• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Blender kielichowy – jak wybrać najlepszy i do czego użyć?

    4 kwietnia 2017

    Są sprzęty, bez których moja kulinarna egzystencja nie miałaby sensu. Gdyby w czasie pośpiesznej ewakuacji kazali mi spakować do torby jedną rzecz z kuchni, wziełabym blender kielichowy. Ucieczka z nim mogłaby wprawdzie wyglądać komicznie, ale nie chodzi o wizerunek, a przetrwanie. Blender kielichowy to czarodziej, co zmienia kilka składników w zaskakującą potrawę. Długo wydawało mi się, że nie jest mi potrzebny, radziłam sobie dzielnie z mocą ręcznego rozdrabniacza. Zajmował w kuchni mniej miejsca, był poręczny i spisywał się całkiem sprawnie. Nim zmiksowałam zupę na aksamitny krem i dip do pieczonych warzyw. U szefów kuchni widziałam jednak, że rolę główną gra większy egzemplarz. Fachowcy wykorzystywali go totalnie, do robienia koktajli, sosów, pasztetów czy masła z orzechów. Poszłam za ciosem i zostałam bohaterem w swojej kuchni. Wybrałam blender ze szklanym dzbankiem i dużą mocą. To dwie kluczowe sprawy, które mają wpływ na pracę sprzętu. Pozostałe dodatki, którymi kuszą producenci, są kwestią gadżetów. Bywają takie, które świecą różnymi kolorami, w zależności od trybu, z jakiego korzystamy. Niektóre mogą kruszyć lód, inne same się wyłączają po wcześniej określonym czasie pracy i mają stylowy wygląd. W zasadzie każdy producent sprzętu AGD oferuje blendery kielichowe i daje dwuletnią gwarancję. Te najtańsze mogą popsuć się jeszcze przed upływem tego terminu, zamiast więc tracić czas na reklamację, lepiej od razu zainwestować w lepszy sprzęt. Te o większej mocy, która naprawdę ma znaczenie przy blendowaniu na aksamitne kremy i musy, kosztują od 150 do 250 złotych. Wydatek jednorazowy, a z długofalowym efektem. Oczywiście jeśli w planie jest intensywne używanie blendera. Do zrobienia niedzielnego ciasta wystarczy miska i łyżka.Blender kielichowy jest uniwersalny. Można w nim wymieszać ciasto, wycisnąć mleko z migdałów czy kokosa, zrobić kotlety z kaszy albo pastę do śniadaniowych kanapek. Pracuje sam, co jest luksusem. Wystarczy mu wrzucić wybrane do połączenia składniki. Większość blenderów ma regulację prędkości, to rozwiązanie przydaje się, gdy stopniowo dodajemy produkty, najpierw te łatwiejsze do rozdrobnienia, a potem twardsze. Do robienia zup i koktajli przydadzą się większe – 2 litrowe kielichy. W standardowych 1, 5 litrowych trzeba miksować na raty, a to już niekiedy komplikuje i wydłuża gotowanie. Dobrze jest zwrócić uwagę na blokadę pokrywki. Aktywne pulsowanie sprawia, że rozdrabniana masa może ją wypchnąć, a cała zawartość wylądować wokół. Da się przez cały czas przytrzymywać pokrywkę, ale wtedy jest już jakby mniej luksusowo. To też idealne zabezpieczenie dla dzieci, które mogą bez obaw obsługiwać blender.Dobry blender musi być stabilny, mieć przystawki, na których idealnie się trzyma i nie tańczy po całym blacie według swojego rytmu, a działa tylko tak, ja każde mu wciśnięty przez nas przycisk. Im mniej wymaga obsługi, tym lepiej. Zadaniem blendera jest rozdrabnianie – do tego wystarczą dwa, trzy rodzaje prędkości, mocne, najlepiej stalowe ostrze i wytrzymały dzbanek. Szklany jest lepszy od tego z tworzywa sztucznego, bo nie daje się tak łatwo porysować ani rozwalić. Wiem, co piszę, mój już kilka razy wypadł mi z rąk i lądował na podłodze, zawsze wychodził z tej batalii zwycięsko. Wygodną opcją jest, jeśli blender ma funkcję określenia mu czasu pracy. Wtedy ustawiamy na odpowiedni tryb i nie kontrolujemy już poszczególnych etapów. Taki sprzęt wbrew pozorom nie zajmuje w kuchni zbyt dużo miejsca, jeśli ma być używany regularnie, najlepiej ustawić go pod ręką. Czasami sam jego widok jest dla mnie inspiracją – patrzę i układam w głowie menu, w którego realizacji mi pomoże.

    W tym artykule znajdziesz:

    • Do czego przyda się blender kielichowy?
    • Co powinien mieć dobry blender kielichowy?
    • Koktajl pomarańczowy z selerem naciowym
    • Krem z pieczonego kalafiora z suszonymi pomidorami
    • Pasta z orzechów włoskich i sera
    • Najszybsze mleko kokosowe
    • Smoothie z kaszy z jaglanej na mleku kokosowym

    Do czego przyda się blender kielichowy?

    • do miksowania zup kremów
    • do przygotowywania dipów, musów, sosów
    • do koktajli, smoothie i domowych lemoniad
    • do miksowania składników na ciasto
    • do robienia domowego mleka roślinnego
    • do przygotowywania jedzenia dla niemowlaków i małych dzieci

    Co powinien mieć dobry blender kielichowy?

    •  moc co najmniej 700 -1000 W
    • szklany dzbanek
    • do zup i koktajli dzbanek o pojemność 1,75 -2 litry
    • regulacja co najmniej 2 prędkości
    • blokadę pokrywki
    • opcję kruszenia lodu
    • możliwość blendowania gorących składników

    Koktajl pomarańczowy z selerem naciowym

    • 2 duże pomarańcze
    • 2 łodygi selera naciowego
    • pół łyżeczki cynamonu
    • 2 szklanki wody

    Pomarańcze obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić i wrzucić do blendera. łodygi selera umyć, pokroić i dodać do owoców. Doprawić cynamonem, zalać wodą i zmiksować.

    Krem z pieczonego kalafiora z suszonymi pomidorami

    Do czego służy blender - zupa

    • kalafior
    • 2 ząbki czosnku
    • szklanka pomidorów suszonych najlepiej w oliwie
    • pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
    • seler,pietruszka korzeń, marchewka, cebula
    • sól, pieprz
    • 3 łyżki oliwy

    Kalafior umyć, podzielić na różyczki i wyłożyć na blachę. Posypać wędzoną papryką, dodać ząbki czosnku, skropić łyżką oliwy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez pół godziny. Do garnka z zimną wodą włożyć pozostałe umyte, obrane i pokrojone warzywa. Gotować około 20 minut – do miękkości. Miękkie warzywa razem z wodą, w której się gotowały przełożyć do blendera kielichowego, dodać upieczony kalafior i czosnek, dolać pozostałą oliwę, połowę suszonych pomidorów, sól, pieprz i zmiksować na gładki krem. Przed podaniem każdą porcję udekorować pozostałymi suszonymi pomidorami.

    Pasta z orzechów włoskich i sera

    • 100 g orzechów włoskich
    • 50 g twardego żółtego sera
    • ząbek czosnku
    • 4 łyżki jogurtu naturalnego
    • łyżka majonezu
    • łyżka zielonej pietruszki plus nieco do dekoracji

    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy, pietruszkę i czosnek wrzucić do blendera, dodać jogurt i majonez. Zmiksować. Po wyjęciu wymieszać z serem, można doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką.

    Najszybsze mleko kokosowe

    • 100 g wiórek kokosowych
    • 2,5 szklanki wody do gotowania plus szklanka do miksowania.

    Wiórki przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, a potem zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Gorące wiórki wraz z płynem przelać do blendera, dolać wodę i miksować przez 10 minut. Po tym czasie przelać mleko przez sitko lub gazę, tak by oddzielić wiórki od płynu. Mleko można przechowywać przez 3 dni w lodówce.

    Smoothie z kaszy z jaglanej na mleku kokosowym

    Dobry blender ręczny - smoothie

    • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    • 1, 5 szklanki mleka kokosowego
    • łyżeczka kardamonu
    • ćwiartka mango
    • łyżeczka płatków migdałowych
    • łyżeczka miodu

    Ugotowaną, ostudzoną kaszę przełożyć do blendera, dodać kardamon, mango i miód. Zalać mlekiem kokosowym. Zmiksować na gładki płyn, bez grudek. Po przelaniu do szklanki czy butelki posypać płatkami migdałowymi. Taki koktajl może zastąpić drugie śniadanie.

    Share Button
    blender kielichowycechy dobrego blenderaco można przygotować w blenderzedobry blender kielchowyjak wybrać blenderMama gotujena co zwrócić uwagę kupująć blenderprzepisy z blendera
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT