• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Jak dekorować pierniki świąteczne?

    1 grudnia 2015

    Zapach piernika unosi się w kuchni już w listopadzie. Mieszają się w równych proporcjach szczypty ścieranego cynamonu i kardamonu, gniecionych goździków z wanilią. Jest anyż i imbir potrzebne, by piernik był prawdziwy i słodki. Pachnie rozgrzewany miód o bursztynowej barwie. W misce kręcony jest lukier. Najlepszy z cytrynowym wsparciem, bo nada piernikom dostojnego, lśniącego wyglądu.

     

    W pierwszych przepisach, tych oryginalnych, notowanych w toruńskich piekarniach 300 lat temu był jeszcze alkohol. Dziś bez niego pierniki są wystarczająco szlachetne. Mogą wisieć na choince, stać na stole do chrupania albo zapełnić pudełka z prezentami. Domowe pierniki, w kształcie serc, choinki,  renifera czy Mikołaja. Idealne do zrobienia przy wsparciu dzieci. 

    W tym artykule znajdziesz:

    • Jak dekorować pierniki?
    • Czym udekorować pierniki tradycyjne?
    • Kiedy dekorować pierniki Katarzynki
    • Pierniczki miękkie lebkuchen  (niemieckie pierniczki)
    • Jak dekorować pierniki? Choinka z piernika
    • Kiedy dekorować pierniki – ciekawostki

    Jak dekorować pierniki?

    Lukier – robi się z cukru pudru i wody lub soku z cytryny. Ten do dekoracji tradycyjnych pierniczków, powinien mieć konsystencję gęstej śmietany i lekko spływać z łyżki. Ważne jest dobre utarcie lukru – powinien być lśniący i płynny.  Na ciastka można go nakładać  za pomocą tytki zrobionej z papieru do pieczenia i podklejonej taśmą, tak by lukier nie wypływał. Do dekoracji przydaje się też mała łyżeczka lub pędzelek, którymi delikatnie smaruje się upieczone pierniczki. Lukier można barwić barwnikami spożywczymi. Najlepiej dodawać te w proszku, żeby nie rozrzedzać masy. Jeśli pierniczki mają wisieć na choince, przed pieczeniem trzeba zrobić w nich dziurkę. Wiercenie w upieczonych grozi połamaniem.

    Kolorowe posypki  – nimi najlepiej dekorować pierniczki oblane lukrem lub białą albo ciemną rozpuszczoną czekoladą. Bez problemu przykleją się do takiej masy.

    Pisaki  do dekoracji – ułatwiają rysowanie wzorów na pierniczkach. Najczęściej dostępne w czterech podstawowych kolorach. 

    Czym udekorować pierniki tradycyjne?

    • pół kg mąki
    • 1/2 szklanki miodu
    • szklanka cukru pudru albo cukru brązowego
    • 120 g masła
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki sody
    • 4 łyżeczki przyprawy do pierników

    Miód przełożyć do garnka, dodać masło, rozpuścić. Wsypać cukier . Mieszać podgrzewając do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić. Mąkę wysypać na stolnicę, wbić jajko, dodać sodę i przyprawy do pierników. Połączyć z masą miodową. Dobrze wymieszać i zagnieść. Podzielić na części i rozwałkować kolejno każdą z nich. Z ciasta wycinać dowolne cienkie wzory. Układać na blaszce lekko przesmarowanej masłem i piec 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed pieczeniem pierniki, które nie będą dekorowane można posmarować rozbełtanym jajkiem. Po przestudzeniu,  schować do metalowej lub kartonowej puszki i przykryć.

    Kiedy dekorować pierniki Katarzynki

    • 400 g mąki pszennej
    • jajko
    • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
    • 150 g miodu
    • 100 g ciemnego cukru muskavado
    • łyżeczka kakao
    • łyżeczka sody
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1,5  łyżki śmietany 12%

    Miód przełożyć do garnka. Rozpuścić. Przestudzić. Zimny miód przelać do miski, wymieszać z cukrem, dodać jajko, przyprawę do piernika  i śmietanę. Ponownie wymieszać, tak by składniki się połączyły. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, sodę, kakao i proszek do pieczenia. Potem mąkę z przyprawami wsypać do masy miodowej. Wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na desce podsypanej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinać foremką pierniczki. Wszystkie ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piec przez 12-15 minut. Do lekkiego zarumienienia. Po ostygnięciu pierniczki przechowywać w puszce lub pudełku. Po kilku dniach stwardnieją, by po około 3 tygodniach znowu nabrać miękkości.

    Pierniczki miękkie lebkuchen  (niemieckie pierniczki)

    • 360 g mąki
    • 300 g miodu
    • 125 g cukru trzcinowego
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • łyżeczka mielonych goździków
    • łyżeczka gałki muszkatołowej
    • pół łyżeczki kardamonu
    • pół łyżeczki sody
    • skórka otarta z cytryny
    • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • Lukier :
    • 125 g cukru pudru
    • łyżka soku z cytryny – gdy lukier będzie za gęsty, dodać więcej

    Mąkę przesiać i przesypać do miski. Wymieszać ją z sodą i przyprawami. Miód rozpuścić, przestudzić, ale tak by ciągle był ciepły. Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę, powoli wlewać ciepły miód. Dobrze wymieszać. Dodać mąkę z przyprawami oraz skórkę z cytryny i kandyzowaną z pomarańczy. Potem zagnieść ciasto, tak by było lśniące. Wstawić do lodówki na 2 godziny, potem wyjąć i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie delikatnie spłaszczyć – można łyżką lub widelcem namoczonymi w wodzie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wstawić blaszkę z piernikami.  Piec około 12 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Wystudzić na kratce, a zimne maczać w przezroczystym lukrze – czyli cukrze pudrze utartym z sokiem z cytryny.

    Jak dekorować pierniki? Choinka z piernika

    • pół kg mąki
    • 1/2 szklanki miodu
    • szklanka cukru pudru albo cukru brązowego
    • 120 g masła
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki sody
    • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
    • 2 łyżeczki kakao

    Miód przełożyć do garnka, podgrzać, dodać masło, a potem wsypać cukier i kakao. Następnie mieszać aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Przestudzić. Mąkę wysypać na stolnicę, wbić jajko, dodać sodę i przyprawę korzenną. Połączyć z masą miodową. Dobrze wymieszać i zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na części i rozwałkować kolejno każdą z nich. Z ciasta wycinać gwiazdki różnej wielkości – tak by można było później kolejno układać je na sobie, budując choinkę.  Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero zimne pierniki układać w kształt choinki – od największego na dole do najmniejszego na górze. Każdą z gwiazdek sklejać lukrem.

    • 2 białka
    • 2 szklanki cukru pudru

    Białka ubić na pianę, do niej wsypywać delikatnie przesiany cukier puder i nadal ubijać. Trzeba to robić stopniowo, najlepiej dodawać cukier łyżeczką. Gdy cały cukier połączy się z białkiem przestać ubijać i można zacząć wykorzystywać lukier do dekoracji choinek. Choinki można także obsypać kolorową posypką.

    Kiedy dekorować pierniki – ciekawostki

    Pieczenie to szansa, by na kuchennym stole urządzić kolorowy plac zabaw. Posypki w kształcie kulek, złote, czerwone na pewno zainteresują maluchy, przylepiać je można nawet niedbale, ważne, by frajda była i rodzinna przyjemność. Nie trzeba talentu, pierniki zawsze się udadzą. Wystarczy pilnować czasu pieczenia, lubią się przypalać. Gotowe są miękkie, ale dość szybko tę puszystość tracą. Potem potrzebują kilku tygodni, by znowu jeść je bez obaw, że połamiemy zęby. Dlatego nie ma co się zastanawiać, piec trzeba jak najszybciej, a potem pierniki odłożyć na półkę i czekać cierpliwie do świąt. Tuż przed nimi można pobawić się dekoracjami. Lukier zdąży zastygnąć, pierniczki można owinąć foliowym arkuszem, przewiązać wstążeczką i podarować bliskim. Do wyboru oprócz kształtów – rozmaite rodzaje. Tradycyjne albo owiane legendą Katarzynki, które piekła w czasie choroby ojca malutka córka piekarza. Dziewczynka nie mogła znaleźć foremek, więc wycinała ciastka kubkiem. W piecu wszystkie kółka– niespodziewanie dla debiutantki  – połączyły się  i utworzyły ten charakterystyczny dla Katarzynek kształt. Wypiek spodobał się i szybko zyskał popularność.  Z pierniczków można też  zrobić choinkę, która będzie stylową dekoracją bożonarodzeniowego stołu.

    Ciekawie wyglądają też wizytówki z piernika, które układa się przy talerzach. Wystarczy na gotowych ciastkach lukrem lub pisakiem do dekoracji napisać imię spodziewanego gościa.  

    Share Button
    dekoracjedekoracje świątecznekuchniaMama gotujepiernikpiernikiprzepisyprzepisy na świętaświęta
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT