• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Domowe przetwory krok po kroku

    12 sierpnia 2016

    Moja babcia miała sporą spiżarnię. Zapełniała ją latem sukcesywnie. Na półkach ustawiała słoiki z smażonymi co najmniej trzy dni powidłami ze śliwek. Robiła sosy z polnych pomidorów, które zimą w ciągu kwadransa zamieniała w aromatyczną zupę. Miała swoje truskawki i maliny, a z nich słodkie konfitury, które najlepiej smakowały rozsmarowywane na puszystych naleśnikach smażonych nie tylko w niedzielne poranki. Babci kompoty z czereśni były na deser, a wiśnie z zalewy trafiały do ciasta z czekoladą. Dziadek był odpowiedzialny za soki.Mieszał je potem zgodnie z życzeniem wnuków z wodą z bąbelkami i serwował najpyszniejszą na świecie lemoniadę. Łyżeczka soku z aronii była obowiązkowo profilaktycznie do herbaty, przed jesiennymi wirusami miała nas chronić też pigwa i porzeczki ze swoją sporą dawką witaminy C. Skrawki tych wspomnień usiłuję przenieść do swojej kuchni, choć nie mam ani spiżarki, ani syfonu, który robi bąbelki. Mam za to sporo determinacji i chęci, by jesiennej chandrze przeciwstawiać się lodami z gorącymi malinami, które wyjmuję z zawekowanego słoika. Jeśli ktoś chce dołączyć, to właśnie teraz. Środek lata to najlepszy czas na przetwory. Maliny bywają wtedy najsłodsze, są pierwsze jabłka, gruszki, śliwki i pomidory. Taki podstawowy zestaw ułatwiający gotowanie przy zimowym niedoborze.
    Z pomidorów warto zrobić domowy ketchup – sklepową konkurencję powala po pierwszej kropli. Koniecznie w litrowych słoikach pulpy, które będą świetną bazą do sosów i zup. Jabłka można rozdrobnić na mus i polewać nim ryż gotowany na mleku lub wypełniać kruche ciasto wymieszane z orzechami i cynamonem. Gruszki dobrze przygotowane przetrwają pasteryzację i po otwarciu słoika będą soczyste i słodkie. To też czas brzoskwiń i jagód, których nie można pominąć, przydadzą się do ulubionych deserów albo zwyczajnego wyjadania łyżką prosto ze słoika.
    Przetworowa produkcja nie jest skomplikowana, najwięcej czasu zabiera oczyszczanie owoców i warzyw i sama pasteryzacja. W jej sprawie są dwie szkoły; można składniki wrzucać do wyparzonych, gorących słoików albo zimne wkładać do wody i gotować przez co najmniej kwadrans. Ja dla bezpieczeństwa wybieram najczęściej gotowanie, choć trwa ono dłużej. Mam jednak pewność, że zawekowane w ten sposób słoiki przetrwają kilka jesienno-zimowych miesięcy.W czym robić przetwory?
    kompot z brzoskwiń na zimę - przetwory słoiki

    • w szklanych słoikach, niekoniecznie nowych. Można wykorzystać te po kupnych dżemach, majonezie, czy ogórkach. Lepiej kupić nowe nakrętki, używane mogą się luzować i przepuszczać powietrze
    • szklanych butelkach – również dobrze sprawdzają się po innych sokach, polecam robienie mniejszych porcji w butelkach 0,25 ml, można podarować w prezencie
    • dobrze jest opisać i słoiki i butelki, w sklepach są gotowe naklejki, na których wystarczy zaznaczyć rodzaj przetworu i datę produkcji
    • zakrętki można obwiązać kolorowymi kawałkami materiałów albo wybrać gotowe zdobione – szczególnie, jeśli przetwory mają stać w widocznym miejscu
    • garnek, w którym gotujemy owoce musi mieć grube dno, by uniknąć ich przypalania. Dobrze sprawdzają się brytfanny.

    W tym artykule znajdziesz:

    • Dodatki
    • Jabłka z goździkami i cynamonem
    • Mus z jabłek
    • Dżem malinowy bez cukru
    • Dżem z aronii i gruszek

    Dodatki

    • Cukier żelujący – ułatwia gęstnieje konfitur i dżemów, ale można sobie poradzić bez niego. Wystarczy dłużej gotować, ale na niewielkim ogniu, by owoce oddały własny cukier. Przy tej metodzie trzeba dodać nieco soli.
    • Owoce lubią cynamon, wanilię, skórkę z cytryny, pomarańczy, goździki. One wzmacniają ich smak. Gruszki i śliwki dobrze smakują z octem
    • Cukier – nie jest konieczny, bez niego też konfitura będzie gęsta, a powidła słodkie. Trzeba je przygotować metodą janginizowania, czyli długiego gotowania z odrobiną soli na małym ogniu i czekania aż owoce wytrącą swoje cukry. Trzeba jednak używać bardzo dojrzałych owoców.

    Jabłka z goździkami i cynamonem
    kompot z brzoskwiń na zimę - słoiki z przetworami

    • 2 kilogramy winnych jabłek
    • 10 ziarenek goździków
    • 2-3 laski cynamonu
    • skórka starta z soku z cytryny
    • opcjonalnie cukier 2-3 łyżki

    Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać goździki, skórkę z cytryny i cynamon. Gotować przez 10 minut. Gdy jabłka zaczną robić się miękkie rozlać kompot do półlitrowych słoików. Zakręcić każdy z nich. W dużym garnku zagotować wodę, tak by sięgała do ¾ słoików. Na dnie rozłożyć ściereczkę. Ułożyć na niej tyle słoików, by nie dotykały się wzajemnie. Pasteryzować 20 minut – gotować na małym ogniu. Wyjąć, wytrzeć słoiki, ewentualnie dokręcić nakrętki i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

    Mus z jabłek

    • 3 kg słodkich jabłek
    • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 2 laski wanilii
    • Woda

    Jabłka obrać, pokroić drobno, zalać wodą, dodać wanilię lub cukier i gotować do całkowitego rozpadnięcia się owoców. Laski wanilii wyjąć, rozkroić, wydłubać z nich ziarenka i wrzucić do jabłek. Blenderem zmiksować jabłka na mus. Mus przełożyć do czystych słoików. Zakręcić. W dużym garnku zagotować wodę, tak by sięgała do ¾ słoików. Na dnie rozłożyć ściereczkę. Ułożyć na niej tyle słoików, by nie dotykały się wzajemnie. Pasteryzować 20 minut – gotować na małym ogniu. Wyjąć, wytrzeć słoiki, ewentualnie dokręcić nakrętki i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Dżem wiśniowy

    • 2 kg wiśni
    • pół szklanki cukru
    • skórka i sok z pomarańczy
    • 3 łyżki wody

    Wiśnie umyć, wypestkować. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać wodę, skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać z cukrem. Gotować na niewielkim ogniu co najmniej godzinę, co jakiś czas mieszając, by owoce się nie przypaliły. Gdy wiśnie osiągną pożądaną gęstość przełożyć do czystych słoików. Pasteryzować 20 minut – gotować na małym ogniu. Wyjąć, wytrzeć słoiki, ewentualnie dokręcić nakrętki i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

    Dżem malinowy bez cukru
    kompot z brzoskwiń na zimę - konfitura malinowa

    • kilogram dojrzałych malin
    • szczypta soli
    • 2 łyżki wody

    Maliny umyć, przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać wodę i sól. Gotować około godziny na małym ogniu. Często mieszając. Zostawić do ostygnięcia. Następnego dnia znowu gotować przez godzinę. Gorące przełożyć do słoików. Pasteryzować 20 minut – gotować na małym ogniu. Wyjąć, wytrzeć słoiki, ewentualnie dokręcić nakrętki i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

    Dżem z aronii i gruszek

    Składniki:

    • 2 kg aronii
    • 3 gruszka
    • łyżka cynamonu
    • 0,5 kg cukru
    • sok z cytryny

    Aronię umyć, osuszyć, wsypać do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i smażyć na niewielkim ogniu aż owoce zmiękną i staną się szkliste. ( co najmniej godzinę). Gruszki obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Gdy owoce zgęstnieją dodać sok z cytryny, cynamon i starte gruszki.Wymieszać i smażyć kolejną godzinę. Gorącą i bardzo gęstą  konfiturę przełożyć słoików. Pasteryzować, czyli słoiki włożyć do garnka z gorącą wodą i gotować kwadrans. Po wyjęciu z wody, każdy słoik odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.Powidła śliwkowe bez cukru

    Składniki:

    • 4 kg śliwek
    • 2 laski cynamonu
    • 5 goździków
    • laska wanilii
    • sok z pomarańczy

    Śliwki dobrze umyć, przeciąć na pół, wyjąć pestki. Do garnka z grubym dnem wlać pół szklanki wody z sokiem z cytryny, a następnie dodać śliwki. Smażyć na niewielkim ogniu.Mieszać co jakiś czas, żeby się nie przypaliły. Po godzinie dodać cynamon, rozdrobnione goździki, sok z pomarańczy i laskę wanilii.Smażyć przez co najmniej 3 godziny. Wymieszać i zostawić do całkowitego wystudzenia.Następnego dnia znowu smażyć. Powtarzać aż do momentu, gdy masa będzie gęsta i nie będzie zlewać się z łyżki – co najmniej 3 razy. Przelać do słoików, zakręcić i pasteryzować.Kompot z brzoskwiń albo moreli z lawendą

    • kilogram brzoskwiń albo moreli
    • woda
    • kilka gałązek świeżej lawendy

    Owoce umyć, przekroić na połówki, wydrążyć pestki. Przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać lawendę i gotować na małym ogniu do miękkości. Miękkie owoce razem z wodą, w której się gotowały przełożyć do słoika. Pasteryzować.Ogórki z koprem i czosnkiem

    na 1,5 litrowy słoik:

    • około 15 małych ogórków
    • litr gorącej, przegotowanej wody z łyżką soli
    • gałązka kopru
    • korzeń chrzanu
    • 4 ząbki czosnku
    • można użyć też świeżych ziół – bazylii, tymianku, kolendry – do każdego słoika najlepiej dodać inny rodzaj.

    Ogórki umyć. Ogórki dobrze umyć, poobcinać końcówki i układać warstwami w słoiku. Każdą z warstw przełożyć koperkiem, kawałkiem chrzanu, listkami ziół i kawałkami obranego czosnku. Całość zalać gorącą wodą wymieszaną z solą. Słoiki zakręcić i pasteryzować. Pasteryzować 20 minut – gotować na małym ogniu. Wyjąć, wytrzeć słoiki, ewentualnie dokręcić nakrętki i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Sos pomidorowy

    Składniki:

    • 5 kg pomidorów
    • 2 łyżki soli morskiej
    • 5 ząbków czosnku
    • pęczek bazylii lub oregano
    • woda

    Pomidory umyć, ponacinać, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka z grubym dnem. Dodać szklankę wody, doprawić solą i czosnkiem. Dusić na małym ogniu przez co najmniej. Im bardziej mają być gęstsze, tym dłuższego wymagają duszenia. Pod koniec gotowania dodać posiekaną bazylię. Wymieszać. Przelać do słoików, dobrze zakręcić. W garnku zagotować wodę, na dnie wyłożyć ściereczkę, słoiki wstawić do garnka z gorącą wodą i pasteryzować przez 15 minut. Ostrożnie wyjąć, odwrócić do góry dnem i na zakrętce ustawić w chłodnym miejscu. Słoiki powinny tak stać do całkowitego ostygnięcia.

    Share Button
    dżem z aroniidżem z malinjak robić przetworyMama gotujeogórki konserwoweprzetworyprzetwory krok po krokusokiw czym robić przetwory
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT