• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Twoja zimowa spiżarnia

    23 listopada 2017

    Zamiast przepastnej garderoby duża spiżarnia. W niej solidne półki, kosze i skrzynki. Miejsce magiczne. Tam można szukać ratunku, gdy aura na dworze nie sprzyja i organizm potrzebuje rozgrzania. Przydadzą się wtedy słoiki z domową konfiturą, leczo z  jesiennych warzyw zrobione na chwile kuchennego lenistwa, worek z ususzonymi grzybami. Są soki z malin na przeziębienie, kasza jaglana, która łagodzi kaszel  i herbata z rokitnika wspierająca nadwyrężoną zimą odporność. To scenografia niemal idealna, z dużego domu z nieogrzewanym pomieszczeniem schowanym w północnej części budynku. Musi tam być sucho i ciemno

    W rzeczywistości w blokowych mieszkaniach na takie spiżarnie brakuje nam miejsca, ale to nie powinno zniechęcać do robienia zapasów. Namiastką niech będzie zwykła zamrażarka. Wypełniona po brzegi zużywa mniej prądu, a daje poczucie bezpieczeństwa. Można w niej schować tackę z owocami do ciasta lub koktajlu, kawałek niewykorzystanego mięsa czy końcówki warzyw, z których da się później przygotować aromatyczny bulion. W kuchni natomiast wystarczy wydzielić sobie dwie  szafki lub szuflady i je przeznaczyć na smaczne kolekcje. W jednej najlepiej układać artykuły suche – takie, jak kasze, mąki, przyprawy czy herbaty. Do drugiej można zapakować słoiki z przetworami, soki, nalewki, oleje i octy. Koniecznie trzeba pamiętać o regularnym przeglądzie, bo temperatura obowiązująca w kuchni sprzyja insektom, które chętnie karmią się naszymi zapasami. Raz w miesiącu warto przejrzeć zawartość zamrażarki i obu szafek, przetrzeć je, sprawdzić termin ważności i te rzeczy, którym mija on najszybciej, ustawić na wierzchu. Dzięki temu sięgniemy po nie najpierw. Kuchenną spiżarnię trzeba też sprawdzać przed wyjściem na duże zakupy. Niech ona zresztą będzie sklepem pierwszego wyboru – mamy przecież tendencje do zapominania o tym, co już jakiś czas temu tam trafiło. Nagle może okazać się, że musztarda sarepska tkwi wciąż nieotwarta, a na naszej liście pojawiła się jako produkt obowiązkowy do zakupu. Zresztą dobrze skomponowana spiżarnia, nawet niewielkich rozmiarów, ogranicza przymus nieustających wizyt w sklepie. Z jej wsparciem można łatwiej planować domowe menu i uzupełniać je o świeże produkty. Spróbujcie, to ułatwia nie tylko kuchenną organizację, ale i daje nagrodę w postaci wolnego czasu i zaoszczędzonych pieniędzy.

    Co powinno być w kuchennej spiżarni?

    Zamrażarka:

    • bulion warzywny i mięsny – baza do zup, sosów, risotto i wielu innych dań. Najwygodniej zamrażać 0,5 litrowe woreczki. Warto też zamrażarce mieć pudełko, do którego będą trafiały składniki na bulion – końcówki warzyw, resztki mięsa, obierki. Z nich można ugotować aromatyczny wywar
    • owoce – maliny, truskawki – torebka z owocowym zapasem ułatwi decyzję o przygotowaniu deseru – mrożone maliny wystarczy zalać gorącą czekoladą i udekorować kleksem z bitej śmietany, by ocieplić sobie zimowy wieczór. Rozmrożonych owoców nie można ponownie zamrażać, więc nie zrobimy z nich lodów czy sorbetów. Do koktajlu nadają się wyśmienicie.
    • warzywa korzeniowe marchewka, pietruszka, seler przed mrożeniem muszą być obgotowane przez kilka minut w gorącej wodzie, a potem przepłukane zimną wodą i dobrze osuszone i pokrojone. Najlepiej zużyć je w ciągu 9 miesięcy.
    • jarmuż  i szpinak trzeba zanurzyć na 2-3 minuty we wrzącej wodzie, a potem od razu schłodzić w zimnej. Po odsączeniu i delikatnym osuszeniu można już mrozić w potrzebnych porcjach.
    • zioła- najlepiej posiekane i podpisane, schowane w woreczku lub małym pudełku. Koperek, pietruszka powinny być obowiązkowe.
    • mięso im delikatniejsze, tym krócej powinno być w zamrażarce. Drób już po miesiącu może nie nadawać się do użycia, czerwone mięso wytrzyma kwartał. Mięso należy rozmrażać w pokojowej temperaturze, wtedy zachowa większość swoich walorów odżywczych.
    • dania gotowe – jeśli chcesz mieć awaryjny obiad, schowaj do zamrażarki porcję, która została z innego dnia. Bez obaw możesz mrozić tarty, pizzę, mięso w sosie czy zupy – pod warunkiem, że były przyrządzane ze świeżych składników, a nie mrożonych. Jeśli lubisz piec, przygotuj zapas ciasta kruchego, które dobrze się chłodzi i po wyjęciu nie traci swojej elastyczności. Ono może być podstawą do zrobienia szybkich deserów lub tarty z wytrawnym nadzieniem

    Szafka z produktami suchymi:

    • kasza – wybierz jedną, którą lubisz, kup nie więcej niż kilogram. Jeśli masz tę na wagę, w papierowej torebce musisz ją zużyć w ciągu 3 miesięcy. Pamiętaj, że mole potrafią dobrać się także do kasz zamykanych w woreczkach, więc dobrze zamykaj opakowania.
    • makaron – zdecydują się na najczęściej używany rodzaj i tylko ten jeden umieść w szafce. Po otwarciu najlepiej przechowywać go w zamkniętej puszce lub słoiku. Dobrze przechowywany makaron wytrzyma nawet rok w szafce.
    • ryż – kilogram na pewno wystarczy i choć ryż nie ma określonego terminu ważności, po otwarciu nie należy go długo trzymać, bo chętnie zajrzą do niego mole.
    • mąka – uniwersalna pszenna i jeśli lubisz inne połączenia to miej zapas sojowej, kukurydzianej lub gryczanej. Ryżową albo owsianą możesz zrobić sam. Mąka przejmuje inne zapachy, więc trzeba ją przechowywać szczelnie zamkniętą.
    • ziarna – ciecierzyca, soczewica, groch czy fasola – schowaj w spiżarni te, które lubisz najbardziej. Mogą być suche, w puszce lub słoiku. W razie potrzeby możesz dodać je do zupy lub zrobić z nich pożywne białkowo danie.
    • płatki – wystarczy mała 250 g torebka. Najpopularniejsze są owsiane, ale czasem warto przełamać monotonię jaglanymi czy razowymi. Z płatków zrobisz też mąkę – ucierając je w blenderze na puch.
    • pestki i bakalie – dobrze jest mieć słonecznik lub dynię do posypywania sałatek, wiórki kokosowe, z których da się zrobić mleko i ulubione orzechy albo migdały do deserów
    • herbaty – możesz kupić gotowe aromatyzowane ulubionymi smakami albo liście klasycznej czarnej czy zielonej i łączyć je z miętą, płatkami róży, czy korzennymi przyprawami. Sypka herbata butwieje, więc nie należy kupować jej jednorazowo zbyt dużo i najlepiej z woreczków przesypać ja do metalowych puszek, w których dłużej będzie świeża.
    • przyprawy – zimą przyda się kolekcja rozgrzewających: cynamonu, kardamonu, kurkumy, goździków, papryki wędzonej czy
    • dodatki – te ułatwią przygotowanie ciast, słodkich placuszków i porannych owsianek – w szafce przyda się więc: soda, proszek do pieczenia, suche drożdże, cukier albo miód czy syrop z agawy
    • suszone pomidory, grzyby czy jabłka. Najlepiej przechowywać je w papierowych torebkach lub lnianych woreczkach. Grzyby i pomidory można rozdrobnić w blenderze i powstałym pudrem aromatyzować zupy czy sosy.

     

    Szafka z produktami mokrymi:

    • pasta pomidorowa, pomidory w słoiku lub puszce uniwersalny zestaw, który w połączeniu z makaronem, ryżem czy ziemniakami pozwoli ci stworzyć błyskawiczne danie.
    • olej i oliwa – litr każdego z nich wystarczy. Dobrze zamknięte mogą stać długo i być wykorzystywane w wielu wariantach. Jeśli lubisz smakowe oliwy, zamiast kupować gotową dodaj liście ziół, kawałki czosnku czy skórki sera do zwykłej i poczekaj aż tłuszcz nimi nasiąknie.
    • ocet – mała butelka zawsze się przyda, do zup, gotowania jajek w koszulkach, a nawet nabłyszczania luster
    • sok – zimą najlepszy jest malinowy albo z rokitnika czy dzikiej róży – to ze względu na właściwości zdrowotne, które ma w składzie. Wybierz jednak prawdziwy sok, a nie taki, który ma w składzie kilka procent owoców.
    • dżem lub konfitura – słoik z ulubionych owoców powinien być w szafce obowiązkowo. Przyda się wzmocnienia zimowej herbaty, ciasta lub racuchów.
    • marynowane warzywa – jest jeszcze czas na zamknięcie w słoiku papryki, kalafiora, bakłażana czy cukinii. Można je pomieszać i ugotować z nich leczo, które po zapasteryzowaniu będzie idealne na zimowy obiad.

     

    Idealnie skomponowana spiżarnia nie musi być ani duża ani wypełniona obficie. Ma być bazą, dzięki której bez problemu przygotujemy wzmacniające w chłodne dni jedzenie. Nie ma sensu robić zbyt dużych zapasów, bo statystyki pokazują, że te najczęściej lądują w śmietniku.

    Share Button
    co przechowywać na zimęjak mrozić produktykuchenna spiżarniaMama gotujespiżarniasylwia majcherzapasy na zimęzimowa spiżarnia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT