• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Pyszne desery bezglutenowe

    10 listopada 2016

    Jeszcze kilka lat temu słowa gluten nie było w codziennym kulinarnym słowniku. Hasło bezglutenowy nie pojawiało się w karcie co drugiej restauracji. W sklepach chleb bez pszenicy trafiał się w zaledwie kilku egzemplarzach. Teraz piekarnie mają specjalne półki z takim pieczywem, poza domem można zjeść makaron bez glutenu, a w swojej kuchni zrobić puszyste naleśniki. Jedzenie bez pszenicy nie jest już problemem, bo odkąd coraz więcej osób zaczęło narzekać na skutki uboczne, jakie w całej swojej dobroci oferuje im zawarty w niej gluten, rynek dostosował się do potrzeb. Można sobie zamówić specjalną dietę bez obciążającego żołądek składnika, zjeść pyszne ciasto w ulubionej kawiarni i podobno zupełnie nie czuć się wykluczonym z kulinarnego raju. Trudno ocenić, jaka jest skala mody, a jaka racjonalnego wytłumaczenia dla porzucenia glutenu. Badania lekarzy mówią, że jedynie procent populacji cierpi na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. Dla nich jedynym lekarstwem jest rzeczywiście pożegnanie się z chrupiącymi pszennymi bułeczkami i babcinymi pierogami. Inni rzucają gluten i zyskują lepsze samopoczucie, tłumaczą więc, że mają nadwrażliwość. Ta objawia się między innymi wzdęciami, zmęczeniem, wysypkami i osłabieniem. Jaki by nie był powód widać, że rozstających się z pszenicą wciąż przybywa i dań komponowanych specjalnie na ich zamówienie także.
    Tym, którzy mówią glutenowi pa na pewno jest teraz łatwiej, bo mają do wyboru rozmaite mąki, na bazie których upieką wyjątkowe ciasta. Sama mam słabość do ekstremalnie czekoladowego deseru, któremu jesienią dodałam szyku karmelem z orzechami. Mąkę wyrzucałam z niego stopniowo, ostatnio nie ma jej tam wcale, a jakoś nie czuć tego braku. Regularnie piekę chleb z mąki gryczanej. Nie jest on tak pulchny, bo mąki bez glutenu nie rosną, jak szalone. Dodaję do takiego chleba sporo ziaren i też nie mam niedosytu. Próbowałam nawet pieczywa na bazie samych pestek dyni, słonecznika, sezamu – ciepła kromka z masłem i soczystym pomidorem– smakowe niebo. Eksperymenty udowadniają, że da się żyć bez glutenu i może to być całkiem przyjemna jedzeniowa egzystencja.Naleśniki z mąki gryczanej

    • pół szklanki mąki gryczanej
    • pół szklanki mąki kukurydzianej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • szklanka mleka może być kokosowe lub ryżowe
    • pół szklanki wody mineralnej
    • szczypta soli
    • olej do smażenia

    Mąki wymieszać, dodać sól, wlać mleko i nieco wody. Wymieszać, najlepiej mikserem. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać wody. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nakładać porcję na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć do czasu aż naleśniki zaczną odchodzić z patelni.
    Farsz – można podawać z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą, serem lub warzywami.Makaron z cukinii

    • 2 zielone cukinie
    • pół szklanki pomidorów koktajlowych
    • garść szpinaku
    • ząbek czosnku
    • mała cebula
    • pieprz, sól
    • szynka parmeńska
    • pestki słonecznika
    • oliwa
    • sok z połówki cytryny

    Cukinię umyć, pociąć w cienkie i wąskie plastry – najlepiej skrobaczką do warzyw.  W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucić wstążki cukinii. Gotować 3-4 minuty. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Delikatnie zarumienić. Pomidorki przeciąć na pół, wrzucić na patelnię, przesmażyć przez chwilę, dodać liście szpinaku i pestki słonecznika. Na drugiej patelni uprażyć pocięte na małe kawałki plastry szynki. Odsączyć wstążki z cukinii, przełożyć na patelnię z warzywami, wymieszać. Przełożyć na talerz, posypać chrupiącymi kawałkami szynki, skropić całość sokiem z cytryny.Ciasto czekoladowe z karmelem i orzechami

    czekoladkowe

    • 250 g czekolady gorzkiej
    • 125 g masła
    • 200 g cukru
    • 6 jajek
    • Szczypta soli

    Masło roztopić. Do ciepłego dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać  tak by czekolada całkowicie się rozpuściła. Przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Do masy z żółtek powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Wymieszać. Na koniec dodać po łyżce piany z białek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto przelać do formy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez 40 minut. Ciasto po upieczeniu opada – należy się tego spodziewać. W to miejsce można wyłożyć ubitą śmietanę lub karmel z solonymi orzechami.Karmel

    • 2 łyżeczki masła
    • pół szklanki brązowego cukru
    • ¼ szklanki śmietany 36%
    • pół łyżeczki gruboziarnistej soli
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Cukier przesypać do rozgrzanego garnka, zostawić na minutę aż zacznie się karmelizować. Dodać masło, wymieszać, by się roztopiło i połączyło z cukrem. Wlać powoli śmietanę, gotować 5 minut na małym ogniu aż karmel zgęstnieje. Wsypać sól i wanilię. Wymieszać. Przestudzić. Przelać na ciasto i posypać orzechami.Chleb gryczany z ziarnami do pieczenia w foremce 25-28 cm

    bezglutenowyowy

    • 250 g mąki gryczanej
    • 200 g mąki ryżowej
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • opakowanie 7g drożdży w proszku
    • łyżeczka cukru
    • pół łyżeczki soli
    • łyżka ziaren sezamu
    • łyżka siemienia
    • łyżeczka ziaren kuminu
    • pół szklanki pestek dyni
    • pół szklanki pestek słonecznika
    • 600 ml ciepłej wody
    • łyżeczka oliwy

    Mąki wymieszać. Dodać drożdże, cukier i sól. Ponownie wymieszać. Potem wyspać ziarna i wlać wodę. Zagnieść, ciasto będzie się kleiło, ale trzeba zagniatać do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Miskę z nim należy przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść, a potem formę wysmarować oliwą. Przełożyć do niej ciasto i przykryć, zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie chleb wstawić w formie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około godziny. Jeśli ciasto zbyt się klei trzeba dosypać nieco mąki, jeśli jest za gęste, dodać więcej wody.Ciasteczka migdałowe – amaretti
    ciasteczka

    • 170 g zmielonych migdałów
    • 2 białka
    • 150 g cukru pudru
    • 20 ml likieru amaretto lub ekstraktu z wanilii

    Cukier przesiać i wymieszać z mielonymi migdałami. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie łyżka po łyżce wymieszać z migdałami i cukrem. Dodać likier. Masę włożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartego koła. Na blaszce do pieczenia wyłożyć papier. Wyciskać niewielkie równe kulki – urosną podwójnie. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopi i piec przez kwadrans.Na bazie ciastek można zrobić tiramisu zastępując nimi biszkopty.

    Share Button
    ciasteczka migdałoweciasto bez glutenuciasto czekoladowe z karmelem i orzechamidesery bezglutenowemakaron z cukiniiMama gotujenaleśniki z mąki gryczanej
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT