• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Mleko roślinne – jak zrobić w domu?

    6 marca 2016

    Mleko bez mleka, ot taki paradoks, ale naturalnie obecny w kulinarnej rzeczywistości. Sojowe, kokosowe, owsiane, ryżowe albo migdałowe. Listę można pewnie wydłużać, bo taki napój da się wycisnąć też z orzechów i różnych innych zbóż. Wszystkie je łączy je kolor – łudząco przypominający mleko zwierzęce. Na tym podobieństwa się kończą, bo mleko roślinne jest po prostu wyciągiem z roślin. Ostatnio szalenie zyskuje na popularności, w wegańskim menu obecne jest od dawna. Z lekkością wkomponowuje się w delikatne desery i ostre curry. Kawa z mlekiem, chociażby kokosowym, nie potrzebuje dodatków, na bazie mleka migdałowego można robić kremowe koktajle, a ryżowe świetnie odnajduje się w puddingach. Nie trzeba być alergikiem, mieć nietolerancji laktozy czy jakieś innych dolegliwości, by poeksperymentować ze smakiem tych napojów. Wystarczy ciekawość i otwartość. Większość z nich da się kupić, kosztują kilka razy więcej niż butelka, czy karton tradycyjnego mleka, a ich skład bywa nienaturalnie wzmacniany. Gotowe mają sól, niektóre są dosładzane i aromatyzowane. Owsiane najczęściej wzbogacone jest węglanem wapnia, tylko po to, by zmienić jego kolor. Naturalne mleko owsiane wychodzi nieco szare, a skoro jemy oczami, to producenci uznali, że lepiej będzie konsumentowi dać czystą biel i dają – dzięki sztucznym wzmacniaczom właśnie. Z tej pułapki jest wyjście – można samemu wycisnąć z roślin wszystkie soki. I to szybciej niż mogłoby się wydawać.mleko 9
    Sprzętu też do tego eksperymentu nie trzeba mieć niezwykłego. Potrzebne będą blender, gaza kupiona w aptece lub drobne sitko. Do tego dobra organizacja, bo mleko najlepiej nastawić wieczorem, blendować rano i wypić w ciągu 4 dni. Powinno być przechowywane w lodówce, w szklanej butelce lub słoiku. Przed użyciem mleko roślinne trzeba zamieszać, bo niektóre lubią się rozwarstwiać, ale nie oznacza to dzieje się z nimi coś nieodpowiedniego. Zanim uruchomicie domową produkcję, warto wiedzieć, jakiego mleko do czego można użyć.
    Mleko zbożowe:

    • owsiane – słodkie i kremowe. Dobre do gotowania, może być dodatkiem do zabielania zup kremów. Ma wyrazisty smak.
    • orkiszowe –ma mało tłuszczu, dużo węglowodanów, dobre dla sportowców i małych dzieci.
    • ryżowe – najrzadsze, nieco wodniste, w szarym odcieniu, do wykorzystania najlepiej w zimnych deserach.
    • jaglane – idealne do kasz na ciepło i zup, ciast oraz dań jednogarnkowych. Zbyt wyraziste do kawy. Doskonałe dla alergików.

    Mleko orzechowe:

    • kokosowe – jest delikatne, półtłuste, na jego wierzchu robi się śmietanka, którą można zdjąć i po ubiciu wykorzystać do deserów czy kawy. Najpopularniejsze w daniach azjatyckich. Nie ścina się w gorących napojach.
    • migdałowe – droższe nawet w domowej produkcji, ale intensywnie kremowe, aksamitne nieco ciężkie. Pasuje do herbaty i ciast. Z marcepanową nutą. Ma dużo wapnia i magnezu.
    • z orzechów nerkowca – najczęściej wykorzystywane w wegańskich deserach, idealne do gotowania, podgrzewane nie rozwarstwia się. Bogate w wapń i magnez.

    Mleko sojowe

    • sojowe – kremowe, ciężkie, w połączeniu z gorącymi napojami – może się rozwarstwiać. Dobre do gotowania i koktajli. Bogate w witaminy, białko, wapń, magnez i żelazo.

    Mleko z nasion:

    • słonecznikowe – tłuste, gęste idealne do koktajli i warzywnych zup. Może zagęszczać sosy.
    • z nasion konopi – ma w składzie cenne kwasy Omega 3, dobre do dań śniadaniowych, świetne na wzmocnienie

    Jak zrobić dobre mleko roślinne?

    Mleko kokosowe 5

    • szklanka wiórków kokosowych
    • 2 szklanki wody

    Wiórki przesypać do blendera kielichowego, wodę przegotować. Gorącą zalać wiórki, zostawić do namoczenia na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie blendować 15 minut ( z przerwami). Dolać pół szklanki gorącej wody i znowu zblendować. Odcedzić. Zużyte wiórki można przełożyć na papier do pieczenia, wstawić do piekarnika i wysuszyć, a potem zblednować i uzyskać mąkę kokosową, która w sklepie osiąga całkiem wysokie ceny!Mleko owsiane

    • szklanka płatków owsianych
    • 2 szklanki ciepłej wody

    Płatki zalać wodą, zostawić na kilka godzin. Przełożyć do blendera i zmiksować. Potem przelać przez sitko lub gazę.Mleko jaglane

    • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
    • 2,5 szklanki wody
    • pół szklanki orzechów nerkowca
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Nerkowce namoczyć, najlepiej przez całą noc, odsączyć, przełożyć do blendera. Dodać kaszę jaglaną i wanilię. Wlać wodę. Zmiksować – około 10 minut, aż powstanie gładki napój.Mleko ryżowe

    • 2 litry wody
    • szklanka ryżu
    • łyżka cukru brązowego

    Ryż opłukać, przełożyć do większego garnka – napęcznieje i zalać wodą. Gotować na małym ogniu około 2 godzin. Ciepłe zmiksować i dosłodzić. Gdy jest zbyt gęste, można rozrzedzić ciepłą wodą.Mleko sojowe

    • 200 g ziaren soi
    • 1,5 litra wody do gotowania
    • miód do dosłodzenia
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii do smaku

    Ziarna soi przepłukać, potem namoczyć i zostawić najlepiej na całą noc. Miękkie odsączyć i wypłukać je w ciepłej wodzie. Potem zmiksować, a następnie masę sojową przelać do garnka wypełnionego litrem wody. Chwilę pogotować, dolać pozostałą wodę, gotować dalej przez 5 minut. Potem odstawić na kolejne 10-15 minut. Ciepłe przelać przez gazę lub sitko. Dosłodzić i doprawić wanilią.Mleko migdałowe

    • szklanka migdałów bez skórki
    • 4 szklanki ciepłej wody
    • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy

    Obrane migdały zalać 3 szklankami wody, zostawić na noc. Potem dodać ostatnią szklankę wody i zmiksować na gładki, kremowy napój. Można wymieszać z korzennymi przyprawami i pić zamiast herbaty na śniadanie.Mleko z orzechów nerkowca

    • szklanka orzechów nerkowca
    • 3 szklanki wody
    • łyżeczka miodu lub cukru

    Orzechy zalać wodą, zostawić na noc. Rano zblendować z cukrem lub miodem. Przecedzić przez gazę lub sitko. Masa, która zostanie świetnie nadaje się do wegańskich serników.Mleko sojowe czy orzechowe można doprawić ulubionymi przyprawami – kardamonem, cynamonem lub wanilią. Napój nabierze innego charakteru i będzie bardziej wyrazisty. Kokosowe i owsiane najlepiej smakuje w oryginalnej wersji.

    Share Button
    jak uzyskać mleko roślinneMama gotujemleko jaglanemleko kokosowemleko migdałowemleko roślinnemleko ryżoweprzepis na mleko
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Comment


    Zbyszek
    19 March 2016 at 11:28
    Reply

    Mleko migdałowe to ciekawa koncepcja, pozwolę sobie przetestować przepis 🙂



    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT