• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Wielkanoc w rytmie zero waste

    21 marca 2018

    Nadchodząca wiosennymi pełnymi energii krokami Wielkanoc może wybrzmieć w rytmie zero waste. Trendzie, jaki  wdarł się w tym roku do kuchni i nie zamierza jej wzorem wcześniejszych mód porzucać po jednym sezonie. Dla określenia limitu w sprawie niemarnowania  święta są idealnym pretekstem, bo to czas pokus kryjących się pod przykrywką promocji. Oprzeć im się wyjątkowo wypada, a ograniczenie nieuzasadnionych tęsknot można dobrze zaplanować.

     

    Plan jest koniecznością. Bez niego łatwo będzie zboczyć z właściwej drogi przedświątecznej wstrzemięźliwości. Efekt błędów widać w statystykach Banków Żywności, które policzyły, że przed minionym Bożym Narodzeniem i w jego czasie w Polsce zmarnowało się nawet 160 tysięcy jedzenia.  Powodem były przede wszystkim za duże zakupy. Jedna trzecia wypełnionego po brzegi sklepowego koszyka skończy w śmietniku. I to są dość optymistyczne kalkulacje. Częściej zdarza się, że do kubła trafia nawet połowa przyniesionych wcześniej z marketu produktów. Wpływ na to mają; brak naszej kulinarnej kreatywności, upływ terminu przydatności do spożycia czy złe przechowywanie.

    Z badań wynika, że kupujemy kompulsywnie i emocjonalnie. Wpadamy w pułapki reklamy i pakujemy do torby przypadkowe składniki. Już na starcie nie wiążemy z nimi przyszłości, więc giną wetknięte w czeluści lodówki i kuchennych szafek. Odnalezione w tych zakamarkach nie nadają się już do niczego. Zapada wiążąca i bolesna decyzja o rozstaniu. Nie zawsze cierpią nasze wyrzuty sumienia, to, co bez wysiłku zdobyte,  z czym nie udało się jakoś blisko zakolegować  nie skłania do pogrążania się w żalu i tęsknocie. Zawsze bez względu na okoliczności, traci natura. Do wyprodukowanie kilograma wołowiny potrzeba co najmniej piętnaście tysięcy litrów wody,  kurczaka – niecałe pięć tysięcy, wieprzowiny ponad pięć tysięcy. Tymczasem przez całe swoje życie człowiek zużywa czterdzieści dwa tysiące litrów wody. W śmietniku ląduje co drugie zerwane jabłko i co trzecia wyłowiona z jeziora czy morza ryba.

    By zmienić te ponure rachunki, trzeba rozliczyć się z własnymi przyzwyczajeniami. Wielkanoc przygotować pysznie, ale bez szalonego nadęcia. Brzuchy wypełnić wiosenną lekkością i smakiem czerpanym z umiaru. Nie trzeba w Wielką Sobotę szturmować drzwi ulubionej piekarni i prosić o cztery bochenki razowca, bo nie chleb jest świątecznym bohaterem, czego uparcie zdajemy się nie dostrzegać. Pieczywa zawsze wyrzucamy najwięcej, właśnie dlatego, że robimy za duże zapasy. Lepiej mieć na dnie zamrażarki ukryte kromki na wszelki wypadek, niż pozwalać wysychać beznamiętnie porzuconym bochenkom.

    Nie warto też piec kilku mazurków, serników i tortu z kajmakiem w pakiecie, bo nie starczy miejsca na ich docenienie. A jeśli już przydarzy się taka brawura, można opracować plan jej poskromienia. Nim ciasta wyschną i stracą pożądliwy urok, niech przerobione zostaną na niemniej wytworne bajadery, lepione miodem i okruchami niechcianego chleba. Ciasta poczekać na swoją szansę mogą też w zamrażalniku, dobrze je tam ukryć zawczasu. Będzie im zdecydowanie milej, mimo chłodu, niż w posępnym śmietniku. Jakie jeszcze przedświąteczne decyzje są do podjęcia? Zajrzycie do przepisu.

    W tym artykule znajdziesz:

    • Przepis na Wielkanoc w rytmie zero waste
    • Jak nie zmarnować wielkanocnego potencjału?
    • Tarta cytrynowa
    • Babeczki z białek

    Przepis na Wielkanoc w rytmie zero waste

    – opracuj menu – porcje dostosuj do liczby spodziewanych gości, nie szarżuj z ilością. W rytmie zero waste pożądana skromność jest zaletą, nie oznaką sknerstwa. Zdecyduj się na maksymalnie dwie przystawki – w tym zupę, jedno danie główne i dwa różne pod względem struktur i smaku desery np. sernik czekoladowy i tartę cytrynową.

    – wykorzystuj pełen potencjał składników. Z warzyw korzeniowych i ich obierek ugotuj esencjonalny bulion, który będzie bazą dla zupy czy sosu, je same ukręć na kremową pastę, a z natki marchwi czy  liści rzodkiewki zrób pesto. Białka wykorzystaj do babeczek, a żółtka do tarty.

    – ułóż swoją listę zakupów dostosowaną do powstałego menu. Nie ruszaj się bez niej do sklepu. Nawet tego za domowym rogiem. Nie kupuj niczego spoza listy, tylko dlatego, że ukryte jest pod hasłem promocja. Odwiedzaj lokalne bazary i targowiska. Bez dużego koszyka na kółkach mocniej odczuwa się ciężar zakupów, które trzeba przynieść w siatce.

    – podziel się ugotowanym dobrem – nie zostawiaj gości z pustymi rękoma. Włóż im w dłonie pudełko z kremowym żurkiem, kawałek mazurka do porannej kawy i ten, chleb, przed którego zakupem nie mogłeś się powstrzymać. Dorzuć przepis na tosty francuskie lub angielski pudding.

    – przetwarzaj – resztki ubóstwiają metamorfozy, daj im szansę na zmianę. Miej ją wkalkulowaną w poświąteczny jadłospis  i zamiast po Lanym Poniedziałku zaglądać do najbliższego sklepu, najpierw zajrzyj własnej lodówki. Masz tam składniki co najmniej na kilka obiadów.

    Jak nie zmarnować wielkanocnego potencjału?

    Resztki mogą wracać na stół w nowej odsłonie, warto im się dobrze przyjrzeć, zamiast bezmyślnie wyrzucać. Dobre rzeczy nie powinny się przecież marnować. Te z wielkanocnego stołu można zjadać przez kilka kolejnych dni w ciekawszych ujęciach.

    – jajka ugotowane można zmiksować z jogurtem, chrzanem i stworzyć w ten sposób sos do kanapek

    – wędliny – trzeba pociąć w grubsze plastry, skropić oliwą i obtoczyć w ulubionych ziołach. Potem na 10 minut do rozgrzanego piekarnika i wyjąć w postaci chrupiących chipsów

    – biała kiełbasa – pokrojona w grube plastry niech będzie bazą solidnej zapiekanki. Może jej  towarzyszyć ryż, kasza czy chleb.

    – chleb wystarczy opiec w tosterze lub piekarniku i przełożyć chipsami usmażonymi z wielkanocnych wędlin, je skropić sosem z jajek

    – warzywa albo owoce  zmienić w kremowy pudding. Czerstwy chleb kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Między pieczywo układamy owoce lub ugotowane warzywa ( marchewkę, pietruszkę, seler itd.), możemy dorzucić liście ziół, a do warzyw też szpinaku czy sałaty. Całość zalewamy masą z 2-3 jajek i szklanki śmietany lub mleka. ( proporcje na formę 20 cm)

    – makaron z pesto  z liści rzodkiewki lub łodyg brokułu. Liście lub łodygi przekładamy do blendera, dodajemy garść pestek słonecznika, 4 łyżki oliwy, ząbek czosnku i miksujemy. Można dorzucić suszone pomidory i łyżeczkę soku z cytryny.

    –sernik – kroimy w plastry, obtaczamy każdy z nich w jajku, wiórkach kokosowych czy płatkach migdałów i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem.

    To jedynie sugestie do zanotowania i zainspirowania. Najważniejsze, by dać szansę świątecznym pozostałością i sprawić, by jak najmniej z nich trafiło do śmietnika.

     

    Na koniec podrzucam jeszcze przepisy na dwa uzupełniające się wielkanocne desery. W jednym rolę główną grają żółtka, drugi powstaje na bazie białek.

    Tarta cytrynowa

    Składniki:

    spód:

    • 220 g herbatników lub ciastek owsianych
    • 100 g masła

    masa:

    • 500 ml mleka słodkiego skondensowanego w puszce
    • 5 cytryn
    • 5 żółtek
    • kilka listków posiekanej świeżej mięty
    • pestki granatu

    Ciastka rozdrobnić blenderem na puch. Masło roztopić i wymieszać z puchem z cisatek. Masą wyłożyć formę do tarty (24cm) Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić formę i zapiekać 10 minut. Po wyjęciu spód ostudzić. Żółtka ubić do białości, powoli wlać mleko (w temperaturze pokojowej), zmiksować. Z wszystkich cytryn wycisnąć sok i otrzeć ze skórki. Sok, skórkę oraz liście mięty dodać do mlecznej masy. Wymieszać i wylać z zimny spód z ciastek. Wypełnioną formę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać 20 minut. Masa po wyjęciu będzie tylko lekko ścięta, po wystudzeniu tartę trzeba więc włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować miętą i pestkami granatu.

     

    Babeczki z białek

    • 200 g wiórek kokosowych
    • 5 białek
    • szczypta soli

    krem:

    • 200 ml śmietany 30% lub gęsty jogurt naturalny
    • 2-3 łyżki cukru pudru
    • czekoladowe jajka do dekoracji lub ulubione owoce.

    Wiórki wymieszać z białkami i solą. Mokrą masą wypełniać foremki do muffinek. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 20 minut. Wyjąć, ostudzić.

    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Jeśli używasz jogurtu – wystarczy, że go z nim wymieszasz. Kremem wypełnić wnętrza gniazdek. Dekorować czekoladowymi jajkami lub owocami.

     

    Pysznej Wielkanocy!

    Share Button
    jak nie marnować jedzeniaMama gotujesylwia majcherwielkanocwielkanocne przepisyzero waste
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT