Rozchodzący się po całym domu zapach świątecznych pierników tworzy wyjątkową atmosferę świąt, do której tęsknimy co roku. Udekorowane kolorowym lukrem i ozdobami ciastka pięknie wyglądają na bożonarodzeniowym drzewku. Zresztą tradycja zdobienia choinki jadalnymi ozdobami pochodzi z XVI wieku. Co jeszcze można powiesić na choince? Przeczytaj kilka naszych sprawdzonych pomysłów na jadalne ozdoby.
Zwyczaj przystrajania choinki jest znany już od XVI wieku. Początkowo zawieszano na niej ręcznie robione papierowe ozdoby, a także małe jabłka, orzechy i cukierki. Dziś choć mamy całe mnóstwo szklanych bombek, drewnianych zabawek, łańcuchów i światełek – warto zgodnie ze starym obyczajem zawiesić na choince jadalne ozdoby.
Powieszone na choince świeże pierniki wypełnią dom wspaniałym zapachem. Do korzennego aromatu pasuje też zapach cytrusów; plasterki cytryny czy pomarańczy będą się pięknie prezentować na bożonarodzeniowym drzewku. Pierniki dodatkowo można ozdobić kawałkami cynamonowej kory. Oprócz pierników można upiec ciastka korzenne, albo orzechowe z nutą migdałową, bo ciasteczka na choinkę to idealny przepis na pachnący świętami dom!
Wspólne pieczenie ciasteczek
Zanim ustroimy drzewko w pachnące ozdoby można zamienić zwykłe pieczenie ciasteczek w świąteczny rytuał i zaprosić do wspólnego pichcenia rodzinę albo przyjaciół. Miły rozgardiasz w kuchni, lecące z głośników kolędy, śnieg za oknem i dzieci, wykrawające z ciasta śliczne wzorki… Czy można sobie wyobrazić piękniejszy przedświąteczny obrazek?
Jak zrobić pierniki na choinkę? Przepis
W rondelku rozpuść 1 szklankę miodu, ½ szklanki cukru, 100g margaryny i przyprawy (2 łyżeczki cynamonu, łyżkę kakao i 1/2 przyprawy do piernika). Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie odstaw na 30 minut do ostygnięcia, dodaj łyżeczkę sody i wymieszaj. Potem do miski wsyp 4 szklanki mąki, dodaj margarynę z miodem i zagnieć razem na jednolite ciasto, które potem cienko rozwałkujesz. Teraz możesz wycinać dowolne kształty! Piecz pierniki w temperaturze 180 stopni przez 5-8 minut i… gotowe. Smacznego!
Pierniki możesz umieścić w puszkach albo szczelnie zamykanych pojemnikach. Pierniki potrzebują trochę czasu, by zmięknąć – by przyspieszyć ten proces możesz włożyć do puszki z ciastkami ćwiartkę jabłka.
Napisz komentarz