• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Wszystko, co musisz wiedzieć o gotowaniu na parze

    14 lutego 2017

    Kuchnia do pary ma duży szacunek. Para nie jest, jak woda egoistką i nie zostawia sobie po gotowaniu cennych składników. Oddaje większość tego z czym się do niej trafia, bo swoją rolę widzi w wydobyciu i uwypukleniu smaku. Marchewka będzie więc obficie soczysta, a brokuł głęboko zielony. Jedzenie pod wpływem pary nabiera lekkości, a nie kalorii. Na niej gotować powinni ci, których organizm wymaga regeneracji, bo zaufali mu za bardzo, wierząc w niezawodność. Para genialnie oczyszcza i wzmacnia. Żeby ją wydobyć wcale nie trzeba mieć ogromnych drogich maszyn. W wersji naprawdę ekonomicznej wystarczy gaza rozłożona na garnku z gotującą wodą. Wprawdzie trudniej jest wtedy kontrolować temperaturę i danie może być w rozsypce, ale i tak wartościowo będzie bogatsze niż to podlane tłuszczem i usmażone.
    Dobrym rozwiązaniem są oczywiście fachowe parowary, same mierzą czas i serwują potrawy zrobione w punkt. Można w nich przyrządzać kilka produktów jednocześnie, więc przy odpowiednio skomponowanym menu i organizacji obiad ugotuje się sam. To nie tani chwyt reklamowy, a przetestowana rzeczywistość. Mam w domu kilka urządzeń parą napędzanych i gdy potrzebuję mieć pewność, że żaden tłuszcz mi potrawy nie naruszy, wprawiam je w ruch. Nadchodząca wiosna jest całkiem niezłym ku temu pretekstem, ten sposób gotowania bardzo dobrze wpływa na sylwetkę.
    Dla nieprzekonanych jeszcze garść cennych informacji – temperatura w czasie gotowania na parze dochodzi nawet do 120 stopni, w czasie gotowania w wodzie ma o 20 mniej. Dania na parze szybciej dochodzą do siebie i nie ma obaw, że będą nieapetyczne. Ziemniaki z pary skropione sokiem z cytryny, posypane tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem są przystawką, za którą dam się pokroić. Miłością wielką darzę też ryby, którym para dodaje soczystości i wyrazistości, pod warunkiem, że ja wcześniej zatroszczę się o ich aromat fundując kąpiel w marynacie. Warzywa za to, że nie tracą koloru też cenię, ale najbardziej za ich niespotykaną w czasie innej obróbki chrupkość. Woda, w której gotują się poszczególne składniki może im zabrać nawet połowę cennych wartości, przy gotowaniu na parze potrawy nie mają z nią bezpośredniej styczności, więc ryzyko strat – niewielkie. Jeśli gotujemy w pionowym parowarze, który ma kilka półek – te najbardziej aromatyczne potrawy, jak ryby, czy mięso najlepiej układać na samej górze, by nie zakłócały smaku pozostałych składników.Co gotować na parze?

    parowar

    • warzywa – szczególnie te które mają być al dente jak brokuły, brukselka czy kalafior
    • ryby – dobrze jest obłożyć je świeżymi ziołami i owinąć szczelnie papierem, ryba dojdzie we własnym sosie
    • drób – kurczak, indyk, by jednak były wyraziste lepiej je wcześniej zamarynować
    • mięso – najlepsze jest najdelikatniejsze, jak cielęcina
    • owoce – jabłka, gruszki, brzoskwinie
    • ryż, kasze – para gwarantuje, że ryż i kasza będą sypkie, świetne do sałatek lub farszu

    Co gwarantuje sukces w gotowaniu na parze?

    • obfite doprawienie. Warto używać więcej niż w czasie gotowania w wodzie, czy piekarniku ziół, świeżych i suszonych. Para sprawi, że potrawy przesiąkną nimi
    • skromniejsze solenie, bo para wydobywa naturalną sól
    • marynowanie – szczególnie mięsa i ryb, dobrze sprawdzą się ostre i kwaśne kompozycje. Ryby lubią imbir, kolendrę, sos sojowy. Mięso musztardę, miód, chilli, garam masale, wędzoną paprykę
    • lekkie jogurtowe sosy i dipy podane do ugotowanych warzyw. Kalafior polany jogurtem z czosnkiem i miętą nabiera zupełnie innego charakteru
    • dodatkowy aromat w wodzie – do wody, z której unosi się para można dodać świeże zioła, nieco bulionu, przyprawy lub skórkę cytrynową.

    Przepisy:

    parowar2

    Ziemniaki z miętą i cytryną

    • kilka ziemniaków – w sezonie młodych
    • skórka i sok z cytryny
    • garść liści świeżej mięty plus kilka gałązek do wody
    • pieprz
    • 2-3 ząbki czosnku

    Ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na równe kawałki. Do wody dodać kilka gałązek mięty i łyżkę soku z cytryny. W naczyniu do gotowania na parze ułożyć ziemniaki wymieszane z pieprzem, posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny oraz miętą. Gotować do czasu aż ziemniaki zmiękną – maksymalnie kwadrans. W parowarze z automatycznym licznikiem temperatury około 12-15 minut. Kasza pęczak ze szpinakiem i jarmużem

    parowar kasza3

    • szklanka kaszy pęczak
    • łyżka siemienia lnianego
    • garść świeżego szpinaku
    • garść jarmużu
    • 3-4 suszone pomidory
    • pół łyżeczki suszonej bazylii
    • łyżka oliwy
    • sól, pieprz
    • łyżka pestek dyni

    Kaszę i siemię opłukać. Przełożyć do naczynia do gotowania na parze lub pojemnika parowaru ( tego polecanego do gotowania ryżu) Do drugiego pojemnika włożyć szpinak i jarmuż. Kaszę parować około 15 minut, a szpinak i jarmuż 5 minut. Wyjąć kaszę, odcedzić, wymieszać z oliwą, przyprawami, przestygniętym szpinakiem i jarmużem oraz posiekanymi pomidorami suszonymi. Posypać pestkami dyni.Łosoś z imbirem i orzechami

    • 200 g świeżego łososia
    • cebula biała
    • 5 cm kawałek świeżego imbiru
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki oleju arachidowego
    • pieprz
    • liście świeżej kolendry
    • garść orzechów arachidowych

    Rybę umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i odstawić do lodówki na pół godziny. Łososia ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gęsto przykryć plasterkami świeżego imbiru, tak by cała góra była nimi okryta. Gotować na parze 12 minut. W tym czasie w garnku lub na patelni podgrzać mocno olej arachidowy. Po wyjęciu każą porcję ryby ułożyć na talerzyku, na wierzch wyłożyć cebulę posiekaną w piórka, polać łyżeczką sosu sojowego i bardzo gorącym olejem. Posypać posiekanymi orzechami i kolendrą.Pierś kurczaka z salsą mango i chilli

    • duża pierś z kurczaka
    • świeża papryczka chilli
    • dojrzałe mango
    • szklanka mleka kokosowego plus łyżka do salsy
    • garść świeżej natki pietruszki – nieco zostawić do salsy
    • odrobina soli
    • łyżka sezamu

    Kurczaka umyć, delikatnie rozbić i pokroić w cienkie plastry. Przełożyć do miski. Zalać mlekiem kokosowym, dodać posiekane chilli, natkę pietruszki, odrobinę soli i sezam. Włożyć do lodówki i zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu przełożyć do naczynia parowaru i gotować 15 -17 minut. W tym czasie zmiksować mango z odrobiną mleka kokosowego. Posypać natką pietruszki. Sosem polać gorącego kurczaka. Można podawać z kawałkami awokado.Krem z topinamburu gotowanego na parze

    • 500 g topinambura
    • cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 pietruszki
    • litr bulionu warzywnego
    • łyżka świeżego tymianku plus kilka gałązek do parowania
    • pół łyżeczki kuminu
    • sól, pieprz
    • ser feta i łyżka czarnuszki do podania

    Bulwy topinamburu umyć, obrać, oczyścić, wyłożyć w naczyniu parowara. Obłożyć gałązkami tymianku, pokrojoną w plastry cebulą i kawałkami czosnku. Dodać pokrojoną pietruszkę. Gotować 15-18 minut do miękkości. Miękki topinambur i pietruszkę wyjąć, razem z pozostałymi warzywami przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać kumin rzymski, sól, pieprz i zmiksować na gładki krem. Zagotować. Podawać z pokruszonym serem feta wymieszanym z czarnuszką. Posypać listkami tymianku.

    Share Button
    co gotować na parzedania na parzegotowanie na parzejak gotować na parzeMama gotujeparowar
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT