• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Arbuz w roli głównej

    5 sierpnia 2016

    Arbuz jest królem lata. Rządzi dumnie o tej porze roku domagając się szczególnej uwagi. Niby można na niego trafić i w grudniu, ale wtedy trzeba w zakup wkalkulować rozczarowanie, bo pod skorupką zamiast słodkiego miąższu, może być mdły wiór. Latem to co innego. Arbuz przekonuje do siebie soczystością. Mocno czerwony w ponad 90 procentach składa się z wody. Świetnie zaspokaja pragnienie i dopasowuje się do wakacyjnych lekkich potraw. Arbuz czyści organizm z toksyn i dobrze wpływa na pracę serca. Wprawdzie ma niewiele kalorii, bo w 100 gramach zaledwie 30, to szybko podnosi stężenie cukru we krwi, bo ma dużo cukrów prostych. Nie powinni się objadać cukrzycy i ci, co walczą z kilogramami.Pozostali niech biegną po arbuza i wyszukają dla siebie najlepszy model. Do wyboru jest arbuz czerwony, żółty i pomarańczowy. Poszczególne odmiany różnią się nie tylko kolorem miąższu, ale i jego rodzajem. Czerwony ma najwięcej pestek i jest najsłodszy. Najlepiej nadaje się do napojów, deserów i sałatek. Żółty sprawdzi się w daniach wytrawnych, pojawia się często w dobrze przyprawionej kuchni azjatyckiej. Polubicie go za to, że ma niewiele pestek. Arbuz pomarańczowy delikatny miąższ pachnący miodem. Pestki są białe i miękkie.

    W tym artykule znajdziesz:

    • Jak kupować arbuza?
    • Co warto wiedzieć o arbuzie i jego właściwościach?
    • Przepisy z arbuzem w roli głównej
    • Sałatka z arbuza i fety
    • Gazpacho z arbuza i pomidorów
    • Koktajl z arbuza i kiwi
    • Przepis na sorbet arbuzowy
    • Grzanki z serem kozim i arbuzem

    Jak kupować arbuza?


    Arbuza nie oceniamy po wyglądzie. Kolor skorupki niewiele bowiem nam zdradzi. Lepiej w nią…zastukać. Jeśli w odpowiedzi usłyszymy głuchy dźwięk – bingo. Trafiliśmy na dojrzały egzemplarz. Dobry arbuz powinien mieć zwarty, soczysty miąższ. Przechowywany po przekrojeniu na słońcu szybko wysycha i traci jędrność. Najlepiej trzymać go w chłodnym miejscu. Ciepło może też sprawić, że arbuz zgnije. Największy wyhodowany arbuz ważył 122 kilogramy i oczywiście trafił do Księgi Rekordów Guinnessa. Taki wyczyn był szczegółowo zaplanowany i realizowany pod ścisłą kontrolą rolników z farmy w amerykańskim Arkansas. Pod ich czujnym okiem wyrosły także dwa inne arbuzy giganty, które zapisały się na kartach księgi rekordów. Tymczasem przeciętny owoc waży zaledwie 5 kilogramów. Jeśli kupujemy go w całości, w domu po przekrojeniu odkryte części trzeba przykryć folią.

    Co warto wiedzieć o arbuzie i jego właściwościach?

    • Zimny arbuz fantastycznie chłodzi i zaspokaja pragnienie – warto mieć go pod ręką w czasie upałów. Dobrze smakuje podzielony na kawałki. Zmiksowany z lodem – jeszcze lepiej.
    • Sałatki z arbuzem są idealne zamiast wakacyjnego obiadu. Arbuz wymieszany z innymi warzywami czy owocami nie traci swojej jędrności
    • Pestki arbuza nie są szkodliwe – wręcz przeciwnie naukowcy uznają je za lekarstwo. Działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Wspierają także walkę z zaparciami.
    • Arbuz pomaga obniżyć ciśnienie krwi – zawarte w nim składniki aktywne korzystnie wpływają na układ krążenia
    • Owoc ten działa moczopędnie – zaleca się spożywanie arbuza w przypadku infekcji układu moczowego

    Przepisy z arbuzem w roli głównej

    arbuz sałatka

    Sałatka z arbuza i fety

    • 2-3 plastry arbuza
    • 50 g twardego sera feta
    • sok i skórka z limonki
    • łyżka sezamu
    • garść sałaty rukoli
    • sól, pieprz
    • szczypta chilli
    • kilka listków tymianku
    • łyżka oliwy

    Arbuza pokroić w kostkę, wyjąć pestki. Fetę także pokroić. Sok i skórkę z limonki przełożyć do szklanki, wymieszać z oliwą i tymiankiem. Doprawić. Na talerzu ułożyć arbuza z fetą, posypać sezamem i rukolą. Polać sosem.Chłodnik arbuzowy z malinami
    arbuz chłodnik

    • 2 szklanki arbuza pokrojonego
    • szklanka malin
    • łyżeczka posiekanego chilli
    • łyżka posiekanej bazylii
    • sok z cytryny

    Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem. Porządnie schłodzić. Podawać w małych miseczkach lub szklankach z listkami bazylii i kroplą soku z cytryny.

    Gazpacho z arbuza i pomidorów

    • 2 szklanki pokrojonego arbuza
    • 3 pomidory
    • 100 g sera mozzarella
    • cebula szalotka
    • ząbek czosnku
    • pieprz, sól
    • garść świeżej bazylii lub oregano
    • pół szklanki orzechów włoskich posiekanych
    • sok z cytryny

    Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać sok z cytryny i przyprawy. Schłodzić. Przelać do miseczek, każdą porcję posypać pokrojonym w plastry serem mozzarella, orzechami i świeżym liściem bazylii.

    Koktajl z arbuza i kiwi

    • szklanka arbuza pokrojonego w kostkę
    • 2 kiwi
    • kilka liści mięty
    • sok z połowy cytryny
    • kilka kostek lodu

    Owoce obrać, pokroić, zmiksować z miętą i sokiem z cytryny oraz lodem.

    Przepis na sorbet arbuzowy

    • kilogram arbuza
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki wody
    • łyżka soku z cytryny
    • łyżka ekstraktu z wanilii

    Arbuza obrać, wypestkować. W garnku zagotować wodę, sok z cytryny, dodać cukier i gotować na małym ogniu aż powstanie gęsty syrop. Przestudzić. Arbuza zmiksować na gładki mus, wymieszać z chłodnym syropem. Masę przełożyć do foremek na lody lub pudełka i zamrażać przez co najmniej 4 godziny. Jeśli sorbet robiony jest w pudełku, co godzinę trzeba go przemieszać.

    Grzanki z serem kozim i arbuzem

    • 2 kromki razowego pieczywa
    • 4 plastry sera koziego
    • kilka listków świeżego tymianku
    • łyżeczka miodu
    • łyżeczka octu winnego
    • łyżka oliwy
    • mały ząbek czosnku
    • pieprz

    Miód rozpuścić, wymieszać z octem. Chleb posmarować oliwą i startym czosnkiem. Ułożyć na nim plastry sera koziego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać około 10 minut, do czasu aż chleb będzie chrupki, a ser miękki. Arbuza drobno posiekać i wymieszać z tymiankiem. Owoce ułożyć na gorącym serze, posypać pieprzem i polać sosem z miodu.

    Share Button
    arbuzco wiesz o arbuzieMama gotujeprzepisy z arbuzem w roli głównejrodzaje arbuzówsałątka z arbuzasorbet z arbuza
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT