• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach

    24 marca 2016

    Co było pierwsze jajko czy kura – sakramentalne, zahaczające nawet o filozoficzne traktaty,  pytanie przez wieki wciąż pozostaje bez odpowiedzi. Jedno jest jednak pewne – dobrze wybrane i przyrządzone jajko smakuje wybornie. Był moment, gdy dietetycy zgodnie  szerzyli tezę, że z jajkami trzeba uważać i obwiniali je za wzrastający poziom cholesterolu. Aktualny nurt żywieniowych doradców, poparty badaniami, podąża w stronę miłości absolutnej do jajek. Rewelacyjne wpływają one na wzrok, wątrobę, chronią przed nowotworami i mają w składzie same dobre tłuszcze. Przydadzą się tym, co walczą z nadwagą, bo ich białko hamuje apetyt, a żółtko ułatwia spalanie kalorii. Już nie trzeba się ograniczać do sugerowanych wcześniej przez dietetyków 2-3 tygodniowo, jajka można w diecie mieć codziennie. Światowa Organizacja Zdrowia nawet 2 lata temu zmieniła schemat żywieniowy niemowląt i zaleca, by karmić całym jajkiem już 5-6 miesięczne dzieci. Wcześniej proponowano wprowadzanie stopniowe – najpierw żółtka, a dopiero po kilku miesiącach białka, które jest silnym alergenem. W każdym razie jajko – dla tych, którzy nie są na nie uczuleni, jest idealne, ma sporo żelaza, wapnia, cynku, kwasów omega -3 dobrze działających na pracę mózgu. O tym, że Polacy jajka uwielbiają, świadczą liczby, przeciętnie jemy 160 jajek rocznie. Na rynku jajek jest mnóstwo, od kur zwykłych, szczęśliwych, zielononóżek, są kilka razy większe strusie i drobne, najczęściej oblepione kropkami, przepiórcze. Strusie mogą ważyć nawet i 1,5 kilo, trudno je rozbić, ale jak już się uda, spokojnie można zrobić z jednego jajecznicę dla kilku osób. Strusie jajka mają więcej tłuszczu i cholesterolu, wartości odżywcze natomiast, podobne do kurzych. Kulinarni szaleńcy, głównie z Azji, na śniadanie zjadają balut – jajko kacze z zarodkiem. Próbowałam, nie polecam, smak kontrowersyjny, przyjemność żadna. Jajka kurze mają specjalny kod – weterynaryjny numer identyfikacyjny, który automatycznie informuje, w jakiej hodowli żyła kura, która je wysiedziała. Im wyższa cyfra na pieczątce, tym słabsze jakościowo i wartościowo jajko.

    • 3 – jajka z hodowli klatkowej, najtańsze, z masowej produkcji, kury żyją w ciasnych klatkach, bez świeżego powietrza i słońca. Kury często faszerowane są antybiotykami i paszą bez wartościowych składników odżywczych.
    • 2 – jajka z hodowli ściółkowej, różnią się od tych klatkowych nieco większą przestrzenią i możliwością poruszania, jaką mają kury. Karmienie i sztuczne wzmacnianie antybiotykami jest na podobnym poziomie.
    • 1 – jajka z hodowli wolnowybiegowej, gdzie kury mogą opuszczać swoje grzędy, dostają dobrej jakości paszę i mają dostęp do świeżego, naturalnego powietrza
    • 0 – jajka od kur, które jedzą naturalną trawę, dziobią w ziemi i karmione są ekologiczną paszą, bez konserwantów i sztucznych wzmacniaczy. W tych jajkach jest najwięcej witamin.
    • Jajka bez numeracji – pochodzą z małych, domowych hodowli, w którym nie może być więcej niż 50 kur. Sprzedawca powinien mieć jednak przy sobie dokumenty potwierdzające hodowlę i datę przydatności do zjedzenia. Warto w nie zaglądać, żeby mieć pewność, że jajko kupowane na bazarze jest od prawdziwej kury, a nie z pobliskiego marketu. Że do takich oszustów często dochodzi potwierdzają regularnie kontrole UOKiK.

    Oprócz cyfr jajka mają też oznakowania literami, dzięki nim można dowiedzieć się skąd jajko pochodzi i w jakiej hodowli wysiadywała je kura.

    • AA – to kod województwa, w którym jest hodowla
    • BB – kod powiatu, w którym jest hodowla
    • CC – kod informujący o działalności, jaką prowadzi hodowca
    • DD – kod firmy produkującej jajka

    Jakie jeść jajka?
    Najzdrowiej na miękko lub w koszulce. I niekoniecznie z żółtym żółtkiem, bo to może być mylące. Dziś hodowcy mają już swoje patenty na chemiczne wzmacnianie żółtek poprzez dosypywanie barwników w postaci chociażby beta karotenu do pasz. Kolor więc nie zawsze zależy od pokarmu kury i warunków, w jakich żyła. Paradoksalnie jajka o bladych żółtkach mogą być najlepsze. Na pewno jednak z hodowli ekologicznej mają o 1/3 mniej cholesterolu niż te z hodowli kur klatkowych. Nie ma co rzucać się na duże jajka, bo wobec popularnego reklamowo rozmiaru L zachodzi podejrzenie, że jest mało naturalne. Przeciętna, zdrowa, żyjąca w normalnych warunkach kura potrafi wysiedzieć jajko w rozmiarze S lub M. Większe najprawdopodobniej pochodzą ze sztucznych produkcji. Największe jajko może ważyć aż 75 g, a najmniejsze o 20 g mniej.Jak gotować jajka?
    Jajka najlepiej wyjąć z lodówki co najmniej 20 minut przed gotowaniem – dzięki temu nie popękają w gorącej wodzie. Jeśli nie mamy czasu, można je namoczyć chwilę pod kranem z ciepłą wodą. Do wody warto dodać szczyptę sody, wtedy po ugotowaniu skorupka będzie łatwiej odchodziła. Czas gotowania należy liczyć od chwili, gdy woda zacznie wrzeć.

    • 3-4 minuty jajko na miękko
    • 3 minuty jajko w koszulce. Wrzucamy je do wrzątku z odrobiną octu lub soku z cytryny
    • 5-6 minut jajko na półtwardo mole, mollet – wychodzi mocno ścięte białko i półpłynne żółtko
    • 8 minut maksymalnie ( zależy od wielkości) jajko na twardo. Gotowanie powyżej 10 minut powoduje, że jajko traci wartości odżywcze i smak

    Po ugotowaniu jako trzeba na chwilę zanurzyć w zimnej wodzie – łatwiej wtedy będzie można je obrać.Jajko w koszulce/po wiedeńsku
    Podawane w szklance na sałacie ze szpinaku
    DSC_1142

    • jajko
    • garść świeżego szpinaku
    • łyżeczka startego parmezanu
    • pół łyżeczki posiekanego chilli
    • pół łyżeczki sezamu

    Liście szpinaku umyć, wymieszać z posiekanym chilli, łyżką oliwy, sokiem z cytryny, parmezanem i sezamem. Przełożyć na dno szklanki lub miseczki. Jajko umyć, delikatnie rozbić i wylać na suchy talerzyk. W garnku zagotować wodę z łyżeczką octu. Gdy zacznie wrzeć, zrobić widelcem lub trzepaczką wir. Do niego wsunąć jajko. Gotować 3 minuty. Odsączyć. Ułożyć na szpinaku. Podawać ciepłe z chrupiącą bagietką, którą można maczać w jajku.Omlet z serem kozim i szpinakiem

    • 2 jajka
    • garść świeżego szpinaku
    • kilka gałązek tymianku
    • 2 plastry sera koziego
    • łyżka mąki pełnoziarnistej
    • łyżeczka mleka
    • łyżeczka masła do smażenia
    • sól, pieprz

    Jajka ubić na puch, dodać mleko i mąkę, ubić ponownie do wymieszania. Na patelni rozgrzać masło. Wlać masę z jajek. Na placku, który zacznie się tworzyć ułozyć posiekane liście szpinaku i kawałki sera koziego. Doprawić. Piec 2-3 minuty, na każdej ze stron. Zsunąć na talerz, zawinąć. Udekorować listkami tymianku. Omlet smakuje pysznie również na słodko – zamiast soli dodajemy odrobinę cukru, a warzywa zastępujemy ulubionymi owocami.Jajko w bułce
    DSC_0795 (1)

    • bułka
    • jajko
    • łyżeczka masła
    • łyżeczka startego sera żółtego
    • łyżeczka musztardy
    • łyżeczka jogurtu naturalnego
    • zioła do posypania

    Bułkę przekroić. Wydrążyć, tak by powstało wgłębienie. W jego środek włożyć masło i ser. Musztardę wymieszać z jogurtem. Wlać na ser, a na sos wbić jajko. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać 15 minut. Oprószyć ziołami.

    Share Button
    dobre jajkajajajajko w koszulcejakie jaja wybraćkategorie jajMama gotujerodzaje jaj
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT