Jeden z kulinarnych recenzentów pokusił się ostatnio o stworzenie podpowiedzi dla tych, co marzą o własnej restauracji. Przeanalizował światowe trendy, zbadał potrzeby i napisał, że brakuje miejsc z … kanapkami. Nie chodzi o banał w postaci bułki przełożonej plastrem sera albo wędliny. Nie miał na myśli odgrzewanych kanapek ze stacji benzynowej. Nie chodziło mu też o te zafoliowane bułki z kilkudniową datą przydatności do spożycia. W końcu celem jest sukces. Kolejki pożądających kanapek smakoszy. Informacje o miejscu roznoszone pocztą pantoflową. Wiadomo więc, że to muszą być kanapki niebanalne. Czerpiące z najlepszych wzorców. Jak te słynne szefów kuchni z kawałkiem soczyście grillowanej wołowiny, karmelizowaną cebulą i burakami. Powinny wyróżniać się rodzajem pieczywa i wkładką. Koniecznie taką wpisującą się w aktualne trendy. Może być policzek wołowy, duszony metodą sous vide, konfitowany ozor lub kaczka po siedmiu godzinach pieczenia w niskiej temperaturze. Ważne są dodatki, jak pomidor to zielony, z cebul delikatna szalotka, awokado – lepsze oczywiście hass ze swoją chropowatą skórką. Pole do popisu kanapkowego szerokie, jak mapa świata, gdzie w każdym jego rejonie jest jakaś kanapkowa historia. Hiszpańskie bocadillo z omletem, amerykański sandwich z masłem orzechowym, francuskie opiekane z cukrem i konfiturą tosty. Można też kanapki odczarować, odzierając je z pieczywa i strojąc papierem ryżowym, tortillą czy proponując w pieczonej słodkiej wersji. Takie zmiany na pewno będą korzystne. I pozytywnie odbiją się na śniadaniowym pragnieniu. Nie ma nic gorszego niż nuda w kuchni!Toritlla z omletem i zieloną pietruszką
- placek tortilli
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka parmezanu
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- plastrer szynki
- sól, pieprz
Na suchej patelni podpiec tortillę. Jajka umyć, rozbić, ubić z mlekiem, solą i pieprzem. Na końcu dodać parmezan i pokrojoną w kawałki szynkę. Wymieszać, masę przelać na patelnię i usmażyć omlet. Gotowy omlet posypać posiekaną pietruszką, zwinąć go i zawinąć w tortillę. Placek przekroić na pół. Można owinąć w folię lub zapakować do pudełka i zabrać do pracy czy szkoły.Kanapka ze śledziem
- płat solonego śledzia
- 2 kromki razowego pieczywa
- łyżeczka posiekanego koperku
- pół szalotki
- pół ząbka czosnku
- 2 plastry oscypka
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki miodu
- pół łyżeczki posiekanego chilli
- łyżka oliwy
- łyżeczka mleka
Musztardę wymieszać z miodem, chilli i sokiem z cytryny. Śledzia umyć, namoczyć w wodzie wymieszanej z mlekiem i zostawić na kilka godzin, by zmyć nadmiar soli. Po tej kąpieli śledzia dobrze osuszyć papierem lub ręcznikiem. Pokroić go w drobną kostkę, wymieszać z koperkiem i oliwą. Przełożyć na jedną kromkę chleba, przykryć plastrami oscypka, a ser wysmarować marynatą z musztardy.Przykryć drugą kromką. Przekroić.Springrollsy z kruchymi warzywami
- arkusze papieru ryżowego
- 2 marchewki
- rzodkiewka
- awokado
- kilka plastrów wędzonego łososia
- 4 łyżki kiełków
- zielony ogórek
- sok z limonki lub cytryny
- makaron ryżowy
- świeża mięta lub kolendra
Papier ryżowy namoczyć w ciepłej wodzie, każdy arkusz osobno, by zmiękł. Makaron zalać wrzątkiem i zostawić na 5 minut. Odcedzić. Marchewkę i ogórka obrać i pokroić w słupki. Rzodkiewki pokroić w kostkę. Zalać lodowatą wodą – dzięki temu warzywa będą kruche. Awokado też obrać i pokroić w cienkie plastry, a potem skropić sokiem z limonki. Na środku każdego arkusza papieru ryżowego ułożyć łyżkę makaronu, nieco warzyw i łososia. Posypać miętą lub kolendrą. Zwinąć ciasno w rulon, boki zawijając do środka.Springrollsy z owocami
- arkusze papieru ryżowego
- mango
- 2 banany
- kilka śliwek
- łyżka płatków migdałowych
- łyżka miodu
- jogurt naturalny
Papier ryżowy namoczyć w ciepłej wodzie, każdy arkusz osobno, by zmiękł. Mango obrać, pokroić w plastry. Śliwki umyć i pokroić w paski. Banana drobno pokroić. Na środku każdego arkusza ułożyć owoce, posypać płatkami migdałowymi i polać łyżeczką jogurtu. Zwinąć ciasno w rulon, boki zawijając do środka.Brownie orzechowe
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 150 g masła
- 2 łyżki kakao
- 100 ml śmietany 30%
- 100 zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka orzechów włoskich w całości
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady mlecznej do polewy
Masło roztopić razem ze śmietaną. Do gorącego płynu wsypać posiekaną czekoladę. Jajka utrzeć z cukrem na kremową, puszystą masę. Zmielone orzechy wymieszać z przesianym kakao i sodą. Do jajek wlać przestygnięta masę czekoladową. Do niej dodać orzechy z kakao. Wymieszać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez pół godziny. Czekoladę mleczną na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Po upieczeniu polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami.
Napisz komentarz