Wiosna rozsyła zaproszenia i anonsuje się z nową energią. Tkwi w niej potrzeba niezmienna świeżości oraz witalności. Wiosna domaga się zrzucenia balastu. Jazdy na rowerze, porannego biegu i długich spacerów w parku. Choć zdarza się co roku, za każdym razem ma mnóstwo sił, nigdy nie traci nadziei i zawsze w pewnym momencie jest mocno zielona. Na ten kolor w kuchni czekam niecierpliwie. Ma temperament i dominuje. W zieleni jest zapał i życie. Warzywa w tym kolorze to cała paleta witamin, których organizm znużony po zimie łasy jest niesłychanie. Mają sporo magnezu i witamy C. Skryty w nich chlorofil nieźle odkurzy i wymiecie, co niepotrzebne w organizmie. Pięknie usuwa toksyny, złagodzi stany zapalne. Szpinak, jarmuż, brokuły, całe pęczki zielonej pietruszki, koperek i kiełki powinny znaleźć się w koszyku, który wypełniamy na osiedlowym bazarze. Lepszego i skuteczniejszego wsparcia po prostu nie ma. Jedyną wadą zielonych warzyw jest ta, że gotowane czy pieczone zbyt długo, tracą kolor. Brokuły i szpinak lepiej wrzucać na chwilę do wrzątku, z jarmużu dobrze jest zrobić koktajl albo sałatkę, a pietruszkę zmiksować warto na gładkie pesto. W każdej postaci mogą być niesamowitym wiosennym prezentem dla ciała. Poprawią kondycję włosów, paznokci i naładują pozytywnie akumulatory. Brokuły mają więcej witaminy c niż cytryny, a szpinak odstresuje, zwalcza bóle i zawroty głowy. Wiosenne przeziębienie zamiast tabletkami lepiej leczyć zupą ze szczawiu, który łagodzi katar i kaszel. Zielone warzywa to w zasadzie cała apteczka, skutecznie regenerująca i dodająca wigoru. Koniecznie trzeba się w nią zaopatrzyć!Lemoniada ogórkowa
- zielony ogórek
- liście mięty
- sok i skórka z limonki
- woda
Ogórka dobrze umyć, delikatnie oczyścić skórkę. Pociąć na cienkie plasterki. Limonkę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Liście mięty wsypać do dzbanka, wlać sok i skórkę z limonki, dodać plastry ogórka, zalać wodą, wymieszać i zostawić na godzinę. Podawać z lodem.Koktajl z jarmużu i szpinaku
- garść świeżych liści szpinaku
- garść świeżych liści jarmużu
- pół awokado
- sok z limonki
- łyżka syropu z agawy
- 2 łyżki natki pietruszki
- szklanka wody lub soku z jabłek
Wszystkie składniki przełożyć do blendera, zalać wodą lub sokiem, zmiksować do gładkości. Podawać zaraz po zrobieniu, wtedy warzywa mają najwięcej witamin.Pesto z natki pietruszki
- pęczek natki pietruszki
- łyżka orzechów nerkowca
- sok wyciśnięty z cytryny
- ząbek czosnku
- 2 łyżki dobrej oliwy
- sól do smaku
Czosnek obrać, pietruszkę umyć. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, dodać oliwę, sól i zmiksować na gładką pastę. Doprawić sokiem z cytryny. Pesto można wykorzystać jako dodatek do kanapek, jajek albo sos do makaronu.Zupa minestrone z zielonych warzyw
- cukinia
- pół szklanki szpinaku
- szklanka zielonego groszku
- szklanka zielonej fasolki – może być mrożona
- pół pęczka zielonej pietruszki
- ząbek czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- łyżka masła
- jogurt do dekoracji
- 2 łyżki płatków migdałowych do dekoracji
Cukinie dobrze umyć, pokroić w ósemki, pietruszkę posiekać, czosnek drobno pokroić. Bulion podgrzać, do gorącego dodać masło, cukinię oraz fasolkę, czosnek i przyprawy. Gotować 10 minut, potem dorzucić pietruszkę, szpinak i groszek, gotować kolejne 5 minut. Przelać do miseczek, udekorować kleksem z jogurtu i płatkami migdałów.Kruche ciastka z zieloną herbatą i miętą
- 100 g zimnego masła
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 3 łyżki zielonej herbaty matcha
- garść liści mięty
- łyżka startej skórki z limonki
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
Obie mąki wymieszać z herbatą, dodać cukier i pokrojone na małe kawałki masło. Zagnieść ciasto, na końcu wlać żółtka i wyspać posiekane drobno liście mięty i skórkę z limonki. Wyrobić ciasto, owinąć folią i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i szklanką lub foremką wycinać kółka lub inne wzroki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec około 12 minut.Zielone roladki w papierze ryżowym
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- pudełko dowolnych zielonych kiełków
- pęczek świeżej kolendry
- garść świeżej mięty
- 2 zielone ogórki
- szklanka liści szpinaku baby
- sok z dwóch limonek
- sos sojowy
- makaron ryżowy
Makaron zalać gorącą przegotowaną wodą i moczyć przez 5 minut. Ogórki pokroić w plastry i razem ze szpinakiem przełożyć do miski z lodowatą wodą, dzięki czemu warzywa będą chrupkie i nie stracą koloru. Przed ułożeniem na papierze ryżowym odsączyć. Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć, na środku ułożyć nieco makaronu, kilka liści szpinaku, mięty, kolendry i plastrów ogórka. Przykryć odrobiną kiełków, skropić sokiem z limonki. Zwinąć, jak roladkę. Podawać z sosem sojowym, w którym można moczyć roladki.Sałatka z brokułów
- brokuł
- 2 łyżki płatków migdałów
- garść mięty
- 2 łyżki sera feta
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę. Do wrzącej i osolonej wrzucić różyczki brokuła. Po 3 minutach wyjąć. Przestudzić. Ułożyć na talerzu, obsypać pokruszonym serem feta i płatkami migdałów. Polać delikatnie jogurtem wymieszanym z miętą, solą i pieprzem.
Napisz komentarz