Choinki mrugają już do nas kolorowymi światłami. W radiu coraz więcej świątecznych przebojów. Grudzień obdarowuje nas pięknie i wyzwala dobre emocje. Nawet bez płatków śniegu w tym miesiącu jest klimatycznie i wyjątkowo. To miesiąc dawania, obficie wypełniony prezentami. Można je kupić, włożyć do torebki z reniferem i ukradkiem zostawić przy choince. Są jednak drobiazgi, które ucieszą mocniej niż najbardziej wyszukana niespodzianka. Własnoręcznie zrobione słodycze, spontanicznie smażone konfitury, samodzielnie komponowane mieszanki przypraw. Obwiązane kolorową wstążką z dopisaną dedykacją. Podarunki od serca, robione z miłością. Można się nimi dzielić niezobowiązująco z koleżankami z pracy, przekazać sąsiadce, która podlewa kwiatki, gdy nas nie ma. Zostawić na biurku dziękując za wspólny rok. Wręczyć zamiast szalika czy książki. Takie osobiste, domowe prezenty wywołają szczery uśmiech, ciepło zimą potrzebnie rozgrzewające. Może komuś zakręci się w oku łza czułości. Ktoś będzie zaskoczony, kogoś humor poprawi się na długo. Warto więc w grudniu piec, smażyć, wykrawać i lepić. Sprzyjają temu przedświąteczne spotkania, na które miło wpaść z drobiazgiem chociażby. I rozdawać smakowite prezenty. W co pakować?
- przezroczysta folia, w którą pakuje się zwykle kwiaty. Kosztuje kilka złotych, wystarczy pociąć na kawałki, owinąć prezent i udekorować wstążką. Szukajcie jej więc w kwiaciarniach, jeśli prezent jest niewielki można użyć… folii do pieczenia mięsa – rozcięty rękawek dzieli się na spore arkusze.
- kolorowe wstążki –przydadzą się i te z napisami i gładkie. Przed świętami w sklepach pojawiają się takie z elementami bożonarodzeniowymi. Dobrze wyglądają, gdy oplatają małe paczuszki ze słodyczami.
- kartonowe pudełka – rozejrzyjcie się w domu, są tam na pewno. Po makaronie, słodyczach. Wystarczy wykleić je papierem do pakowania prezentów lub świąteczną serwetką.
- etykiety z nazwami przygotowanych prezentów – gotowe do wydrukowania znajdziecie w Internecie, można je zaprojektować samodzielnie w najzwyklejszym programie graficznym. W hipermarketach do wyboru są w postaci naklejek.
Czekoladki – każdą można owinąć złotą lub srebrną folią i włożyć do przezroczystego woreczka – będą wyglądały, jak biżuteria. Można je też ułożyć w niewielkim pudełku wyłożonym świąteczną serwetką, albo najprościej – najprościej włożyć do przezroczystej torebki i obwiązać wstążeczką
Konfitury, kremy
Warto wykorzystać zwykłe słoiki. Udekorowane personalizowaną etykietą zmieniają swój wygląd. Do tego wieczko osłonięte kawałkiem czerwonego lub złotego materiału i klimatyczny prezent gotowy. A co do słoika? Konfitura bananowa z orzechami
- 3 banany
- łyżka orzechów włoskich
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- łyżeczka ekstraktu wanilii
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Do garnka z grubym dnem wsypać orzechy, chwilę prażyć. Wlać sok pomarańczowy i wsypać wszystkie przyprawy. Banany pokroić drobno. Dodać do przypraw. Podgrzewać do czasu aż banany będą całkowicie miękkie. Owoce w takiej postaci rozdrobnić na mus blenderem lub widelcem – jeśli lubimy grudki. Gorącą konfiturę przelać do słoika. W garnku zagotować wodę- tyle by przykrywała słoik do ¾ wysokości. Dno wyłożyć ściereczką. Ustawić na niej dobrze zakręcony słoik z konfiturą. Pasteryzować 15 minut. Ostrożnie wyjąć, postawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Na zimny słoik nakleić wizytówkę. Porcja wystarczy na mały słoiczek.Choinki z czekolady
- 2 tabliczki czekolady – gorzkiej i mlecznej
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny
- barwnik w proszku – najlepiej zielony
- kolorowe perełki do dekoracji
Czekoladę pociąć w trójkąty. Z resztek wyciąć niewielkie prostokąty. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Najpierw dodać 2 łyżeczki, potem ewentualnie więcej, jeśli lukier będzie zbyt gęsty. Ucierać do momentu aż lukier zacznie spływać z łyżki. Taki wymieszać z odrobiną barwnika. Przełożyć do tubki z papieru do pieczenia i udekorować choinki. Potem na mokry lukier wysypać kolorową posypkę. Jedną kroplą lukru przykleić prostokąty, które mają być podstawkami choinek. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia lukru. Zapakować w przezroczyste torebki lub celofan i przewiązać wstążeczką.Czekoladki nadziewane pomarańczową konfiturą
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- Kilka łyżek konfitury pomarańczowej
- Silikonowe foremki do czekoladek – ewentualnie można użyć też foremek do kostek lodu, które dodawane są do zamrażarek
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ( w garnku zagotować wodę, na niego postawić miskę, do niej wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do czasu, gdy czekolada całkowicie się rozpuści) Gorącą czekoladę wlać do foremek wypełniając je do połowy. Odstawić do całkowitego zastygnięcia – nie do lodówki, bo czekoladki nie będą lśniące. Gdy czekolada zastygnie wyłożyć na nią nieco konfitury. Zalać ponownie rozpuszczoną czekoladą i ponownie zostawić do zastygnięcia. Twarde czekoladki wyjąć z foremek i przełożyć do woreczka lub pudełka. Zamiast gorzkiej czekolady można użyć mlecznej, dopasować do smaku warto również konfiturę. Sprawdzą się wiśnie, kawałki śliwek czy skórka z pomarańczy.Można też przygotować bakalie w miodzie. Niewielki słoik wypełnić migdałami, orzechami laskowymi i włoskimi. Miód – najlepiej kwiatowy rozpuścić i płynnym zalać mieszankę bakalii. Zakręcić słoik, udekorować kolorową wstążeczką.Woreczki z mieszankami przypraw
Robi się je najprościej na świecie. Wystarczy wymieszać kilka składników, a jeśli są duże np. ziele angielskie przed zmieszaniem rozdrobnić je w moździerzu. Zapakować w woreczek, przewiązać wstążką – jako etykietę dołączyć przepis na sekretne danie z użyciem przyprawy.
Do sosu pomidorowego:
- 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach
- łyżka oregano
- szczypta papryki ostrej
- sól gruboziarnista
Do ryb:
- sól morska
- łyżka suszonego tymianku
- pół łyżki czosnku w płatkach
- skórka otarta ze skórki cytryny
Do czerwonego mięsa:
- łyżka kolendry w ziarnach
- pół łyżeczki kminku
- łyżeczka majeranku
- czerwony pieprz w ziarnach
- sól
Do kawy i herbaty:
- łyżka kardamonu
- łyżka cynamonu
- skórka z pomarańczy
- pół łyżki brązowego cukru
- kilka goździków
Czekolada do rozpuszczania – w kawie lub mleku
- patyczki do lodów
- plastikowe foremki do lodów lub zwykłe kubeczki jednorazowe – ale je należy wcześniej wysmarować oliwą
- 2 tabliczki ulubionej czekolady
- orzechy lub migdały albo żurawina
- ewentualnie oliwa do smarowania
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna dodać bakalie i przelać do kubeczków. Zostawić do lekkiego zastygnięcia czekolady. W każdy spód zastygniętej czekolady włożyć patyczek. Wszystkie kubeczki schować w lodówce, do czasu całkowitego stwardnienia. Potem ostrożnie wyjąć, owinąć kolorową folią i przyczepić etykietkę z przepisem na domowe mleko czekoladowe. Ekstrat waniliowy idealny do kawy i ciast
- Kilka lasek wanilii
- Wódka – tyle, ile miejsca w słoiczku czy butelce
Laski wanilii przeciąć na pół, wzdłuż i przełożyć do słoiczka lub butelki. Zalać wódką. Zakręcić i odstawić. Ekstrakt jest gotowy po 3 tygodniach. Im dłużej się nasącza, tym lepiej.
Napisz komentarz