• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Przepisy na dania ze szparagów

    10 maja 2016

    Maj smakuje szparagami. Te pierwsze są tak doskonałe, że nie  grzeszę i nie ulepszam ich na siłę. Musnę ostrożnie je masłem lub parmezanem, oprószę solą i pieprzem, skropię ewentualnie sokiem z cytryny, by wydobyć ich głębię. Takie skromnie podane mają wielką moc. Szparagi to afrodyzjak. I rewelacyjny sposób na odchudzanie – 100 gram ma zaledwie 18 kalorii. Hipokrates zalecał napar z nich na potencję, ból zębów i rwę kulszową. W jego czasach jakoś szparagi były jedynie lekarstwem, na talerzach pojawiły się dopiero, gdy rzymskie legiony podbijały Grecję. Rzymianie dosłownie wrzucili szparagi na ruszt i ruszyli z ich uprawą. Przy okazji kolejnych podbojów nieśli dobrą szparagową nowinę i zostawiali za sobą ich pyszny ślad. Przyjmowane były chętnie, bo szparagi nie mają szczególnych wymagań, dobrze się czują w wodzie, lubią temperaturę piekarnika i ogień pod patelnią. Coraz odważniej jem je surowe, krojone cieniutko do sałatek. Eksperymentować z nimi zaczynam, gdy nieco tanieją, w pełni szparagowego sezonu. Ten trwa niestety o wiele za krótko. Dwa miesiące z haczykiem i jest po wszystkim. Szparagi można mrozić, kisić i pasteryzować, ale to jednak nie to samo, co pęczek przyniesiony z targowego stoiska.

    W tym artykule znajdziesz:

    • Rodzaje szparagów:
    • Jak wybrać i przygotować szparagi?
    • Przepis na krem z białych szparagów z sezamem
    • Zielone szparagi zapiekane w szynce
    • Sałatka z zielonych szparagów, pomidorów i awokado
    • Tagliatelle ze szparagów

    Rodzaje szparagów:

    Te pęczki mogą być w trzech kolorach – białe, zielone i najrzadziej spotykane fioletowe. Choć może to być zaskakujące – wszystkie są pędami tego samego gatunku, a różne kolory zawdzięczają tylko sposobom uprawy.

    • Białe – rosną pod ziemią, bez dostępu słońca, nie mają szans, by złapać kolor. Mają za to grubszą skórkę i trzeba je obierać. W smaku kremowe, delikatne, dobre do zup i sosów. Szefowie kuchni uważają je za szlachetniejsze.
    • Zielone – kochają je Francuzi, zieleń zawdzięczają słońcu, do którego wystawione są czubki szparagów. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, sprawdzą się w sałatkach, gotowane na parze lub pieczone. Idealne dla leniwych.
    • Fioletowe – z ich uprawą trzeba się spieszyć, bo zbyt długo trzymane na słońcu zmieniają kolor na zielony. Fioletowe szparagi są twarde, mają więcej cukru niż pozostałe i mniej błonnika.

    Jak wybrać i przygotować szparagi?

    • Białe – im grubsze, tym lepsze. Po wbiciu w nie paznokcia powinny puszczać sok –co  oznacza, że są świeże i jędrne. Suche tracą sporo na smaku, więc lepiej nie ryzykować. Po umyciu białe szparagi trzeba koniecznie obrać, mają łyko, które jest nieprzyjemne w smaku i trudne do pogryzienia. Końce szparagów odłamujemy – jakieś 3-4 cm – gdy nic się nie ciągnie, zostały dobrze obrane.
    • Zielone – odwrotnie niż białe – lepsze są te najcieńsze. Szybciej się gotują i bardziej chrupią. Nie trzeba ich obierać – wystarczy odłamać im końce.
    • Fioletowe – obierać trzeba wtedy, gdy są dość grube. Powinny puszczać sok i być jędrne. W czasie gotowania lepiej uważać na ich główki – miękną szybciej niż łodyga.

    Szparagi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Powinny być ustawione pionowo, a główki wystawać ponad wodę. Najwygodniej związać je, by trzymały formę. W wielu sklepach są specjalne, wysokie garnki do gotowania szparagów, jeśli ktoś je dużo szparagów – warto kupić. W takim garnku główki gotują się nad parą unoszącą się z garnka. Białe szparagi gotujemy około 15 minut – jeśli są świeże, zielone już po 5 będą dobre – a młode nawet po 3 minutach. Szparagi po ugotowaniu i odcedzeniu jeszcze dochodzą do siebie, więc lepiej gotować je krócej niż dłużej, po rozgotowane są niesmaczne i mdłe. Odpowiednio gotowane szparagi nie tracą swojego soczystego koloru.

    Przepis na krem z białych szparagów z sezamem

    szparagi zupa2

    • 2 pęczki białych szparagów
    • łyżka oleju sezamowego
    • pół selera
    • 2 ziemniaki
    • 1 biała pietruszka
    • pół szklanki śmietany 30%
    • 3 łyżki mleka
    • 2 łyżki masła
    • cebula
    • ząbek czosnku
    • łyżeczka gałki muszkatołowej
    • łyżka parmezanu
    • woda
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki sezamu

    Szparagi umyć, obrać, odkroić główki, łodygi pociąć na kawałki. Pozostałe warzywa obrać, też pokroić. W garnku podgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać wszystkie warzywa, zalać wodą. Gotować 10 minut, po tym czasie wlać mleko i masło. Gotować do miękkości. Wlać śmietanę, parmezan, gałkę, doprawić, zmiksować blenderem na gładki krem. Sezam uprażyć, posypać nim gotową zupę.Zielone szparagi z patelni – bez gotowania

    • pęczek zielonych szparagów
    • sól gruboziarnista
    • łyżka oliwy
    • pieprz
    • sezam
    • parmezan

    Szparagi umyć, odłamać końce. Patelnię natrzeć oliwą, rozgrzać, na gorącej ułożyć szparagi. Zapiekać z każdej ze stron do zarumienienia – około 5 minut. Gorące oprószyć solą, pieprzem, parmezanem i sezamem.

    Zielone szparagi zapiekane w szynce

    • pęczek szparagów
    • dwie łyżki koperku
    • kilka plastrów szynki parmeńskiej
    • 2 łyżki oliwy lub masła

    Szparagi umyć, odłamać końce. Każdą z łodyg zawinąć w pół plastra szynki. Wszystkie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Skropić masłem/oliwą. Posypać koperkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekać przez 15 minut. Pod koniec pieczenia na szparagi można wbić jajko.

    Sałatka z zielonych szparagów, pomidorów i awokado

    • pęczek zielonych szparagów
    • garść pomidorków koktajlowych
    • dojrzałe awokado
    • garść orzechów nerkowca
    • sok z połowy limonki
    • garść świeżej mięty
    • ząbek czosnku
    • łyżeczka musztardy
    • 3 łyżki oliwy

    Szparagi umyć i obrać cienko obieraczką do warzyw – tak by powstały długie plastry. Wszystkie ułożyć na talerzu. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, awokado w kostkę. Wymieszać z plastrami szparagów. Sok z limonki, czosnek, oliwię i musztardę wymieszać. Polać sałatkę. Posypać podprażonymi nerkowcami i miętą.

    Tagliatelle ze szparagów

    • pół pęczka zielonych i białych szparagów
    • kilka plastrów wędzonego łososia
    • 50 g sera gorgonzola
    • szklanka śmietany 18% lub pół szklanki oliwy
    • cebula
    • sól, pieprz
    • skórka z cytryny
    • świeża bazylia

    Szparagi umyć, odłamać końce.  Obrać obieraczką, by powstały grubsze nitki – jak makaron. Nitki ugotować – osobno zielone, osobno białe szparagi, ale tylko tak, by nabrały miękkości, a nie były już gotowe – zielone 2 minut, białe około 5 minut. Po wyjęciu odsączyć. W garnku rozgrzać nieco oliwy, popiec posiekaną cebulę. Wlać śmietanę lub więcej oliwy. Dodać ser. Wymieszać z przyprawami i skórą z cytryny. Dodać plastry łososia. Sos połączyć z nitkami szparagów. Posypać bazylią.

    Share Button
    jak jeść szparagiMama gotujerodzaje szparagówsałatka ze szparagamisylwia majcherszparagizupa krem ze szparagów
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT