• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Kiełki, pędy, zioła – super żywność, którą z resztek wyhodujesz sam

    7 października 2019

    Większość z nas wie o tym, że cebula posadzona w doniczce wypuści pyszny szczypior. Czy jednak kiedykolwiek spróbowaliście zrobić to samo z imbirem, ananasem lub awokado? Nawet pozostałe z nich resztki da się kreatywnie wykorzystać. Wystarczy tylko poznać plan domowej hodowli i troski o zasadzone rośliny. On sprawi, że szybko zaczniecie zbierać pierwsze plony.

     

    Warzywa i owoce to, zaraz po pieczywie to najczęściej wyrzucane przez nas do śmietnika jedzenie. Trafiają tam przez naszą nieroztropność i zamiłowanie do nadmiaru. Tymczasem okazuje się, że wystarczy dobrze planować zakupy i dbać o nie, by ryzyko marnowania skutecznie ograniczyć. Można też zrobić kolejny krok i wykorzystać produkty, które tylko się da w pełni. Skorzystać z ich potencjału od trzonka do korzonka. Sporo roślinnych resztek oferuje nowe możliwości.

     

    W tym artykule znajdziesz:

    • Wykorzystuj, zarabiaj
    • Warzywa, które odrastają z resztek
    • Dobroczynny imbir
    • Egzotyczne resztki
    • Warzywa na nowo
    • Wartości roślin wyhodowanych z resztek

    Wykorzystuj, zarabiaj

    Są takie domy, gdzie niemal nic nigdy się nie marnuje. To, czego nie da się zjeść, trafia na kompost i  po pewnym czasie staje się wartościowym, ekologicznym nawozem. Biohummus, bo taką nosi nazwę czarny płyn wyprodukowany z kompostu dopieszcza rośliny, które podlewane nim rosną, jak szalone.  Nie każdy jednak ma odwagę na kompostowanie, to w Polsce wciąż mało popularne zajęcie, z którego słyną głównie działkowi ogrodnicy. Warto ich podpatrywać, może zainspirują i ułatwiają podjęcie decyzji o takim organicznym i naturalnym przerabianiu resztek. Zanim jednak do niej dojrzejecie, wykorzystajcie rozwiązania pośrednie. Uruchomcie domową regenerację resztek na kuchennym parapecie. Wiele warzyw i owoców może wyrosnąć z kiełków czy pędów, końcówek, ogonków zanurzonych w wodzie, a potem przesadzonych do ziemi. Sprawdźcie najlepsze pomysły.

    Warzywa, które odrastają z resztek

    W podstawówce sadziłam w doniczce cebulę i czosnek. To było klasowe zadanie domowe z biologii. Złapałam bakcyla i przez pewien czas pod czujnym okiem rodziców realizowałam przemożne pragnienie posiadania własnych, wypielęgnowanych od początku roślin. Z wypiekami na twarzy obserwowałam, jak z cebuli i czosnku wyrasta pyszny szczypior. Przepis utkwił mi w pamięci na całe życie. Wystarczy włożyć roślinę lub jej fragment do doniczki z ziemią i nie zapominać o regularnym podlewaniu niewielką ilością wody. Pyszny, ekologiczny i darmowy szczypiorek z własnej doniczki staje się niepostrzeżenie ważną częścią sałatki lub ozdobi kanapkę.

    To dopiero początek. Bo grupa warzyw, która ma tę zdolność  odrastania z resztek jest obfita. Por, sałata rzymska, seler i koper fenkuł dostają nowe życie wyłonione z końcówki. Wystarczy moczyć ją w wodzie tak długo, aż wypuści korzenie. Następnie ten kawałek warzywa z  pędami zasadzamy w ziemi i regularnie podlewamy. Nieco innym sposobem wyhodujemy nać marchewki i pietruszki. Niewielką (1-2 cm) końcówkę warzywa umieszczamy w naczyniu, a następnie nawadniamy. Wystarczy mała ilość wody, trzeba jednak dbać o to, by roślina była stale namoczona, najlepiej w zimnej wodzie. Plon pojawia się nagle i przydaje w postaci pysznej naci do zupy czy zdobienia dania. Można z natki ukręcić jesienny koktajl wsparty sokiem jabłkowym i odrobiną octu. Rarytas dbający o naszą odporność.

     

    Dobroczynny imbir

    Uporczywe o tej porze roku infekcje pomoże przetrwać korzeń imbiru, bo posiada wiele właściwości zdrowotnych. Wykorzystuje się go też przy odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu. Niestety ta moc jest w cenie – kłącze imbiru bywa nadmiernie drogie. Dzięki kulinarnemu sprytowi i wiedzy można zaoszczędzić i imbir mieć z doniczki. Jak to zrobić? Na początek imbir umieszczamy w naczyniu z wodą. Po 5-7 dniach przesadzamy do doniczki z ziemią – umieszczamy niezbyt głęboko i regularnie podlewamy, najlepiej dwa razy w tygodniu. Należy zadbać o to, by ziemia była zawsze nawilżona, inaczej imbir może nam uschnąć, a lubi mieć mokro. Na efekty tej troski trzeba nieco poczekać – od pół roku, do nawet 10 miesięcy. Uzyskamy jednak nasz własny imbir gotowy do zjedzenia na surowo, parzenia, gotowania, suszenia i wykorzystywania bez marnowania. Najlepiej od razu zajmijcie się swoimi sadzonkami. Nie ma co odwlekać tego zabiegu.

     

    Egzotyczne resztki

    Jeśli apetyt zostanie rozbudzony można sięgnąć w kierunku resztkowej egzotyki. Wykorzystując resztki, nie musimy wcale ograniczać się do roślin swobodnie uprawianych w naszym klimacie. W domowej doniczce urośnie nam ananas, a nawet awokado! Wprawdzie nie stanie się to tak błyskawicznie, jak w przypadku cebuli i czosnku, jednak warto będzie poczekać. W przypadku ananasa wykorzystujemy pióropusz z końcówką – wykrajamy ją tak, by zobaczyć niewielkie kropki. Wkładamy go do szklanki z wodą, którą wymieniamy co 2 dni. Po około 3 tygodniach powinny pojawić się pierwsze korzenie. To czas na przesadzenie ananasa do doniczki z ziemią, umieszczenie w nasłonecznionym miejscu i regularne podlewanie. Na owoc – jeśli będziemy mieli dużo szczęścia możemy liczyć najwcześniej po dwóch latach, ale też może nie pojawić się wcale. Jednak warto podjąć wyzwanie, cóż to będzie za satysfakcja – wyhodowanie w doniczce polskiego ananasa! Instagram oszaleje. Oczekiwanie na pewno ubarwi już sama roślina, liście można potraktować jako ozdobę parapetu i nie zniechęcać się możliwością porażki.

    Awokado też wymaga cierpliwości, a do tego więcej zabiegów. Najpierw wybieramy zdrowy egzemplarz bez żadnej skazy i wykorzystujemy jego pestkę. Najpierw wbijamy w nią wykałaczki i wkładamy do wody w taki sposób, aby tylko dolna jej część była mokra. Gdy pojawią się kiełki, pestkę sadzimy w doniczce z ziemią. I teraz najgorsza wiadomość, nasze awokado będzie gotowe do zjedzenia za jakieś 6 lat. Jeśli dobrze się zaadoptuje. Jednak jest to awokado, na które warto czekać! Można także eksperymentować z pestkami pomidora, cytryny, arbuza, mango. Tym twardym przed wsadzeniem do ziemi najlepiej zafundować kilkudniową kąpiel, szybciej wykiełkują.

    Warzywa na nowo

    Tym, co nie mają czasu polecam poczciwe marchewki i pietruszki. Oba warzywa koniecznie z natką, która sprawia, że będą efekty. Odkrojone kawałki korzenia z zielonymi listkami wkładamy do ziemi, a doniczkę ustawiamy na parapecie, w delikatnie nasłonecznionym miejscu. Podlewamy i czekamy tydzień na pierwsze efekty. Sałata też jest niewymagająca w odzyskiwaniu potencjału. Jej końcówkę – tę przyciemnioną wystarczy włożyć do szklanki z wodą. Po kilku dniach wypuści korzonki i da znać, że chce przeniesienia do ziemi. Identycznych zabiegów do wyrośnięcia na nowo potrzebuje seler, fenkuł i por. Każde z tych warzyw z doniczki może trafić do ogrodu – oczywiście, gdy pora roku będzie temu sprzyjać.

    Nie marnujcie też mocy ziół. Te sklepowe opadają z sił dość szybko. Dajcie im szansę na rehabilitację w Waszej doniczce. Najpierw kilka gałązek wyciągniętych z korzeniami zanurzcie w wodzie, a po 3 dniach przesadzcie do ziemi.  Bazylia, tymianek, mięta i oregano szybko zaczną piąć się w górę i aromatyzować kuchnię swoim zapachem. A Wam nie zabraknie przypraw do ulubionych dań! Zapamiętajcie więc listę warzyw i owoców, jakie nadają się do odtworzenia:

     

    • cebula
    • czosnek
    • por
    • fenkuł
    • marchewka
    • pietruszka
    • sałata
    • liście ziół – bazylii, mięty, oregano
    • pestki pomidorów, ogórków i papryki
    • pestki cytrusów
    • pestki awokado

     

    Wartości roślin wyhodowanych z resztek

    Sceptyków uprzedzam – warzywa i owoce, które wyrosną nam z resztek, niczym nie ustępują tym, które hodowane są w gospodarstwach i na plantacjach. Przeciwnie – dzięki temu, że sami z indywidualną czułością dbamy o nasze rośliny, wiemy dokładnie, w jakim procesie powstały. Nie zastanawiamy się, ile chemii użyto do polepszenia ich wizerunku. Nie mamy wątpliwości skąd naprawdę pochodzą. To nasze własne plony, z których możemy korzystać. Na zdrowie! Swoje i portfela.

    Share Button
    Udostępnij

    Porady dla Mam

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    „Bezcenne Chwile” – Program Lojalnościowy, Który Docenia Każdego Klienta
    6 grudnia 2023
    Najciekawsze propozycje strojów na Halloween dla mężczyzn
    23 września 2023
    Przebrania na Halloween dla niemowląt: urocze i bezpieczne pomysły na kostiumy
    22 września 2023

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT