Każde dziecko lubi frytki, a każdy rodzic wie, ze frytki są niezdrowe. MONIKA MROZOWSKA, naszaSuper MAMA zdradza swój patent na ziemniaki, które dzieci pokochają, a rodzice będą mieli okazję przemycić do diety malucha moc cennych składników.
Ziemniaczki pieczone w piekarniku mogą być świetną alternatywą dla dziecka, które ma ochotę zjeść frytki. Doskonałym dodatkiem do takich ziemniaków, zamiast tłustego sosu majonezowego i ketchupu, będzie mała miseczka gęstej zupy pomidorowej z soczewicą oraz twarogowy serek kozi z dodatkami. W ten sposób przy okazji smakującego naszym dzieciakom posiłku przemycimy wartościowe składniki.
Jak przygotować ziemniaki pieczone?
Składniki:
- 1 kg średnich ziemniaków
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól kamienna do smaku
Przygotowanie:
Wyszorowane porządnie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut. Następnie odsączamy, każdego ziemniaka kroimy na 8 części, układamy na blasze, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Pieczemy ok. 15 minut aż ładnie się zrumienią.
Jak przygotować kremową zupę pomidorowo-soczewicową która zastąpi keczup?
Składniki:
- 3 łyżki suchej czerwonej soczewicy
- szklanka wody
- 2 łyżki masła
- 1 duży pomidor malinowy
- 2 płaskie łyżki sosu teriyaki
- sól do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w wodzie aż stanie się miękka czyli przez około 10 minut. Dodajemy masło i obranego ze skóry, pokrojonego w kostkę pomidora oraz sos teriyaki. Całość gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Solimy do smaku. Zupę można zmiksować na krem, można też podawać bez miksowania.
Jak przygotować twarożek, który zastąpi majonez?
Składniki:
- opakowanie twarogowego serka koziego ok. 100 gram
- mała garść dowolnych kiełków – mogą być jednego rodzaju albo mieszane
- mały kawałek ok. 4 cm zielonego ogórka
Przygotowanie:
Kiełki bardzo drobno szatkujemy, ogórka ścieramy na tarce. Kiełki i ogórka mieszamy z kozim serkiem.
Ziemniaki pieczone – zawierają m.in. magnez oraz żelazo, soczewica czerwona jest doskonałym źródłem białka zawiera też żelazo oraz kwas foliowy, kozi ser ma więcej wapnia niż ser krowi, a kiełki to witaminy w pigułce, a do tego doskonałe źródło kwasów omega 3 i minerałów. Dzięki temu jeden niepozorny posiłek zamienia się więc w prawdziwy wulkan zdrowia i energii dla organizmu. Smacznego!
Monika Mrozowska, dziennikarka i aktorka, mama Karoliny, Jagody i Józia
Napisz komentarz