• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Finger foods na karnawał

    23 stycznia 2017

    W karnawale znaczenie ma strój. Sukienka, w której można pląsać do świtu, mucha, co się przekrzywi przed północą i pantofle zrzucane tuż po wybiciu dwunastu uderzeń zegara. Chodzi, jak w żadnej innej imprezie o ruch i energię na parkiecie. Na balu trzeba się wyszaleć, porzucić troski i myśleć tylko o tym, by nie podeptać partnera. Gdy bal jest maskowy można przez chwilę być w innej roli. Na głowie nosić melonik, do ramion mieć przypięte skrzydła motyla. Ukryć się za kropkami biedronki, stać się psem Pluto lub innym Minionkiem.Moja córka waha się jeszcze, czy bliżej jej do świnki Peppa, czy eteryczności Elsy z zimnej krainy. W poprzednim karnawale rządziła Myszka Miki i jej sukienka, w której – ku mojemu zaskoczeniu potem całe lato jeździła na rowerze. Ja zawsze chciałam być księżniczką z diademem wysadzanym szlachetnymi kamieniami. Korona błyszczała rzeczywiście, bo mama wyklejała ją pokruszonymi bombkami. Dziś od rodziców nikt nie wymaga takiej kreatywności, gotowy strój każdej z pożądanych postaci znajdą w sklepie. Na swoim balu mogą za to zadać szyku – jedzeniem. Zwracając się ku karnawałowej tradycji sprzed wieków najlepiej pamiętać, by smak był dodatkiem, a nie grał roli pierwszoplanowej. Stąd moja tegoroczna propozycja odnajdująca się w trendach – finger foods. To delikatne przekąski, do uchwycenia w palcach bez obaw ubrudzenia i przepełnienia. Można je złapać między kolejnymi tańcami, w czasie niezobowiązującej rozmowy. Mają dodać energii, a nie poczucia obciążenia, nie zawsze potrzeba do nich sztućców, a jeśli już to wystarczą małe łyżeczki. W tym przypadku nawet dobre maniery wyrażają zgodę na jedzenie palcami. Finger foods mają jeszcze jedną zaletę – powstają szybko, co oznacza, że nawet, jak je szykujemy, wystarczy nam czasu na zrobienie zjawiskowego makijażu i całego tego karnawałowego blasku.Miseczki z tortilli wypełnione kaszą bulgur i łososiem z awokado

    karnawał miseczki

    • 10 placków tortilli – polecam pełnoziarniste
    • awokado
    • 200 g surowego lub wędzonego łososia
    • pomidor
    • ząbek czosnku
    • sok z limonki
    • garść świeżych liści bazylii
    • garść świeżych liści mięty
    • sól, pieprz
    • łyżeczka kurkrumy
    • 3 łyżki masła
    • 100 g kaszy bulgur

    Kaszę bulgur ugotować, ciepłą wymieszać z solą, pieprzem, kurkumą, miętą i łyżką masła. Łososia pokroić w kostkę – jeśli używamy surowego doprawić solą i pieprzem i obsmażyć z obu stron po minucie na patelni. Awokado i pomidora obrać, pokroić w kawałki, dodać czosnek, sól, pieprz, sok z limonki i bazylię. Zmiksować na gładki krem. Każdy z placków tortilli pokroić na 4 równe części. Z obu stron wysmarować pozostałym roztopionym masłem. Takimi kawałkami wyłożyć foremki do muffinek, delikatnie układać, tak by wypełniały dobrze całą przestrzeń. Blachę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać 10-15 minut – do zarumienienia i stwardnienia. Ciasto powinno być sztywne i chrupiące, mieć postać małej miseczki. Każdą wypełnić łyżeczką kaszy z przyprawami, na wierzchu ułożyć kawałki łososia i polać go sosem z awokado.Curry z rybą i trawą cytrynową

    karnawal curry 3

    • szklanka ryżu
    • szklanka mleka kokosowego
    • 2-3 kawałki trawy cytrynowej
    • chilli
    • 2 łyżki oliwy
    • świeża kolendra lub łyżka pasty z kolendry do kupienia w sklepach z azajtycką żywnością
    • cebula szalotka
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżka zielonego curry
    • 300 g surowej ryby – dorsza, łososia

    Ryż ugotować na sypko, tak by nie był zbyt miękki i nie kleił się. W dużym garnku rozgrzać oliwę, posiekać cebule i czosnek, zeszklić. Dodać posiekane chilli oraz trawę cytrynową i curry i kolendrę. Chwilę przesmażyć, a następnie zalać mlekiem kokosowym. Zagotować i dodać pokrojoną w dużą kostkę rybę. Gotować 3-4 minuty, tak by ryba nie była surowa,a mleko nieco się zredukowało. Ryżem wypełnić małe miseczki lub szklanki, polać sosem curry z kawałkami ryby.Hummus z granatem – do podania z grzankami, krakersami czy ulubionym pieczywem

    karnawał hummus2

    • 200 g suchej ciecierzycy
    • 2 łyżki pasty z sezamu – tahiny
    • 2 ząbki czosnku
    • sok z cytryny
    • 3 łyżki oliwy
    • łyżeczka sody
    • 3-4 kostki lodu
    • pestki z połówki granata

    Ciecierzycę namoczyć najlepiej przez 12 godzin, wylać wodę, dolać świeżej, wsypać sodę i ugotować do miękkości. Odcedzić – ale nie wylewać wody, w której gotowała się ciecierzyca. Przestudzoną ciecierzycę obrać ze skórki – to monotonna robota, ale dla smaku – warto. Obraną ciecierzycę przełożyć do blendera. dolać 3 -4 łyżki wody, w której się gotowała, dodać czosnek, pastę tahini, sól oraz lód i zmiksować. Jeśli hummus będzie za gęsty, dolać więcej wody z gotowania. Gotową pastę przełożyć do miseczek i polać oliwą oraz pestkami granata. Ogórek z pastą serową

    • 4 zielone długie ogórki
    • ser feta
    • łyżeczka czarnuszki
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • ząbek czosnku

    Ogórki umyć, delikatnie obrać i przeciąć na 4 równe części. Każdą z nich wydrążyć łyżką, tak by została pusta skorupka. Miąższ wymieszać z czarnuszką, fetą, solą pieprzem czosnkiem i pietruszką oraz czosnkiem, dodać jogurt – zmiksować. Pastą wypełnić puste wnętrza ogórka. Udekorować czarnuszką.Pierożki z burakami

    • 4 buraki
    • opakowanie ciasta francuskiego
    • 100 g sera koziego
    • 2 łyżki harissy
    • sól
    • świeża mięta

    Buraki umyć, pokroić w kostkę , posypać solą, przełożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 20 minut. Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na równe kwadraty. Na środek każdego z nich wyłożyć łyżkę upieczonych buraków, skropić niewielką ilością harissy, posypać pokruszonym serem i listkiem mięty. Zawinąć wszystkie rogi ciasta do środka i skleić, by powstała szczelnie zamknięta koperta. Blachę z pierożkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 20 minut.Różyczki kalafiora i brokułów w cieście

    • kalafior i brokuł
    • pół szklanki mleka
    • pół szklanka wody mineralnej gazowanej
    • szklanka mąki pszennej lub razowej
    • łyżka mąki kukurydzianej
    • sól
    • łyżeczka papryki wędzonej
    • olej do smażenia

    kalafior i brokuł podzielić na różyczki. Mleko wymieszać z wodą, dodać jajko i sól. Ponownie wymieszać, wsypać obie mąki oraz paprykę wędzoną. Zmiksować mikserem, by powstało puszyste ciasto. Jeśli będzie zbyt spływać z łyżki, dodać nieco mąki. W cieście obtoczyć różyczki kalafiora i brokuła. Smażyć na rozgrzanym oleju, do czasu aż warzywa się zarumienią. Ciepłe warzywa nadziać na wykałaczki.

    Share Button
    curry z rybącurry z trawą cytrynowąfinger foodfinger foodshummushummus z granatemkasza bulgurMama gotujemiseczki z tortillitahini
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT