Chcesz się zakochać, polepszyć relacje w związku, wyjść za mąż? W takim razie nie ignoruj zbliżających się Andrzejek. Wigilia imienin patrona par sprzyja zaglądaniu w przyszłość. To wieczór pełen zabawnych wróżb i dobrego nastroju. Czasem potrafi dać zaskakujące odpowiedzi na stawiane losowi pytania. Bez względu na to, gdzie spędzasz Andrzejki, zadbaj o ich właściwą oprawę.
Można nieco drwić, na lanie wosku, którego instrukcja zapisana jest nawet w kartach Muzeum Etnograficznego, patrzeć z przymrużeniem oka, ale warto ten jeden z listopadowych wieczorów spędzić zgodnie z rodzimą tradycją. Spotkać się w domu, przygotować scenariusz i z wypiekami na policzkach sprawdzać, co zadzieje się w przyszłości.
Andrzejkowy wieczór od średniowiecza wzbudzał wśród dziewcząt emocje. Wierzyły, że wsparcie patrona ułatwi znalezienie męża, a to dla większości panien było kluczowe. W tę magiczną noc miały więc nadzieję, że przyszły wybranek, książę z bajki zaprezentuje im się w śnie. Wcześniej lały obficie wosk i ustawiały buty w równym rzędzie kierowanym ku drzwiom chałupy. Ta, której trzewik pierwszy znalazł się w progu, miała gwarancję ślubu w nowym roku.
I choć sporo się zmieniło, Andrzejki wciąż dają pretekst do tego, by sprawdzać, co czai się za rogiem, jakie plany ma wobec nas los. Nawet jeśli traktujemy wróżby z dystansem, nie ma co się na tę tradycję boczyć i rezygnować z niej. Umilą opleciony pluchą listopadowy wieczór, dadzą powód do uśmiania się po pachy. Może nawet pojawi się dreszczyk emocji, gdy przelany przez dziurkę od klucza wosk oglądany będzie pod smugą światła i omawiany gorliwie? Kształt zastygającej wizji przyszłości to temat do rozmowy na całą imprezę.
Katalog wróżb jest dość bogaty. Oprócz tych, które najczęściej przypisywane są Andrzejkom można jeszcze zaplanować mniej popularne, a równie intrygujące i dające odpowiedzi na miłosne pytania.
W tym artykule znajdziesz:
Wróżenie z fusów kawy
Potrząśnij delikatnie filiżanką na dnie,której zostały fusy. Najlepiej kilka razy obróć ją w lewą stronę i z powstałego obrazka odczytaj wizję przyszłości.
Symbole:
Anioł – pomoc bliskiej osoby
As – awans w pracy
But – czeka Cię podróż
Ciasto – zapowiedź imprezy
Balon – przed Tobą ważna decyzja
Obieranie skórek jabłka
Każda z dziewcząt obiera jabłko. Delikatnie, by skórki były jak najdłużej. Potem panny obierki rzucają za siebie przez lewę ramię. Według wierzeń lewa strona jest magiczna. Z powstałego kształtu można odczytać pierwszą literę imienia przyszłego męża
Owocowa przyszłość
Na stole kładziesz 3 owoce – jabłko, śliwkę i cytrynę. Każda z dziewcząt siada przy nich z zawiązanymi oczami i losuje jeden z nich.
Jabłko – znajdziesz swoją drugą połówkę jabłka w nowym roku
Śliwka – przez najbliższy rok nie masz szans na poznanie miłości swojego życia
Cytryna – w nadchodzącym roku czekają Cię same skomplikowane związki
Żeby jednak ta magia wybrzmiała, trzeba jej stworzyć właściwe warunki. Najlepsza jest andrzejkowa domówka. Z lekkim, nienachalnym jadłospisem, który ubarwi spotkanie. Przepisy nie wymagają szczególnego zaangażowania ani umiejętności. W wielu można wykorzystać resztki, jakie są w kuchni. Dobrym pomysłem jest też rozesłanie ich do znajomych i zaproponowanie, by każdy przygotował jedną przekąskę.
Krakersy z pastą z pieczonej papryki
- 4 czerwone papryki
- papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 kromki razowego chleba lub bułki lub 4 małe sucharki
- pół szklanki orzechów włoskich
- 5 łyżek oliwy
- 4 łyżki wody
- sól do smaku
- krakersy lub grzanki do podania
Papryki umyj, wydrąż z nich gniazda. Pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na blaszce do pieczenia, skrop łyżką oliwy. Posyp posiekanym ząbkiem czosnku. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz paprykę przez pół godziny. Potem gorącą przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku. Gotową pastę zapakuj do słoika.
Pieczona dynia z mozzarellą i pomidorami
- 300 g dyni piżmowej
- garść pomidorków koktajlowych
- 100 g mozzarelli
- garść orzechów
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
- łyżka pasty tahini
- łyżka miodu
- oliwa
- sól, pieprz
Orzechy podpraż. Natkę i czosnek posiekaj drobno, dodaj sok z cytryny, tahinę, miód i oliwę. Dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj sos. Dynię obierz i pokrój w bardzo cienkie plastry. Na patelni rozgrzej oliwę i podpiecz krótko wszystkie plastry z obu stron. Mozzarellę pokrój w plastry. Pomidorki przekrój na pół, większe na ćwiartki. Na talerzu ułóż upieczoną dynię, na nią wyłóż plastry mozzarelli i pomidorki. Posyp wszystko podprażonymi orzechami laskowymi i polej sosem.
Trufle kokosowe
- 200 g wiórek
- 200 g serka mascarpone lub rozpuszczonej białej czekolady
- 3 łyżki miodu
- 50 g płatków migdałowych
Wiórki zalej 3 szklankami wrzącej wody. Zostaw na 2 godziny. Zblenduj całość i przelej przez sitko – uzyskany płyn będzie naturalnym mlekiem kokosowym. Natomiast odsączone wiórki przełóż do blendera. Dodaj wszystkie składniki i delikatnie rozdrobnij. Z masy lep niewielkie kulki. Każdą obtocz w suchych wiórkach lub płatkach migdałowych.
Sałatka z makaronem soba
- 50 g makaronu soba
- 2 pomarańcze
- pierś z kurczaka
- 50 g czerwonej kapusty
- czerwona cebula
- połówka granatu
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy z gorczycą
- 4 łyżki oliwy
- łyżka sosu sojowego
- łyżka suszonej żurawiny
- pieprz
- suszone chili
Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry. Przełóż do miski, dodaj jogurt i posiekaną bazylię. Zostaw na 15 minut. Po tym czasie mięso usmaż na odrobinie oliwy. Kapustę i cebulę poszatkuj, przełóż do miski, zalej sokiem z pomarańczy. Dodaj żurawinę i wymieszaj, odstaw. Makaron zalej wrzątkiem i zostaw na chwilę. Odsącz. Z granatu wybierz pestki. Musztardę wymieszaj z oliwą, chili, 2 łyżkami soku z pomarańczy i sosem sojowym. Makaron przełóż do słoika, dodaj kapustę z żurawiną i cebulą, usmażonego kurczaka, posyp pestkami granatu i polej sosem.
Jesienny deser śliwkowy
- 10 śliwek
- filiżanka mocnej kawy
- łyżka brązowego cukru lub miodu
- 50 g masła
- sok i skórka z pomarańczy
- łyżka suszonej lawendy – opcjonalnie
- 2-3 łyżki posiekanych orzechów
- Łyżeczka cynamonu
- Okruchy dowolnych ciastek
Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozpuść masło, podpiecz na nim owoce, tak, by puściły nieco soku, a potem zalej je kawą i duś przez 5 minut, by napój nieco odparował. Wsyp cukier/miód, cynamon i podgrzewaj ciągle mieszając aż cukier rozpuści się w maśle i zacznie gęstnieć. Wlej sok i skórkę z pomarańczy, gotuj jeszcze chwilę aż powstanie gęsty sos. W słoiczku ułóż pokruszone ciasteczka, na nie wlej sos śliwkowy.
Praliny chlebowe
- 3 bułki lub kromki chleba
- niepełna mleka kokosowego lub wody 3 łyżki masła lub 2 oleju
- łyżka zmielonego siemienia lnianego kakao
- kawałki czekolady
- ulubione bakalie
- wiórki kokosowe
Bakalie i czekoladę drobno posiekaj. Pieczywo rozdrobnij w blenderze lub pokrój w kosteczkę. Mleko lub wodę podgrzej. Zalej nim pieczywo i zostaw do nasiąknięcia. Masło rozpuść. Ciepłe wlej do masy chlebowej. Dodaj siemię lniane, posiekaną czekoladę i bakalie. Uformuj kulki. Mokre obtocz w kakao lub wiórkach kokosowych.
Wzmacniający koktajl – 2 porcje
- Garść jarmużu
- Garść natki pietruszki
- Dojrzały banan
- Szklanka soku z pomarańczy
- Łyżeczka siemienia lnianego
- Pół szklanki ciepłej wody
Banana obierz, pokrój na mniejsze kawałki, jarmuż umyj i osusz. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj.
Napisz komentarz