• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Poradnik grillowy – jak wybrać odpowiedni model grilla?

    7 września 2017

    Wjeżdżam rowerem do lasu, doceniając komfort jego bliskości  i w każdy weekend widzę to samo. Polanę spowitą dymem. Ku niebu szybuje woń pieczonego mięsa wydzierająca się łapczywie z gęsto ułożonych grillowych stoisk. Na jednych skwierczy marynowana w miodzie karkówka, sąsiad obraca białe kiełbaski z chrzanem, jego córka skrupulatnie układa warzywa na szaszłyki.

    Nie, nie narzekam, nie mamroczę pod nosem, jak bardzo mnie to drażni. Wyciągam z koszyka swoje pudełka, kupionego po drodze na stacji benzynowej grilla i podpalam płomień. Robię grzanki z cukinią, a plastry bakłażanów piekę z mozzarellą. Włączam się aktywnie do narodowego sportu Polaków i grilluję na potęgę. Teraz jest najlepszy sezon, słabnące pogodowe temperatury nie będą konkurowały z tymi z rusztu, można upajać się pieczonym smakiem. Najważniejsze jednak, by robić to tylko w miejscu do grillowania przeznaczonym. W moim lesie jest wydzielona przestrzeń, szczęśliwcy, którzy pojawiają się tam najwcześniej, mogą rozłożyć swój smaczny dobytek w przygotowanych dla nich zadaszonych budkach i przygotowywać obiad bez nerwowego spoglądania w chmury, które potrafią zaskoczyć rzęsistym deszczem. Takich miejsc jest sporo i jeśli nie macie własnej przestrzeni, a lubicie porządnie spieczoną kiełbasę – to właśnie tam grillujcie. Rozłożenie dymiącego zestawu poza wyznaczonymi punktami, może skończyć się mandatem.  Kontrowersyjne bywa też grillowanie na balkonie czy tarasie, bo zirytowani sąsiedzi mają prawo domagać się, by do statusu wspólnoty bloku  wprowadzić zapis zabraniający takiej rozrywki. Wtedy trzeba się tym lokalnym przepisom podporządkować. Albo kupić grill, który tłumi zapach i nie drażni dymem.

    Jaki grill na balkon lub taras?

    W domu najlepiej sprawdzi się grill elektryczny.  Nie  trzeba bawić się w rozpalanie go podpałką, długo czekać na rozgrzanie i ścierać gromadzący się wokół pył. Grill elektryczny nie wydziela dymu i jest bezpieczny. Do uruchomienia potrzebuje tylko gniazdka. Jedzenie przygotowuje się na nim komfortowo, bez całej charakterystycznej dla grilla węglowego dymnej otoczki. To zdecydowanie najrozsądniejszy wybór dla tych, którzy mają świadomość, że popołudniowe weekendowe wkładanie mięsa czy warzyw na ruszt  niekoniecznie musi być atrakcyjne dla sąsiada, który akurat opala się na balkonie obok. Jedzenie przygotowane na grillu elektrycznym nie ma charakterystycznego dla sprzętu węglowego aromatu, ale jest zdrowsze, bo po rozgrzaniu nie wydzielają się dioksyny i potrzebuje mniej czasu na upieczenie. Można na nim przygotowywać wszystkie te same produkty, które na innych rodzajach grilla.

    Grill elektryczny to głównie karbowana podgrzewana płyta. Wygodnie jest, gdy ma termometr, czyli różne opcje doboru temperatur, bo lżejsza moc przyda się warzywom, a silniejsza mięsu. Taki grill nie jest duży, więc łatwo można go przenieść czy zabrać w podróż. Dobrze się go myje, a teflonowa powłoka sprawia, że kiełbasa czy warzywa nie  przywierają do niej. W rozbudowanych modelach jest timer, który sam liczy czas grillowania, co na pewno się przydaje. Poza tym na cenę wpływ mają rozmaite ułatwienia, jak haczyki do odkładania czy odwieszania szczypców. Grill może mieć również ruszt instalowany nad płytą albo dwa poziomy pieczenia, co warto rozważyć, jeśli planujemy duże przyjęcia. Są modele z pokrywkami, ale one lepiej sprawdzają się do opiekania kanapek czy ryb. Uniwersalny jest grill otwarty, a im większą ma moc, tym porządniej będzie grillował jedzenie. Kosztują od 200 do 2000 tysięcy złotych.

    Grilla elektrycznego (i to jego niekwestionowana zaleta) można używać przez cały rok, nie tylko na balkonie czy tarasie, ale także w kuchni.

    Jaki grill najzdrowszy i najszybszy?

    Grill gazowy  jest wygodny i szybki w obsłudze. W sumie praca z nim ogranicza się do przekręcenia kurka. Potrawy na nim ułożone mają cały czas tę samą temperaturę i nie epatują tak bardzo swoim zapachem, co może najbardziej doskwierać miłośnikom grillowania, bo gazowej opcji brakuje po prostu klimatu przypisanego dymowi. Można go spróbować wykreować układając na gazie zapakowane w mokry woreczek aromatyczne skrawki do wędzenia. Są do kupienia w marketach budowlanych, opcji zapachowych jest bez liku. Można też używać specjalnej wędzarki, która podkręca smak. Grille gazowe mają najczęściej duże powierzchnie i pracują podobnie, jak piekarniki. Tłuszcz nie kapie, szybko można go doprowadzić do porządku. Da się na nim piec duże kawałki mięsa, kurczaka w całości, czy faszerowane warzywa. By sprzęt działał, trzeba mieć butlę z gazem, a sam sprzęt musi mieć certyfikat bezpieczeństwa.  Bez niego nie bierzcie grilla ze sklepu! Gaz w grillu to  bardzo ekologiczna opcja, co potwierdzają eksperci. Fachowcy z Politechniki Warszawskiej zbadali dym z grilla opalanego drewnem i gazem. Z grilla węglowego wydobywa się 27 razy więcej cząsteczek  zanieczyszczających powietrze niż z gazowego. Dym węglowy zawiera nawet 16 toksycznych substancji, a gazowy żadnej. Grill gazowe są najdroższe i  kosztują od 500 do nawet 10 tysięcy złotych.

    Jaki grill najbardziej aromatyczny?

    Grill węglowy jest najpopularniejszy i może być najtańszy.  W wielu sklepach można kupić gotowe jednorazowe zestawy kosztujące około 10 złotych. To dobra opcja na wyjazdy, wykorzystany sprzęt po prostu trafia do kosza, przy regularnym grillowaniu lepiej zainwestować w porządny sprzęt. Choć dym, który węgiel wydziela nie jest zdrowy, to właśnie on kusi w tej opcji najbardziej. Na żadnym innym sprzęcie nie da się tego charakterystycznego opalanego aromatu i skapującego powoli tłuszczu.  W grillu węglowym trudno regulować temperaturę – najpierw mocno się rozpala, potem trzeba go poskromić, by nie zadymił ułożonych na ruszcie przysmaków, a w czasie grillowania wciąż kontrować stopień zadymienia. Dla wielu taka praca to frajda i pierwsi podnoszą rękę do obsługi grilla. Dobry jakościowo powinien być zrobiony z emalii porcelanowej, żeliwa lub stali nierdzewnej. Lepiej zainwestować w sprzęt z pokrywką z regulatorem dopływu powietrza, dzięki niej można mieć wpływ na osiąganą temperaturę i grillować nawet w deszczu. Grill węglowy najlepiej sprawdza się na powietrzu. Do węgla można dorzucić suche liście winogron, wiśni czy innych ulubionych owoców, co nada ciekawy smak potrawom. Do grilla węglowego jest sporo akcesoriów – można kupić płyty do pieczenia steków,  a nawet talerze do robienia na nim pizzy. Funkcjonalny grill powinien mieć miejsce do odkładnia niezbędnych w grillowaniu gadżetów i dla bezpieczeństwa solidny stojak. Czyszczenie go zabiera dużo czasu, by go nie niszczyć, lepiej nie zalewać ognia wodą, tylko poczekać aż sam wygaśnie i dopiero na sucho doprowadzić do porządku. Dobry jakościowo, choć niewielki grill węglowy wykonany z grubej blachy kosztuje od 150 do 300 złotych. Do tego doliczyć trzeba akcesoria, węgiel i podpałkę, czyli kolejne 30 -50 złotych.

     

    Na wszystkich rodzajach grilla można przyrządzać mięso, warzywa, ryby czy owoce. Czerwone mięso i drób lepiej wcześniej zamarynować – będzie kruche i miękkie. Z warzyw można robić szaszłyki  albo grillować je w całości – jak chociażby kukurydzę, która opieczona pysznie smakuje z jogurtowym albo chilli sosem. Grilla lubią ryby, można je przyrządzać w specjalnych kratkach lub owinięte folią i ułożone na ruszcie. Im warto dodać dużo świeżych ziół, oliwy czy masła. Świetnie smakuje grillowany ananas oblany po zrobieniu płynną czekoladą i połówki brzoskwiń skropione miodem oraz tymiankiem. Do grillowania nadają się miękkie i twarde sery, ciepłe podawane z konfiturami. Oczywiście nigdy z mody nie wychodzi klasyka – czyli kiełbasa, karkówka i udka kurczaka.

    Share Button
    grillgrill elektrycznygrill gazowy. grill węglowygrill na tarasgrillowanieMama gotujeporadnik grillowysylwia majcher
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT