Podrygiwanie nóżką, obcas i szyk. Dla mamy pretekst do kupienia nowej sukienki. Tata może włoży muchę albo spodnie w kant. W ulubionych sztruksach też mu będzie dobrze, wszystko zależy od okoliczności. U mamy na oku brokat, we włosach kwiat, podobno hit sezonu. Karnawał w pełni, pozwala na szaleństwo do rana i tańce swawolne. Na balu przebierańców, domówce czy restauracyjnym party. Trzeba świętować, czerpać z przyjemności nim post nas zaskoczy i nie przejmować się, gdy w bucie złamie się obcas. Sił musi starczyć na długie godziny, więc dobrze by było mieć pod ręką naturalne wspomagacze. Takie, co dodadzą energii i mocy, by bez opamiętania świętować na najlepszym, jak by to określiły dzieci, melanżu w mieście. Lekko ma być nie tylko na parkiecie, ale i talerzu. Mniej nie oznacza wcale niesmacznie, o czym przekonają się wszyscy ci, którzy zdecydują się skorzystać z tych propozycji. Krakersy zamiast chipsów

  • szklanka ziaren słonecznika – nieprażonych
  • pół szklanki ziaren dyni
  • pół szklanki siemienia lnianego – niemielonego
  • 3 łyżki sezamu
  • 1,5łyżki nasion chia
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki wody
  • sól
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego

Wszystkie ziarna, przyprawy i płatki wymieszać w jednej misce. Do drugiej wlać miód, wodę i olej. Potem połączyć zawartość obu misek. Odstawić na 2 godziny, w tym czasie ziarna powinny całkowicie wchłonąć wodę. Masę podzielić na dwie części. Jedną przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować lub rozgnieść, tak by wypełnić równo całą powierzchnię. Nożem podzielić masę na równe kawałki przypominające kształtem krakersy. Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut. To samo zrobić z drugą częścią masy.Pasta z bakłażana dobra do krakersów

  • 4 bakłażany
  • 2 łyżki pasty tahini
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka zielonych oliwek
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Bakłażany umyć przekroić wzdłuż i ułożyć na blaszce. Lekko skropić oliwą. Piec przez pół godziny do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika obrać ze skórki, przełożyć do blendera i zmiksować razem z pastą tahini czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i jogurtem. Na koniec dodać pokrojone drobno oliwki. Przed podaniem schłodzić.Pasztet z selera
pasztet 1                  

  • 2-3 duże selery (tak by razem miały około kilograma)
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 jajek
  • woda
  • Szklanka bułki tartej
  • 100 g masła
  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać masło, posiekaną cebulę i czosnek. Wlać wodę, tyle by przykryła wszystkie składniki i gotować około godziny. Potem chwilę przestudzić, dodać jajka, bułkę tartą, płatki i przyprawy. Wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanego odrobiną masła naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny. Pasztet dobry jest i w ciepłej i zimnej wersji. Można go posypać zielona pietruszką albo smarować pastą z bakłażana.Cykoria z migdałami i cytrusowym sosem

  • kilka główek cykorii
  • pół szklanki płatków migdałowych
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • łyżeczka miodu
  • łyżka startego drobno parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka drobno posiekanego chilli
  • pomarańcze

Z cykorii rozdzielić listki. Ułożyć je na dużym talerzu. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać skórę, miód, oliwę, parmezan i chilli. Wymieszać dobrze. Na cykorii ułożyć kawałki pomarańczy, polać sosem i posypać płatkami migdałowymi. Chipsy z jarmużu

  • świeży jarmuż
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • 2-3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki gruboziarnistej soli

Jarmuż podzielić na drobne części, usuwając przy okazji twarde łodygi. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą, posypać pestkami słonecznika i solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-15 minut, do czasu aż liście zaczną się rumienić.

A potem… to już tylko tańce, śpiewy i zabawa do rana! Dobrego karnawału!

Share Button

Dziennikarka, blogerka

Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.