• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Wielkanoc 2022 w nowej odsłonie. Bez mięsa, za to z zieloną energią!

    2 kwietnia 2020

    Tradycja sugeruje, że wielkanocny stół musi uginać się pod ciężarem klasycznych potraw. Intensywny żurek z kapiącą się w nim wędzonką, mięsny pasztet z chrzanem i pieczona biała kiełbasa. Choć te dania smakują domowymi wspomnieniami, w nadmiarze mogą nam zaszkodzić. Dlatego warto nieco odchudzić świąteczny jadłospis i wesprzeć go roślinną energią.

     

    Święta bez mięsa wcale nie będą smakowały gorzej. To najważniejsza myśl, która powinna nam towarzyszyć przy kreowaniu wielkanocnego jadłospisu serwowanego w lżejszej odsłonie. Odrobina kulinarnego sprytu i zapobiegliwości wystarczą, by przekonać najbliższych, że mięso wcale nie musi pojawiać się w roli głównej. Bohaterem stołu tym razem niech będą warzywa, strączki i kasze, które odpowiednio przyrządzone, doprawione i podane zrobią dobre wrażenie. Zapraszam po przepis na lżejszą Wielkanoc w 5 krokach.

     

    W tym artykule znajdziesz:

    • Krok 1. Plan na zieloną  Wielkanoc
    • Krok 2. Co podać zamiast mięsa?
    • Krok 3 Układamy menu
    • Krok 4 Dobrze przyprawione  
    • Krok 5. Klasyka z w lekkim wydaniu
    • Ciasto pomarańczowe 
    • Sprawdź AKCESORIA KUCHENNE dostępne w limango -> kilknij tutaj.

    Krok 1. Plan na zieloną  Wielkanoc

    Przygotowania zaczynamy od zaplanowania zakupów. Nie ma potrzeby robienia zapasów, których potem nie uda się wykorzystać. By uniknąć nadmiaru trzeba po prostu dostosować ilość składników do osób, które usiądą z nami przy stole. Pamiętaj warzyw powinno być więcej, żeby wszyscy mogli się nasycić, jednak strączki są tak samo syte jak mięso i zawiera tyle samo białka. Dodatkowo dieta wegetariańska lub wegańska jest bardziej lekko strawna, a wiele tradycyjnych dań, zwłaszcza w kuchni polskiej jest ciężko strawnymi daniami. Na cała szczęście powstaje coraz więcej wegetariańskich lub wegańskich wersji przepisów tradycyjnych potraw.

     

    Krok 2. Co podać zamiast mięsa?

    Skoro tegoroczna Wielkanoc ma być lżejsza, mięso schodzi na plan dalszy i pojawia się sporadycznie, to w zamian królują strączki, kasze i warzywa.

    • Strączki

    To pełnowartościowe białko. Ugotowane fasola, ciecierzyca, soczewica można wykorzystać do sałatek, kotletów, zapiekanek i zup.

    • Kasze

    Są naturalnym źródłem błonnika i wielu minerałów. Pasują do dań wytrawnych i słodkich

    • Warzywa i owoce

    Fundują organizmowi dawkę witamin i składników mineralnych.

    • Kiełki

    Najlepiej wyhodowane samodzielnie na parapecie

    • Nasiona i orzechy

    Obfitują w potrzebne tłuszcze. Są także źródłem białka, witamin i minerałów.

    Krok 3 Układamy menu

    Na przystawkę jajka z pesto szpinakowy z prażonymi pestkami dyni, soczewicowe pulpety z kurkumą i natką pietruszki to obiadowa propozycja, a do kawy sernik z kaszy jaglanej. Warto modyfikować dotychczasowe przyzwyczajenia i przekonywać się, jak zaskakująco dobrze mogą smakować.

    Pesto szpinakowe

    • 2 szklanki świeżego szpinaku
    • pół szklanki świeżej bazylii
    • 2 łyżki pestek dyni + 1 do dekoracji
    • 3  łyżki oliwy
    • 2 łyżki startego twardego sera
    • sól, pieprz
    • sok z połowy cytryny

    Wszystkie składniki przełóż do blendera. Zmiksuj je na gładki sos. Dopraw sokiem z cytryny i solą oraz pieprzem. Łyżkę pestek dyni upraż na suchej patelni. Pesto wyłóż na ugotowane jajka. Posyp gorącymi pestkami.

     

    Pulpety z soczewicy

    • szklanka ugotowanej soczewicy
    • 4 łyżki mąki
    • łyżeczka kurkumy
    • pół łyżeczki kuminu rzymskiego
    • garść natki pietruszki
    • ząbek czosnku
    • sól, pieprz
    • szklanka pomidorów z puszki
    • oliwa do smażenia

     

    Ugotowaną soczewicę odsącz i przełóż do blendera. Rozdrobnij ją gładko. Do masy dodaj kurkumę, kumin, sól, pieprz, posiekana natkę pietruszki i starty czosnek. Dosyp mąkę i wymieszaj. Z masy ulep niewielkie kulki. Na patelni rozgrzej oliwę, na niej usmaż wszystkie pulpety. Gdy się mocniej zarumienią, wlej sok z pomidorów i gotuj w nim pulpety przez kilka minut. Przełóż danie do miseczki, posyp natką pietruszki. Możesz je podawać z makaronem lub  pieczywem.

     

    Ciasto z kaszy jaglanej 

    • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
    • ¾ szklanki mleka kokosowego
    • 10 daktyli
    • szklanka orzechów włoskich
    • 100 g mlecznej czekolady

     

    Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do namoczenia na 15 minut. Kaszę jaglaną przekładamy do blendera, dodajemy mleko kokosowe, orzechy i odsączone daktyle. Miksujemy. Masę przekładamy do formy  (20 cm tortownica) i chłodzimy przez 5 godzin w lodówce. Na zimne ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę. Zostawiamy do zastygnięcia.

     

    Krok 4 Dobrze przyprawione  

    Wielkanocne dania w nowej odsłonie nie wzbudzą protestu dzięki właściwie dobranym do nich przyprawom. Są takie, które nie tylko odpowiadają za wzmocnienie, ale i nasuwają kubkom smakowym przyjemne skojarzenia.

    • Przyprawy – świeże i suszone

    Przyprawy podkręcają smak dania i dodają mu charakteru.

    • Płatki drożdżowe

    To nieaktywna postać drożdży. Nadają daniom serowy posmak. Można je dodawać do wegańskiego majonezu, parmezanu.

    • Czarna sól

    Ma  aromat gotowanego jajka. Pasuje do sałatek, warzywnego gulaszu i past.

    • Papryka wędzona

    Skutecznie oszukuje kubki smakowe i dodają charyzmy roślinnym daniom

     

    Krok 5. Klasyka z w lekkim wydaniu

    Nie wyobrażacie sobie świąt bez żurku? Spokojnie, wcale nie trzeba z niego zrezygnować. Macie za sobą już 3 kroki, dzięki którym jesteście w stanie zaserwować rewelacyjny żurek, w którym nikomu nie będzie brakowało mięsa. I do tego będziecie wierni tradycji, bo zgodnie z nią żurek jest potrawą postną. Jakoś tak się w polskiej kuchni przydarzyło, że ktoś zaczął przyrządzać go na rosole, dorzucił kiełbasy czy wędzonki i wyrwał przepis z klasycznych ram. By do nich wrócić trzeba zakwas połączyć z wywarem warzywnym, koniecznie z paloną cebulą i pieczonym czosnkiem, bo one genialnie wzmocnią zupę. Potem zamiast mięsa dodajemy szczodrze wędzonej papryki, dużo świeżego majeranku i startego chrzanu. Zagęszczamy skromnie śmietaną i podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

    Do pasztetu zamiast mięsa wykorzystujemy warzywa z wywaru, rozdrabniamy je w blenderze z ugotowaną kaszą lub ciecierzycą, masą, która nam zlepi skutecznie inne składniki. Można dorzucić czerstwą namoczoną i odsączoną bułkę, kromkę razowego chleba lub łyżkę zmielonego siemienia lnianego. Do tego dużo przypraw – kuminu rzymskiego, rozdrobnionych ziół i godzina spędzona w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pasztet pysznie łączy się z chrzanem, ostrymi kiełkami i smakuje wybornie.

    Na wielkanocnym stole zamiast półmisków z mięsem dobrze jest ustawić kilka lżejszych przekąsek. Z ugotowanej fasoli da się zrobić dobry smalec, taki, co przypadnie do gustu nawet tym, co nie wyobrażają sobie rozstania z mięsem. Tutaj za sukces odpowiada mocno podpieczona cebula, uprażone pestki słonecznika i kasza gryczana. Wszystko mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, papryką, pieprzem i solą. Dekorujemy ugotowaną i uprażoną kaszą gryczaną. Obrane marchewki, seler naciowy, kalarepa, rzodkiewki spełnią rolę podgryzaczy, którymi będzie można się częstować nienachalnie. Obok nich można postawić delikatny sos jogurtowy z posiekanymi ziołami.

    Zamiast klasycznego ciężkiego sernika wśród słodyczowego repertuaru może pojawić się puszyste ciasto pomarańczowe. Długo przetrwa, można je maczać w kawie czy herbacie. Powstaje szybko, bo wymaga połączenia składników:

    Ciasto pomarańczowe 

    • 200 g mąki
    • 200 g masła
    • 4 jajka
    • 100 g trzcinowego cukru
    • sok i skórka z jednej pomarańczy
    • łyżeczka proszku do pieczenia

     

    Mąkę mieszamy z proszkiem. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do schłodzonego dodajemy sok i skórkę z pomarańczy. Jajka ubijamy z cukrem. Do puszystej masy powoli wlewamy masło pomarańczowe i wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy wszystko, ciasto wlewamy do tortownicy (24 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 40 minut.

    Mam nadzieję, że dacie się namówić na lżejsze święta! Słonecznej i pysznej Wielkanocy!

     

    Sprawdź AKCESORIA KUCHENNE dostępne w limango -> kilknij tutaj.

     

    Share Button
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    „Bezcenne Chwile” – Program Lojalnościowy, Który Docenia Każdego Klienta
    6 grudnia 2023
    Najciekawsze propozycje strojów na Halloween dla mężczyzn
    23 września 2023
    Przebrania na Halloween dla niemowląt: urocze i bezpieczne pomysły na kostiumy
    22 września 2023

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT