W karnawale znaczenie ma strój. Sukienka, w której można pląsać do świtu, mucha, co się przekrzywi przed północą i pantofle zrzucane tuż po wybiciu dwunastu uderzeń zegara. Chodzi, jak w żadnej innej imprezie o ruch i energię na parkiecie. Na balu trzeba się wyszaleć, porzucić troski i myśleć tylko o tym, by nie podeptać partnera. Gdy bal jest maskowy można przez chwilę być w innej roli. Na głowie nosić melonik, do ramion mieć przypięte skrzydła motyla. Ukryć się za kropkami biedronki, stać się psem Pluto lub innym Minionkiem.Moja córka waha się jeszcze, czy bliżej jej do świnki Peppa, czy eteryczności Elsy z zimnej krainy. W poprzednim karnawale rządziła Myszka Miki i jej sukienka, w której – ku mojemu zaskoczeniu potem całe lato jeździła na rowerze. Ja zawsze chciałam być księżniczką z diademem wysadzanym szlachetnymi kamieniami. Korona błyszczała rzeczywiście, bo mama wyklejała ją pokruszonymi bombkami. Dziś od rodziców nikt nie wymaga takiej kreatywności, gotowy strój każdej z pożądanych postaci znajdą w sklepie. Na swoim balu mogą za to zadać szyku – jedzeniem. Zwracając się ku karnawałowej tradycji sprzed wieków najlepiej pamiętać, by smak był dodatkiem, a nie grał roli pierwszoplanowej. Stąd moja tegoroczna propozycja odnajdująca się w trendach – finger foods. To delikatne przekąski, do uchwycenia w palcach bez obaw ubrudzenia i przepełnienia. Można je złapać między kolejnymi tańcami, w czasie niezobowiązującej rozmowy. Mają dodać energii, a nie poczucia obciążenia, nie zawsze potrzeba do nich sztućców, a jeśli już to wystarczą małe łyżeczki. W tym przypadku nawet dobre maniery wyrażają zgodę na jedzenie palcami. Finger foods mają jeszcze jedną zaletę – powstają szybko, co oznacza, że nawet, jak je szykujemy, wystarczy nam czasu na zrobienie zjawiskowego makijażu i całego tego karnawałowego blasku.Miseczki z tortilli wypełnione kaszą bulgur i łososiem z awokado
- 10 placków tortilli – polecam pełnoziarniste
- awokado
- 200 g surowego lub wędzonego łososia
- pomidor
- ząbek czosnku
- sok z limonki
- garść świeżych liści bazylii
- garść świeżych liści mięty
- sól, pieprz
- łyżeczka kurkrumy
- 3 łyżki masła
- 100 g kaszy bulgur
Kaszę bulgur ugotować, ciepłą wymieszać z solą, pieprzem, kurkumą, miętą i łyżką masła. Łososia pokroić w kostkę – jeśli używamy surowego doprawić solą i pieprzem i obsmażyć z obu stron po minucie na patelni. Awokado i pomidora obrać, pokroić w kawałki, dodać czosnek, sól, pieprz, sok z limonki i bazylię. Zmiksować na gładki krem. Każdy z placków tortilli pokroić na 4 równe części. Z obu stron wysmarować pozostałym roztopionym masłem. Takimi kawałkami wyłożyć foremki do muffinek, delikatnie układać, tak by wypełniały dobrze całą przestrzeń. Blachę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać 10-15 minut – do zarumienienia i stwardnienia. Ciasto powinno być sztywne i chrupiące, mieć postać małej miseczki. Każdą wypełnić łyżeczką kaszy z przyprawami, na wierzchu ułożyć kawałki łososia i polać go sosem z awokado.Curry z rybą i trawą cytrynową
- szklanka ryżu
- szklanka mleka kokosowego
- 2-3 kawałki trawy cytrynowej
- chilli
- 2 łyżki oliwy
- świeża kolendra lub łyżka pasty z kolendry do kupienia w sklepach z azajtycką żywnością
- cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka zielonego curry
- 300 g surowej ryby – dorsza, łososia
Ryż ugotować na sypko, tak by nie był zbyt miękki i nie kleił się. W dużym garnku rozgrzać oliwę, posiekać cebule i czosnek, zeszklić. Dodać posiekane chilli oraz trawę cytrynową i curry i kolendrę. Chwilę przesmażyć, a następnie zalać mlekiem kokosowym. Zagotować i dodać pokrojoną w dużą kostkę rybę. Gotować 3-4 minuty, tak by ryba nie była surowa,a mleko nieco się zredukowało. Ryżem wypełnić małe miseczki lub szklanki, polać sosem curry z kawałkami ryby.Hummus z granatem – do podania z grzankami, krakersami czy ulubionym pieczywem
- 200 g suchej ciecierzycy
- 2 łyżki pasty z sezamu – tahiny
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka sody
- 3-4 kostki lodu
- pestki z połówki granata
Ciecierzycę namoczyć najlepiej przez 12 godzin, wylać wodę, dolać świeżej, wsypać sodę i ugotować do miękkości. Odcedzić – ale nie wylewać wody, w której gotowała się ciecierzyca. Przestudzoną ciecierzycę obrać ze skórki – to monotonna robota, ale dla smaku – warto. Obraną ciecierzycę przełożyć do blendera. dolać 3 -4 łyżki wody, w której się gotowała, dodać czosnek, pastę tahini, sól oraz lód i zmiksować. Jeśli hummus będzie za gęsty, dolać więcej wody z gotowania. Gotową pastę przełożyć do miseczek i polać oliwą oraz pestkami granata. Ogórek z pastą serową
- 4 zielone długie ogórki
- ser feta
- łyżeczka czarnuszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
Ogórki umyć, delikatnie obrać i przeciąć na 4 równe części. Każdą z nich wydrążyć łyżką, tak by została pusta skorupka. Miąższ wymieszać z czarnuszką, fetą, solą pieprzem czosnkiem i pietruszką oraz czosnkiem, dodać jogurt – zmiksować. Pastą wypełnić puste wnętrza ogórka. Udekorować czarnuszką.Pierożki z burakami
- 4 buraki
- opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g sera koziego
- 2 łyżki harissy
- sól
- świeża mięta
Buraki umyć, pokroić w kostkę , posypać solą, przełożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 20 minut. Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na równe kwadraty. Na środek każdego z nich wyłożyć łyżkę upieczonych buraków, skropić niewielką ilością harissy, posypać pokruszonym serem i listkiem mięty. Zawinąć wszystkie rogi ciasta do środka i skleić, by powstała szczelnie zamknięta koperta. Blachę z pierożkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 20 minut.Różyczki kalafiora i brokułów w cieście
- kalafior i brokuł
- pół szklanki mleka
- pół szklanka wody mineralnej gazowanej
- szklanka mąki pszennej lub razowej
- łyżka mąki kukurydzianej
- sól
- łyżeczka papryki wędzonej
- olej do smażenia
kalafior i brokuł podzielić na różyczki. Mleko wymieszać z wodą, dodać jajko i sól. Ponownie wymieszać, wsypać obie mąki oraz paprykę wędzoną. Zmiksować mikserem, by powstało puszyste ciasto. Jeśli będzie zbyt spływać z łyżki, dodać nieco mąki. W cieście obtoczyć różyczki kalafiora i brokuła. Smażyć na rozgrzanym oleju, do czasu aż warzywa się zarumienią. Ciepłe warzywa nadziać na wykałaczki.
Napisz komentarz