• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Przepisy na ciasteczka adwentowe

    20 grudnia 2017

    Ciasteczka adwentowe pieką namiętnie niemieckie panie domu. Obowiązkowo kruche, maślane, a jeśli starczy talentu to i intrygująco zdobione. W ich kuchniach unosi się zapach cynamonu, czekolady i wanilii. Na parapetach dumnie stawiają gotowe wypieki w kształcie bałwanków, reniferów i choinek. Gdy wystygną, pakują je potem cierpliwie do pudełek, obowiązują wstążkami i podrzucają znajomym w pracy, rodzinie i sąsiadom. O swoich ciasteczkach mówią platzchen, co oznacza małe miejsce. To one tworzą świąteczny klimat.

     

    Niemieckie ciasteczka w najprostszym wydaniu to zwykłe herbatniki. Ważniejsza od smaku jest jednak ich forma. W niemieckich szafkach piętrzą się więc foremki, w których odbijają się gwiazdki, arkusze do wycinania skromnych objętościowo rogalików albo kształtne makiety z aniołkami i mikołajami. Natomiast sekret tkwi w rytuale pieczenia. Świąteczna magia sprawia, że ochotników do przygotowania słodyczy przybywa. Przyjaciółki grzeją wino doprawione pomarańczową skórką, dorzucają garść goździków i skwapliwie tarzają dłonie w mące. Zagniatają kolejne porcje ciasta, snują barwne opowieści i czekają na efekt swojej adwentowej pracy. Mama wpada do córki z zapowiedzianą koniecznie wizytą i przy kuchennym blacie dzieli swoimi przepisami. W notesie ma platzchen z masy marcepanowej albo orzechowej. Dzieciaki pieką herbatki oprószone cukrem pudrem na szkolne jarmarki. Chrupią później w parze z ciepłą herbatą albo sprzyjającą zimie gorącą czekoladą.

    Niemiecki wzór bez jakiegoś specjalnego marketingowego wsparcia i zadęcia powędrował w świat. Świąteczne ciasteczka pieką mamy na przedszkolne kiermasze i dystyngowane panie, które częstują nimi współpracowników. Ciastka czarują rzeczywistość wokół. Nawet, jeśli brzmi to trywialnie, to one naprawdę przełamują lody. Zmieniają relacje. Ocieplają wizerunek. Można piec je w ilościach hurtowych i dzielić się nimi bez obaw. Zawsze znajdzie się chętny na ich pogryzanie. Ciastka dobrze jest piec partiami i gromadzić w metalowych puszkach. Szczelnie zamknięte przetrwają tam nawet trzy tygodnie. Można w razie nagłej potrzeby przekładać je do małych torebek, dekorować wstążką i rozpieszczać nimi potrzebujących. Te najzwyklejsze herbatniki nie są wymagające. Ciasto na nie wyrabia się szybko, ręcznie, a potem trzeba tylko pilnować, by nie za bardzo się przyrumieniły w piekarniku. Słodkie prezenty nie powinny wzbudzać wyrzutów sumienia. W ich składzie jest sporo węglowodanów, a one zaspokajają ponad 50 procent naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Dlaczego więc nie dostarczyć ich w postaci dobrego, domowego wypieku?

     

    Adwentowe ciasteczka – kruche

    Cytrynowe gwiazdki

    • 2 szklanki mąki krupczatki
    • 140 g masła
    • 2 żółtek
    • skórka otarta z 2 cytryn
    • ¾ szklanki cukru pudru

    Mąkę przesiać i zagnieść z zimnym masłem. Dodać żółtka, skórkę z cytryn i cukier. Wyrobić ciasto. Gotowe zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie rozwałkować i foremką wycinać odpowiednie kształty. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Ciasteczka przełożyć na blaszkę. Wypełnioną wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, do lekkiego zarumienienia.

    Korzenne dzwonki

    • 2,5 szklanki mąki
    • 150 g zimnego masła
    • 2 jajka
    • 2 łyżki kakao
    • łyżka przypraw korzennych – kardamonu, cynamonu i goździków
    • 1/4 szklanki miodu

    Mąkę przesypać do miski, dodać jajka. Wymieszać. Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta, wlać miód i szybko zagnieść. Gdyby masa była zbyt sucha, można dodać nieco wody. Ciasto zwinąć w kulkę, owinąć folią i schłodzić przez godzinę w lodówce. Po wyjęciu podzielić na części i każdą z nich rozwałkować dość cienko. Z ciasta foremką w kształcie choinki wycinać ciastka. Gotowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić blaszkę i piec około 12-15 minut, do lekkiego zarumienienia.

    Waniliowe rogaliki

    • 420 g mąki
    • 80 g cukru brązowego
    • 1 jajko
    • pół szklanki posiekanych obranych migdałów
    • 2 łyżki ekstraktu z wanilii albo ziarenka z laski wanilii
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 200 g masła
    • szczypta soli
    • 2 łyżki cukru pudru do dekoracji

    Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier, sól, jajko, masło, wanilię. Wyrobić gładkie ciasto. Na końcu masę wymieszać z migdałami.  Z ciasta uformować dwa wałki i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie pokroić wałki na 3-4 cm kawałki. ( Ja użyłam silikonowych foremek, które wcześniej wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką). Rogaliki wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia, oprószoną maką blaszkę. Piekarnik nagrzać do 155 stopni z termoobiegiem (bez do 175)  Piec około 20 minut do zarumienienia. Po wyjęciu, gdy ostygną, oprószyć cukrem pudrem.

    Ciastka niemieckie – ciasteczka z czekoladą

    Czekoladowe kulki

    • 160 g mąki
    • 120 g masła
    • Jajko
    • 3 łyżki mleka
    • 30 g kakao
    • 50 g cukru brązowego
    • 100 g czekolady
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Do miski przełożyć masło i cukier – utrzeć mikserem na puszysty krem. Do niego dodać mleko i jajko i zmiksować do połączenia składników. Do masy przesiać mąkę i kakao, dobrze wymieszać. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Wmieszać do ciasta. Z niego formować kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić ciastka i piec przez 15 minut.

    ????????????????????????????????????

    Beziki  z kremem czekoladowym

    • 4 białka
    • 220 g cukru pudru
    • łyżeczka soku z cytryny
    • szczypta soli

    krem z ciemnej czekolady:

    • 200 g czekolady gorzkiej
    • 250 ml śmietany 30 lub 36%
    • skórka starta z pomarańczy
    • łyżeczka kawy rozpuszczalnej

    Białka przelać do miski i ubijać minutę na gęstą pianę mikserem na najwyższych obrotach. Dodać sól i ubijać dalej, a gdy piana zacznie robić się gęsta partiami dodawać cukier puder. Najlepiej wsypywać po łyżce i chwilę odczekać aż cukier połączy się z pianą. Na koniec wlać sok z cytryny i delikatnie wymieszać do bezy. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać niewielkie bezy, pamiętając o zachowaniu odległości między kolejnymi. Wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec 35 minut. Zostawić do wysuszenia w piekarniku.

    W tym czasie przygotować krem: Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody, a czekoladę na parze. Gdy masa będzie gładka, wlać do niej kawę. Czekoladę nieco ostudzić, a w tym czasie ubić śmietankę. Pod koniec ubijania wlać masę czekoladową i ubić na gęstą masę, dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać. Schłodzić w lodówce przez  dwie godziny, a potem łyżeczką nakładać na jedną bezę i przykrywać drugą.

    Cantucci  z  czekoladą

    • 2 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • skórka otarta z cytryny
    • 2/3 szklanki cukru
    • 3 jajka
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 150 g czekolady
    • jajko do posmarowania

    Mąkę wymieszać z proszkiem, skórką oraz z cukrem. Jajka ubić z ekstraktem z wanilii. Powoli wsypywać suche składniki i wyrobić ciasto,  które będzie wilgotne i dosyć kleiste. Czekoladę posiekać w małą kostkę ( można użyć czekoladowych drażetek)  i na końcu dodać do ciasta.  Ciasto podzielić na pół i uformować   z niego dwa wałki. Każdy z nich lekko  spłaszczyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozmieszanym widelcem jajkiem.

    Blachę wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec około 35 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i pokroić w ukośne paski on grubości około 1,5 cm i rozłożyć na blaszce. Ponownie wstawić je do piekarnika i piec 15 minut, po czym przewrócić plasterki na drugą stronę i piec jeszcze przez kwadrans.

    Ciastka korzenne niemieckie – ciasteczka z dżemem

    Ciasteczka orzechowe z dżemem

    • 200 g mąki
    • 180 g masła
    • 2 żółtka
    • 80 g cukru pudru
    • 100 g orzechów włoskich zmielonych
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
    • szczypta soli
    • 250 g dżemu malinowego

    Mąkę zagnieść z masłem, dodać żółtka, cukier, śmietanę, sól i zmielone orzechy. Wyrobić ciasto. Gotowe zwinąć w kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować. Okrągłymi foremkami wycinać kółka. W połowie ciastek mniejszą foremką zrobić dziurkę (w niej będzie dżem). Ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wstawić blachę i piec przez 15 minut. Wyjąć, wystudzić. Na każde pełne ciasto nałożyć porcję dżemu, a jego przykryć ciastkiem z dziurką. Delikatnie docisnąć. Ciastka można oprószyć cukrem pudrem.

      Ciasteczka z odciskiem palca

    • 250 g mąki
    • 220 g masła
    • pół szklanki cukru pudru
    • szklanka dżemu pomarańczowego lub innego ulubionego

    Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Do niego dodać przesianą mąkę. Wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć jena blaszce z papierem do pieczenia. W środku każdej kulki palcem zrobić wgłębienie. Je wypełnić dżemem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Włożyć ciastka i piec przez 15-18 minut, do czasu aż zaczną się rumienić.

    Biszkoptowe z dżemem

    • 100 g mąki
    • 3 jajka
    • 70g cukru
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 200 g dżemu porzeczkowego i pomarańczowego

    Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić mikserem z połową cukru i ekstraktem z wanilii tak, by powstał puszysty krem. W drugiej misce ubić na sztywno białka, a pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Ubitą pianę przelać delikatnie do kremu z jajek Białka dodać do masy jajecznej i połączyć, a potem do nich powoli przesiać mąkę. Całość wymieszać, tak by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Z niego na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe okrągłe ciasteczka. Piekarnik nagrzać do 185 stopni, wstawić blachę  z ciastkami i piec przez kwadrans. Po upieczeniu ciasteczka ostudzić. Zimne ciastko posmarować dżemem i przykryć drugim ciastkiem.

    W sklepach jest duży wybór opakowań i woreczków do świątecznych ciasteczek. Niektóre są neutralne, inne mają wydrukowane buzie Mikołaja czy bałwanka. Samemu też można szybko zrobić odpowiednią ozdobę dla domowych wypieków. Ciasteczka dobrze będą wyglądały w małych pudełkach albo papierze do pieczenia przewiązanym wstążką.

    Share Button
    ciasteczka adwentoweciasteczka świątecznecytrynowe gwiazdkidomowe wypiekikruche ciasteczkaMama gotujeprzepisy na ciasteczkaświąteczne wypiekisylwia majcherwaniliowe rogaliki
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT