Są uniwersalne i za tę wielowymiarowość darzą je szacunkiem rodzice. Placki rozmaite smakują i przy porannym marudzeniu, w czasie przeciągającego się obiadu i na zbyt głodnej kolacji. Można je robić w wersji fit dosypując mąki orkiszowej, ryżowej czy jaglanej. Piec w piekarniku albo smażyć na suchej patelni.Placki lubią wszystkie dodatki, więc lepiej nie żałować im bakalii ani owoców. Najlepsze są te sezonowe, w czasie zimowej posuchy sprawdzą się wszelkie syropy – klonowy, daktylowy lub z agawy. Dobre są też w wytrawnej odsłonie, z warzywami i jogurtową okrasą. Plan minimum to mąka, mleko, olej i jajka. Reszta pozostaje do wyboru rodzicielskiej fantazji. Można czerpać inspiracje z wzorców całego świata. W Stanach Zjednoczonych od połowy lat 50 działa nawet Międzynarodowy Dom Naleśników (IHOP), który szczyci się przepisem na oryginalne pancakes basic. To je właśnie najczęściej smażą w amerykańskich domach dzieciom ich mamy. Dziś IHOP to już sieć restauracji rozlokowanych także poza USA. Pancakes robią tam w kilkunastu wariantach, niemal przez całą dobę. Klasyczne wydanie to pulchne placki obficie polane syropem klonowym. Mają też jednak skandynawskie waffels przekładane ciepłym karmelem i naleśnikowe founde oraz placuszki babeczkowe z kolorową posypką.W sobistycznie drogim kulinarnie Paryżu liczącemu się z gotówką turyście najtaniej jest przejść na naleśnikową dietę. Stoiska z gorącymi patelniami można spotkać dosłownie wszędzie, zdecydowanie widowiskowo i smakowo najlepsze są z palonym likierem pomarańczowym. Francuskie creps koniecznie muszą być cienkie, niemal, jak arkusz papieru. Są robione z ciasta z dodatkiem masła i najchętniej dekorowane czekoladą i bitą śmietaną. Zapach uwodzi tak silnie, że trudno się oprzeć degustacji. Zresztą po co to robić, skoro crepesy wspierają ciało w długodystansowym poznawaniu miasta. Rosja od kuchni pachnie blinami. Odsłona luksusowa prezentuje się z kawiorem i łososiem. Koniecznie prawdziwym, do kupienia ze względu na prawne obostrzenia prawie wyłącznie spod lady. Bliny mają też słodkie dodatki, dużo miodu i owoców. W Polsce najlepsze są racuchy, te drożdżowe, puszyste wciąż rządzą w barach mlecznych, a moim zdaniem mogłyby nam budować pyszny wizerunek za granicą. Szczególnie, gdy wypełnimy je jabłkami, gruszkami i posypiemy cynamonem. Placuszki są kołem ratunkowym dla rodziców, którym brak kulinarnej twórczej inwencji. Niech się więc smażą i cieszą nie tylko dziecięce podniebienia.Placuszki z ricottą, otrębami i musem truskawkowym
- 150 g ricotty
- 3 jajka
- 50 g otrębów
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka syropu z agawy
- łyżka oleju do ciasta
- olej do smażenia
- 2 szklanki truskawek
Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z otrębami. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ricottę utrzeć z syropem z agawy i żółtkami. Dolać olej i połączyć całość z mąką i otrębami. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki. Truskawki obrać, zmiksować i sosem polewać ciepłe placuszki.Placuszki kokosowe bezglutenowe
- 2 banany
- 2 jajka
- 50 g wiórków kokosowych
- duża łyżka mąki ryżowej
- szklanka borówek lub jagód
- łyżka skórki pomarańczowej
- olej do smażenia
- łyżka cukru pudru
Banana pokroić, dodać jajka i zmiksować. Wsypać wiórki, mąkę i skórkę pomarańczową, ponownie zmiksować. Na koniec wmieszać połowę owoców ( pozostałe zostawić do dekoracji) Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać niewielkie placuszki. Smażyć na małym ogniu do zarumienienia z obu stron. Ciepłe oprószyć cukrem pudrem i posypać pozostałymi owocami.Amerykańskie pancakes z serkiem homogenizowanym
- 2 jajka
- 40 g mąki
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego (bez dodatków, bez aromatów)
- łyżka cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- czereśnie do dekoracji
- syrop klonowy do dekoracji
- olej do smażenia.
Jajka umyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem zywkłym i waniliowymi na puszystą masę. Potem dodać mąkę, serek i zmiksować tak, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na koniec do ciasta dodać powoli pianę z białek. Na patelni rozgrzać olej i wykładać łyżą porcje ciasta. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Ciepłe udekorować czereśniami.Francuskie crepes
- 150 g mąki
- 25 g masła
- 250 ml mleka
- jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- olej do smażenia
Masło roztopić, ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać masło i wymieszać. Wbić jajko i wymieszać z cukrem pudrem. Potem do masy powoli wlać mleko i całość ubić na lejące się lśniące ciasto. Patelnię posmarować delikatnie olejem i wykładać cienką warstwę ciasta, smażyć naleśniki.Placuszki ze szpinaku i fety oraz kaszy orkiszowej
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej
- 2 jajka
- 50 g sera feta
- szklanka drobnych liści szpinaku
- garść koperku
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- sól/pieprz
- oliwa do smażenia
Jajka rozbełtać widelcem i wymieszać z serem feta. Dodać kaszę. Połączyć. Szpinak i koperek umyć, posiekać, dodać wyciśnięty czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Całość wymieszać z jajkami i fetą, dosypać mąkę, doprawić i zmiksować lub energicznie wymieszać. Ciasto nakładać na wysmarowaną oliwą patelnię i smażyć do zarumienienia.
Napisz komentarz