• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Czym zastąpić biały cukier?

    31 maja 2016

    Dzieciństwo musi być słodkie. Niekoniecznie jednak lukrowane cukrem, bo on nie krzepi, jak chciał Melchior Wańkowicz. Ma za to nadmiar złowrogich kalorii, potęguje wagę i złe samopoczucie. Szkodzi żołądkowi i trzustce, zakwasza organizm, powoduje próchnicę, ma wpływ na choroby serca, raka i cukrzycę, więc nosi bez dumy miano białego zabójcy. Co więc w zamian, skoro chce się deseru po obiedzie albo racuchów na śniadanie? Jest na szczęście w czym wybierać, słodko może być i alergikom i tym, co nie tolerują fruktozy i takim, których los rzucił ku diecie. Wszystkie przypadki łączy ten sam mianownik – oszczędność. To, że przestawiamy się na stewię czy syrop z agawy nie znaczy, że można słodzić nimi bez ograniczeń. One nie są takie zupełnie bez skazy i też zostawiają ślad w organizmie. Działają jednak łagodniej. Są tacy, którzy wypowiadają całkowitą wojną cukrom wszelakim – gratuluję, podziwiam i zazdroszczę. To droga nieustającej kontroli i selekcji. Ci, co mają tyle sił, by na nią wkroczyć ze zdziwieniem odkrywają, gdzie jest cukier. Im dalej w las, tym mocniejszą stawiają tezę, że cukier znajduje się wszędzie. W kajzerce przełożonej serem, w toście z pieczarkami i hamburgerze i ketchupie. Jest w jogurcie, soku i gumie do żucia. Eliminacja cukru z życia codziennego ma w sobie coś z tytanicznej pracy. Trzeba uważać, dopytywać, szukać i eliminować. Ci, co sprawdzili policzyli, że cukrowy detoks trwa dwa tygodnie. Tyle trzeba, by rozstać się na zawsze. Najpierw z bólem, stopniowo z coraz mniejszą ochotą na doprawianie herbaty cukrem, by ostatecznie nie używać go i żadnych z zamienników wcale. Kto chce niech podejmuje wyzwanie. Można na początek wybrać przyjemniejsze rozwiązanie w postaci zdrowszej alternatywy.Co zamiast cukru? Owoce suszone nieprzetworzone, sporo wartości odżywczych, kaloryczne – ale nie są to puste kalorie, bo owoce suszone mają błonnik, witaminy i sporo minerałów.Stewia – roślina z Ameryki Południowej, naturalny słodzik, nie tuczy, nie powoduje próchnicy. Ponad 150 razy słodsza od cukru, więc niewiele jej trzeba użyć, by dosłodzić kawę! Najlepsza w liściach, w postaci białego proszku jest produktem wysoko przetworzonymSyrop z agawy – pochodzi z kaktusa, ma w sobie naturalny probiotyk, ale i dużo fruktozy, więc lepiej stosować go oszczędnie, dobry do kawy, kakao, czy musli.Miód – ma więcej kalorii niż biały cukier, ale en prawdziwy, naturalny jest dobrze przyswajany przez organizm i zawiera witaminy. Podgrzewany traci właściwości, więc lepiej nie używać go do pieczenia albo słodzenia gorącej kawy czy herbaty.Melasa produkt uboczny przy produkcji cukru z buraka cukrowego zawiera wapń, żelazo, miedź. Polecana kobietom w ciąży i karmiącym oraz cierpiącym na anemię.Ksylitol – naturalny cukier z brzozowy, zawiera 40 % kalorii niż biały cukier i nie uzależnia. Dobry do ciast i deserów, bo jest bardzo słodki. Jeśli na niego zamieniamy biały cukier, lepiej użyć 1/3 porcji podanej w przepisie.Syrop z daktyli – naturalny syrop z daktyli, dobry do bardzo słodkich i ciężkich ciast, zawiera naturalne cukry, białka i tłuszcze.Syrop klonowy – pochodzi z pnia klonu i ma mniej kalorii niż miód i cukier, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Dobry do naleśników, racuchów i ze względu na swój orzechowy posmak – sałatek.Owocowa tarta na spodzie z mąki migdałowej i daktyli

    • szklanka mąki migdałowej
    • pół szklanki daktyli
    • 80 g masła
    • szklanka kaszy jaglanej
    • łyżeczka syropu z daktyli
    • łyżeczka masła
    • owoce sezonowe – truskawki, maliny, jagody

    Daktyle namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie, potem odsączyć, bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić blenderem. Owoce wymieszać z mąką i masłem. Formę do tarty wysmarować masłem – wyłożyć dno i boki zagniecionym ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec 15 minut. Wyjąć, zostawić do całkowitego wystygnięcia. Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, odsączyć, uprażyć przez chwile w garnku, w którym będzie gotowana, potem zalać 1,5 szklankami wody, dodać 2- 3 łyżki wody, w której moczyły się daktyle, łyżeczkę syropu z daktyli – jeśli ma być bardzo słodki krem. Ugotować, potem zostawić do ostygnięcia. Zimną kaszę zmiksować z łyżeczką masła. Wyłożyć na upieczony spód. Na niej ułożyć pokrojone owoce. Schłodzić przed podaniem.Szybkie ciasto czekoladowe z bananami
    limango czekoladowe

    • czubata szklanka mąki
    • 3 łyżki kakao
    • 2 bardzo dojrzałe banany
    • szklanka maślanki
    • łyżka ksylitolu
    • 100 g roztopionego masła
    • 2 jajka
    • łyżeczka proszku do pieczenia

    Małą keksówkę lub inną niewielką foremkę wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Banany zblendować lub rozgnieść widelcem. Masło, jajka i maślankę wymieszać w jednej misce. W drugiej przesiać mąkę, kakao i proszek. Wymieszać z ksylitolem. Połączyć zawartość obu misek, na końcu dodać banany i wymieszać ponownie. Masę przelać do formy. Piec około 35-40 minut – do suchego patyczka.Serniczki na spodzie z płatków owsianych
    limango serniczki 2
    spód:

    • 1, 5 szklanki płatków owsianych
    • 4 łyżki roztopionego masła
    • płatki wymieszać z masłem.

    Wyłożyć nimi spód silikonowych lub papierowych foremek do muffinek.

    Masa:

    • pół kilo sera białego – 2-3 razy zmielonego ( można użyć gotowego)
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 2 jajka
    • 30 g roztopionego masła
    • łyżka stewii
    • truskawki

    Ser krótko utrzeć z jajkami i syropem z agawy oraz wanilią. Dodać roztopione masło. Masę rozlać na owsiane spody. Truskawki umyć, przekroić każdą na pół. Na górze każdej z babeczek wcisnąć połowę truskawki. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez 25 minut. Po upieczeniu przestudzić.Jabłka wypełnione malinami i orzechami z miodem

    • 4 jabłka
    • pół szklanki malin
    • łyżka orzechów włoskich
    • łyżka miodu

    Jabłka umyć, przekroić na pół, każdą z połówek nieco wydrążyć. W puste miejsce włożyć maliny. Docisnąć, posypać orzechami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 15 minut. Wyjąć, zostawić do lekkiego przestygnięcia. Ciepłe polać odrobiną miodu.Deser jogurtowy z miodem i migdałami

    • szklanka naturalnego jogurtu
    • pół szklanki malin
    • pół szklanki płatków migdałowych i łyżka posiekanych migdałów
    • łyżka miodu

    Na dnie szklanki wyłożyć nieco jogurtu, na nim ułożyć maliny, potem płatki migdałowe, polać odrobiną miodu. Następnie układać tak samo kolejne warstwy, do wyczerpania składników. Wierzch posypać grubo posiekanymi migdałami.

    Share Button
    ciasto bez cukruczym zastąpić cukierksylitolMama gotujemelasamiódstewiasyrop klonowysyrop z daktylizamiast cukru
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT