• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Mąka nie tylko z pszenicy – poznaj mąki z innych ziaren

    16 lutego 2016

    Za każdym razem, gdy staję przy stoisku z wielkimi workami na swoim osiedlowym targu, mam dylemat. To miejsce dla mnie jest tym, czym sklep z zabawkami dla dzieci. Fascynują mnie skarby usypane w wielkie kopy. Przyglądam się połyskującym ziarenkom ryżu niczym najdroższej biżuterii. Upajam zapachem suszonych owoców i orzechów. Dopytuję nieśmiało o nowości z nadzieją, że pojawiło się coś, czego jeszcze nie znam. Wyedukowana w tym temacie właścicielka stoiska, opowiada mi nieśpiesznie o aktualnych trendach, nasypuje odrobinę mąki gryczanej do powąchania i sugeruje, by zrobić z niej naleśniki. Biorę pół kilo na spróbowanie, potem wracam po kolejny kilogram, bo placki z niej, polane ostrzejszym sosem, powstają wyborne. Cieszy mnie, gdy trafiam na delikatną mąkę kokosową albo ryżową. Czasami w domu sama wrzucam do młynka, tego od kawy, garść płatków owsianych lub migdałowych i produkuję własne mąki. Dodaję je do ciast i ciasteczek. Taki kuchenny banał z pysznym efektem. Finansowo całkiem dobrze się to kalkuluje, do tego nie tracę czasu na szukanie, bo w sklepach na półkach z mąkami, wciąż jednak królują te najpopularniejsze – pszenna, żytnia, ewentualnie mieszanka do chleba.
    Tymczasem, mąki powstają z wielu ziaren, najważniejsze, by były one dobrze wysuszone, bo wtedy łatwiej je zmielić. Odkrycie, ile jest rodzajów mąki może zaskoczyć i ucieszyć jednocześnie.
    Szczególnie tych, co z jakiś powodów, pszennej chcą unikać, a razowa jest dla nich za gorzka. Można przerzucić się na mąki bezglutenowe, z tapioki, soi, fasoli czy amarantusa. Urozmaiceniem niech będzie mąka ryżowa, którą uwielbiają Japończycy albo kukurydziana, z której w Meksyku robią tortille.
    Mąka ma w sobie coś magicznego, odpowiednio wykorzystana może zagęścić sos, stworzyć bochenek chleba z chrupiącą skórką, zmiękczyć maślane ciasteczka albo wziąć odpowiedzialność za ekstremalnie cienkie naleśniki.Podział mąk
    limango maka 6
    Mąki można podzielić na te, z których uda się upiec chleb – czyli pszenne i żytnie oraz takie, które będą dodatkiem do chlebowych – chociażby kukurydziana, gryczana czy sojowa. Te pierwsze zawsze mają swój charakterystyczny typ. On określa ich jakość i ułatwia odpowiedź na pytanie, do czego je najlepiej stosować. Typ mówi nam, ile w mące jest substancji mineralnych, a  najprościej zapamiętać, że im ciemniejsza mąka, tym zdrowsza.

    • typ 450 mąka tortowa – do biszkoptów, ciast, deserów
    • typ 500 mąka wrocławska – do naleśników, zagęszczania zup, sosów
    • typ 500 mąka poznańska – do pierogów, pizzy
    • typ 500 mąka krupczatka – do ciast kruchych i parzonych
    • typ 650 mąka makaronowa – cięższa do pierników, twardszych ciastek czy pieczywa
    • typ 750 mąka chlebowa – do bagietek, chleba, bułek (można mieszać z innymi mąkami)
    • typ 1850 mąka graham – do chleba, placków, bułek
    • typ 2000 mąka razowa – do chleba, bułek, ciastek

    Ostatnio furorę robią mąki bez glutenu. I wcale nie trzeba chorować na celiakię, by szukać pretekstu do ich wykorzystania. Wystarczy po prostu wprowadzić je do swojej kuchni. Dla urozmaicenia diety i smaku.
    limango maka 8

    • Mąka ryżowa – nadaje się do ciast i zagęszczania sosów, można robić z niej makaron
    • Mąka z tapioki – idealna do zdrowszej wersji budyniu, kisielu czy zagęszczenia zupy
    • Mąka sojowa – dobra do pasztetów i zapiekanek
    • Mąka z fasoli – polecana do naleśników i placków
    • Mąka migdałowa – świetna do lekkich ciast, ciastek owsianych, warto wykorzystać ją jako panierkę
    • Mąka jaglana – do placków, naleśników, ciasta, bo dobrze skleja i zastępuje mąkę pszenną
    • Mąka kukurydziana – najlepsza do tortilli i placków, dobra do panierowania drobiu
    • Mąka gryczana – do placków, chleba, a nawet lżejszych makaronów
    • Mąka z amarantusa – do naleśników, placków, koktajli
    • Mąka owsiana – do koktajli, jogurtu, ciast i ciasteczek

    Niektóre z tych mąk można zrobić samodzielnie we własnej kuchni. Potrzeba jedynie młynka do kawy. Polecam podjęcie próby, szczególnie wtedy, gdy w przepisie, z którego korzystamy konkretnej mąki jest niewiele, a w szafie zalegają niewykorzystane ziarna czy bakalie. Reguła zawsze jest podobna: migdały, ryż albo płatki owsiane należy wkładać partiami  do młynka i zrobić z nich puch. Z tej nietypowej mąki można na początek upiec proste ciasto marchewkowe. Od klasycznego różni się nie tylko rodzajem mąki, ale i kaloriami, bo ma ich zdecydowanie mniej. Śmiało kawałek mogą zjeść ci, co akurat się odchudzają.CIASTO MARCHEWKOWE – BEZ MĄKI PSZENNEJ

    • szklanka mąki kukurydzianej
    • szklanka mąki ryżowej
    • szklanka mąki owsianej
    • 2, 5 szklanki startej marchewki ( bez skórki)
    • pół szklanki żurawiny suszonej
    • 4 białka
    • 2 żółtka
    • 3 -4 łyżki miodu lub cukru
    • ¼ szklanki masła lub oleju
    • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    • łyżka startej skórki pomarańczowej
    • łyżka soku z pomarańczy
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • pół łyżeczki sody
    • szczypta soli

    Białka z solą ubić na sztywną pianę. Żółtka rozbełtać widelcem, wymieszać z płynnym miodem lub cukrem i delikatnie wmieszać łyżką do piany z białek. W drugiej misce wymieszać wszystkie mąki oraz sodę i proszek do pieczenia. Wlać rozpuszczone masło/olej, sok i skórkę z pomarańczy, wsypać bakalie i marchewkę, połączyć. Na koniec dodać masę z białek i żółtek. Delikatnie wymieszać. Tortownicę 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około godziny.

    Share Button
    mąka bezglutenowamąka gryczanamąka migdałowamąka pszennamąka ryżowamąka z amarantusamąka żytniamąkiMama gotujesylwia majcher
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT