• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Obalamy kulinarne mity

    3 lipca 2020

    Kulinarne legendy zasłyszane i powtarzane w rozmaitych opowieściach stają się naszymi przyzwyczajeniami, które stosujemy bez refleksji. Czasem wprawdzie zdają egzamin i pozwalają wybrnąć z trudnych sytuacji, ale są i takie, co tylko komplikują nam życie. Czas się z nimi rozprawić i zweryfikować swoje nawyki w kuchni.

     

    Przez niemal dekadę zawsze przed pieczeniem, smażeniem czy duszeniem soliłam bakłażany. Nawet nie wiem, kto konkretnie mi to zasugerował, ale powtarzana w rozmaitych przepisach sugestia stała się moim nawykiem. Bez refleksji zaakceptowałam fakt, że zabieg solenia wyciąga goryczkę z bakłażana. Za każdym razem więc rozkładałam pokrojone plastry, czekałam dodatkowe pół godziny aż puszczą sok i dopiero poddawałam je dalszej obróbce. Pewnego lata pojechałam na kurs kulinarny do Włoch. Wybrałam szkołę szefa kuchni, który miał na koncie pracę w renomowanych nagradzanych gwiazdkami Michelin restauracjach, zwiedził świat i mówił, że gotowanie jest jak muzyka. Trzeba znać nuty, by stworzyć utwór.

     

    Antonio był z Sycylii, mieszkał w Toskanii, gotował wirtuozersko i nie mógł zrozumieć, dlaczego solę bakłażany. Argument o goryczce obalił eksperymentem. Jeden kawałek bakłażana kazał mi posolić, drugi nie. Potem oba miałam przygotować w taki sam sposób. I poczuć różnicę. Nie było żadnej. Niesolony bakłażan smakował tak samo dobrze, jak ten, któremu kazałam czekać na usunięcie wody. To była cenna lekcja, która nauczyła mnie, że mitów w kuchni nawarstwiło się sporo i warto co jakiś czas je przesiać, by ułatwić sobie pracę i mieć lepsze efekty.

     

    W tym artykule znajdziesz:

    • Kolekcja mitów
    • Olej do gotowania makaronu
    • Płukanie makaronu
    • Jajka w lodówce
    • Jajecznica z mlekiem
    • Mycie mięsa
    • Sól w drożdżach
    • Śmietana w spaghetti carbonara
    • Ziemniaki tuczą i nie mają wartości
    • Mrożonki są niezdrowe
    • Wyparowujący alkohol

    Kolekcja mitów

    Zebrałam te najczęściej powtarzane historie o kulinarnych mitach, uformowałam z nich ranking, w którym je nieco modyfikuję i zachęcam do wykorzystania tych informacji. Dla lepszego smakowego efektu.

    Olej do gotowania makaronu

    Idea jest taka, by tłuszcz w wodzie, w której gotują się kluski sprawił, że nie będą się one sklejać. Rzeczywiście może okazać się skuteczny, ale to krótkotrwały sukces. Gotowy makaron nie połączy się z sosem, olej będzie skutecznie blokował jego przyklejanie, więc danie zamiast zachwycać, rozczaruje. Wodę, w której gotuje się makaron jedynie solimy. Do 2 litrowego garnka dodajemy nawet pół łyżeczki soli i nie obawiamy się, że makaron ją wchłonie. Sklejaniu zapobiega duży garnek. Makaron musi mieć miejsce i sporo wody na wydzielaną skrobię. Włoscy szefowie kuchni sugerują, że 100 g makaronu powinien przypadać litr wody.  Gdy mu zapewnimy takie komfortowe warunki, odwdzięczy się elastycznością.

    Płukanie makaronu

    Sklejaniu makaronu ma zapobiec szybki prysznic zimną wodą. Stosowany zaraz po ugotowaniu. To kolejny zabieg, który sprawi, że pasta i sos nie stworzą pożądanej pary. Woda zmywa z makaronu skrobię, w efekcie więc nic się do niego nie przyklei. Do tego pasta będzie zimna i nieapetyczna.

     

    Jajka w lodówce

    Każda lodówka ma miejsce na jajka, co natychmiast sugeruje, że właśnie w takim chłodzie jest im najlepiej. Tymczasem w sklepach jajka czekają na zakup w temperaturze pokojowej i zazwyczaj nic się z nimi nie dzieje. Bez obaw o zepsucie w domu – też można je przechowywać poza lodówką. Najgorszym miejscem dla nich są drzwi lodówki. Ich częste otwieranie sprawia, że jajka narażone są na nieustanną zmianę temperatur i to szkodzi im najbardziej.

     

    Jajecznica z mlekiem

    Mleko zapewnia jajkom puszystość. Kilka kropli dolanych do rozbełtanych na patelni jajek ma sprawić, że konsystencja będzie sprężysta i jedwabista. Kto próbował, ten wie, że to tylko pobożne życzenie. Mleko zamiast robić cuda, rozwarstwia jajecznicę i sprawia, że ona bardziej przywiera do patelni.

     

    Mycie mięsa

    Umyj mięso, opłucz i osusz przed pieczeniem nawołują niektóre przepisy kulinarne, a eksperci od spraw żywienia z renomowanych uczelni ostrzegają, że to może mieć groźne skutki. Drobnoustroje z kurczaka czy wołowiny giną w czasie obróbki termicznej. Pozostawione nieświadomie po myciu na blacie, zlewie, a nawet naszych dłoniach są w stanie wywołać zatrucia pokarmowe.

     

    Sól w drożdżach

    Drożdże nie lubią soli. Zarówno te świeże, jak i suszone. By ciasto na nich dobrze wyrosło drożdże czy rozczyn z nich nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z solą. Ona je dezaktywują i sprawiają, że są mniej aktywne.

     

    Śmietana w spaghetti carbonara

    Podobno śmietana w włoskim klasyku, czyli spaghetti carbonara pojawiła się przez koncerny spożywcze. Gdy one zaczęły to danie pakować do słoików i stawiać na sklepowych półkach dołożyły dodatkowy składnik, który gwarantował odpowiednią strukturę sosu. Włoska pani domu na widok takiego efektu krzyknie Mamma mia! Blask, gęstość i aksamitność carbonara zawdzięcza zupełnie innym zabiegom. Ważne są dobre żółtka, połączenie ich z serem pecorino i wodą z gotowania makaronu, która nadaje gładkości. Śmietana niszczy ten efekt i dodaje niepotrzebnej ciężkości i tak kalorycznemu już sosowi.

    Ziemniaki tuczą i nie mają wartości

    To mit, który zachłannie powtarzany jest na tyle często, że Ci, którzy chcą gubić zbędne kilogramy rozstają się z ziemniakami. Tymczasem 100 g ziemniaków, czyli jakieś dwie sztuki – mają około 60-70 kalorii. Tuczące jest ich towarzystwo, masło, śmietana, ciężkie sosy. Ziemniaki z salsą ze świeżych ziół i cytryny nie zrobią nam krzywdy, tylko dodadzą mocy. Mają bowiem dużo witaminy C, błonnika, potasu i fosforu.

     

    Mrożonki są niezdrowe

    Tylko świeże jedzenie zapewnia nam siłę oraz dobre samopoczucie. Gdyby pominąć słowo „tylko” byłaby to prawdziwa teza. Jednak dobrze przygotowane mrożonki też dają radę, nie tracą witamin i wartości odżywczych. Poza sezonem można je wykorzystywać do zup czy sosów. Często są lepsze niż importowane w grudniu brokuły czy kalafior z Portugalii czy Cypru. Zebrano je w szczycie naszego sezonu, gdy były najlepsze.  Ważne, by proces ich pakowania na potem przebiegał prawidłowo, warzywa czy owce nie tworzyły zbitej kulki, tylko były podzielone i niezbyt oszronione.

    Wyparowujący alkohol

    Są dania, do których przygotowania używa się alkoholu – choćby popularne risotto z białym winem. Alkohol wyparowuje w czasie obróbki termicznej, bo ma niższą temperaturę wrzenia niż woda. Jednak nie należy wierzyć w to, że zniknie całkowicie. Nie ma takiej możliwości. Będzie go zdecydowanie mniej w finalnym efekcie, może okazać się całkowicie niewyczuwalny, nie wstaniemy od stołu pijani, ale jednak nie wyparuje w pełni, o czym warto pamiętać proponując takie danie dzieciom.

     

    To taka gorąca dziesiątka kulinarnych mitów, które powtarzają się zaskakująco często. Mam nadzieję, że ten zestaw rozwieje wątpliwości i ułatwi wprowadzenie modyfikacji w kuchni. Zmiany mogą zaskoczyć, warto więc próbować wcielić je w swoje kulinarne życie. I przy okazji udostępniać innym.

     

    Share Button
    Udostępnij

    Mama gotuje  / Wiedzieć więcej

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    „Bezcenne Chwile” – Program Lojalnościowy, Który Docenia Każdego Klienta
    6 grudnia 2023
    Najciekawsze propozycje strojów na Halloween dla mężczyzn
    23 września 2023
    Przebrania na Halloween dla niemowląt: urocze i bezpieczne pomysły na kostiumy
    22 września 2023

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT