• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Jak samodzielnie zrobić tort?

    6 lipca 2016

    Tort nie musi być wyzwaniem dla specjalistów. Jeśli od razu nie zabieramy się za wielopiętrowe konstrukcje obłożone lukrem plastycznym, nie ma się czego obawiać. Biszkopt przełożony śmietaną i owocami to najbanalniejszy ze sposobów przygotowania odświętnego ciasta. Od zdolności manualnych zależy dekoracja, choć i całkowici ignoranci plastyczni też sobie poradzą. Wystarczy rozsmarować delikatnie krem i ozdobić go owocami. Zresztą w modzie jest teraz tortowa skromność. Przepisy na odświętne ciasta dostosowują się do oczekiwań – są już takie bez glutenu, bez cukru i bez mąki. Sekretem dobrego tortu jest zawsze biszkopt. Najlepiej wilgotny, mocno nasączony – alkoholem, wodą z sokiem lub herbatą. Do pieczenia lepiej wykorzystać ocieplone jajka – czyli takie, które poza lodówką spędziły kilka godzin. Biszkopt zawsze musi ostygnąć zanim będzie pokrojony – inaczej się pokruszy. Kroić najlepiej nożem zamoczonym we wrzątku – będzie szybciej i wygodniej. Złożony tort koniecznie trzeba schłodzić – także dobrze jest go przygotować dzień przed uroczystością. Gotowe ciasto też najlepiej jest kroić gorącym nożem.Tort najprostszy z bitą śmietaną i sezonowymi owocamiBiszkopt

    • 8 jajek
    • 150 g cukru
    • 220 g mąki pszennej – tortowej
    • 50 g masła

    Jajka włożyć do ciepłej wody i ogrzewać przez pół godziny. Gdy woda wystygnie, zmienić ją na ciepłą. To ważne, by biszkopt był puszysty i wilgotny! Miasto roztopić, odstawić do wystygnięcia. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijać około 10 minut, tak by powstała puszysta masa. Do masy przesiać mąkę , najlepiej w trzech turach, po każdym razie lekko wmieszać na najniższych obrotach miksera do ciasta. Potem powoli wlać masło. Wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez 35 minut. Po wyjęciu ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na 2-3 blaty.Krem śmietanowy

    • 500 ml 36% śmietany
    • płaska łyżka cukru pudru
    • brzoskwinie, truskawki, borówki lub inne ulubione owoce
    • sok lub herbata do nasączenia

    Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Biszkopt pokroić na 2 blaty. Nasączyć sokiem lub herbatą. Śmietanę wyłożyć najpierw na jeden z nich, dodać owoce i przykryć drugim blatem. Boki i wierzch tortu również delikatnie wysmarować śmietaną. Udekorować owocami.Tort kokosowy
    limango tort 4
    Biszkopt

    • 2 łyżki mąki
    • 4 jajka
    • pół szklanki cukru
    • ¾ szklanki wiórków kokosowych
    • łyżka masła do wysmarowania formy
    • 2 łyżki likieru kokosowego do nasączenia ciasta
    • szklanka owocowej herbaty

    Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, gdy piana już powstanie dodać powoli cukier. Obie masy delikatnie połączyć: do białek dodawać po łyżce żółtek i mieszać lekko. Na końcu wsypać mąkę i wiórki. Wmieszać tylko do połączenia składników, uważając by za bardzo masy nie napowietrzyć. Tortownicę wysmarować masłem, wlać masę i wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika. Piec około 35 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.Krem

    • 200 ml śmietany 30 %
    • 250 g sera mascarpone
    • 2 łyżki wiórek kokosowych
    • 50 g białej czekolady
    • 3 łyżki likieru kokosowego
    • truskawki – około 2 szklanek

    Śmietankę ubić na sztywno, dodać i likier mascarpone i ubić z nimi. Czekoladę zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wmieszać do kremu, dodać wiórki kokosowe. Wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę. Zimny biszkopt wyjąć z formy. Nożem zmoczonym w gorącej wodzie przeciąć biszkopt na dwa blaty. Herbatę wymieszać z likierem kokosowym. Krem podzielić na trzy części. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze. Nasączyć go obficie herbatą z likierem. Wyłożyć na niego jedną część kremu, a potem truskawki. Przykryć drugim blatem i ponownie wyłożyć krem i owoce. Nałożyć ostatni blat biszkoptu, wysmarować go kremem. Można udekorować płatkami kokosa, wiórkami lub zrobić za pomocą tylki cukierniczej dowolne ozdoby.Mini torciki bezowe
    Limango beza

    • 3 białka
    • 150 g cukru
    • Szczypta soli
    • łyżka soku z cytryny
    • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    Białka wlać do suchej i czystej miski, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana będzie gęsta powoli wsypywać cukier i nadal miksować. Trzeba to robić ostrożnie, by beza się nie zważyła. Gdy cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami, wsypać mąkę ziemniaczaną i dodać sok z cytryny. Wmieszać do bezy. Beza powinna być lśniąca i gęsta. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, a łyżką nakładać porcje bezy, zachowując odstępy, bo beza nieco się rozleje. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec przez 5 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec przez kolejną godzinę. Zostawić do ostygnięcia i wysuszenia w piekarniku.Krem:

    • 500 ml śmietany 36%
    • łyżka cukru pudru
    • owoce

    Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Nakładać łyżką na wysuszone bezy. Udekorować owocami.Czekoladowy tort bez mąki pszennej – bez glutenu

    • 7 jajek
    • pół szklanki mąki ryżowej
    • pół szklanki kakao
    • 1/3 szklanki cukru brązowego
    • szczypta soli
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Kakao wymieszać z mąką i solą. Jajka podzielić – oddzielić żółtka od białek. 4 białka ubić na sztywną masę, pod koniec powoli dodawać cukier i dalej ubijać. Do białek delikatnie wlewać po jednym żółtku, za każdym razem łącząc je z ubitymi. Pozostałe 3 białka odłożyć – można wykorzystać w innym przepisie do bezy. Gdy żółtka połączą się z białkami dodać ekstrakt z wanilii. Wymieszać. Do masy powoli wsypywać mąkę z kakao. Za każdym razem zmiksować, tak by powstał na końcu puszysty krem. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy ( 22-24 cm) i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec 25 minut. Wystudzić.Krem czekoladowy

    • 250 ml śmietany 30%
    • 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
    • świeże maliny lub inne kwaśne owoce – wiśnie, porzeczki

    Śmietanę podgrzać, do gorącej wsypać posiekaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Krem czekoladowy schłodzić przez kilka godzin. Gdy będzie gęsty zmiksować na puch. Potem wymieszać go z malinami i przełożyć nim pokrojony na 2 blaty biszkopt.

    Share Button
    Mama gotujetort bezglutenowytort czekoladowytort kokosowytort śmietankowytorty
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT