• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Przepisy wielkanocne – babeczki

    21 marca 2016

    Wielkanoc ugina się pod naporem kolorów. Soczystej zieleni rzeżuchy. Słonecznie żółtych żonkili. Tulipanów w barwach wiosennej fuksji. Świeżości i lekkości marcowej zapowiedzi czegoś nowego. Kolejnego spotkania przy świątecznym stole, niezobowiązujących rozmów i smakowania. Wanilii w babce i czekolady w torcie. Rodzynek w serniku albo kajmaku w mazurku. Wielkanoc jest słodka, wypełniona leniwym spacerem i ucieczką przed śmigusową wodą. Przed nią też może być miło i ciepło, w kuchni szczególnie.Trzeba tylko do niej zaprosić dzieci i obdarować je wypiekowymi zadaniami. Najwygodniej i najłatwiej robić z maluchami tradycyjne baby i babeczki – kolorowe z kremem oraz dekoracją, jaką fantazja pozwoli. Bez babki nie ma Wielkanocy, nie tylko u nas, ale i wszędzie wokół. Austriacy szczycą się cesarską babą, Grecy jedzą drożdżowe słodkie tsoureki, Włosi z Umbrii pieką wielkanocne ciasto z serem, a na Ukrainie wygniatają puszystą paskę. Ponad sto lat temu pewna polska kucharka dodawała do wielkanocnej babki 100 żółtek. Dziś, w czasach cholesterolu, trudno o takie szaleństwo! Moje baby i babeczki są skromniejsze, ale nie mniej gustowne. Uroczo będą prezentowały się i w wielkanocnym koszyczku i na stole. Ułożone ciasno obok siebie, przewiązane wstążką mogą zastąpić kwiatowy bukiet albo fikuśną dekorację. Będą też trafionym prezentem do podarowania świątecznym gościom. Zresztą nie trzeba szukać pretekstu, tylko po prostu zabrać się do wspólnego rodzinnego pieczenia. Wpuścicie do domu zapach wanilii i migdałów. Słodyczy z cukru pudru i soku pomarańczy. Wielkanoc musi wybrzmieć intensywnie, żeby przez cały rok się w domu obficie darzyło. To przesąd sprzed wieków, ale kto wie, czy wciąż nie jest aktualny?Babeczki cytrynowe (można upiec całą babkę)
    babeczki cytrynowe 2

    • szklanka mąki
    • 3/4 szklanki mąki migdałowej ( zmielonych migdałów)
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • sok i skórka z cytryny
    • 3/4 szklanki maślanki
    • pół kostki masła ( 100 g)
    • łyżeczka proszku do pieczenialukier
    • 3 łyżki cukru pudru
    • łyżka soku z cytryny
    • Dobrze utrzeć na gładki krem

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę migdałową, cukier i wymieszać. Masło roztopić, lekko przestudzić. Jajka rozebłtać, wymieszać z maślaną i roztopionym masłem oraz skórką i sokiem cytryny. Masę przelać do obu mąk, połączyć. Ciastem napełnić foremki do muffinek lub większą formę do babki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut. W dużej formie piec około 35-40 minut – do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, ale jeszcze ciepłe polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.Babeczki z trawą


    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 3/4 szklanki oleju
    • 3/4 śmietany 12%
    • 3/4 szklanki cukru z wanilią
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • płaska łyżeczka sody

    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Wymieszać z cukrem. Śmietanę, olej i jajka przelać do drugiej miski, wymieszać. Połączyć składniki obu misek. Ciasto przelać do foremek na babeczki lub muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 22 minut. Po wyjęciu zostawić do całkowitego ostudzenia.Krem:

    • 300 ml śmietany 36%
    • szczypta zielonego barwnika w proszku lub żelu
    • łyżka cukru pudru
    • czekoladki w kształcie jajek

    Śmietanę ubić z cukrem na sztywny krem. Pod koniec dodać barwnik, wymieszać. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką ( używałam 1M oraz drugiej do robienia trawy – z drobnymi oczkami) Na zimne babeczki wycisnąć porcję kremu. Wierzch dekorować drobnymi jajkami czekoladowymi lub jednym dużym.Babeczki gniazda z czekoladą i jajkami

    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 3 żółtka
    • 3 jajka
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 200 g masła

    Jajka i żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej ( na garnku z gotującą wodą postawić miskę z połamaną czekoladą i pokrojonym masłem, mieszać, do czasu aż powstanie aksamitnie kładki krem) Przestudzić. Ciepły krem czekoladowy wlać do utartych z cukrem żółtek. Dodać mąkę i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przelać do foremek na babeczki lub muffinki. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 12 minut. Po wyjęciu przestudzić.Krem czekoladowy

    • 150 g mlecznej czekolady
    • 180 ml śmietany 30%

    Śmietanę podgrzać, do gorącej wsypać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Krem zostawić do przestygnięcia. Zimny zostawić w lodówce na 2-3 godziny aż zrobi się gęsty. Gęsty krem ubić na puch. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować nim babeczki robiąc wianki-gniazda. Do środka każdego gniazda włożyć kolorowe słodkie jajko lub kilka kolorowych drażetek.Babka pomarańczowa – można ją upiec w foremce w kształcie zająca

    • szklanka mąki pszennej
    • szklanka mąki ziemniaczanej
    • 3/4 cukru pudru plus łyżka do dekoracji
    • 200 g masła
    • 4 duże jajka
    • sok i skórka z dwóch pomarańczy

    Mąki wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i skórką z pomarańczy. Masło utrzeć na gładki krem, powoli dodawać kolejno po jednym jajku. Na koniec wlać sok, chwilę miksować. Wsypać wymieszane suche składniki i ucierać 3 minuty, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 40 minut – do suchego patyczka. Sok i skórkę z drugiej pomarańczy wlać do garnka, dodać łyżkę cukru pudru oraz 2 łyżki wody i podgrzać. Ciepłym sosem nasączyć babkę.Babka jogurtowa

    • 250 ml jogurtu naturalnego
    • 4 jajka
    • 150 g masła
    • 2, 5 szklanki mąki
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3/4 szklanki cukru z wanilią
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • szczypta soli

    Masło utrzeć mikserem z cukrem, potem dodać ekstrakt z wanilii, następnie po kolei jajka i ucierać dalej na gładki krem. Mąkę przesiać z proszkiem, solą i cukrem, wsypać do masy maślanej, zmiksować do połączenia składników.Na końcu wlać jogurt i wymieszać. Ciasto przelać do foremki na babkę wysmarowanej masłem, wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut do suchego patyczka.

    Share Button
    babeczkigotowanei z dziećmiMama gotujeprzepisy wielkanocnesylwia majcherWychowanie dziecka
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przebrania na Halloween dla niemowląt: urocze i bezpieczne pomysły na kostiumy
    22 września 2023
    Dzień Dziecka – Pomysły na prezent dla każdej księżniczki
    18 kwietnia 2023
    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT