• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Zapomniane warzywa na Twoim talerzu

    17 października 2016

    W kuchni jest, jak na modowym wybiegu. Co jakiś czas następuje triumfalny powrót. Mające za sobą lata świetności rzeczy tracą styl i szyk, a pewnego dnia , niespodziewanie, zostają wyrwane z pozornego niebytu. Jakiś kreator od trendów przypomina sobie o dodatku, który sprawi, że po raz kolejny wszystkie stolice mody  będą padały z wrażenia. Kuchnia też co pewien czas odkrywa produkty już kiedyś robiące na stołach furorę. Swoje drugie życie dostają właśnie topinambur, wężymord, pasternak czy jarmuż. Nazwy mogą brzmieć niezrozumiale, ale zdecydowanie trudniejszą zagadką jest dla mnie wyeliminowanie tych warzyw na tak długo z kulinarnego menu. To przecież jesienno-zimowe skarby doceniane ze względu na swoje witaminowe bogactwo przez całe pokolenia domowych gospodyń. Nagle zniknęły ich uprawy, opowieści o leczniczych efektach, jakie dają, przepisy na dania z nimi w roli głównej. Pasternak  został wyparty przez pospolitego ziemniaka, jarmuż zastąpiła kapusta, a topinamburem i wężymordem karmiono ewentualnie zwierzęta. Teraz zielone liście jarmużu, których szklanka zawiera aż 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę C wrzuca się do worka z napisem superfood i na targach śniadaniowych oczekuje za nie niemałej zapłaty. Topinambur oferują wszystkie ceniące się restauracje, a wężymord zwany też skorzonerą pretenduje do wyparcia niemieckich szparagów. Smakuje podobnie, a nie ma włókien. Też można go piec, dusić i robić na jego bazie kremowe zupy. Dziś więc na talerzu rodzima egzotyka.

    topinambur

    • Topinambur – nazywany bywa ziemnym jabłkiem, wzmacnia odporność, bo zawiera cenny probiotyk. Wzmacnia skórę i paznokcie, dzięki krzemionce odmładza! Można wykorzystać go do puree, zupy, zrobić z niego frytki, dodać do bulionu, a także jeść na surowo, skropiony cytryną i natką pietruszki albo ze startym jabłkiem w postaci surówki.
    • Pasternak ma dużo białka, żelaza, wapnia i witaminy c. Dawniej ceniono go za właściwości odtruwające, sprawdza się przy chorobach nerek. Wyglądem pasternak przypomina pietruszkę, choć teraz bywa od niej droższy, więc jest to jakiś sposób na odróżnienieJ Pastrenak  jest słodszy od pietruszki, jego natka ma większe liście. Można piec z jego dodatkiem ciasta, robić zupy i dodawać do mięsa.
    • Wężymord znany też jako skorzonera, zimowe szparagi czy czarny korzeń. Ma dużo węglowodanów, żelaza i fosforu. Wężymord przyniesie ulgę w kaszlu. Nazwa pochodzi od dawnego zastosowania, miał łagodzić skutki ukąszenia przez węża, teraz podobno leczy trądzik. Najlepiej gotować go w skórce, a dopiero potem obierać, dzięki czemu nie stracimy cennych witamin. Wężymord można grillować, zapiekać z innymi warzywami, dodawać do zup.
    • Jarmuż to kapusta, jej liście idealnie odnajdą się w koktajlach i sokach. Obecnie najłatwiej dostępny, często już podzielny na mniejsze liście, umyty i gotowy do użycia. Można jeść go na surowo, w sałatkach, robić z niego chipsy lub gotować.

    Kremowa zupa z topinamburu ze śliwką

    topinambur zupa2 (1)

    •  kilogram topinamburu
    • 1,5 litra bulionu warzywnego
    • cebula
    • ząbek czosnku
    • garść świeżego tymianku
    • kilka śliwek
    • łyżka miodu
    • sól, pieprz
    • sok z cytryny
    • skórka z cytryny
    • łyżka masła
    • łyżka oliwy

    Oliwę rozgrzać, przesmażyć na niej posiekaną cebulę i czosnek. Topinambur obrać i pokroić, dodać do cebuli. Smażyć przez 2-3 minuty, dolać bulion i masło. Doprawić i gotować 15 minut. Po tym czasie zupę zmiksować. Wlać sok z cytryny, wymieszać. Śliwki wypestkować. Pokroić w paski. Na patelni rozgrzać miód, dodać śliwki. Smażyć 3 minuty, aż owoce zmiękną i pokryją się miodem. Dodać skórkę z cytryny i tymianek. Zupę przelać do miseczek, na wierzchu ułożyć kawałki ciepłych śliwek.Frytki z topinamburu

    topinambur frytki

    • pół kilograma większych korzeni topinamburu
    • olej do smażenia
    • sól
    • jogurt

    Topinambur obrać i pokroić w paski. Olej rozgrzać. Smażyć frytki, ale dość krótko, bo to delikatne warzywo. Odsączyć, posolić, można podawać z jogurtem i ziołami.Pesto z jarmużu

    • szklanka jarmużu
    • ząbek czosnku
    • garść zielonej pietruszki
    • łyżka pestek słonecznika
    • sok z limonki
    • 2 łyżki parmezanu
    • 2-3 łyżki oliwy
    • sól, pieprz

    Słonecznik sprażyć na suchej patelni. Jarmuż podzielić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem. Podawać posypanymi pestkami słonecznika z krakersami, makaronem lub pieczywem.Koktajl z jarmużu

    • szklanka jarmużu
    • banan
    • sok z cytryny
    • pół szklanki soku z jabłek lub jabłko
    • garść świeżej mięty
    • woda

    Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować z wodą – jej ilość zależy od upodobań. Jeśli chcemy mieć rzadszy koktajl, trzeba wlać mniej. Jeśli używamy jabłka, należy je obrać i usunąć gniazdo.Ciasto z pasternakiem

    • 1, 5 szklanki startego pasternaku
    • pół szklanki cukru
    • 2 jajka
    • nieco ponad  szklanka mąki
    • duża łyżka wiórek kokosowych
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • sok i skórka z pomarańczy
    • ¼ szklanki oleju
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • cukier puder do posypania

    Jajka utrzeć z cukrem, dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz wanilię i olej. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać wiorki. Masę jajeczną przelać do mąki. Dodać starty pasternak i wmieszać do ciasta. 20 cm formę do pieczenia wysmarować masłem, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25-30 minut – do suchego patyczka.Wężymord z jajkiem w koszulce

    • 200 g wężymordu
    • 2 jajka
    • sól, pieprz
    • zielona pietruszka
    • łyżeczka octu
    • kilka plastrów szynki parmeńskiej
    • oliwa

    Wężymord obrać, większe kawałki przekroić wzdłuż na pół. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią lub papierem. Kilka kawałków wężymordu owinąć  plastrem szynki. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 12- 15 minut – do miękkości i zarumienienia. W tym czasie w garnku zagotować wodę z octem. Zrobić wir mieszając. W środek wlać jajko. Gotować 3 minuty. Odcedzić. Ciepłe jajka układać na upieczonych warzywach. Doprawić i posypać posiekaną pietruszką.

    Share Button
    frytki z topinamburujarmużMama gotujepasterniaktopinamburwarzywawężymord
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT