• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Przypalone, zwarzone, przesolone? Misja ratunkowa!

    8 listopada 2019

    Nawet mistrzowie kulinarni zaliczają wpadki. Usłana jest nimi droga każdego, kto zmierza do smakowego sukcesu. Pomyłki zdarzają się najlepszym, ale największą sztuka jest wybrnięcie z nich. Sporo porażek w kuchni zupełnie nieoczekiwanie można zmienić w sukces. Wystarczy tylko znać przepis.

     

    Przesolone ziemniaki, rozgotowany makaron, wysuszone nadmiernie mięso. Lista nieudanego finiszu gotowania może być długa. Podobnie, jak związanych z nią wyrzutów sumienia. Przypalone ciasto, rozwarstwiona, a nie ubita śmietana, ryba, która rozpada się na patelni i nie tworzy wbrew oczekiwaniom zgrabnej kompozycji. To sytuacje, które nadmiernie irytują i sugerują, że jedzenie trafi do kosza. Zmarnujemy czas, składniki, pieniądze. I stracimy panowanie nad smakową sytuacją.

     

    Ten scenariusz jednak wcale nie musi mieć takiego zakończenia. Są triki, które pozwalają wybrnąć nawet z beznadziejnych sytuacji. Warto je odnotować w pamięci i wracać do nich, gdy coś się w kuchni nie udaje. Albo wydrukować sobie listę i powiesić na lodówce. Kulinarne sos dobrze mieć pod ręką na wypadek chociażby przesolonej zupy. Co wtedy? Sprawdźcie plan ratunkowy na 5 najczęstszych wpadek:

     

    W tym artykule znajdziesz:

    • Przesolona zupa, sos, ziemniaki?
    • Za ostro?
    • Przypalone
    • Rozgotowane
    • Zwarzone
    • Powodzenia w misji ratunkowej!

    Przesolona zupa, sos, ziemniaki?

    Ziemniak: do garnka dolewamy nieco wody i dodajemy surowego, obranego ziemniaka. Zupę zagotowujemy. Ziemniak wchłonie nadmiar soli – gdy jest miękki wyjmujemy go.

    Czerstwy chleb: Podobną rolę odegra kromka suchego pieczywa. Rozmoczoną także usuwamy, gdy wykona swoje zadanie.

    Białko – surowe białko wlewamy delikatnie do zupy czy sosu, gdy się zetnie, trzeba przecedzić zupę i jeszcze raz delikatnie doprawić i zagotować.

    Za ostro?

    Jeśli nie sypnęło Wam się za dużo przypraw do zupy, sosu czy kaszy i nikt nie jest w stanie przełknąć tak intensywnego dania, poszukajcie w lodówce mleka, jogurtu czy śmietany. Zawarta w nich kazeina skutecznie łagodzi nadmierną pikanterię. Podobnie smak wyważają cytrusy.

    Dobrze też sprawdzi się rozrzedzenie dania wodą – to warto zastosować, gdy mamy płynną potrawę.

    Łagodności ostremu daniu dodają słodkie owoce, banan, melon, mango. Może akurat pasuje do Waszego posiłku i dzięki ratunkowi pozwoli stworzyć zupełnie nowy przepis?

     

    Przypalone

    Mięso – choć wygląda sucho i niemrawo, nie skazujcie go od razu na potępienie. Lepiej odkroić te zwęgloną warstwę, a pozostałą pokroić na mniejsze kawałki, wykąpać w sosie i mieć inny przepis na obiad. Można je także posikać i ulepić z nich klopsy do serwowania z makaronem czy ziemniakami. Takie kruche mięso sprawdzi się chwilę podpieczone na patelni i skryte w toście z mocnym sosem. Dobrze przypalony aromat niweluje też miód.

    Przypaloną zupę uratuje kawałek cebuli. Przelejcie zupę do innego garnka, dorzućcie cebulę i zagotujcie ponownie. Cebula wchłonie niepożądane aromaty.

     

    Rozgotowane

    Ryż albo kasza miały gotować się 10 minut, a niechybnie czas został przekroczony i teraz zamiast z sypkim dodatkiem macie do czynienia ze zmasakrowaną breją? Przewidzianej roli ten produkt już nie odegra, ale gdy wrzucicie rozgotowany ryż czy kaszę do blendera, dodacie owoce i nieco miodu – możecie po chwili mieć obłędnie smaczny deser. Z rozgotowanej masy można też skleić placki albo zrobić pasztet.

    Ziemniaki najlepiej utłuc na puree, dobrze smakują połączone z marchewką czy selerem albo kalafiorem. Warto pomyśleć o klasykach, kopytkach, kluskach. Ta porażka zwiastuje sukces.

     

    Zwarzone

    Rozwarstwiony krem jest zmorą domowych cukierników. Wybawieniem dla tego na bazie masła jest ciepła woda. Garnek kremem stawiamy na drugim wypełnionym wodą i podgrzewamy. W tym czasie ponownie ubijamy czy ucieramy masę.

    Zważoną śmietanę też należy podgrzać, a potem dodać do niej łyżeczkę żelatyny i porządnie schłodzić. Gdy zgęstnieje warto dołożyć do niej łyżkę serka homogenizowanego i ponownie ubić. Powinna być idealnie puszysta i kremowa. Natomiast, gdy nie jest zbyt rozwarstwiona – nie ma grudek – to wystarczy dolać do niej odrobinę mleka i lekko ubić.

    Łyżka gorącej wody uratuje też zwarzony majonez. Trzeba ją dobrze wmieszać do niego.

    To jeszcze nie koniec, bo podbramkowych sytuacji w kuchni jest przecież więcej. Oprócz tych z top listy mamy problem z jajecznicą, zakalcem, nie wiemy, jak rozpoznać, czy jajko jest świeże, czy można uratować zwiędłe zioła. Te wszystkie wątpliwości także można rozwiązać.

     

    Sucha jajecznica – gdy mimo naszej uwagi jajka wlane na patelnie zetną się zbyt szybko, pomoże im mleko. 2 łyżeczki wlane do masy rozrzedzą ją i nadadzą puszystości.

    Suche ciastka – maślane, owsiane, kruche ciastka, które smakują jak kamień? To się zdarza, ale gdy przełożycie je do pudełka, do którego dorzućcie plasterki jabłka, to po kilku dniach deserowe przysmaki wrócą do swojej miękkiej świetności. Tylko nie zapomnijcie szczelnie zamknąć pudełka.

    Zakalec – powstaje, gdy ciasto jest za bardzo obciążone, ma za dużo owoców, mleka, a za mało mąki. Zakalec może przejść wizerunkową metamorfozę i zostać zupełnie innym deserem. Rozkruszony i namoczony w winie będzie solidną podstawą do wyłożenia na niego lodów lub owoców. Dobre są kulki mocy – czyli rozdrobione kawałki ciasta wymieszane z bakaliami i miodem. Z takiej masy wystarczy uformować kulki i mocno je schłodzić w lodówce

    Zwiędłe zioła uratuje kąpiel w lodowatej wodzie. Zanurzcie je w niej i wstawcie do lodówki. Po godzinie natka kolendry czy pietruszki dojdzie do siebie i znów będzie cieszyć swoją soczystością.

     

    Świeże jajko? Nie jesteście pewni, czy jajko, które od jakiegoś czasu macie w lodówce wciąż nadaje się do wykorzystania? Rozbijcie je i zobaczcie, jaki jest okrąg wokół zółtka Im większy, tym jajko jest świeższe

    Ryba nie lubi pływać. Przynajmniej ta mrożona. Zanim ją usmażycie – wrzućcie ją na durszlak i poczekajcie aż wypuści całą wodę. Potem osuszcie i dopiero przygotujcie do smażenia. Bez tego zabiegu ryba rozpadnie się na patelni.

    Reanimacja pieczywa, pizzy, zapiekanki – takie rzeczy znowu mogą być chrupiące. Wystarczy je spryskać wodą i podgrzać przez kilka minut w piekarniku. A potem cieszyć się odzyskaną świeżością.

    Wysuszony ser – to też nic straconego. Pokrójcie go w kostkę i zalejcie oliwą lub olejem. Dla kurażu można dodać też do tej kompozycji kilka gałązek świeżych ziół. Po tygodniu sos nabierze mocy i będzie idealny do doprawiania zup czy sałatek. Można nawet na nim smażyć.

    To, że jakiś przepis w pierwotnym założeniu Wam się nie udał, nie oznacza, że nie może dostać drugiego życia. Ważne, by w trudnej sytuacji nie trzymać się wciąż kurczowo premierowego przepisu, tylko być gotowym na rewolucję. One smakują najlepiej, więc warto nawet daniom, którym daleko do ideału, dać drugą szansę.

     

    Powodzenia w misji ratunkowej!

    Share Button
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    „Bezcenne Chwile” – Program Lojalnościowy, Który Docenia Każdego Klienta
    6 grudnia 2023
    Najciekawsze propozycje strojów na Halloween dla mężczyzn
    23 września 2023
    Przebrania na Halloween dla niemowląt: urocze i bezpieczne pomysły na kostiumy
    22 września 2023

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT