• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Moniki Mrozowska – przepisy na śniadania

    9 października 2014

    Wiecie, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Pewnie gdybym wam zadała pytanie, co dzisiaj rano jadłyście, w wielu przypadkach usłyszałabym: „Nic nie jadłam” albo: „Wypiłam czarną kawę i do południa nie czułam w ogóle głodu”.

    Wiem, że rano zawsze jest za mało czasu 🙂 Sama z trójką dzieci czasami zastanawiam się jak to możliwe, że mimo porannego urwania głowy jakoś udaje mi się punktualnie wyjść  z domu i odwieźć dziewczynki do przedszkola i szkoły. Jest jednak kilka prostych sposobów na to, by mimo prawdziwego wyścigu z czasem przygotować w domu coś do jedzenia.

    Ciepłe śniadania na chłodne dni
    Ciepłe śniadanie w postaci kaszy to idealne rozwiązanie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Wstajesz rano i do garnka wrzucasz jaglankę (lub inną kaszę), która ma m.in. witaminy z grupy B, a dzięki zawartości krzemu doskonale wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.  Kasza się gotuje, a ty w tym czasie możesz wziąć szybki prysznic i…obudzić dzieci. Do kaszy dla  miłośników słodkich śniadań dorzucamy uduszone jabłka lub gruszki, a dla tych, którzy wolą „na słono” np. podsmażone tofu z sosem sojowym. Ta druga opcja jest jedną z ulubionych moich córek.

    Jak ugotować kaszę jaglaną?

    • Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy kilkakrotnie przepłukać. Gotujemy ją w wodzie w proporcji 1:2 – czyli dwie szklanki wody na szklankę kaszy, jeśli chcemy mieć kaszę bardziej kremową – dodajemy więcej wody. Zwykle szklanka suchej kaszy wystarcza na śniadanie dla 3-5 osób. Kaszę gotuje się kilkanaście minut, tak by wchłonęła całą wodę. Do ugotowanej kaszy można dodać dowolne dodatki np. masło orzechowe albo sezamowe, owoce świeże i duszone, bakalie itp. Można ją też podać na słono np. z warzywami. W wersji na słono na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy pokrojone w kostkę tofu (ok. 150 g). Gdy tofu się przyrumieni dolewamy do niego łyżkę sosu sojowego i delikatnie mieszamy. Podajemy z ugotowaną kaszą. Na talerzu polewamy odrobiną oleju lnianego, który jest bogatym źródłem kwasów omega 3.


    Ciastka śniadaniowe
    Do szkoły codziennie na drugie śniadanie możemy dorzucić dziecku do lunchboxa owsiane ciasteczka przygotowane wspólnie podczas weekendu. Rozkruszone i pomieszane z naturalnym jogurtem będą idealna alternatywą dla mocno słodzonych gotowych płatków śniadaniowych lub musli. Żurawiny, świetnie poradzą sobie z drobnymi infekcjami układu moczowego, morele dzięki zawartości żelaza będą walczyć z anemią, która często dotyka dzieci w wieku szkolnym, a sezam dostarczy cennego wapnia (100 g sezamu zawiera aż 10 razy więcej tego pierwiastka niż taka sama ilość krowiego mleka!). Owsiane płatki to węglowodany niezbędne podczas wyczerpującego wysiłku umysłowego. Takie ciasteczka będą idealna słodką

    przekąska podczas przerwy. Również tej w …pracy. Jako na przykład dodatek do kawy 🙂

    Ciasteczka pełne dobroci

    Składniki:

    • 3 łyżki miodu
    • 2 łyżki popingu z amarantusa
    • 3 łyżki rodzynek
    • 3 łyżki żurawiny
    • 8 suszonych moreli pociętych na mniejsze kawałki
    • 4 łyżki pestek dyni
    • 4 łyżki pestek słonecznika
    • 3 łyżki migdałów obranych ze skórki
    • ½ szklanki płatków owsianych
    • ½ szklanki otrębów owsianych
    • 3 łyżki sezamu
    • ok. 1/2 kostki masła
    • ok 1/3 szklanki mleka, może być roślinne (jeżeli masa będzie zbyt sucha)

     

    Przygotowanie:
    Rodzynki, żurawinę, pestki dynii, pestki słonecznika oraz migdały szatkujemy – każdy ze składników osobno, a następnie mieszamy w misce razem z amarantusem, morelami, płatkami, otrębami i sezamem. Dodajemy miód oraz pokrojone na małe kawałki masło i zagniatamy ręką. Jeżeli ciasto okaże się zbyt suche, dodajemy mleko. Z masy formujemy małe ciasteczka i pieczemy w piekarniku
    rozgrzanym do 200 stopni aż się przyrumienią czyli jakieś 10-15 minut.

    Takie ciasteczka aż kipią od wartościowych składników. Zawierają m in. wapń, żelazo i magnez. Ponadto są doskonałym źródłem węglowodanów złożonych  i białka.  Czyli mają wszystko, co jest potrzebne dziecku podczas wysiłku intelektualnego i fizycznego w szkole. Pokruszone razem z odrobiną naturalnego jogurtu będą świetną alternatywą dla gotowych zawierających dużo cukru gotowych musli i płatków śniadaniowych.

     

    Smacznego!
    Monika Mrozowska

    Share Button
    Zdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Znane Super Mamy

    Monika Mrozowska

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    ŚWIĘTA BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA – PRZEPISY NA ZDROWE CIASTA ŚWIĄTECZNE
    2 grudnia 2021
    Ćwiczenia dla seniorów – jakie są najbardziej efektywne i wzmacniające aktywności dla dojrzałych kobiet?
    27 października 2021
    Sezon narciarski czas start!
    5 listopada 2020

    6 komentarzy


    Joanna
    23 November 2014 at 14:18
    Reply

    Ciekawy pomysł z kaszą jaglaną na śniadanie. Sama chętnie wypróbuję, bo póki co jaglankę stosuję jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków czy innych kasz.



      limango_pl
      24 November 2014 at 09:20
      Reply

      Joanna – spróbuj koniecznie – kasza jest pyszna i sycąca.
      Można ją podać z dowolnymi owocami, z miodem i orzechami, albo z kawałkami pokruszonej gorzkiej czekolady.
      Dzięki temu, że można ją przygotować na wiele różnorodnych sposobów – można ją jeść przez całą zimę i nie jest nudna.

    Kasia M.
    24 November 2014 at 08:53
    Reply

    Ja uwielbiam te ciasteczka owsiane. Robię je bardzo często, a moja Zu zajada się nimi z wielkim smakiem. I cieszy mnie to, że woli moje ciasteczka niż te kupowane 🙂



      limango_pl
      24 November 2014 at 09:20
      Reply

      Kasia, a też robisz z amarantusem?

    Kasia M.
    13 December 2014 at 14:39
    Reply

    Amarantus akurat omijam, ale dodaję trochę ziaren sezamu. Właściwie to dodaje różne dodatki w zależności od tego, co znajdę w szafce 🙂



    Libraultimate
    5 December 2015 at 11:42
    Reply

    Ciasteczka-wcale nie jest to tak zdrowe jak by sie mogło wydawać. Nasiona ze względu na wysoka zawartość tłuszczow zamieniają sie w niebezpieczne i niezdrowe tłuszcze trans pod wpływem tak wysokiej temperatury (200st)! I miodu tez sie nie podgrzewa. Takie miksy z nasion, orzechów lepiej robić na zimno w lodowce, schłodzić i kroić a’la batony.



    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT