• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Ziemniak w roli głównej

    7 marca 2017

    „Wyznać należy, że po chrzcie świętym kartofle są największym dobrodziejstwem ludziom użyczonym przez Nieba” pisał historyk Julian Ursyn Niemcewicz, a poetę Adama Mickiewicza ziemniaki urzekły tak bardzo, że poświęcił im… wiersz. Ta sława warzywa nie zepsuła, trafiło pod strzechy i nie raz ratowało najbiedniejsze żołądki przed głodem. Ziemniak w uprawie nie jest kapryśny, nie trzeba mu szczególnie żyznych gleb ani cieplarnianych warunków. W kuchni kartofle też są wdzięcznym składnikiem, mogą być towarzystwem dla głównego dania albo odegrać tę rolę solo.I choć tyle w ziemniaku walorów, jest niedoceniany. Wini się go za nadmiernie rosnące kilogramy. Nazywa mdłym i wymienia na lepszy model. Czas odczarować niepozornego kartofla, uświadomić sobie, że 100 jego gram to zaledwie 86 kalorii, a ciężkości dodają mu sosy, śmietana i masło. Ziemniak saute ma sporo witaminy C, potasu i fosforu, wykluczać go z diety nie ma więc sensu. Ja ze swoimi wielkopolskimi korzeniami mam do tej bulwy niebywałą słabość. Pyrą z gzikiem podbiłam serca teściów i chętnie dzielę się rodzinnym przepisem.By lepić najlepsze gnocchi z Włoch przywiozłam specjalną deskę. W wersji najprostszej mieszam ugotowane ziemniaki z miętą i dodaję im wyrafinowania kroplą dobrej oliwy. Ziemniak z łatwością może stać się królem stołu. Trzeba mu tylko obdarzyć go szansą. Przedwiośnie to moment na takie eksperymenty idealny, mnóstwo w nim pożegnań i niecierpliwego czekania na nowe. By wypełnić ten czas korzystnie, a nie tylko żałować, że wciąż słońca za mało lub wiatru za dużo, rzodkiewka blada, a pomidor zbyt kwaśny, zajmijmy się ziemniakiem. Wydobyciem całej jego szlachetności. Nie bez powodu przecież król Jan III Sobieski w prezencie dla ukochanej Marysieńki przesyłał kartofle. Obdarowywał kobietę swojego życia, tym, co znalazł w podróży, najlepszego. Na francuskim dworze król wpinał kwiat ziemniaka do fraka, a jego żona ozdabiała nimi balowe suknie. Węgierskie księżniczki kwiaty kartofla nosiły we włosach i czekały aż wybranek podaruje im bukiet z nich ułożony.Był taki samym wyznaniem miłości, jak dziś ten z czerwonych róż. Teraz z pomocą ziemniaka też można wyznać uczucia, ubierając go w wytworną formę na talerzu. Przez kartofla do serca, gwarantuję, że to się uda.Ziemniaki najzdrowiej gotować w mundurkach, nie tracą wtedy swoich minerałów, bo najwięcej ich mają zaraz pod skórką. Te obrane i wrzucane do wody nie powinny w niej spędzić zbyt dużo czasu, najlepiej gotować je pod przykryciem, 20 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Rodzaj ziemniaków warto dopasować do menu. Nie każdy nadaje się do sałatki czy frytek.Do klusek czy pyz najlepsze są takie, które mają sporo skrobi, do sałatek wykorzystać te z jej mniejszą zawartością, bo nie rozgotują się niepotrzebnie. Ziemniaka warto spróbować w cieście! Doda jędrności pączkom, a czekoladowe wypieki dzięki niemu będą dłużej świeże. W Polsce zarejestrowane są 122 odmiany ziemniaka, ale na bazarach i w sklepach trudno tę różnorodność zauważyć. Dominują Irga, Irys, Lord czy Bryza. Na Grację, Owację, Hubala, Ignacego albo chociaż Legendę można trafić dzięki poczcie pantoflowej. Ona też donosi, że do frytek najlepsza jest Zorba, a do produkcji chipsów Lady Rosetta i Saturna. Te odmiany rolnicy często uprawiają tylko po podpisaniu umów z firmami i im oddają całe plony. Autorami czasami zaskakujących nazw też są hodowcy, którzy każdą nową odmianę ziemniaka muszą oddać do oceny specjalnej komisji. Od jej opinii zależy, czy kartofle trafią na rynek. Na pewno posmakowały im Augusta, Etola, Finezja, Cekin, Ibis czy zwyczajny w tym towarzystwie Bartek, bo je można kupić.Gnocchi w sosie pomidorowo – serowym

    Gnocchi:

    •  kilogram ziemniaków
    •  niepełna szklanka mąki
    •  sól

    Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Gdy lekko przestygną obrać i przecisnąć przez praskę albo sitko. Do jeszcze ciepłych powoli dodawać mąkę i sól. Dobrze wyrobić, masa musi być gładka i aksamitna. Z ciasta formować malutkie kulki. Każdą spłaszczyć i zrobić na niej wzorek widelcem. Gnocchi wrzucać do wrzącej, osolonej wody i czekać aż wypłyną na wierzch. Odcedzić.

    Sos:

    •  300 ml śmietany 30%
    • 100 g sera mozzarelli
    • garść świeżej bazylii i szpinaku
    • 4-5 świeżych pomidorów lub pomidory z puszki
    • sól/pieprz
    • ząbek czosnku
    • mała cebula

    Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i cebulę, dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić przez 10 minut, a potem wkruszyć mozzarellę i zalać wszystko śmietaną. Wymieszać dokładnie i smażyć następne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać gnocchi i wymieszać. Posypać bazylią i szpinakiem.Ciasto czekoladowe z ziemniakami

    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 225 g masła
    • 120 g cukru trzcinowego
    • 5 jajek
    • 3 łyżki jogurtu naturalnego
    • 100 g zmielonych orzechów włoskich
    • 170 g ziemniaków (po ugotowaniu)
    • 220 g mąki
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • pół łyżeczki sody oczyszczonej
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • szczypta soli

    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z solą. Masło utrzeć z cukrem, a potem dodawać po kolei po jednym żółtku i wanilię oraz jogurt. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą oraz zmielonymi orzechami, dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Wymieszać, a następnie połączyć z masą maślaną, do całości delikatnie wmieszać pianę z białek. Tortownicę (23-24 cm) wysmarować masłem i wlać do niej ciasto. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec 1,20h – do czasu aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.Sałatka z ziemniaków i mięty

    • 4 niezbyt duże ziemniaki
    • 3 łyżki oliwy
    • sól gruboziarnista
    • pieprz
    • garść świeżej mięty
    • łyżka startego parmezanu
    • łyżka soku z cytryny

    Ziemniaki ugotować. Pokroić w dużą kostkę, ciepłe wymieszać z miętą, pieprzem i solą. Oliwę połączyć z sokiem cytryny, polać sałatkę, posypać miętą i parmezanem.Pyra z gzikiem

    •  5 ziemniaków
    • 200 g białego półtłustego sera
    • 100 ml śmietany 12%
    • ząbek czosnku
    • cebula szalotka
    • sól/pieprz
    • 50 g masła
    • szczypiorek

    Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić. Ser wymieszać z drobno pokrojonym czosnkiem i cebulą, doprawić pieprzem i solą. Wymieszać ze śmietaną. Na talerzu ułożyć przekrojonego na pół ziemniaka, a na nim wyłożyć po łyżce sera i nieco masła. Posypać szczypiorkiem.

    Share Button
    dania z ziemniakówMama gotujesylwia majcher
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT