• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Polska od kuchni. 5 regionów, w których warto się rozsmakować.

    12 lipca 2018

    Wpadła mi w ręce kiedyś broszura, w której triumfalnie autor oznajmiał, że na Podlasiu potrafią zrobić ponad sto dań z ziemniaków. Nie tylko kiszkę ziemniaczaną, kartacze i babkę, ale i kugle albo szlachcice. Ziemniakami  tam faszerują pierogi i potem, mięsa, dodają je do chleba. Lepią z kartofli gałki i gotują w mleku. Wertowałam namiętnie skromny przewodnik po wschodnim jadłospisie, a potem ruszyłam w teren, sprawdzić wiarygodność tych zuchwałych deklaracji.

     

    Degustacje nie były lekkie. Najczęściej w imię tradycji skąpane w tłuszczu i mleku. Niektóre propozycje odłożyłam natychmiast na półkę z etykietą spożywczych dziwactw z obawy prześladowania po nocach. Za bardzo szanuję swoją wątrobę, by serwować jej  psikusy tałkanicą – plackiem z ziemniaków wypełnionym po brzegi skwarkami boczku, słoniny i cebulą, a zapijanym obowiązkowo zsiadłym mlekiem. Gałki, czyli kluski z surowych i gotowanych ziemniaków wrzucane po ulepieniu na wrzące solone mleko też mnie nie przekonały. Do kartoflanego samogonu mam dystans,  ale po babkę w sosie opieńkowym z niepozornej dziupli w Białowieży wracałam kilka razy. Trafiłam też na doroczne Święto Ziemniaka w Mońkach, zacną imprezę, na której padł rekord gotowania kartoflanki.  Jadłam ziemniaka faszerowanego, odpiekanego, tłuczonego. Nabrałam kalorii, szacunku dla wschodniej kreatywności i zaufania do skali kartoflanego rozmachu. Podlasie wykazuje się talentem absolutnym do wyciśnięcia z pospolitego ziemniaka niesamowitego potencjału. Przez lata stała za tą twórczością życiowa konieczność w postaci braku funduszy, ale skutecznie promowany wyborny smak sprawił, że Podlasie z tej kartoflanej przypiętej mu łatki może być dumne. Warto więc poluzować gumkę w spódnicy i skorzystać z propozycji tego regionu.

    W tym artykule znajdziesz:

    • Nad jeziorem
    • Szmurowany pomuchel i zylc
    • Gwara w daniu
    • Galicyjskie refleksje
    • Chroniony cebularz

    Nad jeziorem

    Nieco lżej karmią obok na Mazurach i Warmii, ale pod warunkiem, że postawimy na ryby. Drobne sielawki wędzone lub chwilę przesmażone, a potem zalewane occtem, zapiekana ze szczupaka, sieja na parze. Regularnie łowiony tam jest tłuściutki węgorz, troć, ukleja i tołpyga. Świeże ryby można kupić u gospodarza za rogiem, często wędzone na jego podwórku i pakowane w stare, przeczytane przez kogoś wcześniej gazety. Bardziej leniwy wariant pozwala złożyć zamówienie w jednej ze sprawdzonych smażalni, gdzie ryba utytłana w podwójnej panierce nieco traci na jakości, choć sądząc po kolejkach ma sporo zwolenników. Poza rybami w mazurskiej karcie są też plince z pomoćką, czyli placki ze śmietaną i karmuszka – gęsta zupa, bogato wypełniona mięsem, kapustą i fasolą. Ciekawa jest też niespotykana w innych miejscach zupa warmińska – warzywny wywar z mięsnymi klopsami zaprawiany śmietaną. Warmińskie są też dzyndzałki, drobne pierożki wypełnione mięsem i cebulą podawane często dopiero na kolację. Przed nią na deser warto zjeść ciasto jeżynowe.

    Szmurowany pomuchel i zylc

    Rybną konkurencję dla krainy wielkich jezior stanowią Kaszuby, choć tam żołądek do flirtu namawiają i inne niecodzienne przysmaki. Kaszubska kuchnia to jedno z moich regionalnych objawień. Najpierw dość przypadkowo poddałam się całkowicie bożonarodzeniowemu śledziowi w maku i słodkiej śmietanie, a potem pojechałam sprawdzić, co mają jeszcze dobrego. Lista jest długa, taki mój konieczny punkt do odhaczenia za każdym razem to zupa brukwiowa gotowana na gęsinie. Dosadna, choć niewyszukana, jak zresztą cała kuchnia okolicy Borów Tucholskich. Śledzie zalewa się tu octem i stawia na stole jako zylc, z dorsza przekłada cebulą oraz boczkiem, piecze i nazywa szmurowanym pomuchelem. Ugotowane w wodzie ziemniaki Kaszubi zaprawiają maślanką, boczkiem i żytnią mąką. Gęstą zupę można znaleźć niemal w każdej restauracji jako dziadówkę. Wszędzie bywają też ruchanki, rachuchy ze starego chleba oprószone po usmażeniu cukrem pudrem. Ja lubię, jak proponują mi do nich słodką śmietanę i owoce, ale to już raczej odpowiedź na kaprysy turystów niż regionalna klasyka.

    Gwara w daniu

    Kluchami na łachu objadać się można w Wielkopolsce. Najbardziej z poukładanych regionów zachowuje porządek w kuchni i od wieków obstaje przy swoich określeniach, lekceważąc brak wyrozumiałości turystów. Kluchy  na łachu to po prostu pyzy na parze, inaczej jeszcze drożdżowe bułki do podania z sosem mięsnym lub owocowym. Nazwę zawdzięczają płótnu, na którym były kiedyś gotowane. Gwarę słychać też w szagówkach, opiekanych koptykach z bułką tartą. Szaga to po poznańsku na ukos, a ponieważ tak właśnie cięte jest ciasto metodę powiązano z określeniem dania. Na placki ziemniaczane mówi się w Poznaniu plyndze, a zupę z kartofli nazywa ślepą rybą. Wielkopolska kocha dania jednogarnkowe – eintopf, które zgodnie z ich pragmatyzmem mają sycić na długo. Gęsta, intensywna zupa z młodej białej kapusty to fuslapa. Warto jej spróbować przed dłuższą podróżą, ja w domu dodaję jej mocnego akcentu w postaci drobiowych pulpetów. Ciekawa jest skromność pyry z gzikiem, ziemniaka z kleksem białego sera i masła. W tej prostocie tkwi jakaś tajemnica, która ujmuje każdego, kto pyry próbuje. Sztandarowa jest w Poznaniu gęś z czerwoną kapustą, do zjedzenia na szczęście nie tylko 11 listopada w dniu imienin patrona miasta Marcina. Wtedy kuszą najbardziej rogale, wypełnione masą z białego maku i orzechów. Oryginalne powinny mieć dużo masła i farszu, w takim wydaniu jeden może ważyć nawet i pół kilograma oraz symbolizować bogactwo regionu . Poza sezonem na deser pyszni się w Wielkopolsce auflauf – ucierany z owocami omlet. Po wymieszaniu trafia do piekarnika i wraca chrupiący na stół.

    Galicyjskie refleksje

    Kraków jest stylowy, jedzeniowe mody przyjmował zachłannie ze względu na swoje historyczne perypetie z Austrii i Węgier i wierny jest im wciąż, mimo politycznych zawirowań i zmian. To w stolicy Małopolski podano premierowo jajka po wiedeńsku, sznycel i sernik. W sumie z tego zestawu zrobiła się niechybnie regionalna klasyka, której nie wypada odmówić będąc po wycieczce na Wawelu. Dorzucam jeszcze do tych propozycji drożdżowe obwarzanki, z makiem, solą, sezamem, kminkiem, a nawet serem. Mogą śmiało konkurować z nowojorskimi bajglami, choć rodowód mają podobny – wywodzą się z kuchni żydowskiej. Obiad warto rozpocząć od ozorkowej zalewajki, warzywnym wywarze z podrobami, który urzeka charakterystycznym aromatem. Intryguje też maczanka, która nie jest ani zupą, ani drugim daniem, tylko czymś, co w stanie zrozumieć są nieliczni, a smakować na szczęście, mogą wszyscy. To karkówka lub schab pieczony w sosie z dodatkiem cebuli i kminku, a potem krojony i układany w kajzerce. Na talerzu chętnie pojawia się też kaczka, koniecznie faszerowana kaszą gryczaną i grzybami. Deser zdominowany jest przez czekoladę. Ujęcie jej w Piszingerze – torcie z wafli to pomysł cudowny, nie do pominięcia w tym regionie.

    Chroniony cebularz

    Na lubelszczyźnie można stracić głowę dla marchwiaka, rolady nadziewanej surową marchwią, makiem i cukrem. Jakie to jest obłędnie dobre. Przed deserem warto poznać parowańce – pierogi z serem, zwinięte w kulkę. Można okrasić je nietypowym sosem z pokrzywy albo mięty. A potem zagryźć cebularzem. Pszennym plackiem z farszem z cebuli. Jego smak chroni nawet Komisja Europejska, gdzie został zgłoszony jako produkt regionalny. Powinien mieć nie więcej niż 20 centymetrów średnicy i 2 cm grubości i być zdobiony makiem. Jak ktoś ma miejsce, niech zamawia na dokładkę golasy. Placki z tłuczonych, gorących ziemniaków, sera i kaszy gryczanej zawija się w liście chrzanu i piecze w piekarniku. Pieczony jest też krupniak, do odnalezienia też pod nazwą piróga biłgorajskiego. To fuzja pasztetu i zapiekanki z ziemniaków, sera białego i kaszy gryczanej. Krupniak może być przystawką albo dodatkiem do mięsa lub warzyw. Unikatowy jest też forszmak, gulasz z kiszonymi ogórkami i krężałki biłgorajskie – niewyrośnięte główki kapusty, najpierw gotowane, a potem pieczone z kminkiem. Banał do posmakowania i zachwycenia.

    Polska od kuchni prezentuje się całkiem wdzięcznie. Rozmaite regiony łączą więzi z okolicą i mocne osadzenie w historii, która zostawiła ślady na talerzu. Smak w wielu miejscach potrafi sprawić niespodziankę i zachwycić nie mniej niż najlepsze dania świata. Jest powód do narodowej dumy i pretekst do wyruszenia w drogę!

    Share Button
    kuchnia polskakuchnia regionalnaMama gotujeplincepolska od kuchniruchańcerybysylwia majcher
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT