• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Świąteczne dania z całego świata

    13 grudnia 2016

    Boże Narodzenie smakowo ma różne oblicza. Świątecznych klasyków może dziwić ryż z cynamonem stawiany na stole w Danii, który nie tylko rozgrzewa, ale ujawnia, komu nie zabraknie szczęścia w nowym roku. W deserze, ten, kto go szykuje ukrywa migdał, znalazca dostaje świnkę z marcepanu, a ona, jak wierzą Duńczycy, dba o powodzenie. Na niespodzianki czekają też Hiszpanie, bo w ich tradycyjnym świątecznym cieście, zwanym ciastem Trzech Króli,zapieka się prezenty. I choć najczęściej są to drobiazgi, czekają na nie wszyscy. Jeśli ktoś  znajdzie monetę, musi piec ciasto na kolejne święta. Austria ma swoje świąteczne ciasto, które w nowym roku zapewnia zdrowie. Z pozoru zwykły maślany deser, z mąką i mlekiem, dosłodzony miodem, ale ma w sobie tę magiczną bożonarodzeniową moc. Daniem głównym jest karp albo pieczona kaczka. Więcej świątecznej brawury mają Belgowie, którzy serwują ostrygi i homary. To na przystawkę, potem na stole pojawia się pieczeń z dzika w sosie śliwkowym, a przed deserem smak oczyszcza sorbet.  Ciasto jest w kształcie pnia drzewa, obficie oblanego czekoladą. Swój ulubiony deser mają też Anglicy – christmas pudding, w którym jest dużo suszonych owoców, cukru i cynamonu. Zdobiony bitą śmietaną o smaku brandy zjadany jest na ciepło i mam wrażenie, że smakuje tylko na Wyspach.
    W Szwecji kolacja zaczyna się od rozmoczonej suszonej ryby, potem jest galaretka wieprzowa i głowizna, a na deser słodkie pierniki. Nadmiar kalorii znika w czasie całonocnych tańców przy choince, które u Szwedów są znacznie popularniejsze niż kolędy. Tańczą też w Argentynie, ale to dopiero po północy. Wcześniej perfekcyjne panie domu na bożonarodzeniowym stole stawiają pieczonego prosiaka. Dzieci nie dostają prezentów do Mikołaja, tylko dwa tygodnie później przynoszą je Trzej Królowie. W Ameryce Północnej święta trwają tylko przez jeden dzień – 25 grudnia. O poranku prezentów dzieci szukają w wywieszonych na kominkach skarpetach, a po południu na stole pojawia się pieczony indyk. Wielu Australijczyków swój świąteczny stół ustawia na … plaży. Koniecznie musi być biały obrus, dobre mięso i dużo słodyczy. Pojawiają się pieczone wspólnie z dziećmi ciasteczka i owocowe puddingi. Bożonarodzeniowa kulinarna podróż pokazuje, że choć świąteczne stoły różnią się, smak mają wszędzie ten sam. Miłości, ciepła i rodzinnego czasu.Kanelbullar szwedzkie bułeczki cynamonowe

    bułeczki cynamonowe3

    • 400 g mąki pszennej
    • 25 g drożdży
    • 250 ml ciepłego mleka
    • 50 g cukru
    • 100 g roztopionego masła
    • łyżeczka cynamonu
    • szczypta soli
    • nadzienie
    • 100 g miękkiego masła
    • 3 łyżeczki cynamonu
    • 50 g cukru trzcinowego
    • lukier
    • 50 g cukru pudru
    • odrobina soku z cytryny

    Drożdże rozpuścić połowie mleka, dodać łyżkę cukru  i zostawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. W misce wymieszać mąkę z pozostałym cukrem, sola i cynamonem. Dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, roztopione masło i wyrobić ciasto. Ma być elastyczne i niezbyt klejące, jeśli takie nie jest można dosypać mąki. Ciasto zostawić w przykrytej ściereczką misce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie rozwałkować je na kształt prostokąta. Miękkiego masło ( można je nieco rozpuścić) wymieszać z cukrem i cynamonem. Na wierzchu ciasta rozsmarować całe nadzienie, a potem ciasno zwinąć ciasto – jak na roladę. Ostrym nożem pokroić ciasto na grubsze plastry. Każdy z nich przełożyć do tortownicy lub formy do zapiekania. Gdy w tortownicy będą wszystkie bułeczki, ponownie ją przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na pół godziny.  Wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut. Ciepłe polukrować – cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną soku z cytryny. Można też posypać je orzeszkami.Rabandadas portugalskie grzanki

    Rabandadas

    • Bagietka pszenna lub kilka małych bułek
    • 2 szklanki ciepłego mleka
    • pół szklanki wody
    • 5 jajek
    • łyżeczka cynamonu
    • łyżeczka brązowego cukru
    • pół szklanki brązowego cukru i łyżeczka cynamonu do obtaczania
    • olej do smażenia
    • do podania konfitura/syrop z pomarańczy lub cytryny

    Pieczywo pokroić w plastry. Wodę wymieszać z mlekiem, cukrem i cynamonem. Jajka roztrzepać w osobnej misce. Cynamon wymieszać z pozostałym cukrem i zostawić na talerzyku.  Każdą kromkę maczać najpierw w mleku, potem w jajkach. na patelni rozgrzać olej. Smażyć kromki z obu stron do zarumienienia. Gorące obtoczyć w cukrze z cynamonem.Duńskie śledzie na słodko

    śledzie

    • 300 g płatów śledziowych
    • łyżeczka przyprawy do piernika
    • łyżka suszonej żurawiny
    • łyżka migdałów
    • cebula szalotka
    • łyżka miodu
    • skórka z pomarańczy
    • pół szklanki czerwonego wina
    • łyżeczka octu winnego

    Płaty śledziowe umyć, przełożyć do miski i zalać wodą. Zostawić w lodówce do namoczenia przez kilka godzin lub całą noc. Potem ponownie śledzie umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki. Pokrojone śledzie przełożyć do czystej miski lub innego naczynia, w którym będą się marynowały. Cebulę posiekać przykryć nią śledzie, miód wymieszać z winem, octem, przyprawą do piernika, skórką  oraz bakaliami. Marynatą zalać śledzie i zostawić na kilka godziny, by się przegryzły. Można je podawać oprószone skórką z pomarańczy.Amerykański indyk z żurawiną

    • około 5 kilogramowy indyk
    • 300 g masła
    • kilogram kwaśnych jabłek
    • pół szklanki żurawiny
    • szklanka płatków migdałowych
    • kilka gałązek tymianku
    • sól, pieprz
    • sok z pomarańczy i 2 łyżki miodu

    Indyka umyć, przełożyć na blaszkę, porządnie natrzeć masłem, solą i tymiankiem. Jabłka pokroić w kostkę, wymieszać z żurawiną oraz pozostałym tymiankiem i płatkami migdałów. Dodać 100 g masła pokrojonego w kawałki  i takim farszem wypełnić środek indyka. Związać nogi, włączyć piekarnik i rozgrzać go do 190 stopni. Wstawić indyka i piec około 5-6 godzin, co jakiś czas podlewając wytapiającym się tłuszczem oraz smarować pozostałego kawałkami masła. Pod koniec pieczenia posmarować indyka sokiem z pomarańczy wymieszanym z miodem – dzięki czemu powstanie chrupiąca skórka. Upieczonego indyka podawać z sosem żurawinowym.Sos żurawinowy

    • 400 g świeżej żurawiny
    • 100 g cukru
    • 2 łyżki miodu gryczanego
    • 100 ml wody
    • 30 ml soku z pomarańczy

    Żurawinę umyć, zalać wodą, dodać miód i cukier oraz sok z pomarańczy. Gotować na mały ogniu do czasu aż owoce będą miękkie i zaczną się rozpadać. Co jakiś czas trzeba mieszać, by sos się nie przypalił. Można dodać nieco cynamonu i kardamonu. Gdy sos będzie za słodki, orzeźwi go nieco soku z cytryny.

    Share Button
    amerykńsk indykduńkie śledzieMama gotujesos żurawinowyświęta na świecieszwedzkie bułeczki
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT