• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Nowalijki na Twoim talerzu

    8 maja 2017

    Kuchnia ma swój cykl. Kiedyś niezmienny pisany rytmem natury i od niej uzależniony. Dziś przez smakową niecierpliwość i łapczywość nieco zachwiany. Nie trzeba czekać do przełomu lata na kolor malinowych pomidorów. Zielone ogórki da się zerwać w ogrzewanej sauną szklarni przez cały rok. Od rodzajów sałaty uwięzionych w foliowych torebkach można dostać oczopląsu. Marchewka leży na półce już umyta, gotowa do schrupania. Występuje też w opcji pociętej w plasterki, z burakiem, jabłkiem i selerem naciowym, wystarczy w domu wrzucić do blendera, by bez wysiłku i personalnego komponowania, zmiksować z tego zestawu witaminowy koktajl. W sumie nie ma co przebierać z podekscytowaniem nogami, wszystkie składniki są pod ręką. Do zamówienia nawet po kilku kliknięciach klawiatury komputera z dostawą do samych drzwi. Aż 80 procent warzyw i owoców, które można kupić w polskich sklepach od grudnia do marca, przyjechało z zagranicy. By przetrwały drogę, zostały zerwane niedojrzałe. Przed transportem pomidory nie zdążą nawet wytworzyć cukrów ani aromatów, więc docierają do nas pozbawione smaku i oczekiwanej soczystości. Można też im sztucznie dodać koloru, faszerując etylenem, który gwarantuje mocną barwę.Natura ma jednak swoje plany. Realizuje je za każdym razem podobnie, czasem przez kapryśną pogodę zwalniając tempo, gdy ta jest łaskawa, z radością przyśpiesza. Nie obchodzi jej globalizacja, szparagi w styczniu i sałatka z jędrnej kalarepy w marcu. Ona na degustację młodych ziemniaków z koperkiem każe czekać do maja, wymaga szacunku, a w zamian obiecuje doznanie nie do chemicznego podrobienia. W naszym klimacie nowalijki mają premierę w kwietniu. Te pierwsze ze względu na zimno i niewiele słońca rosną pod osłoną i rolnicy muszą je sztucznie wzmacniać. Najzdrowsze warzywa to te, które dojrzewają bez pośpiechu, w swoim naturalnym tempie.

    Nowalijki w patriotycznym wydaniu najlepsze są dopiero w maju. Cieszenie się nimi należy zacząć od rzodkiewki, bo dojrzewa szybko. Dobra musi mieć zielone, mocne liście. Gdy są żółte – rzodkiewka nie jest świeża. By młody szpinak nie stracił jędrności i witamin, po przyniesieniu go do domu koniecznie trzeba wyjąć liście z woreczka. Tak samo warto uwolnić sałatę i ogórki. Oddech powietrza uchroni je przed zaparzeniem. Nowalijek lepiej nie kupować na zapas, nie lubią chłodu lodówki i długiego oczekiwania na wykorzystanie. Zresztą wymuszanie tego to kulinarne barbarzyństwo. Przywilejem nowalijek jest to, że chce się na nie rzucać łapczywie, bo gdy się w końcu pojawią, nie mają konkurencji.Z rywalizacją jest też marnie w nowalijkowym sezonie w menu większości restauracji. Obowiązkowo występuje chłodnik z botwinki. Klasyczny z jajkiem i koperkiem.  Są zapiekane szparagi i ziemniaki. A kuchnia przecież lubi zmiany. Podkręcanie tempa i łapanie świeżego powietrza. W ten wir ochoczo dadzą się wkręcić nowalijki. Wyrwane z korzeni bez żalu pożegnają się z klasyką i nabiorą rumieńców z dala sztampowych przepisów. Młode warzywa lubią ryzyko. Zamiast je tylko niewinnie chrupać można wrzucić do klarowanego masła, marynować w soku z limonki i swatać z owocami. Zatem do dzieła, niech tegoroczne nowalijki sprawią niespodziankę na talerzu.Carpaccio z kalarepy, orzechów i mięty

    • mała kalarepka
    • łyżka orzechów włoskich
    • garść świeżej mięty
    • 2 limonki
    • ząbek czosnku
    • pół łyżeczki miodu
    • łyżeczka musztardy

