• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Bohater jesieni – grzyb. Najdroższy kosztuje nawet 30 tysięcy złotych!

    24 października 2019

    Jesienne menu obficie wypełnia grzybowy aromat.  Układają się zwinnie na talerzach podgrzybki, kurki, koźlaki, gąski i kanie. Toną w zupach, aromatyzują sosy, rumienią na patelni. W tym sezonie jest co zbierać, w lasach grzyby wyrastają nie tylko po deszczu. Nie warto marnować okazji, trzeba skorzystać z oferty i wykorzystać ten nadmiar. Ku inspiracji podrzucam oryginalne propozycje dań z najczęściej występujących w Polsce grzybów. I smaczną historię.

     

    W tym artykule znajdziesz:

    • Prawdziwy grzyb
    • Najdroższy grzyb świata
    • Szlachetny grzyb
    • Tarta z grzybami leśnymi
    • Gołąbki z grzybami
    • Kotleciki z podgrzybków

    Prawdziwy grzyb

    Borowik, trufla i smardz są w czołówce grzybowego rankingu. Fachowcy doceniają smak, prezencję, możliwość kreacji. Ten pierwszy – nazywany też prawdziwkiem ma piękny brązowy kapelusz i czyste, białe wnętrze. Jego jasna nóżka przyciąga uwagę i wyróżnia borowika spośród innych okazów. Zawsze przebija się przez poszycie lasu, a wcale nie jest łatwo na niego trafić. Indywidualista świadomy swojej wartości rośnie tam, gdzie chce, nigdy nie wiadomo, gdzie można na niego trafić. Grzybiarze, którzy znają jego cenę, obchodzą się z nim czule i doceniają bardziej niż koszyk wypełniony innymi, mniej interesującymi okazami. Prawdziwy – bo i takie określenie ma w leśnym slangu występuje w co najmniej czterech gatunkach. Jest szlachetny, usiatkowany, sosnowy i brązowy. Ma przyjemny zapach i lekko orzechowy smak. Można go zjeść nawet w surowej postaci. Pokrojony cienko i skropiony oliwą, oprószony pieprzem i natką pietruszki sprawdzi się wyśmienicie w roli lekkiej przystawki. To danie obala przy okazji mity, że grzyby są ciężkostrawne i kaloryczne. Mogą takie być, jeśli wykąpiemy je w maśle, wysmażymy porządnie albo zupę z nimi zagęścimy mąką i tłustą śmietaną. To dodatki dodają im ciężkości, więc to na nie zrzucajmy uczciwie winę za obciążony żołądek.

     

    Najdroższy grzyb świata

    Trufla zawdzięcza są sławę rzadkości występowania. Wbrew obiegowej opinii rośnie także w Polsce. Nie tylko we Francji czy Włoszech. W dwudziestoleciu międzywojennym przepisy na dania z nimi serwowały codzienne gazety, także nasze babcie truflami obkładały mięsa, suszyły je i przyprawiały zupy. Teraz cena tych grzybów znacząco wzrosła, za najlepsze uznani kucharze za kilogram białej trufli gotowi są zapłacić prawie 30 tysięcy złotych. Na szczęście jest lekka i niewiele jej trzeba, by wybrzmiała smakiem Odmian trufli w Europie spotkamy niemal 200, ale tylko kilka ceni się tak wybitnie. Najbardziej pożądana jest wspomniana trufla biała, do znalezienia we włoskim Piemoncie. W Polsce mamy truflę letnią, niewymagającą w hodowli i odporną na warunki pogodowe. Na pierwsze owocniki trzeba czekać nawet 8 lat, więc u nas to dość niszowa działalność. Co odzwierciedlają talerze, gdzie trufla pojawia się rzadko. Jeśli jednak już nam się trafi, wykorzystajmy ją zacnie. Nawet te końcówki twardsze mogą się przydać. Przekładamy je do butelki lub słoika, zalewamy dobrą oliwą i czekamy 2 tygodnie aż ją porządnie zaromatyzuje. Oliwa truflowa przydaje się do doprawiania sałatek, zup i sosów.

     

    Szlachetny grzyb

    Smardze pachną orzechami i mają fikuśnie marszczone wypustkami kapelusze. Jest ich mało, a te które wyrastają poza prywatnymi ogrodami czy lasami są chronione, co oznacza, że mimo pokusy grzybiarz, który się na nie natknie powinien je zostawić w spokoju. I obejść się smakiem. Smardzy absolutnie nie można zabierać ze środowisk naturalnych. Gdy mamy na nie nieposkromiony apetyt trzeba pojechać na Ukrainę, do Czech, Słowacji czy Danii. Wszędzie tam smardze nie są objęte ochroną. Nie wymagają gotowania, surowe, ususzone mają najwięcej aromatu. Ze względu na rzadkość występowania ich cena z każdym rokiem rośnie. Kilogram średnio kosztuje co najmniej 2 tysiące złotych.

    To najlepsze grzybowe gatunki, ale i pospolitym, znacznie tańszym, takim na każdą kieszeń niczego nie brakuje. Kurki, podgrzybki, maślaki, rydze mają mnóstwo witamin i przede wszystkim aromatu nie do podrobienia. Grzyby fantastycznie wzbogacają wegańskie dania, nadając im pożądanej intensywności. Mogą być uzupełnieniem potrawy albo odegrać w niej główną rolę. Nie są wymagające w obróbce, lubią się z innymi dodatkami. Najważniejsze, by zbierać je rozsądnie, wspierać się wiedzą doświadczonych grzybiarzy i nie szarżować, gdy nie jesteśmy pewni co do gatunku. Nie wyrywamy też i nie niszczymy trujących grzybów, bo to bezsensowne niszczenie ściółki.

    Jeśli kogoś leśne spacery nie kuszą, te poranne wyprawy z nożykiem w ręku i schylanie się po kolejne okazy, niech zajrzy na pobliski targ. Tam grzybiarze dzielą się swoim nadmiarem. Grzyby są sprawdzone przez sanepid, więc można kupować je bez obaw i wyczarowywać z nich pyszności.

     

    Tarta z grzybami leśnymi

    Świetnym pomysłem na urozmaicenie grzybowego jadłospisu jest pyszna, wytrawna tarta z grzybami. Podczas pieczenia pachnie, jak świeża pizza lub zapiekanka. Wprawdzie trzeba w nią włożyć nieco pracy, jednak przepis nie wymaga żadnych wyjątkowych umiejętności kulinarnych.

    Zaczynamy od przygotowania grzybów. Pod tym względem mamy całkowitą dowolność – w tarcie świetnie smakują zwykłe podgrzybki, kurki czy koźlaki. Oczywiście pamiętamy o ich oczyszczeniu, a następnie gotujemy przez około 60 minut. Kroimy dopiero po odcedzeniu i osuszeniu. Wcześniej możemy przygotować kruche ciasto. Potrzebne będą:

    • 100 g masła
    • 50 g śmietany 18%
    • 150 g mąki pszennej
    • 50 g startego sera żółtego

    Całość mieszamy, wyrabiamy, zawijamy w folię i schładzamy przez około pół godziny. Następnie wciskamy w dno formy, nakłuwamy widelcem i wracamy z nim do lodówki na kolejne pół godziny. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i pieczemy przez 15 minut.

    Do nadzienia grzybowego potrzebne będą także:

    • Cebula
    • Ząbek czosnku
    • 4 jajka
    • 200 g śmietany 18%
    • 150 g startego żółtego sera

    Pokrojone grzyby, cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie posiekaną natką pietruszki. Jajka roztrzepujemy i mieszamy ze śmietaną i żółtym serem. Do naczynia dodajemy grzyby usmażone z cebulą i czosnkiem. Utworzoną masę wlewamy do formy z kruchym ciastem. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 st. Pyszny, pachnący i zniewalający swoim urokiem efekt podajemy gościom na stół. Wzdychania z zachwytu i najedzenia gwarantowane!

     

    Gołąbki z grzybami

    Uwielbiane przez Polaków gołąbki najlepiej znane są w wersji z nadzieniem mięsno- ryżowym farszem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast tych dwóch składników użyć pysznych grzybów leśnych i zdrowej kaszy? Oprócz dowolnych grzybów potrzebne nam będą:

    • 2 szklanki kaszy (najlepiej pęczak lub gryczana)
    • Cebula
    • 3 jajka
    • Kapusta
    • Pieprz i sól do smaku

    Świeże grzyby oczyszczamy i gotujemy przez godzinę. Cebulkę podsmażamy na niewielkim ogniu, najlepiej na maśle lub słoninie. Kaszę gotujemy do miękkości, najlepiej na wywarze po grzybach. Grzyby siekamy, dodajemy cebulkę, ugotowany pęczak oraz jajka i mieszamy. Farsz można doprawić solą i pieprzem.

    Kapustę pozbawiamy głąba i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Wyjmujemy z garnka, osuszamy i oddzielamy liście. Farsz formujemy w kulki i zawijamy w liście kapusty. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Żaroodporne naczynie wykładamy zewnętrznymi liśćmi kapusty. Układamy na nich gołąbki, po czym zalewamy resztą wywaru z grzybów – mniej więcej do trzech czwartych. Gołąbki z grzybami leśnymi dusimy przez godzinę. W międzyczasie wdychamy kuszący aromat. Z dumą wystawiamy na stół i oglądamy miny zachwyconych gości.

     

    Kotleciki z podgrzybków

    Na koniec błyskawiczne danie dla tych, którzy szukają alternatywy dla mięsa, a w koszyku wciąż mają podgrzybki z porannego grzybobrania. Oprócz leśnych plonów potrzebne będą:

    • 2 jajka
    • 2 cebule
    • 2 czerstwe bułki i szklanka mleka
    • Bułka tarta
    • Pieprz i sól

    Podgrzybki oczyszczamy, myjemy i dusimy przez około 15 minut. Następnie ścieramy nie na tarce lub blendujemy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Bułki moczymy w mleku, a następnie mocno odciskamy. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, dodajemy jajka, sól i pieprz, po czym formujemy w masę. Jeśli jest zbyt rzadka, zagęszczamy ją odrobiną bułki tartej. Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, tak by zyskały rumiany kolor. Kotleciki z podgrzybków podajemy z surówką, makaronem lub ziemniakami. To pyszny, oryginalny i szybki sposób na grzybowy obiad na co dzień i od święta!

     

    Sezon grzybowy trwa krótko – te okazy, które nie trafią do tarty, gołąbków czy kotletów warto ususzyć. Gotowe najlepiej przechowywać w lnianym woreczku i dorzucać do ulubionych dań. A nawet kawy, bo napój z grzybami szturmem podbija amerykańskie i australijskie kawiarnie.

    Share Button
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    „Bezcenne Chwile” – Program Lojalnościowy, Który Docenia Każdego Klienta
    6 grudnia 2023
    Najciekawsze propozycje strojów na Halloween dla mężczyzn
    23 września 2023
    Przebrania na Halloween dla niemowląt: urocze i bezpieczne pomysły na kostiumy
    22 września 2023

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT