Wielkanoc ugina się pod naporem kolorów. Soczystej zieleni rzeżuchy. Słonecznie żółtych żonkili. Tulipanów w barwach wiosennej fuksji. Świeżości i lekkości marcowej zapowiedzi czegoś nowego. Kolejnego spotkania przy świątecznym stole, niezobowiązujących rozmów i smakowania. Wanilii w babce i czekolady w torcie. Rodzynek w serniku albo kajmaku w mazurku. Wielkanoc jest słodka, wypełniona leniwym spacerem i ucieczką przed śmigusową wodą. Przed nią też może być miło i ciepło, w kuchni szczególnie.Trzeba tylko do niej zaprosić dzieci i obdarować je wypiekowymi zadaniami. Najwygodniej i najłatwiej robić z maluchami tradycyjne baby i babeczki – kolorowe z kremem oraz dekoracją, jaką fantazja pozwoli. Bez babki nie ma Wielkanocy, nie tylko u nas, ale i wszędzie wokół. Austriacy szczycą się cesarską babą, Grecy jedzą drożdżowe słodkie tsoureki, Włosi z Umbrii pieką wielkanocne ciasto z serem, a na Ukrainie wygniatają puszystą paskę. Ponad sto lat temu pewna polska kucharka dodawała do wielkanocnej babki 100 żółtek. Dziś, w czasach cholesterolu, trudno o takie szaleństwo! Moje baby i babeczki są skromniejsze, ale nie mniej gustowne. Uroczo będą prezentowały się i w wielkanocnym koszyczku i na stole. Ułożone ciasno obok siebie, przewiązane wstążką mogą zastąpić kwiatowy bukiet albo fikuśną dekorację. Będą też trafionym prezentem do podarowania świątecznym gościom. Zresztą nie trzeba szukać pretekstu, tylko po prostu zabrać się do wspólnego rodzinnego pieczenia. Wpuścicie do domu zapach wanilii i migdałów. Słodyczy z cukru pudru i soku pomarańczy. Wielkanoc musi wybrzmieć intensywnie, żeby przez cały rok się w domu obficie darzyło. To przesąd sprzed wieków, ale kto wie, czy wciąż nie jest aktualny?Babeczki cytrynowe (można upiec całą babkę)
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki mąki migdałowej ( zmielonych migdałów)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- sok i skórka z cytryny
- 3/4 szklanki maślanki
- pół kostki masła ( 100 g)
- łyżeczka proszku do pieczenialukier
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- Dobrze utrzeć na gładki krem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę migdałową, cukier i wymieszać. Masło roztopić, lekko przestudzić. Jajka rozebłtać, wymieszać z maślaną i roztopionym masłem oraz skórką i sokiem cytryny. Masę przelać do obu mąk, połączyć. Ciastem napełnić foremki do muffinek lub większą formę do babki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut. W dużej formie piec około 35-40 minut – do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, ale jeszcze ciepłe polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.Babeczki z trawą
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 śmietany 12%
- 3/4 szklanki cukru z wanilią
- łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Wymieszać z cukrem. Śmietanę, olej i jajka przelać do drugiej miski, wymieszać. Połączyć składniki obu misek. Ciasto przelać do foremek na babeczki lub muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 22 minut. Po wyjęciu zostawić do całkowitego ostudzenia.Krem:
- 300 ml śmietany 36%
- szczypta zielonego barwnika w proszku lub żelu
- łyżka cukru pudru
- czekoladki w kształcie jajek
Śmietanę ubić z cukrem na sztywny krem. Pod koniec dodać barwnik, wymieszać. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką ( używałam 1M oraz drugiej do robienia trawy – z drobnymi oczkami) Na zimne babeczki wycisnąć porcję kremu. Wierzch dekorować drobnymi jajkami czekoladowymi lub jednym dużym.Babeczki gniazda z czekoladą i jajkami
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 żółtka
- 3 jajka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
Jajka i żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej ( na garnku z gotującą wodą postawić miskę z połamaną czekoladą i pokrojonym masłem, mieszać, do czasu aż powstanie aksamitnie kładki krem) Przestudzić. Ciepły krem czekoladowy wlać do utartych z cukrem żółtek. Dodać mąkę i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przelać do foremek na babeczki lub muffinki. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 12 minut. Po wyjęciu przestudzić.Krem czekoladowy
- 150 g mlecznej czekolady
- 180 ml śmietany 30%
Śmietanę podgrzać, do gorącej wsypać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Krem zostawić do przestygnięcia. Zimny zostawić w lodówce na 2-3 godziny aż zrobi się gęsty. Gęsty krem ubić na puch. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować nim babeczki robiąc wianki-gniazda. Do środka każdego gniazda włożyć kolorowe słodkie jajko lub kilka kolorowych drażetek.Babka pomarańczowa – można ją upiec w foremce w kształcie zająca
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 3/4 cukru pudru plus łyżka do dekoracji
- 200 g masła
- 4 duże jajka
- sok i skórka z dwóch pomarańczy
Mąki wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i skórką z pomarańczy. Masło utrzeć na gładki krem, powoli dodawać kolejno po jednym jajku. Na koniec wlać sok, chwilę miksować. Wsypać wymieszane suche składniki i ucierać 3 minuty, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 40 minut – do suchego patyczka. Sok i skórkę z drugiej pomarańczy wlać do garnka, dodać łyżkę cukru pudru oraz 2 łyżki wody i podgrzać. Ciepłym sosem nasączyć babkę.Babka jogurtowa
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 150 g masła
- 2, 5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru z wanilią
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Masło utrzeć mikserem z cukrem, potem dodać ekstrakt z wanilii, następnie po kolei jajka i ucierać dalej na gładki krem. Mąkę przesiać z proszkiem, solą i cukrem, wsypać do masy maślanej, zmiksować do połączenia składników.Na końcu wlać jogurt i wymieszać. Ciasto przelać do foremki na babkę wysmarowanej masłem, wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut do suchego patyczka.
Napisz komentarz