    Kalarepkę dobrze umyć. Można delikatnie obrać, jeśli ma zbyt grubą skórkę. Pokroić na bardzo cienkie plastry. W mieszczce wymieszać sok i skórkę z limonki. Włożyć plastry kalarepy. Zostawić na godzinę do zamarynowania. Po tym czasie plastry odsączyć, ułożyć na talerzu. Orzechy uprażyć na suchej patelni i wymieszać z posiekaną miętą. Posypać nimi plastry kalarepy. Połowę soku, w którym marynowała się kalarepa wymieszać z musztardą, miodem i startym czosnkiem. Sosem polać sałatkę. Smażone rzodkiewki z kiełkami i koperkiem

    • pęczek młodych rzodkiewek
    • garść świeżego koperku
    • garść ulubionych kiełków
    • pół małej czerwonej cebuli
    • 2 łyżki masła
    • pół łyżeczki czarnuszki
    • szczypta soli

    Rzodkiewki umyć, pokroić na połówki. Cebulę posiekać w piórka. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę, przesmażyć chwilę, dodać rzodkiewki. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut, aż rzodkiewki zaczną nieco zmieniać kolor i staną się szkliste. Na koniec dodać posiekany koperek, posolić i wymieszać. Sałatkę zdjąć z patelni, podawać ułożoną na kiełkach i posypaną czarnuszką.Pesto z natki marchewki

    • natka z młodej marchewki
    • 4 łyżki ziaren słonecznika
    • ząbek czosnku
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 4 łyżki oliwy z oliwek – lub więcej, jeśli pesto ma być rzadsze
    • garść świeżego tymianku
    • sól, pieprz

    Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Będą dobre, jak się zarumienią. Natkę umyć, pokroić na mniejsze części. Liście przełożyć do blendera, dodać obrany czosnek, ciepłe pestki słonecznika, oliwę i sól. Zblendować tak, by wszystkie składniki się rozdrobniły i połączyły. W razie potrzeby – gdy pesto jest za suche, dodać oliwy, doprawić do pożądanego smaku. Posypać świeżym tymiankiem.Sałatka z młodych ziemniaków i kolendry

    • 0,5 kg młodych małych ziemniaków
    • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • szczypta pieprzu i soli
    • pół łyżeczce świeżego chilli
    • cebula szalotka
    • 3 łyżki oliwy

    Ziemniaki oczyścić – nie obierać. Ugotować, najlepiej na parze. Ciepłe ziemniaki pokroić w dużą kostkę. Kolendrę wymieszać z posiekaną szalotką, przyprawami, sokiem z cytryny i oliwą. Sosem polać ziemniaki i delikatnie wymieszać. Sałatka dobrze smakuje jako samodzielne danie lub na zimno – w postaci dodatku do ryb lub białego mięsa.Duszona sałata rzymska

    • 2 małe rzymskie sałaty
    • 3 łyżki masła
    • 100 ml śmietany 18%
    • łyżka masła orzechowego
    • sok z połowy pomarańczy
    • pół pomarańczy
    • 50 g sera pleśniowego
    • sól/pieprz
    • pół ząbku czosnku

    Sałatę umyć, rozdzielić listki. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, smażyć pół minuty. Potem na maśle ułożyć listki sałaty, przesmażyć chwilę i dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy liście będą miękkie, ale wciąż chrupiące, zdjąć je z patelni. Na tej samej patelni wymieszać sok z pomarańczy z masłem orzechowym. Dodać pokrojoną w kostkę połówkę pomarańczy. Dusić minutę. Sosem polać sałatkę i wymieszać z pokrojonym w kostkę serem.Młoda żółta fasolka z czosnkiem i sezamem

    • 100 g młodej fasolki
    • ząbek czosnku
    • 2 łyżki białego sezamu
    • 3 łyżki oliwy
    • 2 łyżki świeżego koperku
    • sól/pieprz

    Na patelni rozgrzać oliwę. Fasolkę umyć, oczyścić i pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać sezam i smażyć przez 5 minut. Na końcu wymieszać z koperkiem i startym czosnkiem. Na gorącą fasolkę można wbić jajko lub posypać ją serem feta. Danie dobre jest też na zimno jako dodatek do mięsa.

    Share Button
    carpaccio z warzywfit przepisykalarepamajcherMama gotujenatka marchwinowalijkisylwia majcherwiosenne przepisyzdrowe jedzenie
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT