• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Andrzejki w domu? Mamy na nie najlepszy przepis!

    26 listopada 2019

    Chcesz się zakochać, polepszyć relacje w związku, wyjść za mąż? W takim razie nie ignoruj zbliżających się Andrzejek. Wigilia imienin patrona par sprzyja zaglądaniu w przyszłość. To wieczór pełen zabawnych wróżb i dobrego nastroju. Czasem potrafi dać zaskakujące odpowiedzi na stawiane losowi pytania. Bez względu na to, gdzie spędzasz Andrzejki, zadbaj o ich właściwą oprawę.

     

    Można nieco drwić, na lanie wosku, którego instrukcja zapisana jest nawet w kartach Muzeum Etnograficznego, patrzeć z przymrużeniem oka, ale warto ten jeden z listopadowych wieczorów spędzić zgodnie z rodzimą tradycją. Spotkać się w domu, przygotować scenariusz i z wypiekami na policzkach sprawdzać, co zadzieje się w przyszłości.

    Andrzejkowy wieczór od średniowiecza wzbudzał wśród dziewcząt emocje. Wierzyły, że wsparcie patrona ułatwi znalezienie męża, a to dla większości panien było kluczowe. W tę magiczną noc miały więc nadzieję, że przyszły wybranek, książę z bajki zaprezentuje im się w śnie. Wcześniej lały obficie wosk i ustawiały buty w równym rzędzie kierowanym ku drzwiom chałupy. Ta, której trzewik pierwszy znalazł się w progu, miała gwarancję ślubu w nowym roku.

    I choć sporo się zmieniło, Andrzejki wciąż dają pretekst do tego, by sprawdzać, co czai się za rogiem, jakie plany ma wobec nas los. Nawet jeśli traktujemy wróżby z dystansem, nie ma co się na tę tradycję boczyć i rezygnować z niej. Umilą opleciony pluchą listopadowy wieczór, dadzą powód do uśmiania się po pachy. Może nawet pojawi się dreszczyk emocji, gdy przelany przez dziurkę od klucza wosk oglądany będzie pod smugą światła i omawiany gorliwie? Kształt zastygającej wizji przyszłości to temat do rozmowy na całą imprezę.

    Katalog wróżb jest dość bogaty. Oprócz tych, które najczęściej przypisywane są Andrzejkom można jeszcze zaplanować mniej popularne, a równie intrygujące i dające odpowiedzi na miłosne pytania.

     

    W tym artykule znajdziesz:

    • Wróżenie z fusów kawy
    • Obieranie skórek jabłka
    • Owocowa przyszłość
    • Krakersy z pastą z pieczonej papryki
    • Pieczona dynia z mozzarellą i pomidorami
    • Trufle kokosowe
    • Sałatka z makaronem soba
    • Jesienny deser śliwkowy
    • Praliny chlebowe
    • Wzmacniający koktajl – 2 porcje
    • Udanego świętowania i dobrych wróżb!

    Wróżenie z fusów kawy

    Potrząśnij delikatnie filiżanką na dnie,której zostały fusy. Najlepiej kilka razy obróć ją w lewą stronę i z powstałego obrazka odczytaj wizję przyszłości.

    Symbole:

    Anioł – pomoc bliskiej osoby

    As – awans w pracy

    But – czeka Cię podróż

    Ciasto – zapowiedź imprezy

    Balon – przed Tobą ważna decyzja

     

    Obieranie skórek jabłka

    Każda z dziewcząt obiera jabłko. Delikatnie, by skórki były jak najdłużej. Potem panny obierki rzucają za siebie przez lewę ramię. Według wierzeń lewa strona jest magiczna. Z powstałego kształtu można odczytać pierwszą literę imienia przyszłego męża

     

    Owocowa przyszłość

    Na stole kładziesz 3 owoce – jabłko, śliwkę i cytrynę. Każda z dziewcząt siada przy nich z zawiązanymi oczami i losuje jeden z nich.

    Jabłko – znajdziesz swoją drugą połówkę jabłka w nowym roku

    Śliwka – przez najbliższy rok nie masz szans na poznanie miłości swojego życia

    Cytryna  – w nadchodzącym roku czekają Cię same skomplikowane związki

     

    Żeby jednak ta magia wybrzmiała, trzeba jej stworzyć właściwe warunki. Najlepsza jest andrzejkowa domówka. Z lekkim, nienachalnym jadłospisem, który ubarwi spotkanie. Przepisy nie wymagają szczególnego zaangażowania ani umiejętności. W wielu można wykorzystać resztki, jakie są w kuchni. Dobrym pomysłem jest też rozesłanie ich do znajomych i zaproponowanie, by każdy przygotował jedną przekąskę.

     

    Krakersy z pastą z pieczonej papryki

    • 4 czerwone papryki
    • papryczka chili
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 kromki razowego chleba lub bułki lub 4 małe sucharki
    • pół szklanki orzechów włoskich
    • 5 łyżek oliwy
    • 4 łyżki wody
    • sól do smaku
    • krakersy lub grzanki do podania

     

    Papryki umyj, wydrąż z nich gniazda. Pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na blaszce do pieczenia, skrop łyżką oliwy. Posyp posiekanym ząbkiem czosnku. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz paprykę przez pół godziny. Potem gorącą przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku. Gotową pastę zapakuj do słoika.

     

    Pieczona dynia z mozzarellą i pomidorami

    • 300 g dyni piżmowej
    • garść pomidorków koktajlowych
    • 100 g mozzarelli
    • garść orzechów
    • natka pietruszki
    • ząbek czosnku
    • sok z cytryny
    • łyżka pasty tahini
    • łyżka miodu
    • oliwa
    • sól, pieprz

    Orzechy podpraż. Natkę i czosnek posiekaj drobno, dodaj sok z cytryny, tahinę, miód i oliwę. Dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj sos. Dynię obierz i pokrój w bardzo cienkie plastry. Na patelni rozgrzej oliwę i podpiecz krótko wszystkie plastry z obu stron. Mozzarellę pokrój w plastry. Pomidorki przekrój na pół, większe na ćwiartki. Na talerzu ułóż upieczoną dynię, na nią wyłóż plastry mozzarelli i pomidorki. Posyp wszystko podprażonymi orzechami laskowymi i polej sosem.

    Trufle kokosowe

    • 200 g wiórek
    • 200 g serka mascarpone lub rozpuszczonej białej czekolady
    • 3 łyżki miodu
    • 50 g płatków migdałowych

     

    Wiórki zalej 3 szklankami wrzącej wody. Zostaw na 2 godziny. Zblenduj całość i przelej przez sitko – uzyskany płyn będzie naturalnym mlekiem kokosowym. Natomiast odsączone wiórki przełóż do blendera. Dodaj wszystkie składniki i delikatnie rozdrobnij. Z masy lep niewielkie kulki. Każdą obtocz w suchych wiórkach lub płatkach migdałowych.

     

    Sałatka z makaronem soba

    • 50 g makaronu soba
    • 2 pomarańcze
    • pierś z kurczaka
    • 50 g czerwonej kapusty
    • czerwona cebula
    • połówka granatu
    • 150 g jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki musztardy z gorczycą
    • 4 łyżki oliwy
    • łyżka sosu sojowego
    • łyżka suszonej żurawiny
    • pieprz
    • suszone chili

     

    Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry. Przełóż do miski, dodaj jogurt i posiekaną bazylię. Zostaw na 15 minut. Po tym czasie mięso usmaż na odrobinie oliwy. Kapustę i cebulę poszatkuj, przełóż do miski, zalej sokiem z pomarańczy. Dodaj żurawinę i wymieszaj, odstaw. Makaron zalej wrzątkiem i zostaw na chwilę. Odsącz. Z granatu wybierz pestki. Musztardę wymieszaj z oliwą, chili, 2 łyżkami soku z pomarańczy i sosem sojowym. Makaron przełóż do słoika, dodaj kapustę z żurawiną i cebulą, usmażonego kurczaka, posyp pestkami granatu i polej sosem.

     

    Jesienny deser śliwkowy

    • 10 śliwek
    • filiżanka mocnej kawy
    • łyżka brązowego cukru lub miodu
    • 50 g masła
    • sok i skórka z pomarańczy
    • łyżka suszonej lawendy – opcjonalnie
    • 2-3 łyżki posiekanych orzechów
    • Łyżeczka cynamonu
    • Okruchy dowolnych ciastek

    Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozpuść masło, podpiecz na nim owoce, tak, by puściły nieco soku, a potem zalej je kawą i duś przez 5 minut, by napój nieco odparował. Wsyp cukier/miód, cynamon i podgrzewaj ciągle mieszając aż cukier rozpuści się w maśle i zacznie gęstnieć. Wlej sok i skórkę z pomarańczy, gotuj jeszcze chwilę aż powstanie gęsty sos. W słoiczku ułóż pokruszone ciasteczka, na nie wlej sos śliwkowy.

    Praliny chlebowe

    • 3 bułki lub kromki chleba
    • niepełna mleka kokosowego lub wody 3 łyżki masła lub 2 oleju
    • łyżka zmielonego siemienia lnianego kakao
    • kawałki czekolady
    • ulubione bakalie
    • wiórki kokosowe

    Bakalie i czekoladę drobno posiekaj. Pieczywo rozdrobnij w blenderze lub pokrój w kosteczkę. Mleko lub wodę podgrzej. Zalej nim pieczywo i zostaw do nasiąknięcia. Masło rozpuść. Ciepłe wlej do masy chlebowej. Dodaj siemię lniane, posiekaną czekoladę i bakalie. Uformuj kulki. Mokre obtocz w kakao lub wiórkach kokosowych.

     

    Wzmacniający koktajl – 2 porcje

    • Garść jarmużu
    • Garść natki pietruszki
    • Dojrzały banan
    • Szklanka soku z pomarańczy
    • Łyżeczka siemienia lnianego
    • Pół szklanki ciepłej wody

     

    Banana obierz, pokrój na mniejsze kawałki, jarmuż umyj i osusz. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj.

     

    Udanego świętowania i dobrych wróżb!

    Share Button
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    „Bezcenne Chwile” – Program Lojalnościowy, Który Docenia Każdego Klienta
    6 grudnia 2023
    Najciekawsze propozycje strojów na Halloween dla mężczyzn
    23 września 2023
    Przebrania na Halloween dla niemowląt: urocze i bezpieczne pomysły na kostiumy
    22 września 2023

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT