Dziś będzie o laniu wody. Wakacyjnie i na czasie, bo gdy słońce praży, trzeba pić dużo. Niby banał, ale niech każdy z ręką na sercu uczciwie policzy, ile szklanek dziennie wypija. Fani gadżetów mogą skorzystać ze specjalnej aplikacji, która ułatwi takie podsumowanie. Dietetycy podpowiadają, że by organizm mógł prawidłowo funkcjonować, potrzebuje co najmniej 2,5 litra płynów. To 10 pełnych szklanek. Wyzwanie zacząć najlepiej zaraz po przebudzeniu od wody z sokiem z cytryny. Cytryna działa, jak miotła, czyści wszystko to, co niepotrzebnego nagromadziło się w środku. Dobrze wpływa na trawienie i reguluje pracę żołądka. Zdrowy nawyk, o którym warto pamiętać. Zimą do takiego naparu można dodać również nieco miodu i imbiru. Czym jednak wypełnić 9 pozostałych szklanek? Wodą! Jeśli ktoś ma problem z krystalicznie czystą – niech ją ubarwi nieinwazyjnymi dodatkami. Sztucznie słodzone, gazowane, aromatyzowane napoje nie liczą się w nawilżającej organizm statystyce. Tylko woda, ewentualnie uzupełniona ziołami czy owocami sprawi, że skóra będzie jędrniejsza i wygra walkę z cellulitem. Bez wody organizm jest zakwaszony. Z nią łatwiej funkcjonuje, bo woda pobudza metabolizm, poprawia funkcjonowanie wątroby, dotlenia, łagodzi uczucie zmęczenia. Jednak woda to też pułapka. Bo wszystkie te sklepowe smakowe wodne napoje – truskawkowe, jabłkowe czy arbuzowe, których coraz więcej każdego lata, choć wyglądają atrakcyjnie i stoją tuż przy butelkach ze zwykłą wodą, niewiele mają z nią wspólnego. W składzie w najlepszym wypadku cukier, częściej jego tańszy zamiennik – syrop glukozowo – fruktozowy. Do tego barwniki i aromaty jedynie przypominające prawdziwe owoce. Znacznie rozsądniej i zdrowiej jest pić wodę, którą sami sobie uatrakcyjnimy. To szybki trik z dużym dla ciała efektem. Zamiast wlewać do wody orzeźwiający gotowy miętowy słodki syrop, lepiej dodać liście mięty. Wszystkie cytrusowe napoje można zastąpić wodą z kawałkami owoców. Jeśli potrzebujemy cukru – wzmocnić napój sokiem z agawy czy stewią. Najlepiej przygotować sobie aromatyczny dzbanek już wieczorem, woda przesiąknie naturalnymi smakami i będzie poważną konkurencją dla tej ze sztucznymi dodatkami. Producenci kuszą dzieci kolorowymi butelkami, w których sprzedają takie nafaszerowane chemią napoje – tu też można rywalizować i domową lemoniadę przelać do butelki z motywami z ulubionej bajki. Naprawdę nie ma sensu ulegać marketingowej presji, skoro samemu można zrobić zdrowszy i tańszy napój. A to, że na opakowaniu jest sporo truskawek i najbardziej soczystych jabłek, wcale nie oznacza, że takie właśnie trafiły do picia, które zamierzamy kupić.Jak i co pić?
Najzdrowiej wodę – powinna być głównym napojem. Dobre są też niesłodzone ziołowe i owocowe herbaty, zielona herbata, rozcieńczone soki owocowe i napary. Organizm najbezpieczniej jest nawilżać powoli. Małymi łykami, bo pośpiech powoduje wypłukiwanie potrzebnych minerałów. Woda nie powinna być zbyt zimna, gdyż chłód może być zbyt dużym szokiem. Najlepiej postawić na wodę niegazowaną, w gazowanej jest dwutlenek węgla, który uwalnia się w żołądku i rozciąga jego ściany. Pić trzeba przed, a nie w trakcie lub tuż po posiłku. Dietetycy zalecają, by po zjedzeniu obiadu czy kolacji poczekać co najmniej 20 minut zanim sięgniemy po picie. Popijanie posiłku utrudnia trawienie i może sprawiać, że jedzenie zlepia się w żołądku. Na początku trudno się do takiego nawyku przyzwyczaić, ale naprawdę można. Woda aromatyzowana naturalnymi składnikami będzie gotowa po 15 minutach, gdy użyjemy miękkich owoców – truskawek, malin. Jeśli wykorzystujemy ananasa, melona, imbir czy cynamon, trzeba poczekać co najmniej 2 godziny, zanim napój nabierze pożądanego smaku.Co lubi woda?
- świeże zioła
- sezonowe owoce
- sok z cytrusów
- ogórki
- cynamon, wanilię, imbir
- miód, sok z agawy, stewię
Przepisy na orzeźwiające i zdrowe napoje na bazie wodyDetoksykująca woda ogórkowa
- litr wody
- świeży ogórek – latem gruntowy
- garść świeżej bazylii
- opcjonalnie syrop z agawy
Wodę przelać do dzbanka. Ogórka dobrze umyć –nie obierać. Pokroić na cienkie plasterki. Liście bazylii delikatnie porwać. Wymieszać z ogórkiem, widelcem nieco wycisnąć z nich soku. Razem z sokiem przelać do wody. Zostawić chwilę do uwolnienia aromatów. Ogórek usuwa toksyny, usprawnia metabolizm i wpływa na płaski brzuch. Orzeźwiająca woda cytrusowa
- pół cytryny
- pół pomarańczy
- sok z połówki cytryny
- garść mięty pieprzowej
- łyżka miodu – opcjonalnie
- litr wody
Cytrynę i pomarańcze dobrze umyć, sparzyć. Pokroić na kawałki. Z połówki cytryny wycisnąć sok. Liście mięty umyć, delikatnie posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z miodem. Przełożyć do karafki. Zalać wodą. Schłodzić.Intensywna woda cynamonowa – przyda się przy przeziębieniu
- litr wody
- 2 laski cynamonu
- pół laski wanilii
Laski cynamonu umyć, a wanilii zalać gorącą wodą i zostawić na 10 minut. Gdy laska wanilii będzie miękka, przekroić ją wzdłuż. Wydłubać ziarenka. Laskę wanilii i cynamonu zalać wodą. Dodać ziarenka. Zostawić na 2 godziny.Woda różana – dobra po deserach, uspokajająca na wieczór
- 1,5 litra wody
- 3-4 kwiatki róży – do kupienia w sklepach z herbatami
- Sok z połówki cytryny
- kilka liści mięty
Kwiaty róży zalać gorącą wodą. Odstawić na kwadrans. Potem przelać do dzbanka, wycisnąć sok z cytryny i dodać liście mięty. Zalać zimną wodą. Odstawić na godzinę.Woda brzoskwiniowa z rozmarynem
- 1,5 litra wody
- 3 dojrzałe brzoskwinie
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sok z jednej pomarańczy
Brzoskwinie umyć, pokroić w plastry. Przełożyć do dzbanka. Dodać rozmaryn i wycisnąć sok z pomarańczy. Zalać wodą i odstawić do nasiąknięcia na 2 godziny.Woda ananasowa z kolendrą – chłodząca
- litr wody
- pół szklanki świeżego ananasa
- garść świeżej kolendry
- sok i skórka z limonki
Ananasa dobrze oczyścić. Pokroić w kostkę. Przełożyć do karafki. Dodać posiekaną kolendrę, sok i skórkę z limonki. Zalać wodą. Zostawić na 2 godziny.Kolorowe kostki lodowe
Dobre do zwykłej, czystej wody
- świeże owoce – maliny, jagody, truskawki
- liście mięty, bazylii, stewii
- kwiaty lawendy
- kawałki cytryny, limonki, pomarańczy
Owoce, zioła czy kwiaty układamy na dnie naczynia do tworzenia kostek lodu. Ostrożnie, powoli zalewamy przegotowaną lub mineralną wodą. Zostawiamy w zamrażarce do całkowitego zamrożenia. Kostki pasują też do win musujących i herbaty.
Napisz komentarz