Robione ze szczyptą miłości. Mieszane według rodzinnej tradycji. Czule ugniatane. Pieczone z troską. Świąteczne potrawy, niecodzienne, wyczekiwane i pochłaniane bez umiaru. Bo przecież Boże Narodzenie przystrojone choinką to czas smakowej obfitości, słodkich pierników, do których nikt nie żałuje miodu, kutii ubogaconej bakaliami, sernika uginającego się od tłustego sera. Kalorie w tym wyjątkowym czasie nie mają znaczenia, choć dietetycy wyliczyli, że każdego świątecznego dnia przybywa ich nawet 3 razy więcej niż zazwyczaj. Tym, którzy chcieliby uniknąć takiej rewolucji, proponuje odchudzanie, ale nie siebie, a bożonarodzeniowych klasyków. Stół będzie wypełniony delikatnością, a baza potraw szczycić się ma lekkością, gdzie bez straty można zatopić wszystkie zmysły. Nie zabraknie tu grudniowych przypraw najlepiej tłuczonych w moździerzu, bo kto, jak nie one, zatroszczy się o dobre trawienie? Za sprawą pary ryba uwypukli swe walory, a jogurt bez żalu zajmie miejsce sera. Święta nic nie stracą ze swojej wyjątkowości i magii, a jednocześnie dzięki zaledwie kilku zupełnie naturalnym zabiegom będą przyjemniejsze dla żołądka i poprawią samopoczucie niemal tak dobrze, jak zimowy spacer.
- Z jogurtem warto wejść w komitywę i prostym tikiem zastąpić nim majonez w sałatce
- Zamiast potrawy przyprawiać obficie solą, lepiej użyć posiekanych świeżych ziół
- Kompotu z suszu nie ma co słodzić, bo owoce mają wystarczająco dużo cukru
- Cukru nie wymaga też barszcz. By buraki były naturalnie słodsze, część z nich przed gotowaniem, można upiec w piekarniku. Każdy z buraków trzeba owinąć w folię i ułożyć na blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około godziny.
- Kutię czy makiełki lepiej słodzić syropem z agawy niż bardziej kalorycznym miodem –w ten sposób na porcji można zaoszczędzić kilkadziesiąt kalorii
- Masę na makowiec warto zrobić samemu – te kupne mają zdecydowanie mniej wartości odżywczych, są słodzone sztucznymi dodatkami, co znacznie zwiększa jej kaloryczność
- Lukrowane obficie pierniczki lepiej zostawić jako ozdoby na choince. Do jedzenia warto wybierać naturalne, bez słodkich dekoracji. Lukier to dodatkowa, niekoniecznie potrzebna, porcja cukru.
Sernik jogurtowy z powidłami śliwkowym
- 2 jogurty bałkańskie – po 340 g każdy
- 6 jajek
- opakowanie budyniu waniliowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół szklanki oleju
- szczypta soli
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- kilka suszonych śliwek do dekoracji
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywny krem. Pod koniec powoli wsypać cukier puder i wymieszać. Żółtka połączyć z jogurtami, olejem, mąką, budyniem i ekstraktem z wanilli. Masę z białek delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 1,20 g. Po upieczeniu wystudzić w piekarniku, a potem schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Na zimnym wierzchu rozsmarować powidła śliwkowe. Karp pieczony bez tłuszczu
- kilka porcji karpia
- kilka gałązek świeżego tymianku
- pieprz do zmielenia
- sok i skórka z cytryny
- kilka plastrów cytryny
- 2 łyżki oliwy
Karpia umyć, osuszyć. W misce wymieszać 2 łyżki oberwanych listków tymianku, sok i skórkę z cytryny oraz świeżo zmielony pieprz i oliwę. Marynatą natrzeć obficie rybę. Każdy kawałek zawinąć w folię, pod którą należy włożyć jeszcze po plasterku cytryny i gałązce tymianku. Kawałki karpia ukłądac na blaszce, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 20 minut.Łosoś na parze z imbirem
- 200 g świeżego łososia
- cebula dymka
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju arachidowego
- Sól
- Pieprz
- świeża kolendra do dekoracji
Rybę umyć, osuszyć, posolić i odstawić do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu z łososia trzeba spłukać sól, osuszyć i ponownie posolić i oprószyć pieprzem. Rybę ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gęsto przykryć plasterkami świeżego imbiru, tak by cała góra była nimi okryta. Gotować na parze 12 minut. W tym czasie podgrzać mocno olej arachidowy. Po wyjęciu każą porcję ryby ułożyć na talerzyku, na wierzch wyłożyć dymkę posiekaną w piórka, polać łyżeczką sosu sojowego i bardzo gorącym olejem.Ciasto marchewkowe bez mąki – zamiast piernika
- 4 szklanki startej marchewki
- 4 jajka
- 3 łyżki miodu gryczanego lub syropu z agawy
- ¾ szklanki mielonych orzechów włoskich
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki przyprawy do piernika – bez mąki, można samodzielnie wymieszać cynamon, imbir, goździki, kardamon.
- skórkę startą z pomarańczy
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Białka oddzielić o żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka rozbełtać, dodać do nich pianę i delikatnie wymieszać do połączenia. Płatki owsiane rozdrobnić blenderem na mąkę. Marchewkę wymieszać ze skórką i sokiem pomarańczy. Do masy z jajek powoli dodawać startą marchewkę, za każdym razem dobrze łącząc ją z kremem. Zmielone płatki wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia i połączyć z masą. Potem dodać zmielone orzechy włoskie, znowu wymieszać. Na koniec wmieszać do ciasta miód i olej. Po wymieszaniu ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godziny.Sałata idealna do ryb – zamiast sałatki z majonezem
- mieszanka sałaty lodowej, rukoli i roszponki
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki pestek słonecznika i dyni
- szklanka pestek z granatu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka musztardy
Sałatę wymieszać z posiekaną bazylią, pestkami słonecznika, dyni i granatu. Oliwę połączyć z musztardą oraz sokiem z cytryny. Skropić sałatę.
Napisz komentarz