• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Naleśniki, placki i placuszki, czyli przepisy, które pokochasz!

    10 lipca 2017

    Są uniwersalne i za tę wielowymiarowość darzą je szacunkiem rodzice. Placki rozmaite smakują i przy porannym marudzeniu, w czasie przeciągającego się obiadu i na zbyt głodnej kolacji. Można je robić w wersji fit dosypując mąki orkiszowej, ryżowej czy jaglanej. Piec w piekarniku albo smażyć na suchej patelni.Placki lubią wszystkie dodatki, więc lepiej nie żałować im bakalii ani owoców. Najlepsze są te sezonowe, w czasie zimowej posuchy sprawdzą się wszelkie syropy – klonowy, daktylowy lub z agawy. Dobre są też w wytrawnej odsłonie, z warzywami i jogurtową okrasą. Plan minimum to mąka, mleko, olej i jajka. Reszta pozostaje do wyboru rodzicielskiej fantazji. Można czerpać inspiracje z wzorców całego świata. W Stanach Zjednoczonych od połowy lat 50 działa nawet Międzynarodowy Dom Naleśników (IHOP), który szczyci się przepisem na oryginalne pancakes basic. To je właśnie najczęściej smażą w amerykańskich domach dzieciom ich mamy. Dziś IHOP to już sieć restauracji rozlokowanych także poza USA. Pancakes robią tam w kilkunastu wariantach, niemal przez całą dobę. Klasyczne wydanie to pulchne placki obficie polane syropem klonowym. Mają też jednak skandynawskie waffels przekładane ciepłym karmelem i naleśnikowe founde oraz placuszki babeczkowe z kolorową posypką.W sobistycznie drogim kulinarnie Paryżu liczącemu się z gotówką turyście najtaniej jest przejść na naleśnikową dietę. Stoiska z gorącymi patelniami można spotkać dosłownie wszędzie, zdecydowanie widowiskowo i smakowo najlepsze są z palonym likierem pomarańczowym. Francuskie creps koniecznie muszą być cienkie, niemal, jak arkusz papieru. Są robione z ciasta z dodatkiem masła i najchętniej dekorowane czekoladą i bitą śmietaną. Zapach uwodzi tak silnie, że trudno się oprzeć degustacji. Zresztą po co to robić, skoro crepesy wspierają ciało w długodystansowym poznawaniu miasta. Rosja od kuchni pachnie blinami. Odsłona luksusowa prezentuje się z kawiorem i łososiem. Koniecznie prawdziwym, do kupienia ze względu na prawne obostrzenia prawie wyłącznie spod lady. Bliny mają też słodkie dodatki, dużo miodu i owoców. W Polsce najlepsze są racuchy, te drożdżowe, puszyste wciąż rządzą w barach mlecznych, a moim zdaniem mogłyby nam budować pyszny wizerunek za granicą. Szczególnie, gdy wypełnimy je jabłkami, gruszkami i posypiemy cynamonem. Placuszki są kołem ratunkowym dla rodziców, którym brak kulinarnej twórczej inwencji. Niech się więc smażą i cieszą nie tylko dziecięce podniebienia.Placuszki z ricottą, otrębami i musem truskawkowym

    • 150 g ricotty
    • 3 jajka
    • 50 g otrębów
    • 50 g mąki pełnoziarnistej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • łyżka syropu z agawy
    • łyżka oleju do ciasta
    • olej do smażenia
    • 2 szklanki truskawek

    Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z otrębami. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ricottę utrzeć z syropem z agawy i żółtkami. Dolać olej i połączyć całość z mąką i otrębami. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki. Truskawki obrać, zmiksować i sosem polewać ciepłe placuszki.Placuszki kokosowe bezglutenowe

    • 2 banany
    • 2 jajka
    • 50 g wiórków kokosowych
    • duża łyżka mąki ryżowej
    • szklanka borówek lub jagód
    • łyżka skórki pomarańczowej
    • olej do smażenia
    • łyżka cukru pudru

    Banana pokroić, dodać jajka i zmiksować. Wsypać wiórki, mąkę i skórkę pomarańczową, ponownie zmiksować. Na koniec wmieszać połowę owoców ( pozostałe zostawić do dekoracji) Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać niewielkie placuszki. Smażyć na małym ogniu do zarumienienia z obu stron. Ciepłe oprószyć cukrem pudrem i posypać pozostałymi owocami.Amerykańskie pancakes z serkiem homogenizowanym

    • 2 jajka
    • 40 g mąki
    • 150 g serka homogenizowanego naturalnego (bez dodatków, bez aromatów)
    • łyżka cukru
    • łyżeczka cukru waniliowego
    • szczypta soli
    • czereśnie do dekoracji
    • syrop klonowy do dekoracji
    • olej do smażenia.

    Jajka umyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem zywkłym i waniliowymi na puszystą masę. Potem dodać mąkę, serek i zmiksować tak, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na koniec do ciasta dodać powoli pianę z białek. Na patelni rozgrzać olej i wykładać łyżą porcje ciasta. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Ciepłe udekorować czereśniami.Francuskie crepes

    • 150 g mąki
    • 25 g masła
    • 250 ml mleka
    • jajko
    • 2 łyżki cukru pudru
    • olej do smażenia

    Masło roztopić, ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać masło i wymieszać. Wbić jajko i wymieszać z cukrem pudrem. Potem do masy powoli wlać mleko i całość ubić na lejące się lśniące ciasto. Patelnię posmarować delikatnie olejem i wykładać cienką warstwę ciasta, smażyć naleśniki.Placuszki ze szpinaku i fety oraz kaszy orkiszowej

    • szklanka mąki pełnoziarnistej
    • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej
    • 2 jajka
    • 50 g sera feta
    • szklanka drobnych liści szpinaku
    • garść koperku
    • pół cebuli
    • ząbek czosnku
    • sól/pieprz
    • oliwa do smażenia

    Jajka rozbełtać widelcem i wymieszać z serem feta. Dodać kaszę. Połączyć. Szpinak i koperek umyć, posiekać, dodać wyciśnięty czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Całość wymieszać z jajkami i fetą, dosypać mąkę, doprawić i zmiksować lub energicznie wymieszać. Ciasto nakładać na wysmarowaną oliwą patelnię i smażyć do zarumienienia.

    Share Button
    bezglutenudeserMama gotujenaleśnikinaleśniki bezglutenowenaleśniki wytrawnenaleśnki na słodkoobiadpancakesplackiplacuszki bezglutenoweprzepisprzepisy dla dzieciśniadaniesylwia majcher
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT