Z jedzeniem jest, jak z ubraniami. Co jakiś czas kulinarna półka wymaga remanentu i dostosowania się do zmieniających warunków. Podobnie, jak na modowym wybiegu smak też bywa wykreowany sprawczą mocą stylistów. To nie przypadek, że w ostatnich latach na talerze wróciły z pokorą przyjęte kasze, w menu pojawił się jarmuż, nasiona chia i tapioka. Gdzieś uznano, że czas na rehabilitację ziaren, ktoś podzielił się wrażeniami z azjatyckiej podróży, urząd, co przybija pieczątkę zgody na wprowadzenie produktu uznał, że warto poszerzyć smakowe horyzonty, a potem ruszyła marketingowa machina.Kuchnia poddaje jej się łatwo, bo nie lubi znudzenia i choć zawsze ma miejsce na klasykę w postaci rosołu i schabowego, namiętnie i cyklicznie ulega transformacji. W każdym kolejnym roku przedstawia swoje nowe propozycje, ciągle licząc na apetyczne przyjęcie. Nieważne, że czasami dość mocno wspierają ją specjaliści, którzy na jedzeniowym biznesie chcą budować fortuny. Dobrze podniebieniu dać się zaskoczyć. Lista trendów 2020 roku przygotowana przez Sterling Rice Group, którzy od lat analizują smakowe preferencje i przewidują potrzeby jedzeniowego rynku otwiera w 2020 gustowny kulinarnie rozdział.Kuchnia bez gotowania
Najbardziej pożądane będą surowe ryby – marynowane w owocowych sokach, warzywa z oryginalnymi salsami, nieoczywiste duety – jak mango i awokado. Serwowane w naturalnej postaci, bez termicznej obróbki gwarantują najwięcej witaminowych wartości.Mięso bez mięsa
Szynka, kiełbasa i mortadela nazwą i wyglądem nawiązujące do mięsnych wyrobów, a zrobione wyłącznie z warzyw i owoców. To nie tylko odpowiedź na poszerzające się grono wegan i wegetarian, ale i ukłon w stronę świadomego odżywiania, tych, co mięsa nie chcą porzucać, ale mają ochotę na jego ograniczenie i inspirujące eksperymenty.Wake+cake czyli słodki początek
Ciasto na śniadanie to niespodzianka i rozgrzeszenie dla wszystkich „słodyczoholików”. Bez wyrzutów każdy dzień w 2020 roku można rozpoczynać od ciasta, które ma być odpowiedzią na popularną w poprzednim roku owsiankę. Deser jednak powinien być zrobiony ze zdrowych składników, najlepiej z dodatkiem energetycznych nasion, bakalii i owoców. Koniecznie bez białego cukru. Dopuszczalny z filiżanką czarnej kawy.Mocktails
Zwykła kawa to już przeszłość. W tym roku pijemy koktajle na bazie kawy, koniecznie z mlekiem roślinnym, sokiem, wodą kokosową, a nawet owocami. Klasyczne cappuccino i latte zostają tylko we Włoszech:) Mocktail może być też bez kofeiny, na bazie herbaty matcha, która znajdzie się też w deserach i ciastach.Woda, ale z … kaktusa
Już nie różana, nie kokosowa, a wyciśnięta z kaktusa. Taka woda ma aż 24 antyoksydanty, mniej cukru niż woda orzechowa, a bardzo dużo witamin oraz potrzebnych w czasie upału i chorób elektrolitów.Black is the new black
Czerń w nowej odsłonie powróci i uparcie będzie walczyć o miano najgorętszego trendu w tym roku. Czarny ma być ryż, sos do makaronu, pić będziemy czarne drinki na bazie wody z węglem aktywnym, czarna ma być pizza i lody na wakacjach.Fiolet rządzi
Z czernią będzie mocno konkurował fiolet. Wszystkie warzywa i owoce w tej barwie znajda się pewnie w kartach renomowanych restauracji. Na bazarach przyciągać wzrok ma fioletowy kalafior i szparagi. Do łask wróci kapusta o tym odcieniu.Mąka z bananów, bananów i teff
Ciągle nie przeprosimy się z glutenem, wręcz przeciwnie na stole pojawią się kolejne jego zamienniki. Naleśniki smażyć w tym roku trzeba z mąki bananowej, ciasta piec z dodatkiem tej z batatów, a czekoladowy deser zagęścić miłką abisyńską, czyli mąką teff, zbożem z Afryki. Teff ma już miejsce na liście super foods, w składzie dużo wapnia, białka i witaminy c.Makaron w nowej odsłonie
Makaron nigdy nie wypadnie z modowej listy, ale co roku zmienia swoją wersję. Teraz jemy ten zrobiony z warzyw, który gwarantuje, jak wierzą Japończycy długie życie, a przepisów na makaronowe dania szukamy w kuchni chińskiej.Jemy jak na Filipinach
Najbardziej inspirująca w tym roku ma być jednak kuchnia z Filipin. W niej dużo eksperymentów, mariażu słodkiego, słonego, kwaśnego i ostrego i gwarancja, że z tak zaskakującego koktajlu można urządzić niezapomnianą smakową ucztę.Nie marnujemy jedzenia
Food Waste Frenzy to trend, któremu ulec w tym roku trzeba koniecznie i gotować z wiarą, że z każdy produkt da się w kuchni wykorzystać. Z resztek można robić zapiekanki, zupy i koktajle. Im bardziej kreatywny jadłospis stworzymy, tym większy będzie nasz kulinarny sukces. Z inspirującym nurtem już płyną blogerzy z całego świata, którzy ogłaszają na swoich portalach akcje zachęcające do dzielenia się przepisami na dania ze składników, które miały trafić do kosza.Makaron z cukinii z pesto z zielonej pietruszki
- cukinia
- garść zielonej pietruszki
- łyżka oliwy
- łyżka sosu sojowego
- pół ząbka czosnku
- pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, zieloną pietruszką, czosnkiem, pieprzem i sosem sojowym. Zblendować na gładki sos. Cukinię obrać delikatnie tak by powstały cienkie paski nożem do warzyw/obieraczką lub temperówką do nich. W garnku zagotować wrzątek, wrzucić paski cukinii i gotować minutę. Odcedzić, ciepły wymieszać z pesto.Matcha z mango
- łyżeczka zielonej sproszkowanej herbaty
- 3 łyżki mleka koksowego
- łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 plasterki świeżego mango
- płatki migdałowe i mięta do dekoracji
Mango zmiksować z sokiem z cytryny i kilkoma listkami mięty. Mus przełożyć do kubka. Herbatę w proszku zalać gorącą wodą, wymieszać z mlekiem kokosowym. napój przelać do kubka z musem mango. Posypać płatkami migdałów.Fioletowy kalafior z sosem orzechowym
- fioletowy kalafior
- 3 łyżki orzechów włoskich
- łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki masła zwykłego
- 3 łyżki mleka kokosowego lub migdałowego
- sól/pieprz
- świeża kolendra
- łyżeczka świeżego posiekanego chilli
- łyżka mąki
- łyżka startego sera cheddar
Kalafior umyć, podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę, na wrząca wrzucić kalafior i gotować 10 minut. Po tym czasie wyjąć, osuszyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 15 minut. W tym czasie przygotować sos. Masło roztopić, dodać masło orzechowe, łyżkę mąki, wymieszać i powoli wlać mleko. Szybko wymieszać do czasu aż sos zacznie gęstnieć, doprawić, dodać 2 łyżki posiekanych orzechów i ciepłym sosem polać gorący kalafior. Posypać serem i pozostałymi orzechami oraz kolendrą.Ciasto z pomarańczy na śniadanie
- 6 pomarańczy
- 250 g masła
- 200 trzcinowego cukru plus 3 łyżki miodu do ciasta
- łyżka cukru do syropu
- pestki z połowy granata do syropu
- 3 łyżki miodu
- 200 g mąki
- 100 g zmielonych migdałów lub orzechów
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 4 jajka
- 150 g jogurtu greckiego
Z 3 pomarańczy wycisnąć sok. 3 pozostałe dokładnie wyszorować i sparzyć. Jedną z nich przełożyć do garnka i gotować około 30-40 minut aż całkowicie zmięknie. 2 pozostałe pomarańcze pokroić w cienkie plastry. Tortownicę wysmarować masłem, a dno miodem. Na miodzie ułożyć plastry pomarańczy. Ugotowaną pomarańczę obrać z pestek, a resztę – miąższ i skórkę zblendować. Do miski przełożyć miękkie masło, miód, cukier, jajka – utrzeć na puszysty krem. Dodać przesianą mąkę, zmielone migdały oraz sodę i proszek. Wymieszać. na końcu dodać jogurt i całość zmiksować tak by powstało gładkie ciasto. Do niego dodać zmiksowaną wcześniej pomarańczę i wymieszać. Ciasto wylać na ułożone w tortownicy pomarańcze. Piec około 50 minut – do czasu, gdy patyczek włożony do ciasta po wyjęciu będzie suchy. W tym czasie do garnuszka przelać sok z pozostałych 3 pomarańczy, dodać łyżkę cukru i ekstrakt z wanilii. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym około 10 minut aż syrop zgęstnieje nieco. Do ciepłego sosu dodać pestki granata i takim syropem polać wyjęte na talerz ciasto.
Napisz komentarz