Teraz jest ich czas. Dopieszczone słońcem dojrzały w końcu i dają się kroić, gotować, dusić czy piec. Można zrobić z nimi wszystko, ulegają nawet najbardziej szalonym koncepcjom. Tak wyjątkowo smakują tylko raz w roku. Właśnie latem. Pogoda im sprzyja, więc rośnie na nie apetyt. Te wszystkie komplementy zbierają warzywa, dorodne, soczyste, wypełnione od skórki po miąższ witaminami. Niektóre z nich oczywiście można kupić przez cały rok, ale tylko latem są tak wyborne. Wysiewane i zbierane zgodnie z kalendarzem, dostępne niemal od ręki, bez przetwarzania i konserwowania. O tej porze roku wreszcie nie muszą być dodatkiem. Obiad skomponowany z samych warzyw bywa tym, za co organizm dziękuję najmocniej. Lepiej więc uważać, by ich nie przegapić, bo najlepsze egzemplarze pojawiają się tylko na chwilę. Warzywa najlepiej smakują z dobrą oliwą świeżymi ziołami, naturalnym jogurtem. Im mniej są przerabiane, tym pyszniejsze.Wakacyjny warzywniak
- cukinia – dobra do grillowania, faszerowania, świetna na ciepło w postaci gulaszu czy leczo
- patison – mniejsza odmiana dyni, dobry do zapiekania, faszerowania i smażenia
- kukurydza – do zup, gotowania w całości, sałatek
- ogórki szklarniowe i polne do sałatek i marynat
- koper włoski – jako dodatek do zup i sałatek
- pomidory malinowe i polne – do sałatek, zup kremów, soków
- papryka – do marynowania, grillowania, gulaszu
- fasolka – dodatek do zup, gulaszu, składnik sałatek
Fasolka szparagowa z sezamem i czosnkiem
- 0,5 kg fasolki szparagowej – najlepiej i żółtej i zielonej
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- łyżka sezamu
- łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
Fasolkę umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować do miękkości. Odcedzić. Masło roztopić, wymieszać z posiekanym czosnkiem i sezamem oraz rozmarynem. Sosem polać fasolkę.Krem z pieczonego kalafiora i orzechów włoskich
- młody kalafior
- główka czosnku
- 100 g orzechów włoskich
- seler
- 3-4 ziemniaki
- pół szklanki oliwy
- sól, pieprz
- liście szałwii
- pół szklanki mleka – może być kokosowe
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, skropić oliwą. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki. Seler obrać, pokroić w kostkę, podobnie ziemniaki. Czosnek zostawić w całości. Warzywa ułożyć na blaszce, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec przez 15 minut. Po wyjęciu obrać czosnek i razem z pozostałymi warzywami przełożyć do garnka. Dodać wodę, mleko, pozostałą oliwę, przyprawy oraz połowę orzechów i zagotować. Następnie zupę zmiksować. Podawać z szałwią i kawałkami orzechów.Zupa z pomidorów malinowych z foccacią
- 2 kg malinowych pomidorów
- 3 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- cebula szalotka
- woda
- sól, pieprz
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Papryki oczyścić, pokroić w paski. W garnku rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć, dodać czosnek, wymieszać, wrzucić paprykę, smażyć przez minutę, a następnie dodać pomidory i dusić około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zalać wodą i zmiksować na gładki krem.Focaccia oliwkami
- 500 g mąki pszennej
- 1 torebka suszonych drożdży (7g)
- 350 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli do ciasta plus łyżeczka do posypania
- 2 łyżeczki cukru
- 6 łyżek oliwy
- czarne oliwki
- tymianek
Mąkę przesiać z solą. Wodę wymieszać z drożdżami i połową oliwy, dodać cukier, wymieszać, zostawić na 10 minut. Po tym czasie płyn wlać do mąki, zagnieść ciasto i wyrabiać tak długo aż będzie lśniące i elastyczne –co najmniej 10 minut. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto. Foremkę do pieczenia wysmarować oliwą, wyłożyć do niej ciasto i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte posmarować oliwą, posypać pozostałą solą, a w równych rzędach powciskać delikatnie pokrojone w plasterki oliwki i liście tymianku. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 25 minut.Sałatka z ogórków małosolnych
- 4 ogórki małosolne – im krócej kiszone, tym lepiej , nawet jednodniowe będą świetne
- 2 łyżki musztardy z gorczycą
- łyżeczka majonezu
- skórka i sok z cytryny
- 2 łyżeczki świeżego koperku
- pół ząbka czosnku
Ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze startym czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny, musztardą i majonezem. Dodać posiekany koperek i wymieszać ponownie. Odstawić do lodówki na godzinę. Sałatka jest dobrym dodatkiem do kanapek i ryb.Brukselka z zieloną pietruszką i szalotką
- 200 g brukselki
- pęczek zielonej pietruszki
- szalotka
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- garść pestek dyni
Brukselkę umyć i obrać listki. Cebulę i pietruszkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę – zeszklić, dodać liście brukselki. Dusić przez 5 minut. Zarumienione wymieszać z przyprawami i pestkami dyni.Marchewki z masłem i sezamem
- 6 młodych marchewek
- 4 łyżki masła
- łyżeczka sezamu
- szczypta kurkumy
- nieco pieprzu i gruboziarnistej soli
- marchewki pokroić w cienkie talarki. Do garnka wlać pół szklanki wody, wsypać pokrojone marchewki, dodać masło i dusić około 15 minut. Na końcu wymieszać z sezamem i kurkumą. Podawać oprószone gruboziarnistą solą i pieprzem.
Kabaczki z pomidorami
- 4 nieduże kabaczki
- 3 pomidory
- cebula
- ząbek czosnku
- szczypiorek
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Kabaczki umyć, przekroić na pół, wydrążyć. Na patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojony w kawałki miąższ kabaczka i pokrojone drobno pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut. Farszem wypełnić wydrążone kabaczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika obficie posypać posiekanym szczypiorkiem.Chipsy z patisona
- 2-3 małe patisony
- olej do smażenia
- sól
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko
Patisona umyć i pokroić w cienkie plastry. Posolić. Jajko rozbełtać, maczać w nim plastry patisona, a potem obtoczyć każdy z nich w bułce. Olej rozgrzać na patelni i krótko smażyć chipsy z obu stron.
Napisz komentarz