Śniadanie projektuje cały dzień. Musi być dobre. Natchnąć pozytywnie, wzmocnić na długie godziny. Rozbudzić leniwy o poranku organizm lub uspokoić rozedrgane snem emocje. Rozgrzać i nasycić. Tyle odpowiedzialności i obowiązków jest w stanie udźwignąć jedynie owsianka. Wygrywa w rywalizacji na ilość błonnika, co skutkuje obniżeniem cholesterolu. Reguluje wagę, usuwa toksyny i poprawia odporność. Nic dziwnego, że zajmuje medalowe i nie do podważenia 3 miejsce wśród najzdrowszych pokarmów świata. Startują z nią w nowy dzień kolarze, biegacze i kulturyści. Owsianka wypełnia skutecznie żołądek też tym, co na diecie. Jednak w takim przypadku lepiej zalewać ją gorącą wodą lub mlekiem, a nie gotować, bo wtedy ma niższy indeks glikemiczny. Jedzona regularnie, odmładza lepiej niż kwas hialuronowy. W zasadzie nie ma skutków ubocznych, do tego chętnie przyjmuje każde towarzystwo. Lubi się z owocami, zaprzyjaźnia z bakaliami, a i w ostrzejszym duecie czuje się dobrze. Grzechem byłoby nie wpisać jej na listę posiłków obowiązkowych i szukać innych środków poprawiających samopoczucie. Szczególnie wtedy, gdy wokół sporo wirusów i potrzeba naturalnej ochrony. Owsianka daje gwarancję, jest tania i solidna. Jak nieoceniony fachowiec, specjalista od naprawy naszego organizmu.Do zrobienia owsianki warto wykorzystać naturalne domowe mleko. Sprawdzą się szczególnie te kremowe; kokosowe, migdałowe lub orzechowe. Płatki można słodzić miodem – ale nie gorące, by nie stracił on swoich zdrowotnych właściwości. Naturalnego cukru doda im banan, suszona figa, morele lub śliwki. Owsiankę warto doprawić kardamonem, cynamonem lub imbirem. Świeże zioła też jej i żołądkowi się spodobają, co pokazuje, jak na wiele smakowych wariacji owsianka jest gotowa.Owsianka pina colada z ananasem i kokosem
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 2 łyżki pokrojonego w kostkę ananasa
- łyżka wiórków kokosowych
- szklanka mleka kokosowego
- nieco świeżej kolendry
- 2 łyżeczki pestek granatu
Płatki i wiórki wsypać do garnka z grubym dnem. Chwilę podprażyć. Zalać mlekiem, dodać część wiórków i ananasa. Gotować na małym ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy płatki zbyt szybko wchłoną mleko, można dodać go więcej. Na końcu wymieszać z posiekaną kolendrą. Na dnie szklanki ułożyć nieco wiórków i ananasa. Wyłożyć na nie owsiankę, udekorować pestkami granatu i listkiem kolendry.Owsianka z karmelizowana gruszka i cynamonem na mleku migdałowym
- 2 łyżki płatków owsianych żytnich
- pół gruszki
- kilka orzechów włoskich
- ¾ szklanki mleka migdałowego
- łyżka płynnego miodu
- kilka gałązek świeżego tymianku
Gruszkę umyć, pokroić w plastry. Przełożyć na patelnię, podpiec, do czasu aż puszczą sok. Dodać posiekane orzechy i tymianek. Zdjąć z ognia, polać miodem, wymieszać. Do garnka wsypać płatki, zalać mlekiem, podgrzać. Wyłączyć ciepło i zostawić do napęcznienia. Po 10 minutach wymieszać z gruszkami i orzechami. Udekorować listkami tymianku.Pieczona deserowa owsianka z serem
- szklanka płatków owsianych
- jajko
- 3 łyżki sera ricotta
- banan
- pół szklanki owoców – maliny, jagody, borówki – mogą być mrożone
- łyżka cukru waniliowego
- łyżka płatków migdałowych
Jajko wymieszać z serem, dodać cukier i rozgniecionego banana. Rozdrobnić mikserem, a potem wymieszać z owocami i płatkami owsianymi oraz migdałowymi. Przełożyć do jednego większego lub kilku mniejszych naczyń żaroodpornych i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez pół godziny. Pieczoną w większym naczyniu owsiankę można po ostudzeniu pokroić w plastry.Dietetyczna owsianka na wodzie
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- płaska łyżka cynamonu i kardamonu
- słodkie jabłko
- garść żurawiny suszonej
- sok i skórka starta z pomarańczy
Płatki wymieszać z przyprawami i zalać ciepłą przegotowana wodą połączoną z sokiem z pomarańczy. Gdy nieco nasiąkną, dodać starte jabłko i żurawinę. Wymieszać. Udekorować skórką z pomarańczy.Owsianka na ostro
- pół szklanki płatków owsianych górskich – można zmieszać z łyżką razowych
- pół szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- szklanka mleka kokosowego
- duży pomidor
- pół cebuli szalotki
- pół ząbka czosnku
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka posiekanego chilli
- garść zielonej pietruszki
- łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy
Płatki uprażyć przez chwilę razem z kurkumą w garnku. Wyjąć, wlać olej, podsmażyć chwilę posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pomidory i dynię, dusić 2-3 minuty, a potem zalać mlekiem i gotować 5-7 minut. Ciepłą owsiankę doprawić solą i chilli. Wymieszać z posiekaną zieloną pietruszką.Szybka owsianka z czekoladą
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- szklanka mleka sojowego
- łyżeczka rodzynek
- łyżeczka miodu
Mleko podgrzać, wymieszać z miodem, zalać płatki i zostawić na 3 minuty do nasiąknięcia. Do ciepłych płatków dodać posiekaną czekoladę oraz rodzynki. Wymieszać.
Napisz komentarz