• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Domowa piekarnia

    17 sierpnia 2015

    Nocowała u mnie pewnego dnia przyjaciółka. O świcie zbudził ją intensywny zapach pieczonego chleba. Była zaskoczona, że na moje 8 piętro docierają takie aromaty. One tymczasem wydobywały się z domowej maszyny, ustawionej na kuchennym blacie. Wieczorem wsypałam składniki, wcisnęłam odpowiedni guzik, a rano produkcja chleba rozpoczęła się już bez mojej pomocy. Według pożądanego programu. Wybrałam pieczywo na drożdżach, gdy wstałyśmy było idealnie ciepłe i  każda z grubo krojonych kromek nie potrzebowała niczego poza masłem. Potem zaczęłam eksperymentować. Z zakwasami i dodatkami. W końcu całkowicie porzuciłam maszynę, a moją domową piekarnię przeniosłam do piekarnika i zwykłych keksówek. Ciasto zagniatam rękoma, bo ono lubi ciepło dłoni. Pracuje się z nim bez zarzutu, nie bywa kapryśne, z dobrym zakwasem zawsze się upiecze. Ma chrupiącą skórkę, wilgotne wnętrze i przede wszystkim znany mi od podstaw skład. Przekonałam się, że chleb może być bez ulepszaczy, sztucznych słodzików i spulchniaczy. Wiem też, że jego pieczenie nie jest pracochłonne. Oczywiście, że łatwiej jest stanąć w kolejce ulubionej piekarni. Znacznie przyjemniej jest za to stworzyć swój chleb. Gdy się na to decyduję, zawsze piekę więcej bochenków i nadmiar zamrażam. W kryzysowej godzinie, czasie lenistwa, wystarczy, że wyjmę swoje zimne kromki i ciepłem piekarnika nadam im drugie, równie smaczne życie.Przed śniadaniową porażką ratują mnie zawsze ekspresowe bułki. Rosną w piekarniku, a po 25 minutach lądują na moim stole i dają się smarować ulubioną konfiturą. W owocowym sezonie piekę namiętnie drożdżówki, a potkruszem uparcie wycieram buzię swojej córeczce, która zawsze wymaże się jagodami. Długo pracowałam nad chałką idealną, by dojść do wniosku, że jednak wolę strucle. Z makiem albo serem. Upiec można każdą ulubioną bułkę, chleb czy bagietkę. Nie potrzeba do tego fachowego sprzętu, bo po doświadczeniach z maszyną do pieczenia, nawet ośmielam się twierdzić, że choć skraca czas przygotowania, to jednak nie piecze tak pysznego bochenka, jak ten z piekarnika. Różnica jest głównie w konsystencji – ten ugniatany ręcznie wychodzi wilgotniejszy i zdecydowanie bardziej go lubię. Fachowcy od finansów wyliczyli jeszcze, że wbrew pozorom domowy chleb jest tańszy. Ci od żywienia mówią, że zdrowszy. Ja wiem, że dłużej świeży, na zakwasie wytrzymuje tydzień i wcale się nie kruszy. Jest za to  uzależniający. Bo gdy już się odważymy i otworzymy domową piekarnię, trudno będzie w tych ogólnodostępnych znaleźć tak dobre wypieki, jak swoje. Chleb i bułki lubią dodatki, pestki dyni, słonecznika, płatki owsiane. Czasem wzbogacam go kminkiem albo czarnuszką. Nie przejmuję się tym, gdy nie wychodzi idealny, bo wiem, że nie mam na sumieniu, w przeciwieństwie do profesjonalnych piekarzy, barwników i innych wspomagaczy. Najzwyklejszemu bochenkowi wystarczy mąka i woda. Te ze sklepu mają znacznie dłuższą listę składników. Wystarczy sprawdzić etykiety. Chleb nie lubi foli, lepiej owinąć go materiałową ściereczką i przechowywać go w drewnianym pojemniku. Dobrze sprawdzają się też papierowe torebki. Najprościej  kroić go po całkowitym ostudzeniu, będzie z łatwością ulegał ostremu nożowi. Swoje chleby piekę najczęściej w 24-25 cm keksówkach – podłużnych foremkach dedykowanych przez producentów babkom. W sklepach można kupić wkłady do wypiekania bagietek. W nich pieczywo wychodzi równe i wizualnie przypomina te pyszności z paryskiej piekarni. Okrągłe chleby dobrze rosną i formują się w żeliwnych brytfannach. Bywa, że do pieczenia wykorzystuję dość głębokie żaroodporne naczynia, też się sprawdzają.  Najważniejsze, by rozpocząć domową produkcję. Nie pożałujecie!Zakwas żytni do chleba – najprostszy

    • pół szklanki mąki żytniej razowej
    • 100 ml ciepłej, przegotowanej wcześniej wody

    Mąkę przesypać do słoika, dodać wodę i wymieszać. Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest zbyt rzadki, trzeba dosypać mąki, gdy za gęsty, dolać odrobinę wody. Słoik przykryć cienką serwetką i postawić w ciepłym miejscu. Przez 4 kolejne dni do mieszkanki dosypujemy 2 łyżki tej samej razowej mąki i dokładnie mieszamy. W piątym dniu powinny na zakwasie pojawić się pęcherzyki, co oznacza, że zakwas pracuje i można go użyć do wypieku chleba.Chleb razowy z miodem

    Domowa piekarnia - chleb na zakwasie

    • 400 g mąki pszennej
    • 350 g mąki żytniej
    • pół litra wody mineralnej niegazowanej lub filtrowanej
    • łyżeczka soli
    • łyżeczka miodu najlepiej gryczanego
    • zakwas
    • oliwa do posmarowania foremki

    Obie mąki przesiać do miski, dodać sól, zakwas, miód i wodę. Zagnieść ciasto – będzie się nieco kleić do rąk. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 12 godzin. Następnego dnia foremkę wysmarować oliwą, (z wyrośniętego ciasta można odłożyć dwie łyżki i schować do lodówki, to będzie zakwas do kolejnego chleba). Do keksówki wyłożyć wyrośnięte ciasto. Wyrównać, przykryć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić chleb. Piec kwadrans, później zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb nieco ostudzić i dopiero potem wyjąć z foremki.

    To przepis podstawowy – można go urozmaicać rezygnując z miodu, a dodając chociażby ziarna sezamu, czy słonecznika.Błyskawiczne bułki

    Domowa piekarnia - jagodzianki

    •  0,5 kg mąki
    • 20 g świeżych drożdży
    • łyżka miodu
    • łyżeczka soli
    • 300 ml letniej wody
    • Jajko do posmarowania
    • ziarna słonecznika lub dyni do posypania albo płatki owsiane
      Mąkę przesiać do miski, drożdże rozdrobnić palcami, wymieszać w miseczce z miodem i solą. Dodać do mąki, wlać wodę, wymieszać i zagnieść ciasto. Z ciasta formować niewielkie kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczyć każdą z kulek, a potem posmarować rozbełtanym jajkiem. Wierzch posypać ziarnami. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 200 stopni i piec przez 25 minut.

    Słodkie bułeczki drożdżowe z jagodami

    • 500 g mąki pszennej
    • 100 g masła
    • 1/3 szklanki cukru
    • ¾ szklanki ciepłego mleka
    • 2 żółtka
    • jajko
    • 50 g świeżych drożdży
    • szczypta soli
    • 2 szklanki jagód

    Kruszonka

    • ¾ szklanki mąki
    • Pół szklanki cukru pudru
    • 1/3 kostki masła

    Drożdże wymieszać z połową mleka i łyżką cukru, tak by się rozpuściły. Zostawić na co najmniej kwadrans, by zaczęły pracować i rosnąć. Najlepiej w ciepłym miejscu. Masło rozpuścić, jajko i żółtka ubić z cukrem. Mąkę i sól  przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, mleko, płynne masło i ubitą masę jajeczną. Wymieszać i zagnieść ciasto. Najlepiej wyrabiać ręcznie, ale można również w mikserze z hakiem do ugniatania ciasta. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na co najmniej 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto, a następnie odrywać od niego kulki mniejsze niż pięść. Każdą z kulek trzeba rozpłaszczyć, do środka dodać łyżkę jagód, zamknąć i uformować bułkę – ja robię prawie połowę mniejsze niż sklepowe jagodzianki, bo w takiej postaci łatwiej je zjadać dzieciom. Odstawić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy całe ciasto zostanie wykorzystane bułki przykryć i zostawić na godzinę. W tym czasie zrobić kruszonkę – wszystkie składniki zagnieść. Kruszonką obficie posypać wyrośnięte bułki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni, wstawić blachę z jagodziankami i piec około 25 minut.

    Bułki można zrobić również bez kruszonki, po upieczeniu wystarczy je posypać cukrem pudrem. Świetne są również z malinami, porzeczkami a poza sezonem z jabłkami. Smacznego!

     

    belka_majcher_kursywa_964

    Share Button
    bułkichlebdomowa piekarniadomowe wypiekigotowaniejagodziankiMama gotujemama w kuchniprzepisprzepisy kulinarnesylwia majcher
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT