• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Tradycyjne dania w nowej odsłonie

    13 kwietnia 2016

    Udało nam się przetrwać zimę. Wiosna coraz śmielej sobie poczyna na skwerkach i w warzywniakach. Nasze ciało wyposzczone brakiem swieżych i soczystych warzyw chce jeść zdrowo i zielono. Czym je nakarmić zanim w ogródkach wyrosną zielone i zdrowe pędy? Zanim wiosna odda nam to, co najlepsze, odmieniam w kuchni tradycyjne dania. Jajka faszeruję szpinakiem, w sałatce ziemniaki zamieniam na ryż i wzbogacam pełnym dobrego tłuszczu awokado. Niby dieta, a bez ograniczeń, bo jest intensywnie, różnorako i nieoczywiście. Nie tylko to, co w talerzach odmieniam chętnie, ale także, skoro jemy oczami, to i w sposobie podania bawią się konwencją. Zupę można skromnie przelać do niewielkich filiżanek, sałatkę podać w kieliszkach. Stół natychmiast zyskuje, żołądek także, bo nie ma efektu przejedzenia.Jajka ze szpinakiem

    • 3 ugotowane jajka na twardo
    • 2 garści świeżego szpinaku
    • garść świeżej kolendry
    • łyżka pestek z granatu
    • 2 łyżki naturalnego jogurtu

    Żółtka z ugotowanych jajek rozdrobnić i wymieszać z jogurtem. Szpinak sparzyć, a potem posiekać i połączyć z listkami kolendry. Dodać do masy z jajek, doprawić solą i pieprzem. Farszem wyłożyć połówki jajek, udekorować pestkami granatu i ewentualnie sokiem z niego.
    DSC_0621
    Sałatka z jajka, ryżu i migdałów

    • 4 łyżki ugotowanego ryżu
    • 4 jajka
    • 4 łyżki płatków migdałowych
    • 3 łyżki rodzynek
    • 4 ogórki konserwowe
    • sól, pieprz
    • 3 – 4  łyżki jogurtu naturalnego

    Rodzynki zalać gorąca wodą. Zostawić na pół godziny. Ryż ugotować, ale tak, by nie był zbyt miękki i kleisty. Jajka ugotować na twardo. Rodzynki odsączyć, ryż zostawić do ostygnięcia, a ogórki pokroić w drobną kostkę. Potem wymieszać wszystkie składniki razem z jogurtem i przyprawami. Przed podaniem najlepiej schłodzić. Można udekorować pietruszką lub rzeżuchą.Zupa ze szpinaku z jajkiem i rzeżuchą

    • 2 litry wywaru z warzyw
    • 500 g szpinaku w liściach plus trochę do dekoracji
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • łyżka musztardy
    • jajka – tyle, ile gości
    • rzeżucha
    • sól, pieprz
    • ząbek czosnku

    Przygotować wywar (ugotować warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek, seler naciowy). Gdy warzywa będą miękkie wyjąć marchewkę, a pozostałe zmiksować na gładki krem. Wrzucić szpinak i gotować 5 minut. Ponownie zmiksować, doprawić i gotować kolejne 10 minut. Jajka ugotować w koszulkach – na gorącą wodę z łyżeczką octu wrzucić delikatnie surowe jajko i gotować 3 minuty. Wyjąć odsączyć. Na talerz wlać zupę, na wierzch nieco rzeżuchy, a na niej ułożyć jajko. Jajko udekorować kleksem jogurtu wymieszanym z musztardą oraz listkiem szpinaku.Awokado z pastą z kolendry i chilli

    • 2 dojrzałe awokado
    • sok z cytryny
    • łyżeczka posiekanego świeżego chilli
    • 3 łyżki sera ricotta
    • pęczek świeżej kolendry
    • sól, pieprz

    Awokado delikatnie wydrążyć, miąższ wymieszać z przyprawami i sokiem z cytryny, dodać natkę oraz ser i zmiksować na gładki krem. Pastę wyłożyć do skorupek awokado. Udekorować chilli i skropić sokiem z cytryny.Tatar z łososia

    • filet świeżego łososia około 300 g
    • 2 łyżki kaparów
    • 2 małe ogórki kiszone
    • cebula szalotka
    • 3 łyżki koperku
    • sok z cytryny
    • łyżka musztardy
    • łyżeczka majonezu
    • jajka przepiórcze

    Łososia umyć, zdjąć skórę, wyjąć ewentualne ości i drobno posiekać. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić. W tym czasie pokroić cebulę, koperek, kapary i ogórki. Wymieszać z łososiem, doprawić musztardą, majonezem, ewentualnie solą – choć ogórki są dość słone. Schłodzić. Podawać surowymi jajkami przepiórczymi, z ciemnym pieczywem albo grzankami.

    Koktajl z buraków

    • duży burak
    • szklanka soku z jabłek
    • kiwi
    • łodyga selera naciowego
    • garść świeżej kolendry

    Seler pokroić na małe kawałki, kiwi i buraka obrać, też podzielić na części. Wszystko razem z kolendrą wrzucić do blendera, wlać sok i zmiksować.

    A już niedługo porcja przepisów z tego, co zacznie się pojawiać na straganach i w warzywniakach. Też nie możecie się już doczekać botwiny, truskawek, młodego szczawiu?

    Share Button
    avocadoinspiracjejajkajajka ze szpinakiemMama gotujeprzepisy wielkanocneprzepisy z jajeksałatka zjajektatar z łososiawielkanoczupa z jajkiem
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT