• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Jak odchudzić świąteczne przysmaki?

    9 grudnia 2019

    Boże Narodzenie skąpane w nadmiarze piernikowego lukru, bakalii z makowca i gęstego sosu grzybowego. Tradycja wcale nie musi być taka ciężka do strawienia. Większość świątecznych przepisów da się znacząco odchudzić. Bez uszczerbku dla smaku dań.

     

    Dwanaście klasyków serwowanych co roku przy wigilijnym stole jest wstępem do jedzeniowej rozpusty. Nawet, jeśli będziemy trzymać się kurczowo tradycji i przygotujemy postne dania, to nie oznacza to wcale, że unikniemy kalorycznej nadwyżki. Barszcz wprawdzie zachwyca lekkością, ale, gdy dorzucimy do niego kilka uszek lepionych z pszennej mąki, każde wypełnione podsmażoną na maśle cebulą i grzybami, to bilans wyjdzie nam zdecydowanie na plus. Podobnie z pierogami i kapustą. Ona sama przysłuży się naszym jelitom, bo działa na nie, jak miotła i robi generalne porządki. Ale zapakowana do ciasta, które zlepione polejemy w pakiecie sosem grzybowym, już nie będzie taka przydatna. Przytłoczy ją ciężar i z zadania wywiąże się słabo. Chyba, że przed rozpoczęciem gotowania zrobimy rachunek sumienia i pomyślimy o dietetycznych przepisach na święta Bożego Narodzenia.

     

    W tym artykule znajdziesz:

    • Lekkie święta
    • Jak więc zrobić idealny zakwas?
    • Sałatka z buraków zakwasu z barszczu
    • Cytrynowy gravlax z łososia
    • Pulpety z karpia
    • Słodkie święta bez wyrzutów
    • Piernikowe ciasto czekoladowe bez mąki
    • Pysznych, świąt bez przepychu dla każdego!

    Lekkie święta

    Taka lżejsza wersja jadłospisu istnieje i dobrze wpisuje się w potrzeby tych, którzy po trzech dniach przy stole nie chcą mieć kilku dodatkowych kilogramów. Wystarczy zastosować kilka trików, by nie lekceważąc tradycji w smukłym wariancie spędzić święta.

     

    Barszcz

    Ten najlepszy zaczyna się od zakwasu. Warto nastawić domowy co najmniej tydzień przed świętami i czekać cierpliwie na rozwój wydarzeń. Płyn gotowy może być już po 5 dniach, ale jeśli przetrzymamy go dłużej odwdzięczy się aromatem. Dobrze jest go od razu nastawić więcej i nim ugotujemy na jego bazie barszcz, raczyć się małym kieliszek zakwasu przed śniadaniem. Taka kuracja wzmacnia naszą odporność, dodaje energii i wspiera układ trawienny. Łatwiej będzie żołądkowi znieść świąteczne wyzwania.

     

    Jak więc zrobić idealny zakwas?

    Najpierw trzeba wybrać naczynie. Najlepsze byłoby kamionkowe, ale w przypadku jego braku można wykorzystać słoik. Duży, wyparzony i osuszony przed użyciem. Na dnie układamy przyprawy, na nie pakujemy obrane i pokrojone w cienkie plastry buraki, całość zalewamy przegotowaną, ciepłą, ale nie gorącą wodą wymieszaną z łyżką soli. Płyn nie może być zbyt gorący, bo temperatura zniszczy nam kultury bakterii fermentacji mlekowej, które tworzą nasz zakwas.

    Ten komplet dociskamy talerzykiem, którego średnica idealnie pokrywa się z otworem słoika, na niego stawiamy nieco cięższe naczynie, dzięki czemu żaden ze składników nie wypłynie ponad powierzchnię wody i nie spleśnieje. To w zasadzie jedyne niebezpieczeństwo, jakie mamy w procesie pracy zakwasu. Słoik odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej i trzymamy kciuki. Gotowy kwaśny, intensywnie pachnący przyprawami płyn odcedzamy i chowamy w lodówce. To ochłodzenie zatrzyma proces fermentacji i uchroni zakwas przed zepsuciem. W tym właśnie momencie można rozpocząć wspierającą kurację.

     

    Teraz czas na szczegóły dotyczące składników, jakie mają pojawić się zakwasie.

     

    Proporcje na 3 litrowy słoik:

    • 1,5 kilograma buraków
    • 2,5 litry wody
    • 10 liści laurowych
    • 5 ziaren pieprzu czerwonego
    • 10 ziaren ziela angielskiego
    • kawałek świeżego lub suszonego chrzanu
    • 3-4 cm kawałek świeżego imbiru
    • 2-3 gałązki tymianku
    • 6 ząbków czosnku
    • 5 goździków
    • 3 gwiazdki anyżu
    • 4 ziarna jałowca
    • łyżeczka kuminu rzymskiego
    • łyżka soli kamiennej niejodowanej

    Pamiętajcie, wszystkie przyprawy powinny być na dnie słoika, gdy wypływają trzeba je wcisnąć.

    Żeby zakwas zamienić w świąteczny lekki barszcz potrzebujemy mocnego warzywnego wywaru. I teraz poznacie trik dzięki, któremu taki będzie. Otóż trzeba jarzyny podusić moment na ulubionym tłuszczu – maśle, oleju lub oliwie, dodać im aromatu suszonymi śliwkami i grzybami, zalać wodą i gotować na małym ogniu co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wywar przecedzamy, mieszamy z zakwasem w proporcji 1:1. Doprawiamy według potrzeb i podgrzewamy ponownie, ale nie zagotowujemy, by nie stracił koloru. Ja lubię go wzmocnić sokiem z pomarańczy i świeżym tymiankiem.

    Polecam serwować go bez dodatków, a z buraków, jakie zostaną z zakwasu, zrobić lekką sałatkę. Ten zabieg idealnie wpisuje się w trend zero waste, ale i sprawia, że na świątecznym stole pojawi się kolejny nieskąpany w tłuszczu dodatek.

     

    Sałatka z buraków zakwasu z barszczu

    • buraki
    • ser feta
    • garść orzechów włoskich
    • świeża mięta
    • oliwa
    • sok z cytryny
    • sól/pieprz

     

    Buraki kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Miętę siekamy. Oba składniki wysypujemy na buraki i mieszamy je z nimi. Na wierzch kruszymy fetę. Całość polewamy oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, solą i pomarańczą.

    Sałatkę też można zrobić w ciepłej wersji – wszystkie składniki układamy warstwowo w małych żaroodpornych miseczkach, ze oliwy i 2 jajek, soli robimy sos. Polewamy nim każda z porcji i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

    Do obu wydań wyśmienicie pasuje gravlax. To łosoś, który w takim wydaniu będzie nie tylko zdrowszy, ale i smaczniejszy niż wykąpany w śmietanowej marynacie śledź. Ryba zachwyca delikatnością, soczystością i lekkością. Idealnie wpisuje się w potrzebę wykreowania dietetycznych przepisów na święta Bożego Narodzenia. Zabiegów gravlax nie potrzebuje wiele, w zasadzie robi się sam, a porywa najgorętszych zwolenników wigilijnej tradycji.

     

    Cytrynowy gravlax z łososia

     

    • 500 g świeżego łososia
    • 2 łyżki gruboziarnistej różowej soli
    • łyżeczka brązowego cukru
    • cytryna – skórka i sok
    • garść świeżej mięty
    • 2 łyżki limoncello lub innego cytrusowego alkoholu

     

    Łososia czyścimy z łusek i dobrze myjemy. Większe płaskie naczynie oprószamy na dnie połową soli, cukru i skórki z cytryny. Wykładamy rybę skórą do dołu. Wierzch nacieramy pozostałą solą, cukrem, skórką i sokiem z cytryny oraz polewamy alkoholem. Na końcu posypujemy miętą, naczynie przykrywamy ciasno i wkładamy do lodówki na 2 dni. Po tym czasie z ryby ścieramy delikatnie sól, a przed podaniem kroimy ją w cienkie plastry.

    Inną opcją odchudzenia ryby jest przyrządzanie jej na parze. Wbrew pozorom wcale nie traci swojego smaku, zresztą podbić go można już na talerzu mocniejszymi dodatkami. To dobry moment dla wsparcie ryby ostrością świeżego imbiru, kurkumy czy chili. Nie żałujcie ich, dobrze przysłużą się także układowi trawiennemu.

     

    Pulpety z karpia

    Świąteczny jadłospis ożywią pulpety z karpia. Rybę trzeba ugotować bez skóry, ale za to w wywarze z nią,  potem oczyścić z ości, zblendować z chrzanem oraz natką pietruszki. Masę mieszamy z jajkiem, 3 łyżkami zmielonych płatków migdałowych i lepimy z niej kulki. Kulki ponownie obgotowujemy w wywarze ze skóry i korzeniowych warzyw. Podajemy gorące lub po wystudzeniu.

    Przyda się w świątecznej sytuacji ostrzejszy sosem chrzanowym na bazie jogurtu albo sałatka z cykorii, pomarańczy i orzechów. Skropiona oliwą będzie lekkim uzupełnieniem głównego dnia i pozwoli oprzeć się pokusie sięgania po tradycyjną kompozycję z majonezem i olejem. Także liście cykorii po umyciu i wysuszeniu układamy na talerzu, na nich wysypujemy ćwiartki obranej pomarańczy, a je oprószamy posiekanymi orzechami i skrapiamy oliwą.

     

    Słodkie święta bez wyrzutów

    Świąteczną słodycz też da się zaserwować w skromniejszej postaci. Sernik można upiec na bazie jogurtów i bez kruchego spodu oraz polewy.

    Składniki:

    • 600 ml jogurtu greckiego
    • 6 jajek
    • pół szklanki oleju
    • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • ¾ szklanki cukru pudru
    • skórka otarta z pomarańczy
    • pół łyżeczki oleju do wysmarowania formy

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno – to kluczowe zadanie, dzięki któremu sernik nie opadnie. Do gęstej piany dodajemy cukier lekko łączymy go z białkami. Żółtka ucieramy z mąką ziemniaczaną, a potem dodajemy do masy jogurt, olej i ekstrat waniliowy. Gdy składniki się połączą delikatnie mieszamy je z pianą z białek.  Tortownicę smarujemy olejem i wylewamy do niej ciasto. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni i pieczemy sernik przez 1,30 minut. Ciepły posypujemy skórką z pomarańczy.

    To nie jedyna słodka propozycja. Dietetycznych ciast świątecznych jest więcej. Warto piernik zamienić na ciasto bez grama mąki.

     

    Piernikowe ciasto czekoladowe bez mąki

    • 250 g gorzkiej dobrej czekolady
    • 125 g masła
    • łyżka przyprawy do piernika bez mąki
    • 6 jajek
    • 80 g cukru trzcinowego
    • szczypta soli

    Masło i czekoladę kroimy w kostkę i roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. W tym czasie żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je na kremową masę z cukrem. W drugiej misce białka ubijamy z solą. Do kremu z żółtek wlewamy przestudzoną czekoladę, doprawiamy przyprawą do piernika i łączymy delikatnie z ubitymi białkami. Masę wylewamy do tortownicy wysmarowanej lekko masłem i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. (bez termoobiegu) Pieczemy przez 40 minut.

    Ciasto można podać z musem z ugotowanych i zmiksowanych z sokiem z pomarańczy śliwek.

     

    Pysznych, świąt bez przepychu dla każdego!

    Share Button
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    „Bezcenne Chwile” – Program Lojalnościowy, Który Docenia Każdego Klienta
    6 grudnia 2023
    Najciekawsze propozycje strojów na Halloween dla mężczyzn
    23 września 2023
    Przebrania na Halloween dla niemowląt: urocze i bezpieczne pomysły na kostiumy
    22 września 2023

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT