartej do farszu
- cebula
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
Czosnek i cebulę posiekać, zeszklić. Dynię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kasze ugotować, przestudzić, a potem wymieszać z dynią, przyprawami i cebulą oraz czosnkiem. Dodać jajko i bułkę tartą, wymieszać z posiekanym koperkiem. Z masy ulepić niewielkie kotlety. Każdy obtoczyć w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.Post leczniczy/Dieta roślinnaSzarlotka z dyni i jabłek z cynamonem
- 200 g puree z dyni ( upieczonej bez tłuszczu)
- duże jabłko
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka soku z cytryny
Dynię pokroić na kawałki, upiec bez tłuszczu. Ciepłą zmiksować na gładki krem. Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć połową cynamonu i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Zapiekać 20 minut. Jabłko zetrzeć – razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny i cynamonem. Gdy spód dyniowy będzie przypieczony, wyłożyć jabłka i ponownie zapiekać przez 20 minut.
Napisz komentarz